Skocz do zawartości
Gość

Epox 8RDA(+) - Zlote rady, codzienne problemy..

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Dawno tu nie zaglądałem a tu takie nowości!!!

Do mojego 8rda3i wgrałem bios:

8RDA+_TaiPan_0.1_EB_Bpl_3.09_26.01.05 by Merlin

i nie wiem czy tak powinno być, ale u mnie znikła możliwość regulacji napięcia na mostku? Spotkał się ktoś z takim zjawiskiem?

Aha, pojawiła się opcja od włączania FireWire1394

Dzisiaj przerobie proca na Mobila(zablokowany mnożnik - porażka - a taki sprzęt sie marnuje) i zobacze co z niego wycisnę - niestety poprzedni procek z odblokowanym mnożnikiem padł.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ladnie ladnie. Na napiecia podawane przez USDM nie patrz. Tylko miernik prawdę powie.

Mam pytanie czym chlodzisz procesor???

1245149[/snapback]

No to tak Frost, powerhead 1500l/h, chlodnica z lublina + 2wentyle 120mm no i jeszcze abadon na GPU i dwa wentyle w budzie. Dzisiaj postaram sie zrobic wiecej testow i zamiescic wszystko na tweeku. Mam jeszcze jedno pytanie dlaczego gdy przekrocze VCORE 2.1V to komp w polowie ladowania windowsa po prostu wylacza sie jakbym odpial go z gniazdka ??

Ciesze sie ze w koncu ktos uwierzyl :)

Pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wlasnie mam to samo.

Wrzucalem Vcore 2,0v i jazda na 10X250

W polowie ladowania XP zwis i koniec.

Wczesniej na 2,0v latalem na 2500mhz ale to bylo 12,5x200.

@smyk_pl : myslalem ze wyniki pamieci bedziesz mial lepsze.

Nie ma duzej roznicy w stosunku do moich rezultatow a procek 700 mhz wyzej leci.

Ciekawe czemu. Powinno byc chyba troszke wyzej niz u mnie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam jakies badziewne te hynixy na cl2 nie chodza nawet na FSB 200, cl2.5 tylko do FSB 215, pozniej juz tylko cl3. Tez nie wiem dlaczego mam taki wynik w sandrze :? . Mysle ze mialbym wiecej gdybym dowolotowal te hynixy, wiec moze ktos ma linka do VDIMM MODa na 8rda+ ?

A co do wysokiego VCORE to mi komp nie zawisa ani nie restartuje sie, tylko sie wylacza, efekt jest taki jakby zabraklo pradu :cry:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ludzie co jest z wami?

Ps 1. W całym Krakowie tylko jeden Wiśnia kręci na 8RDA+?

Ps 2. A reszta co wgrała bios <by Merlin>, gdzie są testy o które prosił. Chyba tyle możecie dla niego zrobić!!!

Ja jeszcze nie wgrałem, muszę najpierw przygotować mobo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam nie bylo mnie chwilke mialem sporo pracy zamowilem wlasnie paste OCZ +5 bedzie na jutro i Ojciec ma mi pod rasowac zasilke na napieciach , wiec bede cos dusil wiecej postaram sie 250FSB Stabilne uzyskac. Johnson mam pytanie co dalo wgranie Taipan Petch ?? . Smyk_pl moim zdaniem jak miales wiecej i lepsze osiagi popatrz sobie na temperature bo chyba pasta ci sie wygrzewa :) u mnie taka wlasnie przyczyna byla :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

u mnie kicha procek leci na 2300Mhz i nic dalej nawet nie pomaga zwiększanie napięcia do 1.9v , a już miałem chrapkę na wysokie fsb, jeszcze moj barton ma zablokowany mnożnik tak że kicha totalna, ale i tak dziękuje Merlinowi za zainteresowanie się tą płytką, w końcu nikt teraz nie może powiedzieć że epox sie średniawo kręci

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam nie bylo mnie chwilke mialem sporo pracy zamowilem wlasnie paste OCZ +5 bedzie na jutro i Ojciec ma mi pod rasowac  zasilke na napieciach , wiec bede cos dusil wiecej postaram sie 250FSB Stabilne uzyskac.  Johnson mam pytanie co dalo wgranie Taipan Petch ?? . Smyk_pl moim zdaniem jak miales wiecej i lepsze osiagi popatrz sobie na temperature  bo chyba pasta ci sie wygrzewa :) u mnie taka  wlasnie przyczyna  byla :)

1246272[/snapback]

Taipan Petch zaostrza parametry pracy pamieci, masz wyzsze wyniki odczytu i zapisu.

Z tego co pisal Merlin wynika , ze moze sie windows posypac po wgraniu.

U mnie wszystko lata jak zloto. Niemniej jakies ryzyko zawsze jest.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Taipan Petch zaostrza parametry pracy pamieci, masz wyzsze wyniki odczytu i zapisu.

1246313[/snapback]

Aha rozumie Johnson moglbys mi wyslac na @ bylbym wdzieczny dzieki bardzo :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1246313[/snapback]

patch TaiPan

window. sie szypciej laduje jest poprawiony Memory Management l, ale nawszetki wypadek prosze zrobic backup umnie wszystko jest w porzondku

@johnson - umnie sie server z rombal i niemogo dac do Downloads , masz ty go na dysku ??? jak go masz daj go na server zeby mogli chlopaki po sciagac !!!

by -=Merlin=-

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Aha rozumie Johnson  moglbys mi wyslac na @ bylbym wdzieczny dzieki bardzo :)

1246333[/snapback]

potestu go zobaczysz ze windo szypciej laduje wszystkie programy sie lepie ladujom

napsz jak wyglonda ta sprawa opsz co sie dzieje , jestem sam ciekawy ??!!

by -=Merlin=-

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

potestu go zobaczysz ze windo szypciej laduje wszystkie programy sie lepie ladujom

napsz jak wyglonda ta sprawa opsz co sie dzieje , jestem sam ciekawy ??!!

by -=Merlin=-

1246356[/snapback]

Witam -=Merlin=- oczywiscie ze potestuje mam Ghosta wiec o system sie nie martwie najwyzej postawie na nowo :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ghosta dobra sprawa tez uzywam mam 3 backup kazda inna konfiguracia

by -=Merlin=-

1246420[/snapback]

Dokladnie czekam na instalke :) i testuje i zdaje relacje :) Jutro bede sie bawil jak mi czas na to pozwoli z prockiem :) myslalem o ogniwie Peltiera i cos wiecej rasowac, niestety do Cieklego Azotu nie mam dojscia a tez bym po probowal z mila checia :) Edytowane przez domeryk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zaraz wrzuce na jakis serwer ten programi, ale transfer jest ograniczony.

Ja najbardziej zauwazylem po wgraniu tego Patcha , ze wszystko jakos tak smiga po ekranie :)

Menu start sie jakos szybciej wysuwa, szybsza jest praca z paroma aplikacjami.

johnson826.webpark.pl/TaiPan_0.2_Petch.exe

Prosze kogos o sciagniecie i umieszczenie gdzies gdzie jest duzy limit transferu.

Edytowane przez johnson

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zaraz wrzuce na jakis serwer ten programi, ale transfer jest ograniczony.

Ja najbardziej zauwazylem po wgraniu tego Patcha , ze wszystko jakos tak smiga po ekranie :)

Menu start sie jakos szybciej wysuwa, szybsza jest praca z paroma aplikacjami.

1246570[/snapback]

Johnson dzieki ja wlasnie zasysam ale zaraz spadam z domku bede o 22 i bede testowal ;) jak sasiad mnie znowu nie wezmie zebym mu przeinstalowal systemy :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie dzieją się jakieś dziwne rzeczy:

- FSB 220 /10.5x220/ w AIDA odczyt 3320, zapis 1235;

- FSB 230 /11x230/ w AIDA odczyt 3160, zapis 1352.

O co tu chodzi? Myślałem że przy większym FSB będzie lepszy odczyt...  :?

1246764[/snapback]

Timingi pamieci pozostały identyczne???

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Johnson dzieki ja wlasnie zasysam ale zaraz spadam z domku bede o 22 i bede testowal ;) jak sasiad mnie znowu nie wezmie zebym mu przeinstalowal systemy :)

1246624[/snapback]

Daj namiar na tego patcha, bo chyba "źródełko" wyschło...

Odczyt gorszy, bo czasy gorsze:

- 10.5x220 pamięci 8-3-3-2.5

- 11x230 pamięci 10-4-4-2.5

Spoko, przeoczyłem... :blink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

:)+Jan 30 2005, 22:10-->

CYTAT(Mardok =:) @ Jan 30 2005, 22:10)
Eh tragedia :/ Merlin robi Biosy i patchy stara się jak może a ciągle ma problemy z serwerami no :/ Dajcie mi tego patch na email to go wystawię, bo zassać od Johnson-a nie idzie :/

mardok@poczta.fm

1246842[/snapback]

Juz wyslalem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam. Mam dwa pytania odnośnie płyty EPOXA.

1. Czytałem http://www.oc-serwis.pl/ że pamięci, które mam OCZ PC2700 256MB rev. 3.2 nie działają na płycie, 8rda+ http://www.oc-serwis.pl/articles/r/101.html i czy jest to prawda czy może był to pojedynczy przypadek.

2. A drugie pytanie związane jest z czujnikiem temperatury. Mianowicie czy jest on równie zwariowany jak na moim ABICIE. Składam WC i chciał bym mieć rzeczywisty odczyt temperatury. I tak się zastanawiałem czy nie zmienić płyty bo miałem przed ABITEM, EPOXA i byłem bardzo zadowolony. Kupiłem NF7, ale tak się zastanawiam czy nie wrócić do EPOXA zwłaszcza, że najbardziej wypasiona kosztuje niewiele.

Interesuje mnie model 8RDA+PRO

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam. Mam dwa pytania odnośnie płyty EPOXA.

1. Czytałem 1247090[/snapback]

8RDA+ PRO i 8RDA+ to już zupełnie inne płyty - oczywiście nie do końca, ale :

- nowy laminat,

- inne układy zasilania,

- nowy SB ze zintegrowanym SATA (2 kanały) i raidem.

Stąd nikt nie będzie w stanie powiedzieć, czy te pamięci będą "lubiały się" z nową płytą Epoxa. Epoxy są bardzo kapryśne pod tym względem - kiedyś na 8RDA3+ rev.2.1 OCZ PC3200 rev.2 sypało mi błędami na defaultowych timingach, na szczęście sprzedałem je dalej z zyskiem szczęśliwemu posiadaczowi jakiegoś Asusa, na którym wsio było w porządku.

Co do odczytu, to nie ma sockecie typowego dla tych płyt czujnika-termistora. Nie wiem, jak mierzone jest temperatura CPU, ale z socketu na pewno, a nie z diody. Jednak odczyty w przeciwieństwie do NF7 są w miarę stałe i zmieniają się na logikę prawidłowo (lepsze chłodzenie, otwarte okno itp. itd. - chodzi mi o deltę temperatur). Mam coś do powiedzenia w temacie, ponieważ przerobiłem NF7 (zabity ;)), a następnie w krótkim okresie czasu 2 x 8RDA+ PRO rev.1.2 - btw. laminat i zasilanie na 8RDA+ PRO/3+ PRO i 6+ PRO są identyczne.

Do mobo, którą masz zamiar kupić, nie ma żadnego zmodyfikowanego biosu - istnieją dwa do 3+ PRO/ 6+ PRO (Merlina, identyczne, jeden CPC On a drugi CPC Off).

@ lobo0 - a co twoje pytanie wnosi do tematu? ;) :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie podoba mi się ten czujnik wahania temperatur od 20 do 60 stopni przy oglądaniu stron. Na drugi dzień przez cały dzień normalnie 39 do max 42. I tak w kółko. ABITA kupiłem, gdy mój EPOX na KT600 poszedł do serwisy i tak został. I tak się zastanawiam czy nie zmienić za około 300zł mam w pełni wyposażoną płytę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Eh ja też miałem przez krótki czas NF7 poza ty miałem 2x 8RDA+ ale to były pierwsze wersje, pierwsza kręciła się znakomicie jak na owe czasy co wtedy szczytem marzeń było FSB 200 ale nie wiadomo czemu nagle na niej dźwięk padł. Po gwarancji dostałem kolejne, 8RDA+ ale to już była totalna porażka, prawdopodobnie jakiś naprawiany model. Po krótkim czasie popychałem ją dalej. Mój kolega podziałał na niej 2dni i padła, prawdopodobnie BIOS. Poszła znowu na gwarancje, wróciła podziałał z tydzień i znowu padła :/ Kumpel już strasznie „zdenerwowany” posłał po raz kolejny już żądając jakiegoś nowego egzemplarza a nie naprawianych (co ciekawe za każdym razem z gwarancji wracała inna płyta ale zawsze nosiła na sobie ślady używania np.: znużona koło Socketa i AGP od wiatraczków) no i dostał ten działał bardzo dobrze przez prawie rok i nagle wywaliło na niej kondensatory 2 dni po gwarancji ! PARANOJA :/ Ja w tym czasie siedziałem już na 8RDA3+ i była to moja najmniej awaryjna na NF2 jaką miałem. Po 8RDA3+ miałem NF7, ale no z całym szacunkiem dla fanów Abita ale albo ja miałem takiego pecha albo ta mobo to jakieś nieporozumienie, padła po 5dniach. Wnerwiony kupiłem DFI LP NF2 płyta demon do O/C ale wykręcenie jej na max i ustawienie all opcji, sterów itp. zajęło mi prawie 10dni. To było by na tyle, podsumowując najlepiej wspomina 8RDA3+ nie dość ze działało bez żadnego marudzenia to jeszcze miałem stabilne FSB, 245 czego chcieć więcej za takie pieniądze.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...