Skocz do zawartości
Gość

Epox 8RDA(+) - Zlote rady, codzienne problemy..

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Kupilem sledzia spdif takiego

http://www.allegro.pl/show_item.php?item=14152539 podlaczam do plyty glownej do zlacza spdif na plycie glownej wlaczam komputer a tu pelno dymu. Po wyciagnieciu sledzia okazalo sie ze jedna zyla z tego kabelka 6 zylowego jest spalona. Pozniej zalozylem jeszcze raz taki sam kabelek i tak samo sie

spalil.

Prosze o pomoc w rozwiazaniu tego problemu. Z gory dzieki

Na problemy z tym, co masz, niestety ja rady ci nie dam, ale za trzecim razem proponuję użyć tego:http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=6225

ale ten spdif MSI nie ma weiscia a mi jest ono potrzebne

btw. chodzi o to ze do tego spdif chce podlaczyc xboxa i do tego chce podlaczyc glosniki creative megaworks 550 i zamiast kupowac do nich

amplituner chce go podpiac przez karte dzwiekowa na epoxie ktora ma dekoder dd 5.1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

http://www.allegro.pl/show_item.php?item=14152539 podlaczam do plyty glownej do zlacza spdif na plycie glownej wlaczam komputer a tu pelno dymu. Po wyciagnieciu sledzia okazalo sie ze jedna zyla z tego kabelka 6 zylowego jest spalona. Pozniej zalozylem jeszcze raz taki sam kabelek i tak samo sie

spalil.

Na problemy z tym, co masz, niestety ja rady ci nie dam, ale za trzecim razem proponuję użyć tego:http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=6225

ale ten spdif MSI nie ma weiscia a mi jest ono potrzebne btw. chodzi o to ze do tego spdif chce podlaczyc xboxa i do tego chce podlaczyc glosniki creative megaworks 550 i zamiast kupowac do nich

amplituner chce go podpiac przez karte dzwiekowa na epoxie ktora ma dekoder dd 5.1

Co do spdifa Asusa to ciesz się jak tylko spaliłeś kabelek. Asus ma inny układ pinów Spdifa, podobnie jak i MSi. Więc ww. breckety nie pasują do Epoxa. Ale jest sposób aby temu zaradzić - należy odpowiednio skrosować kabelki. W skelpie z elktroniką kup wtyczkę 2*3 pin z właściwymi konektrkami do zagniecenia. Następnie w kabelku Asusa należy odciąć (lub wymontować) jedną z wtyczek, wydzielić poszczegóolne żyły i zamontować kupione wcześniej konektorki. I teraz najważniejsze - konektorki musisz powpinać we właściwym układzie do wtyczki 2*3 pin. Aby ustalić w jakim musisz porównać układ Epoxa (instrukcja) i Asusa (sciągnij instrukcję do jakiegośc Asusa z Spdifem) - pomocnym będzie miernik (albo dużo cierpliwości). Możesz też zrobić całkiem nowy kabelek - ale układ pinów musi być odpowiedni i módl się żeby się okazało że niczego poza kabelkiem nie spaliłeś.

U mnie działa Spox - też przerabiałem kabelek Asusa (Spdif 4 ports - 2 optical, 2 coaxial).

Muszę cię jeszcze zmartwić, na AMD forum czytałem że są problemy z wejściem cyfrowym w ww. spdifach Asusa. Prawdopodobnie z przyczyn leżących w budowie spdifa wejście to nie działa. Jednakże sam tego nie sprawdzałem. Życzę powodzenia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

spalil.

ale ten spdif MSI nie ma weiscia a mi jest ono potrzebne

btw. chodzi o to ze do tego spdif chce podlaczyc xboxa i do tego chce podlaczyc glosniki creative megaworks 550 i zamiast kupowac do nich

To może ten?

Woyboy - czy to taki wlaśnie musiałeś przerabiać? Bo podobno ma pasować ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Skoro Asus ma inny niż epox układ pinów Spdifa to jak może pasować.

Musiałby mieć jakieś no nie wiem zworki do zmiany sygnałów podawanych na piny. Ale osobiście nie przypuszczam żeby któryś z producentów robił takie uniwersalne urządzenie.

Pozatym zawasze można kupić SPdifa Epoxa teraz kosztuje około 60 zł (początkowo 90 - crazy) lub zrobić samemu. Wbrew pozorom nie jest to trudne i kosztuje grosze - opis na stronkach www.8rdafaq.com w dziale modyfikacji.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam!

Co prawda topic dot. Epoxa 8RDA+ to z braku "złotych rad" dot. jej następcy (?) 8RDA3+ pozwoliłem sobie napomknać o swoim problemie i tutaj...

Mam wiekszy problemik z tymże mobo. Wczesniej korzystałem z 8KHA+ i byłem zachwycony... 8RDA jakoś przepałem 8) i niedawno wszedłem w posiadanie "trójki"... Póki co wychodzi rzeczywiście na 3+ Taką dałbym jej ocenę :?

Proszę zerknijta na tego posta:

http://forum.purepc.pl/viewtopic.php?t=355...highlight=8rda3

(Epox 8RDA3+ i FSB200+)

Desperacko potrzebuje pomocy!!!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co oznacza kod POST "6B" mam 8rda+, gdy pojawił się ten komunikat przestało działać USB. Mam instrukcje ale opis po angielsku nic mi nie mówi. Czy to oznacza że powinienem oddać płyte do serwisu? :?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

cze mam pytanko czy na wszystkich rda+ z c1 w na stronie z post pojawia sie napis nforceultra400??? bo ja ma z c1 sprawdzalem wcpiud i pod radiatorkiem ale tego napisu nie ma bez wzgledu na bios. Ale dziala stabilnie na 215fsb synchro z ddr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam pytanie. Zakupiłem wczoraj płyte epox 8rda+ i tnie mi głos czasem w winampie , w grze o tytule Unreal Tournament, w którą gram nałogowo :), co jakieś 0,5 sekundy przerywa mi dźwięk i tak non-stop, nie dzieje się tak w każdej grze, ale na tej mi bardzo zależy.

Nie wiem czy to ma jakieś znaczenie ale podam swój konfig: win 98se , duron 800, TnT 2 m64, 256 ddr infineon. Zainstalwoałem dx 9.0 i sterowniki do płyty 2.03, przy 2.41 tak samo było. Plizz pomózcie! .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak off topic: niezły tu bajzel panuje w tych złotych radach. Jak ktoś ma problem z Epo i założy topic to prawie wszyscy piszą: "przecież jest zaje(...) topic o 8RDA". Mnie się wydaje że codziennym problemem to jest znaleźć odpowiedź na konkretne pytanie dot tegoż MOBO, bo na dziś dzień należy przeczytać 32 stronki, a i tak nie ma się gwarancji że się znajdzie rozwiązanie. Natomiast problematyka tu jest tak różna, począwszy o problemów software, a skończywszy na różnego rodzaju hardware, że jak przy - już niedługo - na 132 stronie topicu przeczyta się post: "Właśnie kupiłem sobie 8RDA+ rev. 2.5 - co robić bo mi się wiesza?" - nawet najbardziej zatwardziali forumowicze wymiękną :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hej! Witam wszystkich, ja tu pierwszy raz. Mam pytanie, czy ktoś z was może mi powiedzieć co jest nie tak, jeśli po wyłączeniu kompa myszka optyczna świeci mi nadal jak nadmorska latarnia? Kombinować coś czy do serwisu z płytą? Z góry dzięki. :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hej! Witam wszystkich, ja tu pierwszy raz. Mam pytanie, czy ktoś z was może mi powiedzieć co jest nie tak, jeśli po wyłączeniu kompa myszka optyczna świeci mi nadal jak nadmorska latarnia? Kombinować coś czy do serwisu z płytą? Z góry dzięki. :D

Jak wylaczasz kompa tylko przez windowsa, to do plyty zawsze dochodzi napiecie, ktore sygnalizowane jest np na myszce :wink: Wylacz z pradu kompa, a gwarantuje, ze dioda zgasnie :wink: :idea: :wink:

To jak najbardziej normalne zachowanie kompa...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak wylaczasz kompa tylko przez windowsa, to do plyty zawsze dochodzi napiecie, ktore sygnalizowane jest np na myszce :wink: Wylacz z pradu kompa, a gwarantuje, ze dioda zgasnie :wink: :idea: :wink:

To jak najbardziej normalne zachowanie kompa...

Ciekawe, ale na mojej poprzedniej płycie nie miałem takich świetlistych oznak ukrytego życia sprzętu. Nie jestem przekonany :( . Te światło mnie [cenzura]!!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A masz podłączoną pod PS/2 czy USB :?:

Bo ja mam pod USB i po wyłączeniu kompa diody gasną.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Latarnia morska, powiadasz ?? :twisted:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja właśnie przed chwilą ledwo odratowałem kompa :lol:

A było tak:

Na szybko w BIOSie cyknąłem mnożnik na 12.5*166 (robiłem to wielokrotnie) ale dodatkowo myślę sobie: może włącze opcje "Spread Spectrum" - bo ciekawie brzmi :oops:

No i ustawiłem +/-0.50% .....

Resetuje kompa i spokojnie czytam sobie w instrukcji:

"Remember to disable Spread Spectrum if you are overclocking.

This may cause your overclocked processor to lock up!"

BUM!!!

Komp nie wstał .....

Po chwili gdy ochłonąłem doczytałem gdzie na płycie resetuje się BIOS i na loozie to czynie .... a tu nici !! Nadal czarny ekran - zero sygnałów z BIOSu - cisza .....

Spanikowałem nie na żarty ....

:cry:

:roll: Wykręciłem wszystkie części z płyty, popstrykałem napięciem, resetowałem BIOS, cudowałem ile mogłem ....

W końcu nagle pojawiło się coś na ekranie:

The Setup is wrong! Pres F1 to enter to Setup.

POSZŁO!!!

Odetchnąłem :D

PS. 25 minut nerwów, hehe 8)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To bardzo dobry przyklad na to, co moze byc przyczyna pojawiajacych sie postow w stylu: "kupilem plyte, wlozylem proca i nic nie dziala. do d.u.p.y. ten epox/abit/amd/itd itp".

Tu na szczescie pauluZ sobie poradzil sam (i sam do tego doszedl co wazne :idea: ), ale generalnie wlasnie przez takie "zabawy" ludzie czesto maja problemy z kompem :arrow: mieszaja w czyms, czego nie znaja i pozniej narzekaja to na plyte, to na proca... Najpierw robia, pozniej mysla :arrow: efekty moga byc wiadome :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Szybka odpowiedz :o dzięki ...

W sumie nie czułem żadnego swądu z płyty więc mocno wierzyłem, że znajdę jakieś rozwiązanie na niedziałającą zworkę reset-BIOSu :wink:

Prawdę mówiąc nie wiem do końca która moja zmiana w sprzęcie ostatecznie przywróciła obraz (może to, że w którymś momencie chciałem sprawdzić czy to grafa nie szwankuje i włożyłem na chwile Rive zamiast Radeona, hmmmm)

Ale jak nic nie ruszałem w sprzęcie to każde uruchomienie nie dawało nawet piknięcia albo przeinicjowania monitora. Komputer po prostu tylko rozkręcał wentylatory i dysk - potem martwy ....

Nie polecam więc innym łamać zastrzeżeń podawanych w instrukcjach od płyty lub w opisach BIOSu :!:

pozdro

PS. Blacky: wymieniaj płyte na tą z plusem, i to zaraz !!! hehe

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam pytanie. Zakupiłem wczoraj płyte epox 8rda+ i tnie mi głos czasem w winampie , w grze o tytule Unreal Tournament, w którą gram nałogowo , co jakieś 0,5 sekundy przerywa mi dźwięk i tak non-stop, nie dzieje się tak w każdej grze, ale na tej mi bardzo zależy. 

Nie wiem czy to ma jakieś znaczenie ale podam swój konfig: win 98se , duron 800, TnT 2 m64, 256 ddr infineon. Zainstalwoałem dx 9.0 i sterowniki do płyty 2.03, przy 2.41 tak samo było. Plizz pomózcie! .

W panelu konfiguracyjnym SoundStorma w pierwszej zakładce nalezy zaznaczyc opcję dotyczącą dekodera Dolby Surround.

Sam panel masz w zasobniku systemowym.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cześć.Man nową płytę 8RDA.Po zamontowaniu i włączeniu komp nie chce ruszyć.Słychać wycie syreny a wyświetlacz pokazuje błąd C1.Moja pamięć to Kingstone 512 333Mhz.Co jest nie tak?

Pamięci są dobre ,chodzą w innym sprzęcie.Czyszczenie biosu i wyjmowanie bateryjki też nie pomaga.Czy może to być wina zasilacza? Mój to Codegen 300W.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A masz podłączoną pod PS/2 czy USB :?:

Bo ja mam pod USB i po wyłączeniu kompa diody gasną.

Do PS/2. Okazuje się że klawa też mi świeci. Coś mi się wydaję że płyta odpada :( :( :( :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zadzwoniłem do wszystkich większych serwisów w moim mieście. Nikt nie jest mi w stanie odpowiedzieć co to za efekt, to świecenie. Słysze tylko "to tak może być, może te płyty tak mają, bla bla bla. Żadnych konkretów. Powiem wprost: wymieniać czy nie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cześć.Man nową płytę 8RDA.Po zamontowaniu i włączeniu komp nie chce ruszyć.Słychać wycie syreny a wyświetlacz pokazuje błąd C1.Moja pamięć to Kingstone 512 333Mhz.Co jest nie tak?

Pamięci są dobre ,chodzą w innym sprzęcie.Czyszczenie biosu i wyjmowanie bateryjki też nie pomaga.Czy może to być wina zasilacza? Mój to Codegen 300W.

Pozdrawiam

miałem to samo - dwie po kolei płyty z Pronoxu tak się zachowywały, dopiero trzecia ruszyła i działa bez problemu. obawiam się, ze sam nic nie zrobisz i najlepiej ją wymień a następnym razem proś o sprawdzenie czy działa bo te baranki tego nie robią i sprzedają w ciemno...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

pomocy kupilem se 8rda zapodalem proca zmienilem ustawienia w biosie(tylko fsb z 100 na 133) zasejwowalem zresetowalem i chooj

komp sie zresetowal i wlacza sie ekran poczatkowy wyskakuje proc na 1050 i nie da sie wejsc do biosu zeby to zmienic

resetowalem zworkom wyciagalem baterie i nic help..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

pomocy kupilem se 8rda zapodalem proca zmienilem ustawienia w biosie(tylko fsb z 100 na 133) zasejwowalem zresetowalem i chooj 

komp sie zresetowal i wlacza sie ekran poczatkowy wyskakuje proc na 1050 i  nie da sie  wejsc do biosu zeby to zmienic 

resetowalem zworkom  wyciagalem baterie i nic  help..

:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Wlasnie o tego typu postach pisalem kilka linijek wyzej... Eeee, szkoda gadac :evil:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

komp sie zresetowal i wlacza sie ekran poczatkowy wyskakuje proc na 1050 i  nie da sie  wejsc do biosu zeby to zmienic 

resetowalem zworkom  wyciagalem baterie i nic  help..

:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Wlasnie o tego typu postach pisalem kilka linijek wyzej... Eeee, szkoda gadac :evil:

bij na baze kolo..

przeczytalem caly ten topic szukalem i choo

czy ktos wie co jest grane czy mam skopoany bios (nie flaszowalem) plyte dostalem dzisiaj rano(zasilka huntkey300 wram proc grafa sprawne)

clear cmos nie dziala bateria nie dziala czyzby felerny egz plyty ...

czytalem na poczatku topicu zeby wylaczyc zasi. przest zwore i kilka razy powerem ale to tez nie dziala .. ja to mam qrwa szczescie ecshit mi padl miesiac temu a tera pewnie bede musial ja wyslac do serwisu i znowu bede skazany na złoma(233mmx 40ram 2mb grafa:(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam nie chce mi sie przewracac calego forum. mam pytanko:

czy na 8rda+ c1 1.1 ida mnożniki powyzej 12.5????

dla mnie jest to bardzo wazne

bede zmienial osmy raz plyte w tym roku 2x juz mialem 8rda+ (nb raz a3 drugi a1) ale nie sprawdzilem. ;-)

to dla mnie bardzo wazne bo jesli tak to będe mial trzeci raz ;-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

cze mam pytanko czy na wszystkich rda+ z c1 w na stronie z post pojawia sie napis nforceultra400??? bo ja ma z c1 sprawdzalem wcpiud i pod radiatorkiem ale tego napisu nie ma bez wzgledu na bios.  Ale dziala stabilnie na 215fsb synchro z ddr

dzis zafundowalem sobie 8rda (bez plusa) i ten napis pjawil sie dopiero po zaaplikoaniu najnowszego biosu

ogolnie plytka bez zarzutow :)

dzieki wszystkim za wytezona prace przy pisaniu postwo - uniknollem paru problemow :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...