Dimson Opublikowano 5 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 5 Marca 2005 Nie napisałem tego w pierwszym poście ale Kingstony chodziły na wszystkich możliwych napięciał łącznie z 2.9V. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dans Opublikowano 5 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 5 Marca 2005 witam, posiadam 1 kosc ddr kingston 512 mb 400 mhz: kvr400x64c3/512 i planuje zakup dodatkowej kosci ddr na plycie epox 8rda+ rev.2.x na internecie widze w sprzedazy tylko kosci kvr400x64c3a/512, dlatego tez zwracam sie z prosba czy przy podlaczeniu obu kosci (kvr400x64c3/512 razem z kvr400x64c3a/512) uzyskam aktywny tryb dual channel na tej plycie? z gory dziekuje za odp. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pci Opublikowano 5 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 5 Marca 2005 Tak, ja uzywam całkiem innych pamieci i w tym jedna jest jedno stronna a druga 2stronna, i dual działa. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
voytekk1 Opublikowano 5 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 5 Marca 2005 a mi dual nie działa, a mam kości Twinmosa tylko w innych okresach kupowane. Co do fsb to mam podobny problem co Dimson, też powyżej 200MHz za nic nie chce iść. Na 200 chodzi przy 1,75V timingach 2-3-3-11 2,9V, nawet jak zmieniam timingi na 3-4-4-14, napięcie na 1,95 to każde ustawienie powyżej 200 jest niestabilne. Spróbuję ustawić ramy asynchronicznie i wtedy zobacze co jest źle :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vis Opublikowano 6 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 6 Marca 2005 (edytowane) Może poprostu proce nie wyciągają? Albo ramy dalej nie puszczą? Nie wszystkie Bartony się dobrze podkręcają...Jeszcze jedna możliwość to słaby zasilacz.... Chociaż w sumie miacie zasiłki jak ja, czyli ta kwestia odpada.. Edytowane 6 Marca 2005 przez Vis Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pci Opublikowano 6 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 6 Marca 2005 Na moje oko to ram cie ogranicza, ja terz mam tak ze mój ram wiecej nic 210 nie pujdzie niezaleznie od timingów Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sulek7 Opublikowano 6 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 6 Marca 2005 Witam i prosze o pomoc. Mam nastepujacy problem. Mam epoxa 8rda+ z marca 2004. wszystko chodzilo ok do piatku. Teraz gdy chce wlaczyc komputer to sie chyba wlacza w kazdym razie dysk przez chwile pracuje. Wyswietlacz pokazuje FF. Wszystko by bylo ok ale monitor sie nie wlacza. musze probowac setki razy az komp zaskoczy i sie wkoncu wlaczy, natomiasta z resetowaniem problemu niema. Kasowalem cmos, wyciagalem batereie i nic nie pomaga. prosze pomozcie. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dimson Opublikowano 6 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 6 Marca 2005 Zastanawiająca rzecz. Wczoraj obsadziłem moją jedną kość pamięci w banku DIMM3 a drugą w DIMM1(przed zmianą jedna kość była w DIMM1 a druga w DIMM2) no i po tej zmianie już nie mogłem utrzymać moich wcześniejszych ustawień :mellow: Mianowicie system startował ale benchmarki(SuperPI, 3dmark itp.) się wysypywały nic nie dało(oprócz ciepła w pokoju :-P ) 2.9V dla ramu ani 1.85V dla Bartona. Wróciłem do wcześniejszych ustawień ramu czyli kości w bankach DIMM2 i DIMM1 i wszystko cacy Barton 2500@3200 1.75V ramy 200Mhz 7-3-3-2,5 2.6V wszystko stabilne jak skała żadnych błędów. Teraz zobaczę co się będzie dziać jak jutro założę Hynixy D43. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vcv Opublikowano 6 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 6 Marca 2005 ----->sulek 7 jeśli wszystko dobrze siedzi w gniazdach, sprawdż baterię(spotkałem 2 takie przypadki) ----->Dimson nie od dziś wiadomo, że bank bankowi nierówny Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Meetos Opublikowano 7 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 7 Marca 2005 Witam Problem dotyczy wbudowanej sieciówki na Epoxie, a dokładniej sterowników do niej. Wg informacji producenta sieciówka to Realtek 8201 BL. Oki-nic prostrzego zainstalować sterowniki do chipsetu nForce (w zawartości sterowników jest info: Ethernet driver 4.42 (WHQL) ). No to install i ... w menadżerze Ethernet nie zaistalowany :( . Oki to jeszcze raz na str producenta, tym razem szukam sterów dla samego LAN (http://www.epox.nl/english/support/drivers/other.htm) To musi być to! Instalka i powtarza się sytuacja. Więc pytam - co jest nie tak z tymi sterownikami? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
esem Opublikowano 7 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 7 Marca 2005 Meetos napisał(a): Witam Problem dotyczy wbudowanej sieciówki na Epoxie, a dokładniej sterowników do niej. Wg informacji producenta sieciówka to Realtek 8201 BL. Oki-nic prostrzego zainstalować sterowniki do chipsetu nForce (w zawartości sterowników jest info: Ethernet driver 4.42 (WHQL) ). No to install i ... w menadżerze Ethernet nie zaistalowany :( . Oki to jeszcze raz na str producenta, tym razem szukam sterów dla samego LAN (http://www.epox.nl/english/support/drivers/other.htm) To musi być to! Instalka i powtarza się sytuacja. Więc pytam - co jest nie tak z tymi sterownikami? 1314766[/snapback] Używasz złych sterowników: za nowych! One nie są do nForce2 tylko 3 i 4. Temat jest wałkowany w: Sterowniki i Biosy: najlepsze stery do nForce. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vcv Opublikowano 7 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 7 Marca 2005 Witam Mam pytanko: używa ktoś patcha do nf2 na 8rda+ i z jakim skutkiem? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Santi Opublikowano 7 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 7 Marca 2005 (edytowane) vcv napisał(a): Witam Mam pytanko: używa ktoś patcha do nf2 na 8rda+ i z jakim skutkiem? 1314828[/snapback] A o jakiego patcha ci chodzi? Czy o NF2 Chipset cooling patch? bo tego uzywalem, ale mimo spadku temperatury w idle z 45 stopni do 39 odinstalowalem to. Zalaczyly sie jakies dziwne dzwieki w glosnikach i imo takie wahania vcore jakie wystepowaly po instalacji tego patcha raczej nie wplywaja dobrze na zywotnosc procesora :mur: Osobiscie nie polecam. Edytowane 7 Marca 2005 przez Rafael Santi Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vcv Opublikowano 7 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 7 Marca 2005 Rafael Santi napisał(a): A o jakiego patcha ci chodzi? Czy o NF2 Chipset cooling patch? bo tego uzywalem, ale mimo spadku temperatury w idle z 45 stopni do 39 odinstalowalem to. Zalaczyly sie jakies dziwne dzwieki w glosnikach i imo takie wahania vcore jakie wystepowaly po instalacji tego patcha raczej nie wplywaja dobrze na zywotnosc procesora :mur: Osobiscie nie polecam. 1315334[/snapback] Właśnie o tego, dzięki za info. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nadir Opublikowano 7 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 7 Marca 2005 Twiggy napisał(a): Od samego poczatku POSTu jest FF czy po nim bo jak zaraz po wlaczeniu plyty to jest walnieta a jak po to jest OK. 313706[/snapback] Witam.Co prawda jestem tu nowy ale jeśli mogę coś zasugerować odnośnie wyświetlania komunikatu ff na wyświetlaczu w płycie epox-wgraj program USDM który jest zamieszczony na płycie ze sterami do płyty i restartuj system. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Meetos Opublikowano 8 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 8 Marca 2005 (edytowane) esem napisał(a): Używasz złych sterowników: za nowych! One nie są do nForce2 tylko 3 i 4. Temat jest wałkowany w: Sterowniki i Biosy: najlepsze stery do nForce. 1314777[/snapback] Thx, czytałem - jasno wynika że zestaw 5.10 jest dla NF2. Upgrade: Ściągłem ponownie 5.10 - zainstalował raz jeszcze i ... działa - podpioł stery dla sieciówki. :) Tylko dlaczego wcześniej tego nie zrobił?? :huh: :blink: Edytowane 9 Marca 2005 przez Meetos Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lobo0 Opublikowano 8 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 8 Marca 2005 nadir napisał(a): Witam.Co prawda jestem tu nowy ale jeśli mogę coś zasugerować odnośnie wyświetlania komunikatu ff na wyświetlaczu w płycie epox-wgraj program USDM który jest zamieszczony na płycie ze sterami do płyty i restartuj system. 1316314[/snapback] a w czym to niby ma pomoc :blink: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
soltys Opublikowano 8 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 8 Marca 2005 jaka masz temp w obciazeniu na tym procku? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lobo0 Opublikowano 8 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 8 Marca 2005 przy 1,9V i obrotach na full na tym pentagramie mam 49*C (dobrze wentylowana buda) temp otoczenia ok.20*C przy 1,65V i obrotach na low i stress - 39*C Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
soltys Opublikowano 9 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 9 Marca 2005 hmm, kupil bys teraz cos innego w tej cenie? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lobo0 Opublikowano 9 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 9 Marca 2005 jezeli mialbym teraz kupowac to moze bym sie skusil na 100 Cu albo nawet 120 CU :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
esem Opublikowano 9 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 9 Marca 2005 Aleście zaśmiecili ten wątek: każdy o każdym [ciach!]ie musi się tu wypowiedzieć... :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pastorr Opublikowano 9 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 9 Marca 2005 powiedziec jak moge z poziomu biosu zmieniac co 1FSB magistrale bo mam tylko 133,166,200??? gdzie cos musze przestawic... a mam epoxa 8rda3i , help!!!!!!!!!!!!!!!!! dzieki z gory Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cadavre Opublikowano 9 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 9 Marca 2005 Po kolei: System Performance: Expert CPU Interface: Aggresive i będziesz mógł zmieniać FSB co jeden! Pozdro! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darknez Opublikowano 9 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 9 Marca 2005 Mam problem z nagrywarką na mojej płycie. Włącza się i wyłącza, skopiuje 5% i staje na chwile i znowu 5%, niestety to długo trwa i czasem wyskakują jakieś błędy. Jak gram w jakąś grę która nie potrzebuje płyty to nagrywarka i tak się włącza nawet jak nie ma żadnej płyty w środku. Jak wyskoczy jakiś błąd to komputer zaczyna dziwnie działać, co chwile tak jakby się zawieszał na sekundę, trzy sekundy pochodzi i znowu sekunda zwiechy. Zmieniałem już taśmy, zworki, format c: i nic nie pomogło. Co to może być ??? Miałem starego shuttla ak12 i wszystko było ok. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
esem Opublikowano 10 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 10 Marca 2005 darknez napisał(a): Mam problem z nagrywarką na mojej płycie. Włącza się i wyłącza, skopiuje 5% i staje na chwile i znowu 5%, niestety to długo trwa i czasem wyskakują jakieś błędy. Jak gram w jakąś grę która nie potrzebuje płyty to nagrywarka i tak się włącza nawet jak nie ma żadnej płyty w środku. Jak wyskoczy jakiś błąd to komputer zaczyna dziwnie działać, co chwile tak jakby się zawieszał na sekundę, trzy sekundy pochodzi i znowu sekunda zwiechy. Zmieniałem już taśmy, zworki, format c: i nic nie pomogło. Co to może być ??? Miałem starego shuttla ak12 i wszystko było ok. 1319530[/snapback] Włącz DMA. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
soltys Opublikowano 10 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 10 Marca 2005 mam pytanie, co moze byc przyczyna ze moj Epox 8rda+ rev 2.1 + 2 x 256 Hynix d43 nie chce isc wyzej niz 225mhz? testowalem chyba wszystkie biosy, NB SB i mosfety chlodzone, co to moze byc? ma ktos jakis pomysl? ktory bios pozwoli rozwinac skrzydla magistrali? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pirullo Opublikowano 11 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 11 Marca 2005 Mam pytanko jak wysoko mogę podnieść napięcie aby nie spalić procka, mo xp1.7+ standardowo ma 1.475V, żeby szedł na 200x9.5, już musze mu dać 1.8V, chciałbym jeszcze pokręcić coś więcej ale brakuje mu prądu bo się wysypuje a jak podnoszę to idzie, tylko gdzie jest granica?? To samo z pamięciami, ustawiam je na 2.6V bo też nie wiem ile mogę dać więcej (na 2.6V się nie grzeją PC3200 Kingston). Jeszcze jedno pytanie, jak lepiej kręcić FSB czy mnożnikiem?? Kiedy jest większa wydajność (tzn. 133 x 14.5 czy 200 x 9,5??) EPOX 8RDA3I, XP1.7+@1900MHz, PC3200 512MB KINGSTON, Winfast 6600, Caviar 200GB. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Meetos Opublikowano 11 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 11 Marca 2005 Hi Osobiście uważam ze lepiej jest kręcić poprzez szynę (bezpieczniej). A co do drugiego - podam Ci na moim przykładzie. CPU chodzi mi na FSB 333 więc i tak mam puszczone pamięci w Dualu czyli na 166. Synchronicznie chodzą pamięci i CPU więc wydajność jest zwiększona. Puszczałem też CPU na 10x200 i RAM też ale osobiście mi się wydawało że komp ma mniejsze osiągi. :blink: Wiem, ze zaraz ktoś napiszę: szybsza szyna i gorsze wyniki!? Ale niestety tak było. Podejżewam że dla CPU optymalnie będzie synchro z RAM'em na jego szynie :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
soltys Opublikowano 11 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 11 Marca 2005 pirullo napisał(a): Mam pytanko jak wysoko mogę podnieść napięcie aby nie spalić procka, mo xp1.7+ standardowo ma 1.475V, żeby szedł na 200x9.5, już musze mu dać 1.8V, chciałbym jeszcze pokręcić coś więcej ale brakuje mu prądu bo się wysypuje a jak podnoszę to idzie, tylko gdzie jest granica?? To samo z pamięciami, ustawiam je na 2.6V bo też nie wiem ile mogę dać więcej (na 2.6V się nie grzeją PC3200 Kingston). Jeszcze jedno pytanie, jak lepiej kręcić FSB czy mnożnikiem?? Kiedy jest większa wydajność (tzn. 133 x 14.5 czy 200 x 9,5??) EPOX 8RDA3I, XP1.7+@1900MHz, PC3200 512MB KINGSTON, Winfast 6600, Caviar 200GB. 1321646[/snapback] napiecie na procku, mysle ze 1.9V mozesz dac spokojnie, o ile masz DOBRE chlodzenie (czyt. temperatura nie bedzie przekraczac 60-65 stopni w stresie). A pamieci to daj tyle zeby nie byly gorace, np moje Hynix'y w ogole sie nie grzeja, nawet przy 2.9V. Krecic najlepiej maistrala, wtedy wzrasta wydajnosc calego kompa a nie tylko procesora! Pozdrawiam :wink: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...