J-A-J-O Opublikowano 3 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 3 Grudnia 2003 Kupiłem sobie wczoraj epoxia 8RDA3l i zachciało mi się bios updatować... ( może ten temat był już poruszany, ale nie sposób przeczytać 60 str. ) Zrobiłem flasha tym magic flasherem z pod windowsa i ... D-U-P-A, komp mi już nie wstał!! Nie ma jakiejś opcji z samoflasciach!ącą dyskietką, czy jakoś tak?? HELP ME!! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Niemiec Opublikowano 3 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 3 Grudnia 2003 jest CRTL+F2 bodajze. ja tak zawsze flaszuje :] powinno byc w instrukcji opisane co i jak. taka sugestia flaszujemy na odkreconym kompie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
J-A-J-O Opublikowano 3 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 3 Grudnia 2003 ctrl + f2 nie działa, chyba płytka jest już kopsnięta :cry: Co powiedzieć w serwisie?? Mówić że flashowałem biosa flasherem epoxa i komp nie wstał, czy powiedzieć że płyta z nie wiadomych przyczyn nie działa?? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
J-A-J-O Opublikowano 3 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 3 Grudnia 2003 Pomóżcie!! Czas mnie goni, musze to załatwić przed 15!! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mostom Opublikowano 3 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 3 Grudnia 2003 Pomóżcie!! Czas mnie goni, musze to załatwić przed 15!! ALT + F2 w odpowiednim momencie. Tylko nagraj bios na dobrą dyskietkę (oczywiście go rozpakuj najpierw). Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
esem Opublikowano 3 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 3 Grudnia 2003 Szkoda, że nie znalazłeś czasu na poczytanie: spieszyć należy się tylko przy łapaniu pcheł. BIOS do flashowania należy przygotować: ustawienia safe, dopiero potem flasciach!esz: ALT + F2 lub programem z dyskietki samobotującej się, I dopiero potem ustawiasz BIOS na nowo. Nikt zdrowy na umyśle i ciele nie fleszuje spod windy tym bardziej jeżeli wcześniej nie zmieniłeś ustawień w BIOSie. Pewnie zje....ś MoBo i pozostał Ci serwis. Ale próbuj, może nie. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mostom Opublikowano 3 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 3 Grudnia 2003 Pewnie zje....ś MoBo i pozostał Ci serwis. Ale próbuj, może nie.Płyty to raczej nie rozwalił, tylko sam bios trzeba ręcznie (na programatorze) wczytać, ewentualnie na nowy wymienić. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
soltys Opublikowano 3 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 3 Grudnia 2003 powiedzcie mi, mam Epox'a 8rda+ i pamieci OCZ 2700 rev 3.2 i nie moge wycisnac stabilnych 225mhz! poprzestawieniu cl 2 na cl3 nic nie daje, wiec to chyba nie pamieci, jade na napieciu 2v dla NB i 2.9 dla pamieci, wszelki popmysly mile widziane pozdr Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
soltys Opublikowano 3 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 3 Grudnia 2003 pamieci chodzily na abicie nf7 239mhz przy cl2..... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chaos Gdańsk Opublikowano 3 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 3 Grudnia 2003 mam epoxa 8rda3 i nastepujący problem, dźwięk w winampie super w windzie super ale jak odpale jakąś gre to słychać taki jakby mały pogłos drżenie, na gigabyte tego nie było, co to jest ??? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
birdman Opublikowano 3 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 3 Grudnia 2003 wsytarczy poszukac na forum, bo temat tej dodatkowej wtyczki byl poruszany; słuzy ona poprostu stabilizacji napiec; a jesli chcesz zmiezyc napiecia za stabilizatorami, to polecam wlasnie w tamtym miejscu je zmiezyc; "W tym miejscu" czyli w którym? Bo w moim 8rda+rev2.1 chyba nie mam wejścia na tą wtyczkę i nie wiem gdzie to mierzyć. I czy ktoś wie z jakiego napięcia jest zasilany procesor? (czy mogę prosić o linka do tego tematu o tej wtyczce?) chyba cos ci sie potentegowało; ta dodatkow wtyczka słózy tylko do podawania dodatkowego napiecia, w celu jego lepszego stabilizacji; a nie jest to to samo co stabilizator napiecia; a skoro sam poruszyłeś temat pomiaru napiecia za stabilizatorem, zakładałem ze wiesz które układy odpowiadaja za jego stabilizacje; a co do linka do tematu z wtyczka: mogłbys juz nie przeginac... jak jestes az tak bardzo dociekliwy to wyslij maila do producenta; ale ułatwie ci sprawe: http://forum.purepc.pl/search.php Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kojak_ct Opublikowano 3 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 3 Grudnia 2003 Witam. Za sprawą VIP-a (dzieki za pomoc) zdecydowałem i kupiłem 8RDA3l. Zacząłem czytać temat od początku ale do końca mi jeszcze daleko. A w międzyczasie mogło się coś zmienić więc chciałbym zapytać starych wyjadaczy jaki bios wrzucić? Oczywiście taki, co pozwoli mi wycisnąć max ze sprzętu. :) Ew. jeśli to nie jest kłopot to podajcie linka. THX. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
soltys Opublikowano 3 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 3 Grudnia 2003 czy to moze byc przez mosfety? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mechl!k Opublikowano 3 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 3 Grudnia 2003 Witam. Za sprawš VIP-a (dzieki za pomoc) zdecydowałem i kupiłem 8RDA3l. Zaczšłem czytać temat od poczštku ale do końca mi jeszcze daleko. A w międzyczasie mogło się co zmienić więc chciałbym zapytać starych wyjadaczy jaki bios wrzucić? Oczywicie taki, co pozwoli mi wycisnšć max ze sprzętu. :) Ew. jeli to nie jest kłopot to podajcie linka. THX. Proponuje najnowszy jaki jest, Ja przy OC nie odczuwałem zmian biosa tzn. na wszystkich kręciło mi się tak samo :wink: . A TU masz link do strony z biosami ( + artykuł o nim ). Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kojak_ct Opublikowano 3 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 3 Grudnia 2003 Hmm. Wgrałem najnowszy bios z 10.2003 i mi sie teraz XP dłużej ładuje. Wcześniej miałem 2 paski i system wczytany a teraz aż 5. Potestuje dokładnie OC i napisze co i jak. Dzieki Mechl!k. :wink: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
soltys Opublikowano 3 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 3 Grudnia 2003 Hmm. Wgrałem najnowszy bios z 10.2003 i mi sie teraz XP dłużej ładuje. Wcześniej miałem 2 paski i system wczytany a teraz aż 5. Potestuje dokładnie OC i napisze co i jak. Dzieki Mechl!k. :wink:mam to samo, tak mi sie wydaje chociaz :P Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
J-A-J-O Opublikowano 3 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 3 Grudnia 2003 Szkoda, że nie znalazłeś czasu na poczytanie: spieszyć należy się tylko przy łapaniu pcheł. BIOS do flashowania należy przygotować: ustawienia safe, dopiero potem flasciach!esz: ALT + F2 lub programem z dyskietki samobotującej się, I dopiero potem ustawiasz BIOS na nowo. Nikt zdrowy na umyśle i ciele nie fleszuje spod windy tym bardziej jeżeli wcześniej nie zmieniłeś ustawień w BIOSie. Pewnie zje....ś MoBo i pozostał Ci serwis. Ale próbuj, może nie. Przesiadłem się z gigabyte GA-7VAX, tam miałem programik, który nie dość, że programował biosa z pod windowsa, to jeszcze ani razu nie nawalił ( a miałem dwa biosy, więc nawet jeżeli ti nie było by to problemem ). Komp mogłem mieć maxymalnie podkręcony, a ustawienia biosa po flashowaniu zachowywały się. Myślałem że przy takim mobo jak Epox będzie podobnie.... Ale już nieważne, bo dopłaciłem w sklepie 20 zł i dostałem 8RDA+. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzesiekf Opublikowano 4 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 4 Grudnia 2003 CYTAT("grzesiekf"Mówisz że potrzebna ale nie mówisz po co?? Mogę wiedzieć co ona daje?? A co z resztą pytań czy ktoś mógłby mi odpowiedzieć? wsytarczy poszukac na forum @ bo temat tej dodatkowej wtyczki byl poruszany; słuzy ona poprostu stabilizacji napiec; a jesli chcesz zmiezyc napiecia za stabilizatorami, to polecam wlasnie w tamtym miejscu je zmiezyc; [quote"W tym miejscu" czyli w którym? Bo w moim 8rda+rev2.1 chyba nie mam wejścia na tą wtyczkę i nie wiem gdzie to mierzyć. I czy ktoś wie z jakiego napięcia jest zasilany procesor? (czy mogę prosić o linka do tego tematu o tej wtyczce?) [quote) chyba cos ci sie potentegowało; ta dodatkow wtyczka słózy tylko do podawania dodatkowego napiecia, w celu jego lepszego stabilizacji; a nie jest to to samo co stabilizator napiecia; a skoro sam poruszyłeś temat pomiaru napiecia za stabilizatorem, zakładałem ze wiesz które układy odpowiadaja za jego stabilizacje; a co do linka do tematu z wtyczka: mogłbys juz nie przeginac... jak jestes az tak bardzo dociekliwy to wyslij maila do producenta; ale ułatwie ci sprawe:http://forum.purepc.pl/search.php Czy ja mówię że ta dodatkowa wtyczka to stabilizator napięcia?? Przeczytaj najpierw moje pytanie a puźniej pisz głupoty. Dzięki za linka ale nie umiem szukać bo ta wyszukiwarka jest do [gluteus maximus]. I nie wiem co jest odpowiedzialne za stabilizację napięcia na płycie ale wiem że takie coś jest więc dlatego pytam. A to link dla ciebie: http://forum.purepc.pl/viewtopic.php?t=50550 . Czy nikt nie wie z jakiego napięcia jest zasilany procesor na tej płycie?? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
esem Opublikowano 4 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 4 Grudnia 2003 Przesiadłem się z gigabyte GA-7VAX, tam miałem programik, który nie dość, że programował biosa z pod windowsa, to jeszcze ani razu nie nawalił ( a miałem dwa biosy, więc nawet jeżeli ti nie było by to problemem ). Komp mogłem mieć maxymalnie podkręcony, a ustawienia biosa po flashowaniu zachowywały się. Myślałem że przy takim mobo jak Epox będzie podobnie.... Ale już nieważne, bo dopłaciłem w sklepie 20 zł i dostałem 8RDA+. Najpierw czytaj, potem myśl: w róznych płytach różnie jest. Ostrzeżenie miałeś napisane i w instrukcji płyty i w instrukcji do flashowania oraz wielokrotnie na tym forum. Nie wspomnę o stronie firmowej EPOXa. I tak masz szczęście: spadłeś w sumie na 4 łapy. Chociaż nie wiem czy nie zamiełeś w myśl zasady: zamienił stryjek siekierkę na kijek. Inna sprawa, że byłeś w przymusie. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Xo0oR Opublikowano 4 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 4 Grudnia 2003 Ile udało się wam wycisnąć MAX FSB na Bartku 2500+ i pamięciach PC3200 ? na 100% powyżej 200 jednak mi zależy na jeszcze większym FSB. Czy na EPoxie uzyskam większe FSB niż na ABICIE NF7 ? BTW: Możliwe jest, że takie pytanie już padło ale NIE jestem w stanie przeczytać całego tematu :cry: :cry: Naprawde b.proszę o odpowiedź na moje pytanie ... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mik Opublikowano 4 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 4 Grudnia 2003 Zmienilem radiatorek na NB na cos wiekszego - "seryjny" grzal sie troche za mocno jak dla mnie przy podniesionym vdd na 1.8 (nawet przy defaultowych ustawieniach byl cholernie goracy). SB grzeje sie zdecydowanie mniej, wiec pozostawilem ten radiator ktory byl. Jest cieply ale nawet nie goracy wiec jest git... Natomiast sposob w jaki epox przykleil ten radiator jest tragiczny. Mylalem ze sobie ponaciagam wszystkie miesnie probojac go w jakis magiczny sposob odciagnac od czipsetu. W koncu zaskutkowala kombinacja krecenie nim na boki odrywajac go przy tym + noz... tak to wyglada: http://img.esports.pl/q2/mik/fotostory/18.jpg http://img.esports.pl/q2/mik/fotostory/19.jpg http://img.esports.pl/q2/mik/fotostory/21.jpg http://img.esports.pl/q2/mik/fotostory/24.jpg Teraz pytanie do Was. Czy warto zakladac jakies radiatorki na mosfety ? Niby grzeja sie ostro, ale czy ma to jakikolwiek sens ? Czy warto schlodzic cos jeszcze na plycie ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
QBUS00 Opublikowano 4 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 4 Grudnia 2003 Hej! Pytanie krotkie i szybkie - czy na 8RDA+ z zalozonym zalmanem NB-47J na mostek polnocny wejdzie Zalmanowski 7000 czy beda o siebie zahaczac (po drugiej stronie z zasilka chyba nie ma problemow)? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mechl!k Opublikowano 4 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 4 Grudnia 2003 Teraz pytanie do Was. Czy warto zakladac jakies radiatorki na mosfety ?Niby grzeja sie ostro, ale czy ma to jakikolwiek sens ? Czy warto schlodzic cos jeszcze na plycie ? Powiem tak: Kręcisz mocno kompa? Jeżeli tak to musisz ( powinieneś ) założyć radiatory na mosfety. Było dużo na forum o tym, że przy mocnym OC mosfety mogą poprostu odlecieć ( odlutować się ) z powodu wysokiego nagrzania się. Dam przykład: Na moim procku ( oczywiście po OC :wink: 1,4GhZ na 2,4Ghz ) grałem sobie w BF1942 przez 4 godziny ( ah... gdzie te wakacje :( ) i na zakonczenie posprawdzałem sobie ręką temp. ( to był bardzo głupi pomysł :P ) i co ? Mosfety były tak gorące że..... ekhm były BARDZO gorące. Tak więc od ponad 3 miesięcy robię sobie radiatorki :wink: ( nie mam czasu lub chęci - taki proces trwa najczęsciej ok. 2h :wink: ). Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
klajber Opublikowano 4 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 4 Grudnia 2003 Hej! Pytanie krotkie i szybkie - czy na 8RDA+ z zalozonym zalmanem NB-47J na mostek polnocny wejdzie Zalmanowski 7000 czy beda o siebie zahaczac (po drugiej stronie z zasilka chyba nie ma problemow)? Niestety zachczaja o siebie :(( Musiałem kilka pręcików z radiatora skrócić! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
soltys Opublikowano 4 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 4 Grudnia 2003 ja przed chwila zrobilem sobie chlodzenie na mosfety, nie sprawdzalem jeszcze OC ale teraz mam juz gorace (!) radiatory, ciekawe co by bylo jak by ich wogole nie bylo :/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
J-A-J-O Opublikowano 4 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 4 Grudnia 2003 Zmienilem radiatorek na NB na cos wiekszego - "seryjny" grzal sie troche za mocno jak dla mnie przy podniesionym vdd na 1.8 (nawet przy defaultowych ustawieniach byl cholernie goracy). SB grzeje sie zdecydowanie mniej, wiec pozostawilem ten radiator ktory byl. Jest cieply ale nawet nie goracy wiec jest git... Natomiast sposob w jaki epox przykleil ten radiator jest tragiczny. Mylalem ze sobie ponaciagam wszystkie miesnie probojac go w jakis magiczny sposob odciagnac od czipsetu. W koncu zaskutkowala kombinacja krecenie nim na boki odrywajac go przy tym + noz... tak to wyglada: http://img.esports.pl/q2/mik/fotostory/18.jpg http://img.esports.pl/q2/mik/fotostory/19.jpg http://img.esports.pl/q2/mik/fotostory/21.jpg http://img.esports.pl/q2/mik/fotostory/24.jpg Czyli ile miałeś stopni?? Bo mój mi się wydaje ledwo ciepły, a w biosie pokazuje mi 30. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
J-A-J-O Opublikowano 4 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 4 Grudnia 2003 Aha i jeszcze jedno, czyje możliwości O/C są większe - 8RDA+ czy 8RDA3l?? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
QBUS00 Opublikowano 4 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 4 Grudnia 2003 Hej! Pytanie krotkie i szybkie - czy na 8RDA+ z zalozonym zalmanem NB-47J na mostek polnocny wejdzie Zalmanowski 7000 czy beda o siebie zahaczac (po drugiej stronie z zasilka chyba nie ma problemow)? Niestety zachczaja o siebie :(( Musiałem kilka pręcików z radiatora skrócić! Ale jak widze w koncu zalozyles ? :) Bo mam juz NB47, mam HP80C na grafie i mysle teraz o 7000 coby miec komplet Zalmanka :). Ale jezeli to pare precikow to przezyje - i tak mam juz tak napchane w kompie, ze bez wyciagania plyty nie wyciagne grafy z plyty hehe :). Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mostom Opublikowano 4 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 4 Grudnia 2003 Ale jak widze w koncu zalozyles ? :) Bo mam juz NB47, mam HP80C na grafie i mysle teraz o 7000 coby miec komplet Zalmanka :). Ale jezeli to pare precikow to przezyje - i tak mam juz tak napchane w kompie, ze bez wyciagania plyty nie wyciagne grafy z plyty hehe :).Ewentualnie (coby nie ciąć tego radiatorka) spróbuj go wymienić na Zalman ZM NB32J - jak możesz jeszcze. ten wchodzi bez problemciu. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
klajber Opublikowano 4 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 4 Grudnia 2003 Hej! Pytanie krotkie i szybkie - czy na 8RDA+ z zalozonym zalmanem NB-47J na mostek polnocny wejdzie Zalmanowski 7000 czy beda o siebie zahaczac (po drugiej stronie z zasilka chyba nie ma problemow)? Niestety zachczaja o siebie :(( Musiałem kilka pręcików z radiatora skrócić! Ale jak widze w koncu zalozyles ? :) Bo mam juz NB47, mam HP80C na grafie i mysle teraz o 7000 coby miec komplet Zalmanka :). Ale jezeli to pare precikow to przezyje - i tak mam juz tak napchane w kompie, ze bez wyciagania plyty nie wyciagne grafy z plyty hehe :). Założyłem! Spoko! Ubytek jest niewielki wiec nie sądze żeby miało to jakis dramatyczny wpływ na wydolność radiatora. Moim zdaniem spokojnie można "skracać" :) Pozdrawiam! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...