Skocz do zawartości
iamthekacper

Abit Kn9 3600+ Nagłe Wyłączenia Komputera

Rekomendowane odpowiedzi

Witam mam problem z kompem RAz na jakiś czas mi si esam wyłącza, tak bez żadnej reguły kozystania- raz podczas pisania w wordzie nieraz po kilku minutach kożystania Z początku myślałem ze może coś od oc więc reset biosu i jedzimy dalej Ale dziaija rano padł mi zasialcz EVER 480 Myślałem ze to byłą jego wina lae mam zastępczy i nadal sie wyłącza dodam ze pare dni temu na noc zostawiłęm test pamięci i ramo leciała już 5 runda bez bledów. Czy ktoś może mi pomódz??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1. zapoznaj sie ze slownikiem

2. co to za zasilacz zastepczy?

3. mierzyles napiecia zasilaczy miernikiem?

4. jak wygladaja temperatury? zapusc jakies super pi albo orthosa i obserwuj temperatury programem core temp (czy jakos tak)

to na poczatek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1. zapoznaj sie ze slownikiem

2. co to za zasilacz zastepczy?

3. mierzyles napiecia zasilaczy miernikiem?

4. jak wygladaja temperatury? zapusc jakies super pi albo orthosa i obserwuj temperatury programem core temp (czy jakos tak)

to na poczatek

1. Przepraszam za blędy - Dysortografia

2. Zastępczy- inny bo mój sie zepsół i myśałem, że to przez niego takie wyłączania

3. Nie mierzyłem ale ten zasilacz co mam działał na innym kompie bez zastrzeżeń a na obu u mnie coś jest nie tak

4. Mam uszkodzony czujnik a orthos leci całą noc na OC 3GHz i jest spoko teraz lece na stock i orthos całą noc bez błędów

Edytowane przez iamthekacper

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmmm ciekawe - mam identyczny problem od kilku dni TEZ na KN9 + Brisbane 3600+ :blink:

Dokladniej to jesli dobrze kojarze pojawilo sie to jakos z 1,5tyg temu jak zmienilem ramy z 2x1GB Kingow na 2x2GB A-Data Vitesta EE ...

Z poczatku myslalem ze to wlasnie przez nie, ale kilkanascie minut temu mialem 2 x 'shutdown' buszujac po forum na bardzo niskich taktach --> 400 cl4-4-4-12 CR1 (5x mnoznik procka - RM Clock 2.35 na power saving).

Wszystko juz sprawdzalem i nie ma na to regoly - tak jak iamthekacper'a zdarza mi sie to zarowno w grach jak i podczas przegladania netu, na podkreconym procku i na def, nawet na 5x czyli 1ghz i ramach na 400 ... wlasciwie to teraz mam wszystko na default, a mimo to 2 'shutdowny' w ciagu 15 minut ... temperatury normalne, orthos lata normalnie na oc jak w sygnaturce ...

Moze to faktycznie jakas niekompatybilnosc ramow, ale zeby od razu komp sie wylaczal ? Rozumiem reset czy zwis, ale efekt jak przy wylaczeniu pradu ? Bylbym wdzieczny za jakies sugestie (inne niz wymiana ramow :P)

@iamthekacper --> rozwiazales problem ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Też mi się tak komputer wyłączał, opisywałem ten problem w temacie o X2 i winą był program CoreTemp w tle. :blink:

Hm ja CT w ogole nie uzywam ... moze to nowy RM Clock 2.35 (wczesniej uzywalem starego 2.2), akurat zbieglo sie to w czasie z wymiana pamieci ... choc w chwili obecnej chyba wiem co bylo przyczyna ...

Fakt ze dopiero nie cala doba ale jak na razie zadnego problemu - ustawilem w biosie na stale htt200 etc (czyli zarazem wylaczylo C'n'Q)

Nie pamietam czy przed zmiana pamieci mialem to na auto czy na sztywno (podkrecam sobie wedle potrzeb clockgenem).

Na pewno resetowalem bios przy wrzucaniu pamieci i mozliwe ze wczesniej bylo 'fixed' na 200htt :)

Jak przez kilka dni nic sie nie zrypie to wyedytuje tego posta w celu potwierdzenia :)

EDIT: Przez ostatnie dni tylko raz sie wylaczyl (wczoraj - 18 maja) - wniosek taki, ze ustawienie na stale htt200 w znacznym stopniu pomoglo, choc nie zlikwidowalo w 100% problemu ...

EDIT: Dobra chyba rozwiązałem problem - 'refresh cycle time' ze 127.5ns >> 195ns, od tego czasu wrzuciłem nawet ostrzejsze timingi, w tym CR1 i mam spokój :) Pamiętałem, że przy wrzuceniu 2x1GB musiałem zmienić z 75ns na 127.5ns dla pełnej stabilności, ale nawet przez myśl mi nie przeszło, że nagle wyłączanie się kompa przy 2x2GB może być tym spowodowane :wink:

Pozdrawiam i mam nadzieję, że u innych z podobnym problemem moje rozwiązanie także pomoże :)

Edytowane przez Aludan

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi