mj18 Opublikowano 1 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 1 Listopada 2005 Znacie komende żeby wgrać bios na siłe? Bo niemam sposobu na to żeby to zrobić... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrDark Opublikowano 2 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 2 Listopada 2005 W biosie są 2 opcje: FSB Spread Spectrum AGP Spread Spectrum które u mnie są nie aktywne (nie mozna ich włączyć). Czy we wszystkich biosach tak jest? Możecie sprawdzić u siebie? Chciałem je przetestować ze względu na zakłócenia w obrazie tunera TV. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
NIUTI Opublikowano 2 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 2 Listopada 2005 W biosie są 2 opcje: FSB Spread Spectrum AGP Spread Spectrum które u mnie są nie aktywne (nie mozna ich włączyć). Czy we wszystkich biosach tak jest? Możecie sprawdzić u siebie? Chciałem je przetestować ze względu na zakłócenia w obrazie tunera TV. 1733305[/snapback] ee no jak nieaktywne???? przestawiales je klawiszami pgup lub pgdown??? czy tylko pisze ze nie aktywne i juz od razu nieaktywne, mam ta sama plytke i napenwo da sie przestawic. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrDark Opublikowano 2 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 2 Listopada 2005 (edytowane) ee no jak nieaktywne???? przestawiales je klawiszami pgup lub pgdown??? czy tylko pisze ze nie aktywne i juz od razu nieaktywne, mam ta sama plytke i napenwo da sie przestawic. 1733506[/snapback] Nieaktywne, bo te opcje są napisane kolorem szarym (a nie białym), nie można najechać na nie kursorem i mają ustawioną wartość DISABLED. Trochę ręka mi drgnęła :wink: Jaką masz wersję biosu? Edytowane 2 Listopada 2005 przez mrDark Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mj18 Opublikowano 2 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 2 Listopada 2005 Ponawiam pytanie czy jest jakaś komenda na wgranie biosu na siłe? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szpon Opublikowano 2 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 2 Listopada 2005 Nieaktywne, bo te opcje są napisane kolorem szarym (a nie białym), nie można najechać na nie kursorem i mają ustawioną wartość DISABLED. 1733558[/snapback] zmień memory frequency z auto na 100%, powinno się odblokować. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrDark Opublikowano 3 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 3 Listopada 2005 zmień memory frequency z auto na 100%, powinno się odblokować. 1734298[/snapback] Dzięki! Odblokowało się :) Niestety, jednak nie przyniosło oczekiwanych rezultatów :-| Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
um8 Opublikowano 27 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 27 Listopada 2005 witam mam problem z dzwiekiem na EPOX 8RDA+ (PRO? - tak mam napisane ;d) wiec tak OS to xp a glosniki to glosniki ;d ktos wie co moze byc zle juz troche sie mecze nie wiem jakie mam miec zainstalowane sterowniki w chiwili obecnej menager urzaden wyglada tak : Kontrolery dźwieku, wide i gier Kodery-dekodery audio Kodery-dekodery wideo Realtek AC'97 Audio Standardowy port gier Starsze sterowniki audio Starsze urządzenia przechwytywania wideo Urzadenia sterujace mediami Urzadenia MIDI zodne z MPU-401 nie mam pojecia co mam zainstalowac to co mam na plycie dolaczonej przez producenta niebardzo funguje ;/ POMOCY :P Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Damek Opublikowano 2 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 2 Grudnia 2005 Witam!!! Trafiłem tutaj dlatego że mam problem, a mianowicie: Mam płytę Epox 8RDA i jedna rzecz mnie matrwi, chodzi o to że nie mogę ustawić aby synchronicznie procesor i pamięci chodziły na fsb ok. 200 Dodam że mam procka Athlon Xp 1800+ JIUHB z odblokowanym mnożnikiem oraz pamięci Kingston 400Mhz. Problem polega na tym że mogę ustawić np. procesr na szynie 220Mhz a pamięci np. na 175Mhz i chodzi pieknie, moge ustawić też na opak czyli pamieci na 220Mhz a procesor na 175Mhz i też chodzi dobrze. Jeżeli natomiast dam synchronicznie procesor i pamięci na szynie powyżej 180 to już system nie jest stabilny a na około 190-200 juz sie wogóle komputer nie podnosi.... Stąd moje pytanie dlaczego tak jest że jak pracuja asynchronicznie to osiągają wysokie częstotliwości i procesr i pamieć a razem nie chca już tak pracować? Poradźcie co mogę jeszcze zrobić aby udało sie wymusić synchroniczną prace na np. fsb 200? Za wszystkie odpowiedzi z góry dzięki. Pozdrawiam Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pci Opublikowano 5 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 5 Grudnia 2005 Pewnie masz w biosie ustaioną prace 166/166 przestaw na 200/200 i będzie dobrze. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fredziu Opublikowano 5 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 5 Grudnia 2005 Czy wie ktoś z Was może jak to jest z obsadzeniem 3 banków pamięci na 8rda+ ? Sytuacja wygląda tak, że teraz mam obsadzone 2 banki: 2x256Mb Dual i chciałbym dokupić kostkę 512Mb. Czy tylko te 2 pierwsze kostki będą działały w dualu, a ta 512Mb w singlu, czy wszystkie będą w dualu? I czy w ogóle możliwa jest taka konfiguracja, czy nie będzie żadnych problemów, jeśli 2 kostki będą takie same a 512Mb inna? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SABUR Opublikowano 5 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 5 Grudnia 2005 Mam kilka pytań odnośnie 8rda, tylko proszę nie wściekać się. Wystarczą szybkie i lokaniczne odpowiedzi. -jakie można osiągnąć max bezproblemowe FSB?? tzn po wgraniu dobrego biosu. -płyty lubią podać podczas mocniejszego o/c?? -z tego co się orientuje to płyta jest zasilana z linii 5v, tak?? Pytam się "na szybko bo mam okazje kupić taką płytę tylko muszę szybko dać odp, proszę o zrozumienie :rolleyes: :rolleyes: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fredziu Opublikowano 7 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 7 Grudnia 2005 Mam kilka pytań odnośnie 8rda, tylko proszę nie wściekać się. Wystarczą szybkie i lokaniczne odpowiedzi. -jakie można osiągnąć max bezproblemowe FSB?? tzn po wgraniu dobrego biosu. -płyty lubią podać podczas mocniejszego o/c?? -z tego co się orientuje to płyta jest zasilana z linii 5v, tak?? Pytam się "na szybko bo mam okazje kupić taką płytę tylko muszę szybko dać odp, proszę o zrozumienie :rolleyes: :rolleyes: I co Panowie? Wie ktoś coś może na temat pytań Sabura i mojego? Z góry dzięki ... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
djHaki Opublikowano 24 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 24 Grudnia 2005 I co Panowie? Wie ktoś coś może na temat pytań Sabura i mojego? Z góry dzięki ... Jest pare postow wczesniej o TYM Roznie to bywa-- najczesciej 230-240 MAX JA MAM INNE PYTANIE!! Ktore mnie nurtuje :mur: CZY ISTNIEJE BIOS MERLINA do 8RDA ale bez + Bo watpie by ten z + dzialal... no ale moge sie mylic... Prosze o odpowiedzi za ktore z gory dziekuje, :wink: Ps.. Narazie mam z XP1700@1446 Mhz--- 2200Mhz Full STABLE Magistrala 200 Mnoznik 11 Bawilem sie.. tez Magistrala 200 na 12 i szlo na 2400 ale po kilkunastu minutach wysypka.... Czekam na pamieci.. to pojade wyzej no i BIOS by sie jakis lepszy przydal. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
NIUTI Opublikowano 24 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 24 Grudnia 2005 CZY ISTNIEJE BIOS MERLINA do 8RDA ale bez + Bo watpie by ten z + dzialal... no ale moge sie mylic... Prosze o odpowiedzi za ktore z gory dziekuje, :wink: Ps.. Narazie mam z XP1700@1446 Mhz--- 2200Mhz Full STABLE Magistrala 200 Mnoznik 11 Bawilem sie.. tez Magistrala 200 na 12 i szlo na 2400 ale po kilkunastu minutach wysypka.... Czekam na pamieci.. to pojade wyzej no i BIOS by sie jakis lepszy przydal. 8rda+ nie rozni sie niczym od 8rda procz bogatszego wyposazenia, wiec bios bedzie pasowal - tak sadze ale nie sprawdzalem :D, poza tym wejdz na stronke merlina i sie rozejrzyj lub zadaj pytanie czy wogole taki bios byl, co do twojego jechania "wyzej" to pamieci nowe tobie nic nie pomoga bo nie krecisz fsb tylko mnoznikiem wiec teoretycznie zbedny wydatek :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
a_gentos Opublikowano 25 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 25 Grudnia 2005 (edytowane) A ja mam kilka pytań: Czym różni się rev. 1.1 od innych? Czy z rev. 1.1 zadziała Sempron 2200+? Czy Hynixy albo TwinMOSy dobrze działają na tej płycie? Czy w ogóle z rev. 1.1 można zrobić coś ciekawego? Czy opłaca się za 160 zł brać rev. 1.1 z zamontowanym dodatkowym chłodzeniem? Wybaczcie, ale mam tylko zwykły modem chwilowo, i przeczytanie 122 stron by trochę kosztowało Edytowane 25 Grudnia 2005 przez a_gentos Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kwiecień Opublikowano 25 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 25 Grudnia 2005 A ja będe bezczelny i się spytam czy nie ma ktoś takiego Epox'a do sprzedania (koniecznie z plusem) ?? Miałem kiedyś tą płytkę, od nowa składam zestawik dla siebie i chciałbym ją kupić :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
viadro Opublikowano 26 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 26 Grudnia 2005 Witam mam problem mam Płyte 8rda+ Procesor około dwuletni Bartona 2600 + 166 mhz Udało mi sie go podkręcić stabilnie na 220mhz x 11.5 dało mi to około 2530 mhz ! chodzi mi system stabilnie testowany na prime 95 po 30 min kazdy test jak ktos ma pytania bez problemu odpisze albo przetestuje jakims programem albo zrobie screeny nie ma problemu wentylator mam troszke stary Volcano 7+ ale grzeje mi sie okolo 50 stopni V-core mam 2.150v ale mam jedno pytanko nie moge odblokowac mnoznika na procku nie znam sie tam maxymalnie na podkrecaniu coś tam sie znam :) Zasilacz mam 350 watt z PFC i [ciach!]lkami jakis niemiecki na allegro kupiony w kazdym racie Volty mam dosc stabilne, jak potrafie odblokowac mnoznik Gdzies widzialem programik do sprawdzenia numerkow tego procka ale nie moge go znaleźć prosił bym o linka do niego jeśli ktoś go ma albo nazwe, prosze was o pomoc bo chciałbym zmniejszyć mnożnik i stestować go na np. 233x ileś tam np. 9 ale nie moge magistrale mam odlokowaną i odpalił mi raz nawet na 230x 11.5 na 2.2v max, ale nie chodził stabilnie ale przy 225 odpalał i wchodził do systemu ale nie przechodził testów stabilnie może przez zasilacz pamięci mam DDR Dual Ram Kingstone 2x512 chodzą na 220 mhz wyniki z checią podam Mam Program Everest Ultimate Edition 2005 wyniki Szybkość odczytu AthlonXP 2533 MHz Epox EP-8RDA+ / FIC AU11 Chameleon nForce2-SPP PC3500 DDR SDRAM 3145 MB/sek Szybkość zapisu AthlonXP 2533 MHz Epox EP-8RDA+ / FIC AU11 Chameleon nForce2-SPP PC3500 DDR SDRAM 1161 MB/sek Czas oczekiwania AthlonXP 2533 MHz Epox EP-8RDA+ / FIC AU11 Chameleon nForce2-SPP PC3500 DDR SDRAM 3-3-3-6 83.6 ns CPU Queen AthlonXP 2533 MHz Epox EP-8RDA+ / FIC AU11 Chameleon nForce2-SPP PC3500 DDR SDRAM 2034 CPU Julia AthlonXP 2533 MHz Epox EP-8RDA+ / FIC AU11 Chameleon nForce2-SPP PC3500 DDR SDRAM 1348 Nie wiem czy to jest dobry wynik na tej plycie i procku więc zwracam sie do was i bez problemu pośle screeny itp. tylko czekam na waszą odpowiedź i dobre rady co zrobić żeby więcej z niego wyciągnąć karte graficzną mam Radeona 9800 Pro przetaktowany na 425:380 wyniki mam w 3d Marku 03 6350 punktow w 3dmarku 01 16950 punktow chlodzony na VGA silencerze i radiatorkach na pamieciach czy dużo mi da chłodzenie cieczą ? rozchodzi mi sie o jakiś porządny zestawik np. na allegro za okolo 350 zł thermaltake czekam na wasze opinie i Pozdrawiam i życzę Wesołych Świąt :) zajrze tu jutro Peace All Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
De_Xter Opublikowano 26 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 26 Grudnia 2005 Panowie, czy moglibyscie mi przeslac BIOS merlina do 8rda+, najlepiej najnowszy jaki macie. Szukalem na necie ale linki do jego biosow istnieje, tylko nie maja pokrycia w rzeczywistosci. Dawno juz pousuwali z serwerow te pliki :/. Moj mail olbu@poczta.onet.pl. Z gory dzieki. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
NIUTI Opublikowano 26 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 26 Grudnia 2005 Panowie, czy moglibyscie mi przeslac BIOS merlina do 8rda+, najlepiej najnowszy jaki macie. Szukalem na necie ale linki do jego biosow istnieje, tylko nie maja pokrycia w rzeczywistosci. Dawno juz pousuwali z serwerow te pliki :/. Moj mail olbu@poczta.onet.pl. Z gory dzieki. zglos sie na pw wieczorkiem jak nie zapomne to wysle, jak nie to jutro:) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
djHaki Opublikowano 27 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 27 Grudnia 2005 A ja mam kilka pytań: Czym różni się rev. 1.1 od innych? Czy z rev. 1.1 zadziała Sempron 2200+? Czy Hynixy albo TwinMOSy dobrze działają na tej płycie? Czy w ogóle z rev. 1.1 można zrobić coś ciekawego? Czy opłaca się za 160 zł brać rev. 1.1 z zamontowanym dodatkowym chłodzeniem? Wybaczcie, ale mam tylko zwykły modem chwilowo, i przeczytanie 122 stron by trochę kosztowało Widzialem na stronie MERLINA-- ze z jego biosem bedzie obslugiwala SEMPRONY bez klopotow... ale to sie tyczy 8Rda+ a ja mam bez plusa.. i nie wiem czy moge ladowac ten bios do siebie :mur: Pisalem do Merlina i innych maile..ale bez odpowiedzi jak narazie :cry: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slasher Opublikowano 29 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2005 Dobre to bedzie? bo czytałem coś o którejś wersji z wadliwym zasilaniem Płytka oczywiście dla mojego atlona... A jak en epox wypada w stosunku do Abita NF7 ?? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kvazi555 Opublikowano 29 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2005 według mnie rev. 1.1 ma pare niedociagniec wic bym sie na dzin dzisiejszy radził nie pokowac jak juz to cos rev 2.x ale to jest maja opinia a wracajac do pojedynku epox vs abit to abit jest cyba troche lepiszy... :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slasher Opublikowano 29 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2005 A są może jakiejś opisy poszczególnych rewizji gdzieś na necie- z chęcią bym przeczytał? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kuruś Opublikowano 29 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2005 (edytowane) Bardzo proszę: http://www.benchmark.pl/r.php?file=http://...orce2/epox.html na przyszłość google.pl .. Edytowane 29 Grudnia 2005 przez qura16 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stanczu Opublikowano 30 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 30 Grudnia 2005 Witam Kilka dni temu zostałem szczęśliwym posiadaczem płyty EPOX 8RDA3I rev. 3.1 i mam takie małe pytanko. Co POST powinien pokazywać podczas prawidłowej pracy już po odpaleniu całego kompa? tzn wszystki te testy przy odpaleniu przechodzi ale co potem? U mnie pokazuje FF co według manuala jest błędem. Proszę o odpowiedź. Pisze to dlatego że poprostu za wiele czasu zajeło by mi czytanie całego tematu :oops: Pozdro Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yngwie Opublikowano 30 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 30 Grudnia 2005 Panowie, czy moglibyscie mi przeslac BIOS merlina do 8rda+, najlepiej najnowszy jaki macie. Szukalem na necie ale linki do jego biosow istnieje, tylko nie maja pokrycia w rzeczywistosci. Dawno juz pousuwali z serwerow te pliki :/. Moj mail olbu@poczta.onet.pl. Z gory dzieki. http://files.aoaforums.com/index.php?dir=198 zeby sciagnac musisz zalozyc tam konto Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Morgan Opublikowano 30 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 30 Grudnia 2005 Witam Kilka dni temu zostałem szczęśliwym posiadaczem płyty EPOX 8RDA3I rev. 3.1 i mam takie małe pytanko. Co POST powinien pokazywać podczas prawidłowej pracy już po odpaleniu całego kompa? tzn wszystki te testy przy odpaleniu przechodzi ale co potem? U mnie pokazuje FF co według manuala jest błędem. Proszę o odpowiedź. Pisze to dlatego że poprostu za wiele czasu zajeło by mi czytanie całego tematu :oops: Pozdro u mnie pokazuje FF i zawsze tak bylo, i z tego co wiem tak wlasnie jest ok Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stanczu Opublikowano 30 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 30 Grudnia 2005 u mnie pokazuje FF i zawsze tak bylo, i z tego co wiem tak wlasnie jest ok Dzięki za info. Myślałem że już jest cos nie tak :rolleyes: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
3dmaniac Opublikowano 31 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 31 Grudnia 2005 Cześć, podkęcacze, jak sie zabrać do o/c na epox 8rda+ pro, bo mam już te płyte, barton 2500 odblokowany już do mnie jedzie, jeszcze jakieś pamięci potrzebuje(prosze o sugestie).Jak przygotować te płyte do oc, co zmienić, pytam, bo jestem lamerem w tej dziedzinie(jak na razie ;)). Przeczytałem kilkanaście pierwszych stron forum, ale jest tego duuuużo, i nim sie doczytam co trzeba, to już chyba zmienie platforme :mur: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...