Skocz do zawartości
Gość

Epox 8RDA(+) - Zlote rady, codzienne problemy..

Rekomendowane odpowiedzi

pozostaje Ci teraz sprawdzanie innych komponentów. Oczywiscie zakładam ze zrobiłes Clear CMOS.

1339919[/snapback]

juz jest wszystko w porzo, zabrałem zasilacz do pracy i się odpalił. Przyszedłem do domu i szok, wszystko działa. Pewnie się zblokowało na chwilkę cosik. :lol: thx lobo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam

od kilku dni jestem posiadaczem epoxika :D 8RDA3i rev.3.3 i ogolnie jest super, zmiana z asrocka byla naprawde przyjemna (asrock ma swoje plusy ale jednak) jednak jest jeden maly problem, ktory mnie zastanawia, procek smiga na 10x200 (default xp2000+ z odblokowanym mnoznikiem) komp full stable i w sumie idzie nawet wyzej ale, praktycznie 2ghz wystarczy mi w zupelnosci, tyle, ze proc wykrywany jest praktycznie raz na 3 restarty, czasami na starcie ladnie wszystko opisane czyli XP 2400+ (10x200) i wtedy w panelu sterowania i systemie ladnie wypisuje Athlon XP 2ghz ale niestety czasami na starcie jest tylko fsb i ilosc ramu i wtedy windows pokazuje Athlon 2ghz (tak samo CPU-z)

ogolnie mi to nieprzeszkadza bo komp smiga bardzo ladnie, wyniki mam w normie i co najwazniejsze stabilny jak skala

ale czy to normalne przy oc, ze proc jest czasami niewykrywany?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

milo to slyszec, niby bylem zadowolony bo na asrocku xp "smigal" tylko 9.5x200 niby calkiem calkie jak na plyte za 120zl. ale zawsze chcialem miec "prawdziwe" 2ghz i 1gb ramu w dualu :D mam co chcialem ale to wykrywanie troche mnie zastanawialo ale widze, ze calkiem niepotrzebnie

jutro sprawdze ile moge wiecej wyciagnac, bo na razie ram 2.5-3-3-6 (niestety CL2 odpada bo jakos twinmoss tego nie trawi:( ) ale widze, ze z proca jeszcze troche wyciagne

krotkie pytanie, na ile ida "typowe" 2000+ i jakie napiecie do niego (bezpieczne)?

ps. chlodzenie Spire WhisperRock IV

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

krotkie pytanie, na ile ida "typowe" 2000+ i jakie napiecie do niego (bezpieczne)?

ps. chlodzenie Spire WhisperRock IV

1349846[/snapback]

Trudno powiedziec ile pojdzie "typowy" 2000+ :) Zalezy na jakim jadrze jest i jaka seria. Ja mam Thoroughbred-B i spoko idzie na 2,2 GHz na boxowym coolerze :lol: Pewnie jeszcze bym z niego wycisnal wiecej, ale nie jest mi na razie potrzebna wieksza moc proca. Co do napiecia to spokojnie mozna dawac 1,85V przy dobrym chlodzeniu zeby temp nie byla za wysoka. Na wiecej plyta ci raczej nie pozwoli i trzeba by bylo Vmoda zrobic. U mnie chodzi na codzien 10,5x205 napiecie 1,625V Jezli puszcze go na 11x200 to do stabilnej pracy musze podniesc napiecie do 1,675V, ale wtedy za bardzo mi sie grzeje bo niestety chlodzenie nie wyrabia. Tak wiec sam musisz potestowac proca i odpowiesz sobie na pytanie ile z niego bedziesz mogl max wycisnac. Pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dzieki, oczywiscie wiem, ze aby uzyskac odp. co do mozliwosci oc trzeba samemu testowac, poprostu chodzilo mi o jakies info o ile mozna podniesc napiecie aby bylo w miare bezpieczne

poki co jade na 10x200 i V1.7 na 1.65 polecial restart po jakies godzinie pracy, ogolnie jestem zadowolony bo temp. kolo 40C i po dluzszym graniu max 45C

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chcialem zamontowac chlodzenie mosfetow na plycie. Moze ktos ma link albo zdjecie epoxa pokazujace, ktore elementy najbardziej sie grzeja (kiedys widzialem na sieci). Poza mosfetami chcialbym schlodzic kontroler pamieci i pozostale mocno obciazone uklady.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chcialem zamontowac  chlodzenie mosfetow na plycie. Moze ktos ma link albo zdjecie epoxa pokazujace, ktore elementy najbardziej sie grzeja (kiedys widzialem na sieci). Poza mosfetami chcialbym schlodzic kontroler pamieci i pozostale mocno obciazone uklady.

1351345[/snapback]

Kilka wskazówek o chłodzeniu 8rda:

http://motherboardfaqs.com/epox/epox_cooling.htm

W/w fotki:

http://homepage.ntlworld.com/bubo/index.html

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zastanawiam sie nad: PENTAGRAM FREEZONE QVC-120 Cu i pytanie czy to wejdzie w Epoxa 8rda+ ver 2.x ?

a tak btw: mam 256DDR333Mhz KingMax i przy 11x200 wystepuja restarty i...

czy to na 99% wina ramow czy np 50/50 pamiec lub zaniskie napiecie na procku ?

narazie nie mam kaski na lepszy ram ale w planach mam hynixy 512 d43 400mhz oczywiscie ale je ciezko dostac tym bardziej w Katowicach czy starcza do "lajtowego OC" KingMaxy, Kingstony lub TwinMosy...

lub ktore z tych polecacie ... - http://www.proline.pl/shop.php?kat=Pami%EAci

napiecie na default (1.65V)

komp jak w podpisie

temp procka 35-40`C (na chlodzeniu za 30zl)

Athlon 2500 ale nic wiecej na jego temat nie powiem ale raczej nie jest on z jakies super Hiper serii.

na FSB 11x195 komp mi juz chodzi od bardzo dawna ale np. dam 11x200 to potrafi mi sie komp zrestartowac np:

czasami po 8h a czasami dopiero na 2gi dzien.

Edytowane przez JedrzeJ

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zastanawiam sie nad: PENTAGRAM FREEZONE QVC-120 Cu i pytanie czy to wejdzie w Epoxa 8rda+ ver 2.x ?

chyba, że wyjmiesz zasiłke na zewnątrz

ja mam 100 i jest na styk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a tak btw: mam 256DDR333Mhz KingMax i przy 11x200 wystepuja restarty i...

narazie nie mam kaski na lepszy ram ale w planach mam hynixy 512 d43 400mhz oczywiscie ale je ciezko dostac tym bardziej w Katowicach czy starcza do "lajtowego OC" KingMaxy, Kingstony lub TwinMosy...

lub ktore z tych polecacie ... - 1362725[/snapback]

Co do pamięci Hynix ciężko znaleźć w Hurtowni trzeba trafić . Hynix nie lubią niskich Timingów nie to co Winbondy jak masz okazje kupić Winbond to je weź wydajność niesamowita wysokie wartości można uzyskać O/C

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

chyba, że wyjmiesz zasiłke na zewnątrz

ja mam 100 i jest na styk

1363080[/snapback]

Wejsc na płyte wejdzie, ale pytanie jakią masz obudowe, czy zasilacz niebedzie przeszkadzał.

1363310[/snapback]

kurde szkoda ze mi forum wczoraj nie dzialalo :(

kupilem QVC-120 i ... zasilacz wala mi sie pod nogami :D

nie ma zle ...

31`C a za jakies 2 tygodnie kupie jakas lepsza paste ocz lub artic ceramiqe

ale narazie jestem zadowolony tylko szkoda ze neoteci NO-NOISE wcale nie sa takie NO-NOISE!! :/ chyba chodzi o BRAK-CISZY :-D

btw:

mam 256DDR333Mhz KingMax i przy 11x200 wystepuja restarty i...

napiecie na default (1.65V)

komp jak w podpisie

temp procka 35-40`C (na chlodzeniu za 30zl)

Athlon 2500 ale nic wiecej na jego temat nie powiem ale raczej nie jest on z jakies super Hiper serii.

na FSB 11x195 komp mi juz chodzi od bardzo dawna ale np. dam 11x200 to potrafi mi sie komp zrestartowac np:

czasami po 8h a czasami dopiero na 2gi dzien.

timingi ustawione na agrresive zaraz podam jakie dokladnie ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kurde szkoda ze mi forum wczoraj nie dzialalo :(

kupilem QVC-120 i ... zasilacz wala mi sie pod nogami :D

nie ma zle ...

31`C a za jakies 2 tygodnie kupie jakas lepsza paste ocz lub artic ceramiqe

ale narazie jestem zadowolony tylko szkoda ze neoteci NO-NOISE wcale nie sa takie NO-NOISE!! :/ chyba chodzi o BRAK-CISZY :-D

btw:

timingi ustawione na agrresive zaraz podam jakie dokladnie ...

1363932[/snapback]

Pasta OCZ Ultra+5 rewelka polecam :) -8C obniza :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A powiedzcie mi, mam 8RDAE i nie  ma żadnego dobrego BIOSa do niej tylko do tej 8RDA+ są Merlina BIOSy, da się wgrać takiego BIOSa czy płytka się zsypie, Próbował ktoś czegoś takiego. Pozdrawiam

1365174[/snapback]

Co do 8RDAE ja nie próbowałem zapytaj Merlina on jest spec to ci powie :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A własnie ma ktoś jakiś kontakt z tym Merlinem, jakiegoś maila albo jakieś forum gdzie jest albo cokolwiek, bo tylko słyszałem wiele razy o Nim ale nigdy nie znalazłem nic wiecej o nim. Jak dasz jakieś namiary bede wdzięczny. Może być na prova. Dzieki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A własnie ma ktoś jakiś kontakt z tym Merlinem, jakiegoś maila albo jakieś forum gdzie jest albo cokolwiek, bo tylko słyszałem wiele razy o Nim ale nigdy nie znalazłem nic wiecej o nim. Jak dasz jakieś namiary bede wdzięczny. Może być na prova. Dzieki

1367229[/snapback]

Jak chcesz uzyskać wysokie FSB, rzędu 10X270FSB to kup sobie Hynixy D-43 wypal je 4 procesy pod lampa czyli np. żarówka 300W musi być 100C i to ci da 15mhz więcej , a jak chcesz mieć wysokie noty w Aide 32 odczyt pamięci zapis to polecam Winbondy , chodzą tak samo jak OCZ czy Geile ale ciężko je dostać przy 240mhz w Singlu masz Timingi czas dostępu 6-2-2-2 , 5-2-2-2 i przy takich osiągach możesz uzyskać na grach nie bywałe rezultaty Edytowane przez domeryk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak chcesz uzyskać wysokie  FSB,  rzędu 10X270FSB to kup sobie Hynixy D-43 wypal je 4 procesy pod lampa czyli np. żarówka 300W musi być 100C  i to ci da 15mhz więcej ,  a jak chcesz mieć wysokie noty w Aide 32 odczyt pamięci zapis to polecam Winbondy , chodzą tak samo jak OCZ czy Geile  ale ciężko je dostać przy 240mhz w Singlu masz Timingi czas dostępu 6-2-2-2 , 5-2-2-2 i przy takich osiągach możesz uzyskać na grach nie bywałe rezultaty

1367594[/snapback]

jak zwykle koles nie wie o czym pisze nie sluchajcie go heretyk jak cos to dzial o memech

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1367229[/snapback]

http://forum.purepc.pl/index.php?showtopic=26241&st=3030 Proszę tu masz linka i napisz na PRV do by -=Merlin=- powinien ci odpisać mam nadzieje , że mnie nie o karci -=Merlin=- za to , że podałem namiary na PRV :)

Edytowane przez domeryk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

winodond wcale nie oznacza high fsb !! sa odpowiednie serie

gdzie masz memy ze przy wiecej niz 240 masz takie timingi jak podales ?

wygrzewanie pamieci nie polega na zabiegu jaki przytoczyles

pamieci nie maja az takiego wielkiego wplywu na plytnosc grach

btw zawsze mnie sie wydawalo ze dla nf pierwsza liczba powinna wynosci 10 or 11

styknie ?

"żarówka 300W musi być 100C' a teraz powiedz skad to wyczasles ?

bo jak by wielki pan mgr domeryk nie wiedzial wygrzewanie polega na high core and low settings mam nadzieje ze nasz wielku guru zdola to swoje przyswoic przeciez sklada od 7 lat kompy po 2 na dzien :D

Edytowane przez Linoge

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

winodond wcale nie oznacza high fsb !! sa odpowiednie serie

gdzie masz memy ze przy wiecej niz 240 masz takie timingi jak podales ?

wygrzewanie pamieci nie polega na zabiegu jaki przytoczyles

pamieci nie maja az takiego wielkiego wplywu na plytnosc grach

btw zawsze mnie sie wydawalo ze dla nf pierwsza liczba powinna wynosci 10 or 11

styknie ?

"żarówka 300W musi być 100C' a teraz powiedz skad to wyczasles ?

bo jak by wielki pan mgr domeryk nie wiedzial wygrzewanie polega na high core and low settings mam nadzieje ze nasz wielku guru zdola to swoje przyswoic przeciez sklada od 7 lat kompy po 2 na dzien :D

1367614[/snapback]

Tak zgodzę się z tobą że Winbond Bh6 nie są najlepsze jeśli chodzi o FSB ale Hynixy dają sobie nie złe rady z FSB i Winbond Bh6 możesz nimi uzyskać nie złe rezultaty , czas dostepu jest odpowiedzialny za to jak ci pracuje komputer czy szybciej czy wolniej czym nisze Timingi tym lepiej komputer pracuje nie wierzysz mi to sprawdz sam ja sprawdzałem co do wypalania, to tez sprawdzone to jest nic nowego żadna nowość. Edytowane przez domeryk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie wymysliles, tylko powielasz zla interepretacje innych, co do low timingow to sie nie zgodze .... problem jest bardziej zlozony nic CI sie wydaje i takie teksty jak wyzej sa tylko propagacja teori ktore nie zawsze sprawdzaja sie w rzeczywistosci

btw nie wiem czy wiesz ale pewnie wiesz ze tam nie ustawiasz samych czasow dostepu ale takze wszelkiego rodzaju opoznienia

Edytowane przez Linoge

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...