Skocz do zawartości
Gość

Epox 8RDA(+) - Zlote rady, codzienne problemy..

Rekomendowane odpowiedzi

Jak podłonczyc głosniki 5+1 do karty ss na tej płycie?

1274897[/snapback]

Masz 3 wyjscia (rozowe-niebieskie-zielone) na mobo z tylu na panelu i tam podlaczasz 3 kable od glosnikow 5.1 (oczywiscie mowimy o glosnikach "podlaczanych analogowo"). Jak dobrze pamietam, zielone - front, niebieskie - sub+centralny, rozowe - tyl. Nastepnie w panelu obslugi dzwieku w windzie zaznaczasz podlaczone glosniki jako 5.1. I tyle. Milej zabawy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

UGH...co za głupi pronox :/

A jakie rezultaty? Wymienili na nową, naprawili?

Coś mi sie wydaje ze ten pronox to lipny serwis...chyba mój pierwszy i ostatni epox :/

Edytowane przez SzymonTER

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Poza tym starsz epoxy mialy OVP i nie podawaly na procka wiecej niz 1,85v chyba.

ponawiam pytanie, co to jest te OVP i jak to obejsc? bo ja wlasnie nie moge dac napiecia wiecej niz 1.85 czy 1.875 :( sprawdzane na roznych zasilkach i prockach! niech ktos pomoze :unsure:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ponawiam pytanie, co to jest te OVP i jak to obejsc? bo ja wlasnie nie moge dac napiecia wiecej niz 1.85 czy 1.875 :( sprawdzane na roznych zasilkach i prockach! niech ktos pomoze  :unsure:

1277310[/snapback]

Wystarczy poszukac. To nie boli. Temat poruszany na forum 1000 razy chyba.

Poza tym na googlach tez tego sporo.

http://www.motherboardfaqs.com/epox/epox_mods.htm

Na tej stronce sa chyba wszystkie mody do 8rda, OVP tam nazywa sie High Vcore Shutoff Fix

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

28 stycznia oddalem 8RDA+ do serwisu i jeszcze nie mam płyty. Jak u was wygladala sprawa serwisu? Ile czasu i jaki rezultat (naprawa, wymiana)?...

1276907[/snapback]

Ja czekałem 13 dni, w jakim stanie mi oddali to napisałem wcześniej :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czy dioda od aktywnosci sieciowki na mobo powinna sie caly czas palic ?? u mnie na 8rda3i tak wlasnie sie pali dioda od zintegrowanego lanu i mryga tylko gdy cos sciagam z netu a podczas bezczynnosci pali sie non stop tak jak kontrolka LINK. w drugim kompie na sieciowce dodatkowej kontrolka activ pali sie tylko gdy cos sciagam z netu...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pisalem juz wczesniej ze, nie moge dac wiekszego napiecia niz Vcore 2.06V a w biosie ustawione mam Vcore na 2,2V znajomy mi doradzil ze przyczyna moze byc Pierwsza opcja: Słaby zasilacz

Druga opcja: Tranzystory na plycie juz nie wydalaja.. (Popraw chlodzenie mosfetów albo zmien płyte to bedzie trzymac napiecia.. hm co o tym myslicie zasilka raczej wydala odepne nagrywake Cd oraz FDD ustawie na 10X166 i dalej mam max Vcore 2.06V czy Hm schlodzic trza mosfety da to poprawe ??

Edytowane przez domeryk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To ja mam pytanie z innej beczki. Czy testował ktoś na 8rda+ (rev 2.0 szczególnie mile widziany) takie pamięci jak Kingmax Hardcore PC4000 lub niebieskie Geil PC3200 ? Geile są chyba na Hynixach d43, więc na rev 2.2 8rda+ napewno latają, tylko pytanie czy na rev.2.0 będą. No i chyba te Kingmaxy to dość ciekawa oferta, tylko nie chcaiłbym kasy wtopić w coś co nie będzie chodziło. Pytałem w dziale pamięci ale narazie bez konkretnego odzewu :sad:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To ja mam pytanie z innej beczki. Czy testował ktoś na 8rda+ (rev 2.0 szczególnie mile widziany) takie pamięci jak 1281555[/snapback]

Jak nie jestes pewny to mozesz wejsc na strone Epoxa i zobaczyc jakie pamieci obsluguje dana ver plyty albo zobaczyc z tyly w ksiazce powino pisac :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wiem ze juz pewnie to bylo 1000x ale powiem jeszcze raz... a wiec:

dzisiaj skusilem sie na zdjecie radiatora z mostka o_O to co ujzalem na oczy mnie przerazilo i krzyglem WTF ? this is Huba buba czy kur... co ? =o

:-) zeby ich nie bylo stad na paste o_O

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak nie jestes pewny to mozesz wejsc na strone Epoxa i zobaczyc jakie pamieci obsluguje dana ver plyty albo zobaczyc z tyly w ksiazce powino pisac :)

1281762[/snapback]

Też bym chciał żeby to była taka prosta sprawa :wink:

Tak dla jaj podaje dane ze strony epoxa na temat obsługiwanych pamięci: :lol:

EPoX Recommends the following brands of memory for our motherboards:

Buffalo

Corsair

Crucial

Kingston

OCZ

Gigaram

EPoX recommends that all memory be of the same manufacturer. If using memory with one of our Dual Channel DDR motherboards, it is recommended that the memory be purchased as a dual-channel pair such as Corsair TwinX, Kingston HyperX kit, etc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam. Mam takie pytanko. Jaka macie temperature na plycie glownej z odczytu everesta? U mnie caly czas jest 30 stopni niezaleznie czy komp krecony (10,5x205) czy na ustawieniach defaultowych (12,5x133). W IDLE i stresie tez jest taka sama :huh: Gdzie ten czujnik winbonda jest umiejscowiony i czego temperature dokladnie on pokazuje? BTW mam otwarta bude. Radiatorow dodatkowych nie posiadam, tylko ten badziewny okraglak na mostku polnocnym :lol:

UPDATE

Oczywiscie mam epoxa 8rda+ :)

Edytowane przez Rafael Santi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam. Mam takie pytanko. Jaka macie temperature na plycie glownej z odczytu everesta? U mnie caly czas jest 30 stopni niezaleznie czy komp krecony (10,5x205) czy na ustawieniach defaultowych (12,5x133). W IDLE i stresie tez jest taka sama  :huh: Gdzie ten czujnik winbonda jest umiejscowiony i czego temperature dokladnie on pokazuje? BTW mam otwarta bude. Radiatorow dodatkowych nie posiadam, tylko ten badziewny okraglak na mostku polnocnym :lol:

UPDATE

Oczywiscie mam epoxa 8rda+  :)

1285622[/snapback]

a w biosie ile ci pokazuje ? mi pojazuje i w biosie i w aidzie i w everescie 35-40

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pisalem juz  wczesniej ze,  nie moge  dac  wiekszego napiecia niz Vcore  2.06V a w biosie ustawione mam Vcore  na 2,2V znajomy mi doradzil ze przyczyna moze byc Pierwsza opcja: Słaby zasilacz

Druga opcja: Tranzystory na plycie juz nie wydalaja.. (Popraw chlodzenie mosfetów albo zmien płyte to bedzie trzymac napiecia.. hm co o tym myslicie zasilka raczej wydala odepne nagrywake Cd oraz FDD ustawie na 10X166 i dalej mam max Vcore 2.06V czy Hm schlodzic trza mosfety da to poprawe  ??

1281241[/snapback]

Dzis dorwalem zasilke ModeCom z PFC 400W sprawdze na niej czy to jednak moja zasilka za slaba :) zdam relacje :)

Wiec jednak Vcore sie nie zmienilo napiecia wyzsze jednak stawiam na mostefy :)

Edytowane przez domeryk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Powiedzcie mi co to jest MagicScreen, PostPort (LED display) i support IEEE 1394 i jak się tego używa??? Post port to mniej wiecej wiem, ale ten MagicScreen i to IEEE to nie wiem o co w tym chodzi. Instrukcje mam po angielsku, a w szkole mnie ruskiego uczyli :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

MagicScreen - mozesz nim zmienic logo na poczatku(nie dziala tak fajnie jak moglby)

PostPort - to uklad na plycie ktory monitoruje start plyty (POST) i wyswietla odpowiednie kody postepu na wyswietlaczu

IEEE to fire wire czyli port (podobny do USB) z duzym transferem np wykorzystywany do podlaczania kamer cyfrowych...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

28 stycznia oddalem 8RDA+ do serwisu i jeszcze nie mam płyty. Jak u was wygladala sprawa serwisu? Ile czasu i jaki rezultat (naprawa, wymiana)?...

1276907[/snapback]

hehe, ja czekałem 25 dni  :mur:

1276958[/snapback]

w piatek (18 lutego) kupilem caly sprzet z plytka 8RDA6+pro. mojego 2500+M puscilem odrazu na 11x200 i poszlo gladko lecz po ustawieniu na nominalne plyta sie nie podniosla, dzis zanioslem ja z powrotem do sklepu (www.znak.pl) i odrazu powiedzieli ze wymiana... niestety musze czekac do jutra bo nie maja jej na stanie

Edytowane przez PecH

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Siemano, mam płytke 8rda+ i chyba się zjeb..... wogule się nie chce odpalić, jak podłanczam inny zasilacz to jak ORT: ORT: ORT: <span style='color: red;'>ORT: włancza</span>m to tylko mrygnie FF na płycie i nic dalej nie staruje... Co to może być???? PILNE Z góry dzieki za odpowiedzi. Pozdro

1270428[/snapback]

Niestety miałem to samo tak jak piszesz FF i nic . Co gorsza, po którymś odpaleniu płyta sie sfajczyła (kondensatory poszły).

Po naprawie w serwisie znowu przestała się odpalać i po kilku próbach znowu poszły kondensatory - wawaliłe ją.

1270485[/snapback]

Ale przynajmniej bezproblemowo latają, nie to co Elixiry i jak widać Specteki, które wywalają się przy 166MHz . A to, że na TM osiągniesz w porywach 230/240MHz to już nie wina Epoxa.

Hehehe, miałem dokładnie to samo, okazało się, że kabel zasilający jest niedorobiony ;) serio...

1271146[/snapback]

Do tego jeszcze spalił mi się zasilacz nie wiem dlaczego, na płyte nie mam już gwaranci:( ale możliwe że to bios posprawdzam jeszcze wszystko dokładnie i zobaczymy. Najgorsze jest to że nic nie robiłem przy kompie i poprostu ORT: ORT: ORT: <span style='color: red;'>ORT: włancza</span>m go sobie i [ciach!]..... i lipa:( Pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...