Skocz do zawartości
Gość

Epox 8RDA(+) - Zlote rady, codzienne problemy..

Rekomendowane odpowiedzi

wczoraj zaliczyłem serię blue screenów po tym jak przypadkiem poruszałem kalblami od sieciówki i sprzętu USB (mysz, klawiatura, drukarka). komp wywalał się podczas startu (hard error 0014...) - w trybie awaryjnym wstawał i nawet działa sieć. zrobiłem przywracanie systemu ale nie pomogło, potem wyłączyłem sieć, muzyke i inne bezdety i wtedy ruszył. włączyłem karte sieciową (w biosie) i działał do momentu aż wpiąłem kabel sieciowy - wtedy się wysypał tzn. zgasł ekran a potem zrobił się restart i znowu wykładka podczas ładowania windows. i tak w kółko kombinowałem z włączaniem i wyłączaniem sieciówki i żąglerką kablami - raz na jakiś czas wracało wszystko do normy. 

Skoro masz podpietych wiele urzadzen to byc moze zasilacz nie wyciaga.Chodz z drugiej strony blue screeny tu nie pasuja. Mialem kiedys podobny problem i chodzilo o konflikt z przerwaniami.Morzesz wylaczyc w biosie firewire dla pewnosci... Probowales wyciagnac sieciowke z PCI i uruchomic bez niej , co wtedy sie dzialo :?: Napisz jaki masz zasilacz.

Majson, nie rób wszystkiego jednocześnie - najpierw b. dokładnie przetestuj pamięci (np. nie wchodząc mnożnikiem wyżej niż 8x i pamiętając o chłodzeniu mo-bo), a potem określisz możliwości proca. 

Btw, przy taktowaniu proca podawaj na jakim to napięciu.

Masz racje ale troche mi sie spieszylo. Napiecie przy 12.5 x 168 bylo 1.75(default 1.6- DLT3C). Jak wroce z roboty to przetestuje wedle zalecen krok kroku. Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Skoro masz podpietych wiele urzadzen to byc moze zasilacz nie wyciaga.Chodz z drugiej strony blue screeny tu nie pasuja. Mialem kiedys podobny problem i chodzilo o konflikt z przerwaniami.Morzesz wylaczyc w biosie firewire dla pewnosci... Probowales wyciagnac sieciowke z PCI i uruchomic bez niej , co wtedy sie dzialo :?: Napisz jaki masz zasilacz.

zasilacz jest OK - Chieftec 360W, firewire jest wyłączone a sieciówka jest zintegrowana czyli trudno by było ją wyciągnąć ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Skoro zasilacz jest w porzadku to jedyne co i pozostaje to sprawdzenie IRQ i ewentulane zmiany.Mozesz jeszcze odistalowac i zainstalowac ponownie stery do nvidii(przy okazji podaj jakiej wersji urzywales do tej pory, moze jest nowsza). Ponizej zamieszczam przydzielanie IRQ w moim przypadku. Rzecz jasna ze najmniej zabawną alternatywą jest reinstalka windy :? .Morzesz sprawdzic pod menadrzerem czy nie ma konfliktow .Nie wiem jak jest pod XP :roll: ale pod w2k masz zarzadzanie komputerem/info o systemie/zasoby sprzetowe/przerwania.

Raport Informacji o systemie został zapisany w: 2003-04-18 17:03:06

[Przerwania]

Numer przerwania Urządzenie

9 System zgodny ze standardem Microsoft ACPI

11 Standardowy kontroler OpenHCD hosta USB

11 Standardowy kontroler OpenHCD hosta USB

11 Standard Enhanced PCI to USB Host Controller

11 NVIDIA® nForce MCP Audio Processing Unit (Dolby® Digital)

11 NVIDIA® nForce Audio Codec Interface

11 Karta Realtek RTL8029(AS)-based PCI Ethernet Adapter #2

11 Kontroler hosta IEEE 1394 zgodny z OHCI

11 NVIDIA GeForce2 MX/MX 400

14 Podstawowy kanał IDE

8 Zegar systemowy CMOS/czasu rzeczywistego

13 Procesor numeryczny

6 Standardowy kontroler stacji dyskietek

4 Port komunikacyjny (COM1)

3 Port komunikacyjny (COM2)

1 Standardowa klawiatura 101/102 klawisze lub Microsoft Natural Keyboard PS/2

10 Urządzenie MIDI zgodne z MPU-401

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam problem z moim epoxem, z którym na tym forum jeszcze się nie spotkałem. Przy overclockingu płyta wytrzymuje spokojnie fsb 166( co nie jest dziwne), jednak już przy 168, 170 mhz nie startuje. Błąd na czytniku to c1, czyli błąd pamięci. Zważywszy na to jakie mam pamięci, oraz to żę na starej płytce asus a7v333 chodziły na fsb nawet 190 nie rozumiem co jest grane :? . Wgrałem najnowszy bios i to samo:(. Najlepsze jest to że przy fsb 166Mhz chodzi stabilnie na ustawieniach turbo. Co mam z tym zrobić :?:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

MAM PYTANIE

Panowie powiedzcie mi czy ktoś z Was odebrał już DRIVE PEN USB, który firma Pronox daje za friko wszystkim tym którzy kupili Epoxa 8RDA+ i mieli w pudełku specjalny kupon upoważniający do odebrania nagrody? Jestem ciekawy o jakiej pojemności jest owy sprzecik, sam wysyłam po świętach kupon i czekam na PEN'a. Dodam jeszcze że taki PEN kosztuje około 100zł 8O

Grinch :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

MAM PYTANIE

Panowie powiedzcie mi czy ktoś z Was odebrał już DRIVE PEN USB, który firma Pronox daje za friko wszystkim tym którzy kupili Epoxa 8RDA+ i mieli w pudełku specjalny kupon upoważniający do odebrania nagrody? Jestem ciekawy o jakiej pojemności jest owy sprzecik, sam wysyłam po świętach kupon i czekam na PEN'a

Grinch :)

Łeeeeeeeee, ja nie miałeeeem ;(.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam podobny problem. Pamieci nie chca chodzic na innych fsb niz standardowe wyzsze niz 166. Jeszcze sobie z tym nie poradzilem ale byc moze winne sa pamieci NONAME. Testowal bede dopiero wieczorem.

To raczej nie pamięci - jak już pisałem mam hyper X kingstona i kręcą się naprawdę super. Poza tym dla ciekawości puściłem fsb na 170mhz, a pamięci na 75% ( czyli ok. 145mhz) i problem był ten sam 8O co sprawia że wogóle nie wiem o co chodzi. Bios mam najnowszy i w spisie poprawek jest napisane, że już wcześniejsza wersja poprawia podobny błąd :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam!

Mam nowiutki biosik, próbowałem już różnych banków i zawsze to samo.

Sprawdziłem już wszystkie możliwe opcje w biosie i też nie pomaga. Albo mamy jakąś kopniętą serię, albo płytka nie współpracuje z ramem prawidłowo (co byłoby dziwne). BTW masz też tą nową wersję z możliwością zmiany napięcia na mostku pn.?

Pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dobra, to teraz taki zakwas : walczyłem wczoraj z płytą 4 godziny, radiatory na silikonie te sprawy i buuu jak nie bylo stabilnego synchro 200 tak nie ma :( kto ma TwinMosy 333 i osiągnoł 200 FSB bez VDDmoda

Hitman ma TwinMOSy DDR333@410 ale na bardzo slabych timingach... Patrzy kilka postow wyzej :idea:

Ponieważ wczoraj przywitałem się z Chieftekiem 420W :lol: :lol: :lol: mogę teraz troche więcej powyciskać. Więc jeśli chodzi o timingi na Twinmosach ( 2x256 w dualu ) mam teraz tak: 3-3-2-2 przy ustawieniu 11x210 :P . To na razie tyle w tej kwestii, teraz walcze o maksa na procku.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mam nowy bios rano wgralem tez kiszka... regulacji vdd nie mam, czekam za rezystorkiem i robie moda moze to pomoze...

Zasilke mam 300 huntkeya...

Co ciekawsze jak juz mowilem na moim Abicie NF7s chadza bez problemowo na ^200

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zasilke mam 300 huntkeya...

Ja tez mam huntkeya 300W, ram kingston kosci kingston 12,5x175, rev 1.1 NB i SB A3, bios 03/05/03 komp satbilny na maxa. Na timingach 3,3,3,2 komp spoko sie odpala na fsb 200MHz (przy wyzszych timingach np. 7,5,5,2.5 czarny ekran i wycie speakera. Jednak wkurza mnie to, ze na fsb 200 komp nie jest do konca stabilny 7x200, ram 100% 3,3,3,2 - prime sie wywala po jakims czasie (bledy) gierka DF Black Hawk Dawn albo zamarza albo slychac dzwiek a obraz stoi w miejscu. Gdy dawalem procka na 7x200 a ram 83% all stabilnie, oraz proc 11x133 ram 200MHz (150% fsb) stabilnie. Juz nie wiem czy ram nie wyrabia czy proc :?: Grafa Radek 8500. Moze to wina zasilacza ? Moge ewentualnie sprawdzic na DEER 350W niestety nie mam skad porzyczyc bardzo dobrego zasilacza :(.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Szukałem dzisiaj na zagranicznych forum i mieli podobne problemy z płytką rev.1.1, na ramach corsaira (ale nie pamiętam oznaczeń), kingston hyper x :( , oraz samsung. Może kontroler pamięci jest walnięty, albo nb. na nowym stepingu ma jakiś błąd :?: mam nadzieję, że nowy bios to naprawi bo nie chciałbym jechać z nowiutką płytką do serwisu :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

na zagranicznych forum i mieli podobne problemy z płytką rev.1.1, na ramach corsaira (ale nie pamiętam oznaczeń), kingston hyper x :( , oraz samsung.

Moje kingstony to zwykle 333 cl2.5. Problemy z corsairami ma ponoc poprawic bios z 10/04/2003

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zaczne od poczatku, tak jakby sie nic nie stalo, a testy wypadly znakomicie. :? Testujac pamieci chcialem dojsc do powodow, przez ktore komp nie chcial isc powyzej 2600+ na napieciu 1.75V przy 12.5 x 166. Ponizej zamieszczam szczegóły.

Sprzet testowy:

Epox 8RDA+, rev.1.1, bios 3305

Procesor AXDA 1700 DUT3C 97839772 2004 JIUHB 0309 UPMW

Pamieci 2 x DDR PCA 2700 (DDR333)256MB, (2 i 1 slot)

GA-Gf 1280(Gforce 2mx)32MB SDR

Zasilacz Megabajt 350V

Soft :w2k + SP3+uaktualnienia wczesne od SP4

Wazniejsze ustawienia w biosie, ktore byly niezmienne podczas testow:

FireWire : wył. (disabled)

SoundStorm : wł (enabled)

Pamieci we wszytskich ustawieniach mialy Dual DDR mode enabled

System Performance : Expert

CPU clock ratio : 8.0

CPU interface : Aggresive

AGP frequency : 66 mhz

AGP aperture size : 64 MB

AGP 8x support : disabled

AGP fast write capability : enabled

Zasilanie CPU default czyli 1.6V

Testy były przeprowadzone w identycznych warunkach softwerowych we wszytskich wariacjach ustawień niżej opisanych.

Zmianie podczas testów poddawane były jedynie :

fsb frequency(magistrala)

taktowanie pamieci (memory frequency)

timingi pamieci

Cala reszta pozostawala niezmienna.

Jeśli system sie bootowal to sprawdzalem przepustowosc w sisoftsandrze2003 pod Bandwidth benchmark(test przepustowaosci) w dwoch trybach

1.RAM Bandwidth Int Buff aEMMX/aSSE__ Wyniki w MB/s

2.RAM Bandwidth Float Buff aEMMX/aSSE__ Wyniki w MB/s

Procedury polegaly na wylonieniu ustawien przy ktorych pamieci nie wyrabiaja, a przy ktorych dają sobie rade.Jak nie "szlo" na timingach turbo to podwyzszalem na optimal lub jeszcze wysze wprowadzane recznie. W przypadku gdy system sie nie uruchamial, notowalem bledy z czytnika i zmienialem taktowanie pamieci. Zdarzalo sie ze dla sprawdzenia, z ciekawosci, przy dobrze dzialajacych pamieciach na 100% testowalem rowniez asynch na 83% i 120%

fsb=139__mem freq_100%__timingi_turbo__Wyniki: 1. 2041__ 2. 1848

fsb=140__mem freq_100%__timingi_turbo__Wyniki: 1. 2059__ 2. 1863

fsb=145__mem freq_100%__timingi_turbo__Wyniki: 1. 2133__ 2. 1933

fsb=150__mem freq_100%__timingi_turbo__Wyniki: 1. 2196__ 2. 1985

fsb=150__mem freq_83%__timingi_turbo__Wyniki: Błąd:

komp uruchamia sie ale monitor sie wygasza Czytnik : C1 (błąd pamieci)

fsb=150__mem freq_120%=180 (360)__timingi_turbo__Wyniki: Błąd:

bios ROM checksum error :evil: __Czytnik : 41(reserved)

fsb=150__mem freq_120%=180 (360)__timingi_optimal__Wyniki: Błąd:

czarny ekran__Czytnik: 61(reserwed)

fsb=150__mem freq_120%=180 (360)__timingi_9:4:4:3__Wyniki: Błąd:jak wyzej

fsb=155__mem freq_100%__timingi_turbo__Wyniki: 1.2257__ 2. 2057

fsb=160__mem freq_100%__timingi_turbo__Wyniki: 1.2355__ 2. 2130

fsb=160__mem freq_83%=133 (266)__timingi_turbo__Wyniki: Błąd :

czarny ekran. Czytnik : C1

fsb=160__mem freq_83%=133 (266)__timingi_optimal__Wyniki: Błąd :

Czytnik : 06

fsb=160__mem freq_83%=133 (266)__timingi_9:4:4:3__Wyniki: Błąd :jak wyzej

fsb=160__mem freq_120%=192 (384)__timingi_turbo__Wyniki: Błąd :

Czytnik : C5.

fsb=160__mem freq_120%=192 (384)__timingi_optimal__Wyniki: Błąd :

uruchomil sie do momentu przy wykrywaniu IDE potem freez z kursorem. Czytnik : 94.(nie pamietam co oznacza bo pisze z nonatek, ale pewnie jak zwykle reserved :) )

fsb=166__mem freq_80%__timingi_turbo__Wyniki: 1. 2104__2. 1915;

fsb=166__mem freq_83%__timingi_turbo__Wyniki: Błąd:

Czytnik : C1.

fsb=166__mem freq_83%=139 (278)__timingi_optimal__Wyniki: Błąd:

czarny ekran

fsb=166__mem freq_100%__timingi_turbo__Wyniki: 1. 2449__2. 2215;

fsb=166__mem freq_83%=139 (278)__timingi_9:4:4:3__Wyniki: Błąd:

Ciekawostka. Na czytniku płyty pojawił sie symbol 0(zero) i "b"tylko z brzuszkiem obróconym w lewa stronę. Wyglądało to troche jak litera z rosyjskiego alfabetu :D .

fsb=166__mem freq_120%=200 (400)__timingi_turbo__Wyniki: Błąd:

Bios ROM checksum error. :evil:

fsb=166__mem freq_120%=200 (400)__timingi_optimal__Wyniki: Błąd:

uruchamia ale zastyga . Czytnik 87.

_________________ :D PRZERWA NA OBIAD :D _________________

................................................................................

.......................

................................................................................

.......................

.......................

fsb=167_mem freq_100%=w biosie 166 :?: :?: __timingi_turbo__Wyniki: 1. 2461__2. 2190

fsb=168_mem freq_100%__timingi_turbo__Wyniki: 1. 2477__2. 2237

fsb=169_mem freq_100%__timingi_turbo__Wyniki: Błąd:

Niepradidłowy plik Boot.ini, Czytnik : FF

fsb=169_mem freq_100%__timingi_optimal__Wyniki: Błąd:czarny ekran. Czytnik : FF.

fsb=200_mem freq_80%=160 (320)__timingi_turbo__Wyniki: 1. 2518__2. 2289

fsb=200_mem freq_83%=166 (333)__timingi_turbo__Wyniki: 1. 2528__2. 2304

fsb=175_mem freq_100%__timingi_turbo__Wyniki:Błąd :

Czarny ekran.Czytnik 25

fsb=175_mem freq_100%__timingi_optimal__Wyniki:Błąd :

Veryfing DMI PoolData :evil: :?: Czytnik : 96.

W tym momencie z uwagi na dziwne błędy postanowiłem sprawdzić jeszcze 185 i iść spać.Było koło 3 w nocy.

fsb=185_mem freq_100%__timingi_optimal__Wyniki:[/b]BŁĄD. :evil: :evil:

Qrwa.Komputer uruchomil się do momentu wczytywania urządzeń IDE , poczym "sam" :?: się zresetował. Jakoś za specjalnie się tym nie przejąłem :idea: i zastosowałem procedure taką jaką stosowałem do tej pory w przypadku błedu, czyli reset z insertem. Nie pomogło.Hmm-pomyślałem. Zresetowałem więc bios na zworce i uruchomiłem ponownie. Nie pomogło. Wyłączyłem komputer z zasilania i zresetowałem ponownie na zworce. Nie pomogło.Wyciągnąłem baterie z płyty, chwile odczekałem i znowu zresetowałem na zworce. Zgadnijcie co :?: Nie pomogło. Wyciągnąłem kolejny raz baterie i odłączyłem kopletnie kompa z zasilania. Odczekałem 30 min. Niestety BIOS PADŁ. W ten oto sposób muszę teraz jechać do zaprzyjażnionego serwisu i zaprogramowac bios od początku. :evil: :evil:

Wnioski z testowania:

1.Pamięci działają zdecydowanie bardziej stabilnie przy synchgronicznym ustawieniu z magistrala fsb.

2.Kości NONAME w pełni zasługują na swoją opłakaną renome, gdyż nie działają na wysokich taktowaniach.

3.Daje się też zauwarzyć niestabilną prace w kombinacji asynchronicznej z fsb nawet gdy wartości osiągają magistrale standardową, np:83% przy 160 fsb=133.Wyjątkiem jest tu 80% i 83% z 200 fsb(166 i 160mhz).

4.Błędy pokazujące się przy mniej trafnych wariacjach ustawień nie sa ze sobą powiazane, gdyż zasadzniczo sie różnią. Jedyną wspólną cechą bylo nie ładowanie się systemu :? . Gdy obserwowałem pierwszy bład, przy takich samych ustawieniach, za drugim razem błąd był już inny. Swiadczy to o sporych niezgodnościach na płycie przy testowaniu. Nie mamy pewności co tak naprawde nawaliło.

5.Przy próbie ręcznej rekonfuguracji timingów, przeważnie pokazywał sie bład na czytniku płyty o treści reserved. Ktoś wie co to oznacza :?:

6.Kupujcie porządne pamięci. :P

7. Ktoś z okolic Bielska ma porzyczyć programator biosu :?: :?: :oops:

PS. Wobez zainstniałej sytuacji przez świeta będe "siedział" na celku 500, na płycie niewiadomego pochodzenia. Do tego 128 MB sdr`ow nie wiadomego pochodzenia, oraz zasilacz i riva 128 zx pochodzenia jak wyżej. Aha obudowa jest pochodzenia Adax`a. Tyle dobrze. :lol:

PS2.Na koniec ciekawostka SiSoftSandra2003 zawyża we wszystkich testach pamieci fsb o jeden mhz. Aaaaaale teraz to nie ma znaczenia. :(

Pozdrawiam i zapraszam wszystkich do testowania pamięci NONAME :P :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Coprawda nie mam 8RDA a Abit'a NF7S ale moge w pelni sie zgodzic co do dzielnokow pamieci: nie sa njalepsze; synchronicznie moge ustawic fsb 237mhz (474mhz fsb efektywnie) a asynchronicznie fsb<mem chodzi az do 460mhz (pamieci) i asynchro fsb>mem chodzi az do 225mhz fsb... (tylko przy dzielniku 4/3 da sie uruchomic na 237mhz...)

Jak zmoduje mobo na wyzsze Vdd i dorobie bloki wodne na northbrige i southbrige powiem dalej co i jak u konkurencji epoxa ;]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jesli to ten najnowszy to mam go i jest OK. Zajmuje mi 272 kb. Sciagnalem z epox.com

Przy okazji - ile mieliscie sledzi do swojej plytki (posiadacze 8rda). Tylko ten z Game portem czy jeszcze jakies?

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...