Skocz do zawartości
Gość

Epox 8RDA(+) - Zlote rady, codzienne problemy..

Rekomendowane odpowiedzi

dalej mam problem z zalaczaniem systemu, ale to chyba nie wina zasilki, bo spojrzałem na debug port a tam FF- chyba powinienem sie martwic :< z tego co podaje manual

a w serwisie zrobili mi juz update biosu

ps jeszcze jedna rzecz, podczas startu nie wyswietla mi sie POST grafiki- to jest normalne?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Widze, ze nikt nie ma ochoty mi doradzic, wiec postawie inne pytanie.

Czy mozna coolera podlaczyc pod zasilke, zwalniajac tym samym zlacze FAN'a na mobo.

Ma ktos taki wariant, jesli tak to prosze o opinie.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ciag dalszy moich bojow z plytka

ale jaja okazuje sie teraz ze nie plyta ani procesor mnie ograniczaja tylk PAMIEC !! timingi dla fsb 200 to 8,3,3,2 a lepiej chodzi na 8,4,4,2 8O przy ustawieniach 6,2,2,2 kop wogule niestartuje na fsb 200 :| jezli z timingami pujde w gure to fsb 200 staje sie stabilniejsze na nizszym napieciu i moge krecic dalej mojego 2000+ ...cholera teraz pamiec bede muial wymienic bo ta szalejej nawet dziwnie gry skaza jak niedojde do konsensusu z tymingami :?

a jakie masz dokładnie te twinmosy?? na jakich kosciach?

dokladnie niepowiem bo muialbym kosc wyjac wkarzdymbarzrazie kostki sa produkcji TwinMosa tak jak i modul ;) dokladne oznaczenie moze puzniej :D

jakto jakie jedynie 2.9 :twisted: na wiecej mobo niepozwala :? <lol> <lol> ale zato proca machnac mozna na 2.2 :twisted:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam. stalem sie chwilowo nieszczesliwym posiadaczem plyty EPOX 8rda

wszystko dziala bardzo dobrze tylko ma ona jeden mankament!

nie dziala regulacja obrotów wiatrakow :( na 1 stronie wyczytalem ze

to wina sterownikow IDE jednak po odinstalowaniu nic sie nie zmienilo..

czy zmienianie predkosci wiatraczka dziala wogole na tej plycie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam!

Moje 8RDA+ zaczyna wyczyniac dziwactwa - podłaczałem trochę nowego sprzętu - nową nagrywarkę, jaiś tam cd - po czym wróciłem do starego konfigu i ... płyta zaczęła mieć kłopoty z "zobaczeniem" dvd i cdrw na jednym kablu ... Pojedyncze urządzenie zazwyczaj jest widoczne, choć i tu zdaża się zonk, ale oba nie chcą działać. Wrzuciłem nowy biosik , ten z czerwca i bez zmian. Czy ktoś z Was miał już takie problemy ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam. Mam dwa pytania:

1. Po dłuższej pracy resetuje mi sie komputer, co to może być? Możliwe że sie przegrzewa? Mam Volcano 11 na procku i 6 wentylatorów w obudowie.

2. W niedalekiej przyszłości planuje zakup AMD 3000XP i w związku z tym mam pytanie, czy na EPOXIE z biosem z maja bedzie chodził dobrze? Nie jestem pewien czy ten bios ma obsługę FSB200.

Z góry dziekuje za odpowiedzi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Restarty moga dotyczyc systemu operacyjnego - jedynym godnym polecenia jest winxp z service packiem 1/1a, innym powodem moze byc za slaba zasilka - podkrecony procek, radeon 9700pro i 6 wentyli w obudowie to spore obciazenie( zasilacz min 350W i do tego markowy to minimum). Jezeli chodzi o antka 3000+ to bedzie smigal az milo - pod warunkiem ze masz mostek c1 (o ile mnie pamiec nie myli to juz w majowym biosie przy starcie qmpa widnieje napis nforce ultra 400 supported - jezeli masz cos takiego oznacza to ze masz mostek c1), dodam tylko tyle ze jezeli bios pochodzi z maja i jest fabryczny to prawie na 100% masz c1( no chyba ze jest juz nowszy:D).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam!

Moje 8RDA+ zaczyna wyczyniac dziwactwa - podłaczałem trochę nowego sprzętu - nową nagrywarkę, jaiś tam cd - po czym wróciłem do starego konfigu i ... płyta zaczęła mieć kłopoty z "zobaczeniem" dvd i cdrw na jednym kablu ...  Pojedyncze urządzenie zazwyczaj jest widoczne, choć i tu zdaża się zonk, ale oba nie chcą działać. Wrzuciłem nowy biosik , ten z czerwca i bez zmian. Czy ktoś z Was miał już takie problemy ?

Moze przez pomylke zle ustawiles zworke - mi sie to czasami zdaza(jak sie spiesze z nowym sprzetem) :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam!

Moje 8RDA+ zaczyna wyczyniac dziwactwa - podłaczałem trochę nowego sprzętu - nową nagrywarkę, jaiś tam cd - po czym wróciłem do starego konfigu i ... płyta zaczęła mieć kłopoty z "zobaczeniem" dvd i cdrw na jednym kablu ...  Pojedyncze urządzenie zazwyczaj jest widoczne, choć i tu zdaża się zonk, ale oba nie chcą działać. Wrzuciłem nowy biosik , ten z czerwca i bez zmian. Czy ktoś z Was miał już takie problemy ?

Moze przez pomylke zle ustawiles zworke - mi sie to czasami zdaza(jak sie spiesze z nowym sprzetem) :D

:D sprawdziłem 150 razy wszystkie drobiazgi ... i dlatego podejrzewam płytę...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hej mam pytanko "czy to dobrze gdy na płycie pokazuje mi się FF zamiast jakiejś liczby? bo zdawało mi sie ze wczesniej jak kupiłem płyte to ładnie mi smigały cyferki a potem zatrzymało się na 99.Ja jestem leszczem w tych sprawach dlatego myśle ze jakiś fachowiec odpowie mi na to pytanie 8) 8) 8)O i komp chodzi w miare stabilnie oprócz tego ze czasami dysk mi sie sam restartuje a potem nie moze się włączyc:((((

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hej mam pytanko "czy to dobrze gdy na płycie pokazuje mi się FF zamiast jakiejś liczby? bo zdawało mi sie ze wczesniej jak kupiłem płyte to ładnie mi smigały cyferki a potem zatrzymało się na 99.Ja jestem leszczem w tych sprawach dlatego myśle ze jakiś fachowiec odpowie mi na to pytanie 8)  8)  8)O i komp chodzi w miare stabilnie oprócz tego ze czasami dysk mi sie sam restartuje a potem nie moze się włączyc:((((

Powinno się zatrzymywac na FF

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

O dzięki bo teraz wiem ze nie mam zrąbanej płytki i jeszcze jedno co to jest ten "ciach"??  

Ja tez jestem początkujący, ale przynajmniej domyślny! <span style="color:red;">[ciach!]</span>a!!! <- tu pisze k.u.r.w.a

:D

Soraaaa za offtop. W ramach rekompensaty też zadam pytanko:

Czy ktoś ma obudowę z wyjściami USB i audio z przodu? PLZ help: z USB nie było problemu wszystko wg manuala i jest OK. Natomiast z wyjściem audio próbowałem wszystkich możliwych ustawień i nie potrafię tak podłączyć żeby mieć dźwięk i z tyłu (na speakery) i z przodu ( na słuchawki). Albo jeden albo drugi nie działa. W instrukcji pisze że się tak da i że działa to tak że po włożeniu jacka od słuchawek wycisza się tylne wyjście audio i gra tylko przód.

qrde ale długi post :/

z góry dzienks

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja mam sposob na wasze bolaczki otoz:

1. Mamy gnisdo zasilajace

2. W sklepie elektrycznym kupujemy wtyczke do w/w gniazda i przewod ok 1 m (w zaleznosci od odleglosci gniazda do problemu)

3. podlczamy w/w przedmioty wedlug zalaczonych instrukcji (dla zaawansowanych kabel do gniazdka)

4. Stykamy droga koncowke kabla do problemu

5. jezeli problem dalej wystepuje podlaczamy kabelki da zoltedgo i najblizej znajdujacego sie czarnego (w jednej lini) problem powinie ustapic

6. jezeli problem wystepuje dalej iz do sklepu i powiedz ze jestes lama i ci nie dziala

7. jesli w serwisie/sklepie ci powiedza ze lam nie obsluguja dotknij problemu drogim koncem przewodu (nie zapomnij podlaczyc do ganiazda zasilajacego

:twisted: :P :twisted: :D :) :o 8) :lol: :P :twisted: :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam Wszystkich!!!

Jestem nowy na forum i także stawiam pierwsze kroki w oc. Mam płytę Epox 8RDA+ i mam pytanie jak sprawdzić wersje tej płyty. Bo niektórzy z was mają w podpisach rev. 1.1 a ja za choletre nie wiem jaką ja mam ???

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

diablo23.....

miałem podobną sytuację,składam kompa płyta rev.1.1 odpalam i FF...okazało się, że nie lubi mojej starej karty graficznej [winfast GF4 MX420 bleee], zobacz czy z inna wystartuje, no i możesz sprawdzić tez bez karty graficznej, powinien być inny komunikat błędu CF chyba :]

Panowie, czytam sobie to 8rda+ FAQ i wychodzi ze przechodzilem przez wszystkie problemy - najpierw zmiana gumy do zucia pod radiatorem, potem problemy z pamieciami i tymi dimmami: tutaj przerzucilem kostke na dimm2, zrobilem upgrade biosu i przestawilem timingi na aggressive i chodzi genialnie. Karta graficzna to samo - mialem jakiegos starocia, 1 megowego (czekalem wlasnie na geforce'a) i za cholere nie chcial sie odpalic w wiecej niz 16 koloroach w win98 i millenium. Dopiero xpeki go strawily w 16bitowej glebi. Z zasilaczem tez mialem problem - przebicia powodowaly resety - az sie dziwilem, jak to jest, ze reset mi sie robi jak zakladam lewe skrzydlo na bude.

Natomiast problem mam teraz inny - moze troche OT, ale moze jednak zwiazany z rda+:

Na poczatku bylo ok, po zainstalowaniu health monitora, paru benchmarkach itd, itp xp nie chce wylaczac kompa przez start -> zamknij, wylacz czy co tam jeszcze. normalnie wciskam guzik, wszystko sie ladnie zamyka, zapisuje ustawienia i.... miga mi jakis niebieski ekran z jakimis tam napisami i robi reset zamiast sie wylaczyc ?. Drivery ? Zasilacz ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam Wszystkich!!!

Jestem nowy na forum i także stawiam pierwsze kroki w oc. Mam płytę Epox 8RDA+ i mam pytanie jak sprawdzić wersje tej płyty. Bo niektórzy z was mają w podpisach rev. 1.1 a ja za choletre nie wiem jaką ja mam ???

1. W instrukcji do płyty na 3 stronie masz jej rewersje

2. Na płycie w rogu naprzeciwległym od wyświetlacza POST kodów (obok slotów PCI) na laminacie również znajdziesz jej PCB.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

HeHe.. :D

Mi win98 + DX 9.0 + Riva tnt2 :P + atnek 1700 śmiga zajefajnie... 8O

Nawet jednej zwiechy nie było, co do problemow z dźwiękiem u mnie pomogł DX 9.0 m zsero trzasków..... MnIuT

:twisted: :twisted: :twisted: :twisted:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam ponownie !!!

Słyszałem że aby pamięci dobrze w dualu szły to trzeba je umieścić w DIMM 1 i DIMM 3

i także żeby nie wsadzać w 1 i 2 Slot PCI żadnych katr , czy to prawda ???

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dwie sprawy...miał ktoś rpoblemy pod 8rda+ z wykrywaniem napędów...problem dotyczy dokładnie ustawień na IDE 1 i 2 .Gdy mam podpięte nagrywarkę i dysk na jednym kanale wszystko smiga, gdy podpinam na oddzielne kanaly, komp wstaje 3 minuty albo wykrywa napedy w nieskonczonosc...sprawdzilem wszystkie mozliwe ustawienia i kombinacje łącznie z cable select i innymi i to samo.......

druga sprawa --wazniejsza....udało sie komus oderwac mostki z NB i SB po kleju zalmana(tego dwu skladnikowego), wiem ze bylo i czytalem w 10 innych tematach ze mozna krecic i liczyc na szczescie , probowalem na rozgrzanym sprzecie i cala obudowa chodzila bez zamierzonego rezultatu.

trzecie sprawa ...nie wiecie kiedy bedzie dostepa rev. 2.0 w polsce.....ochrona termiczna nie dziala wiec sobie pomyslalem, ze poczekam na moment kiedy wyjdzie ta wersja......z gory dzieki za wasz czas................................

- luve czasem stwierdza ze nie ma glosnikow 5.1  i nie chce se odpalac mixer  - pomozcie bop nie zdaze  - zainstalowane stery do nForce2 bez SP1 

UPDATE - w dodatku dziek sie przeciaga :/ tzn odpalam winampa i muza idzie idze a w pewnym momencie zaczyna zwalniac - potem znowu normalnie - HELP

..................jasli to wersja z plusem to wylacz soundstorma(w menadrzerze te urządzenia z R w nawiasie czyli audio codec interface i MCP...........wszystko przez konflikt z livem albo sterownikami ....normalne pod w98 i w2k

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to nie wersja z plusem, karte wbudowana wylaczylem w biosie, zeszta jakos po przelozeniu do innego PCI dziala - co ciekawe najpierw dzialalo potem przestalo i musialem przeklozyc :/

............z jakiego systemu korzystasz....pod w98 mialem problemy z live`em i pomogly sterowniki...jesli po pierwszej instalce nie pomaga to sprawdz przerwania(pewnie juz to zrobiles), jesli one sa w porzadku to zainstaluj liva po raz kolejny, pod w2k nawet jak sa konflikty to jakos to dziala...nie sadze zeby dalo sie zrobic cos wiecej....live nalezy do kaprysnych kart przez co mozna sie wiele nauczyc......moze sprobuj wlaczyc zintegrowana(jesli jeszcze kompa nie oddales) zaistalowac ja a potem wylaczyc w menadrzerze, a potem zainstalowac live`a...u moim przypadku mikser wywalal sie zawsze gdy byly problemy ze sterami albo druga dzwiekowka....aha preferowane urzadzenia tez pewnie sprawdzales...Chodz jak masz tylko jedna karte wlaczona to i tak nie ma to sensu, bo nie ma na co zmieniac.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie no xp od praktycznie samego poczatku jego istnienia :twisted:

co do oddawania kompa to jjeszczemam co z kasa robic :D i od 12 lat radze sobie sam ale nowy sprzet to nowe wyzwania a u mnie nowa plyta i nowy dziek wiec mam zamotke, przerwania oczywiscie w normie :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,

Jako ze udalo mi sie przebrnac przez te za<span style="color:red;">[ciach!]</span>.e 35stron tekstu to mam jednakowoz pytanie:

sprzecik fajniutki:

Epox 8rda+ (nforce 2 - 400mhz) + pamiatki Glide'a 512 dual channel = 400 Mhz + Athlon XP 1700+ 1.5v + fajna seria +

Radeon 7500 + dysk jakis 40gb 5200 ob ...

Procek jest ustawiony na 168mhz x 12

temperatury na poziomie 35C

a gry normalnie skacza (np. GTA3 - gubia tekstury)

i bardzo czesto sie zawiesza komp - wychodzi do systemu, calkiem sie przycina, restartuje ... itp ...

dodam ze mam windows XP

I drugie pytanko:

czemu jak wlaczam kompa to w health post pokazuje sie ze mam DDR 333 mhz ... a przeceiz mam 400 setki !!

I trzecie pytanie:

wystarczy abym w biosie w opcjach ustawil ze pamieci maja chodzic w 120 % aby byla totalna zwiecha kompa... buczenie piski i potrzeba potem robic zworka clear - cmos'a ...

Acha jakby co to nie chlodze NB ani SB... i innych Bridge'ow ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a jakie timingi ustawiles? a moze zasilka nie wydala? u mnie resety przez zasilke sie pojawialy a co d piszczenia to prze pamiec :/

co do tego ze pisze 333 o dlatego ze masz 168 na procku i pewnie idzie ci ram synchro - ustawienie AUTO - ustaw jakis % zeby bylo okolo 200

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ale nawet jak ustawiam te procenty to - np. przestawiam ze 100 na 120 ... to sie zwiesz... i piszczy... - robi taka syrenke !!

zasilka : 400W

timingi: 6 3 3 3 3

Może problem z dualem? U mnie w dualu nie chcą chodizć powyżej 190 bo pojawiają się jakieś krzaczki w 3dmarku i restartuje kompa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam pytanie co do odczytu progsem CPU-Z

U mnie pokazuje że mój Epox 8RDA posiada mostek MCP-T

czyżby moja wersja chipsetu C1 posiadała w jakiś sposób zablokowany NVidia SoundStorm APU

czy to poprostu błąd progsa CPU-Z ????

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy wszystkie epoxy 8rda maja to do siebie ze zaraz po wylaczeniu nie da sie ich wlaczyc bo sie przegrzewaja - czy tez kumpel trafil na <span style="color:red;">[ciach!]</span>*** egzemplarz ???

Wymienione zostaly pamiatki, zasilka i inne badziewia - a plyta po wylaczeniu nadal nie chce od razu wstawac :?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...