Skocz do zawartości
Gość

Epox 8RDA(+) - Zlote rady, codzienne problemy..

Rekomendowane odpowiedzi

witam wszystkich

właśnie przedarłem się przez cały wątek :D

mam epoxa 8RDA3I (mercury KNU400X-L) rev.2.1 na którym pracuję od marca. płytka znakomita. również u mnie występuje co jakiś czas ten komunikat "overclocking fail" po którym trzeba wejść do biosu i jedynie ponownie zapisać ustawienia

Chciałem zapytać o to samo co przedmówca odnośnie biosu http://www.epox.cn/download/bios/rda34729.bin

pozdr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam!

kupiłem radiator zalmanka taki http://www.allegro.pl/show_item.php?item=28821196

i załozyłem go na SB, i z tego co czytałem to lepiej go załozyć na NB, ale z tego co widziałem :), on pasuje tak w sam raz na SB, a ten NB jest większy i ten zalmanek bedzie pasował na niego ?, a ten stary szary radiatorek epoxa można dać na SB czy będzie za duży ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

testowal ktos najnowszego biosa do 8RDA+ datowanego 4.08.2004

http://www.epox.cn/download/bios/8rda4729.bin

wiem ze jest dodana obsługa Sempronów!

Cyka ładnie, ale co tak naprawde daje...? Narazie fajnie wyglada post kompa, w koncu pieknie wyswietla 08.2004! :twisted:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam!

kupiłem radiator zalmanka taki http://www.allegro.pl/show_item.php?item=28821196

i załozyłem go na SB, i z tego co czytałem to lepiej go załozyć na NB, ale z tego co widziałem :), on pasuje tak w sam raz na SB, a ten NB jest większy i ten zalmanek bedzie pasował na niego ?, a ten stary szary radiatorek epoxa można dać na SB czy będzie za duży ?

Ja osobiscie posiadam ten radiatorek na NB( ale kołki mam za starego lepiej siedzi w plycie bo z zalamnowskimi lubial odlatywac), natomiast na SB zalozyłem jakis ze starej płyty głownej pasuje jak ulał, co do zalozenia tego co ci został z Epoxa to raczje sie nieda bo podobno o cos tam zachacza i moze zrobic zwarcie wiec ja bym sie powstrzymal :!:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie pomóżcie bo już mi łapeńki opadają :P . Przedarłem się przez te 86 stron i nic ciekawego nie znalazłem. Mianowici mam taki problem, że komputer chodzi stabilnie na ustawieniach 11x200 (XP 1700+) i napieciu 1.65V. Pamięci na 400MHz. Jak tylko przestawię szynę na 166MHz niezależnie od mnożnika nawet zaniżając prace procesora to system jest niestabilny. Wystarczy, że zostawię procesor na 166 a pamiątki puszcze na 200 wszystko bangla jak potrzeba. Mam mocny zasilacz CHifteca, różne pamięci i 333 i 400-ki i DUŻY problem. Wolałbym prcować na szynie 333MHz bo wtedy szybciej pracują pamięci. Dodam że zmiana napięcia na pamięciach czy ustawienia timingów nic nie dają !!. A na dodatek na stronie epoxa już nie ma starych biosów (mam najnowszy). Jeżeli macie jakieś stare nawet te niewspierające 400MHz biosy do 8RDA+ to bardzo proszę o przesłanie na Rogalsc@go2.pl... Z góry dziękuje za pliki i słowo-radę !!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam problem z pamięciami na moim 8RDA+ rev2.2. Chodzi o to ze te elixirki te co mam w podpisie na płycie mojej starszej - Asrock K7VT6 (KT600) chodzą spokojnie na FSB 200... a u mnie max to 186, później windows się zawiesza lub wogóle nie ładuje...

Nie rozumiem o co chodzi, przecież mam płyte o kilka klas wyższą, a osiągam gorsze wyniki...

Chłodze mosfery radiatorkami i mam najnowszego biosa, pamieci pracują w singlu

Czy epox8RDA+ ma aż tak kiepską obsługe pamięci?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

JA mam EPOXA EP-8RDA z procesorem SEMPRON 2400 + ale niestety pamięci ELIXIRA 2x256/400

Co ja sie namęczyłem z ustawieniami wszystko co udalo mi sie wycisnąć to FSB procesora 10x200 ale pamięci na ustawieniach agresif 80% czyli okolo 320.Muszę zmienic pamieci albo na TWIN MOSA CL 2,5 albo KINgSTONA. Poprostu Elixiry mają jedną pozywną ceche sa relatywnie tanie a do tego są porostu kiepskie.

Pozdrawiam Piotr :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam

czy ktoś z was używa może płyty epox 8RDA3I z nagrywarką NEC DVD+/-RW ND-3500A. chciałem sie dowiedzieć czy się nie gryzą zanim wydam kasiore na napęd ;)

miałem CD-rw yamaha 2100E i chodziła w xp tylko jako PIO4

pozdr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Czytałem większośc postów o Epox'e i w sumie to znalazłem tylko 1 odpowiedz na dręczące mnie pyt. A mianowicie chodzi mi o coś takiego:

Czy da radę wiecej podnieść Mhz z AGP niz wykrywa auto - czyli 66Mhz. I jakie były by tego skutki. No teoretycznie niby grafa miała by większego kopa. Ale czy na pewno? I czy nic z grafą sie nie stanie?

Mam Saphhire Radeon 9100 64MB 128 bit. 250/250@270/540.

Chodzi o to czy zwiększy sie wydajność VGA.

Reszta kompa to:

Athlon 2500+Barton, 2x512 TwinMost 2,5 cls, WDC 80 GB 7200' no i Epox 8RDA+ 1.1

CPU i MEM chodza na 166Mhz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam takie pytanie, jak mozna sprawdzić czy rzeczywiście mam SoundStorma, bo mam 8rda+ rev 2.2, takie z miedzianymi radiatorkami, ale z mało rozbudowanym zasilaniem. Mam mozliwość zamiany na nową, taką samą, ale nie wiem czy w nowych tez jest SS. Z góry dziękuję na odpowiedz. Pozdro :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

co oznacza post code P9? ma to napewno cos zwiazek z IDE ale dokladnie nie wiem, w necie nic nie znalazlem, w intrukcji tez nic nie ma na ten temat, efekt jest taki ze komp stoi przy wykrywaniu napedow

Epox 8rda+ Pro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jezuuu....

wrocilem popoludniu domu, odpalam monitor (bo sciagalo mi sie cos wczesniej juz 5h) a tu wygaszacz ekranu (tekst3d) zawieszony, komp nie reaguje..no to reset. po resecie komp nie wstaje. wlaczam POWER - lampka od monitora sie nie zaswieca, a dioda od dysku tylko na chwile sie zapala...poprostu sie komp nie bootuje wogole.jest cisza.

testowalem wlasnie u mojej siostry ram, grafe, proc, hdd i wszystko dziala. zostaje tylko mobo (8rda+ rev.1.1). Czy to mozliwe ze poszlo do nieba? Nie mam pojecia co jest grane. Macie moze jakies pomysly co sie moglo stac?

Wszystkie kable przekladalem, wypinalem i wpinalem, ram wkladalem w rozne sloty, niestety komp nie wstaje....

pomozcie prosze....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie pomóżcie bo już mi łapeńki opadają  :P . Przedarłem się przez te 86 stron i nic ciekawego nie znalazłem. Mianowici mam taki problem, że komputer chodzi stabilnie na ustawieniach 11x200 (XP 1700+) i napieciu 1.65V. Pamięci na 400MHz. Jak tylko przestawię szynę na 166MHz niezależnie od mnożnika nawet zaniżając prace procesora to system jest niestabilny. Wystarczy, że zostawię procesor na 166 a pamiątki puszcze na 200 wszystko bangla jak potrzeba. Mam mocny zasilacz CHifteca, różne pamięci i 333 i 400-ki i DUŻY problem. Wolałbym prcować na szynie 333MHz bo wtedy szybciej pracują pamięci. Dodam że zmiana napięcia na pamięciach czy ustawienia timingów nic nie dają !!. A na dodatek na stronie epoxa już nie ma starych biosów (mam najnowszy). Jeżeli macie jakieś stare nawet te niewspierające 400MHz biosy do 8RDA+ to bardzo proszę o przesłanie na Rogalsc@go2.pl... Z góry dziękuje za pliki i słowo-radę !!

1044176[/snapback]

Gdzies sie pogubilem: piszesz ze proc i pamiec ci chodza stabilnie na szynie 200 , ale chcesz 166 bo jest wydajniejsza ?! Ustaw ram i proca synchro na 200 i po problemie [ ram 166 na 200 raczej pojdzie]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam, mam Bartona Mobila, ale mam tez problem, bo za Chiny Ludowe nie moge dac napiecia wiekszego niz 1,85 V system nie jest pradozerny, zasilacz cheftec 360W z jednym wiatrakiem, z tej starszej serii , wszytskie epoxy tak maja?? co moze byc przyczyna??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kto jest hentny na Bios Mod epox 8rda+ zalezy wszystko jle sie user interesuje

by -=Merlin=-

1223166[/snapback]

Merlin kurde dwie płyty Epox 8rda+ i Epox 8rda+ Pro to dwie najbardziej popularne po Abicie.

Merlin gdybyś modował dla Epox 8rda+ Pro to jedyny dobry stad brac ftp://ftp.epox.com/downloads/BIOS/8RPP4C28.exe

Zrób proszę dla tych dwóch !!!!!!!! Go Go człowieku tylko na ciebie możemy liczyć jeśłi chodzi o zmodowane biosy . Command Rate 2t Please !!!

jako pierwszy przetestuje ten pod Epox 8rda+ pro

Edytowane przez niko2003

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja tez jestem chetny

OT: czemu nie moge ustawic napiecia wyzzszego niz 1,85V na epox 8rda+ rev 2,1 ...komp jak w podpisie

1223655[/snapback]

EpoX 8rda+ rev 2.1 ma jakby sprzętową blokadę na Vcore powyżej 1,85V. Też tak mam. Ustawiam Vcore na 1.90V i płyta nie startuje. Można to obejść przez zmodowanie płytki, ale dokładnie nie wiem jak.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...