Skocz do zawartości
Gość

Epox 8RDA(+) - Zlote rady, codzienne problemy..

Rekomendowane odpowiedzi

Zmienilem radiatorek na NB na cos wiekszego - "seryjny" grzal sie troche za mocno jak dla mnie przy podniesionym vdd na 1.8 (nawet przy defaultowych ustawieniach byl cholernie goracy). SB grzeje sie zdecydowanie mniej, wiec pozostawilem ten radiator ktory byl. Jest cieply ale nawet nie goracy wiec jest git...

Natomiast sposob w jaki epox przykleil ten radiator jest tragiczny. Mylalem ze sobie ponaciagam wszystkie miesnie probojac go w jakis magiczny sposob odciagnac od czipsetu. W koncu zaskutkowala kombinacja krecenie nim na boki odrywajac go przy tym + noz...

tak to wyglada:

http://img.esports.pl/q2/mik/fotostory/18.jpg

http://img.esports.pl/q2/mik/fotostory/19.jpg

http://img.esports.pl/q2/mik/fotostory/21.jpg

http://img.esports.pl/q2/mik/fotostory/24.jpg

Czyli ile miałeś stopni?? Bo mój mi się wydaje ledwo ciepły, a w biosie pokazuje mi 30.

na vdd 1.8 aida pokazywala mi 37 stopni, co nie zmienialo faktu ze radiator (sadzac po niezwykle dokladnym ;] odczuciu dotykowym) byl bardzo goracy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak myślicie na ile będzie chodzić max fsb jeżeli na NB założy się Zalmana NB47J i posmaruje pastą arctic silver III,czy będzie chodzić stabilnie na 225?

w tej chwili mam stabilnie na ustaiweniach jak w podpisie. Powyzej 230 cos niebardzo chce isc :/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mam zamiar kupić Epox 8RDA+rev 2.1 . czy ta płyta jest bezproblemowa ? jak z dzwiękiem czy jest czysty ?

Ja mam tego epoxa, uważaj z podłączaniem dodatkowych USB... a najlepiej nie próbój inaczej niż ich firmowego śledzia. Oczywiście możesz się pobawić, ale jak ja spróbowałem to się pożegnałem z zasilaczem :) Co do dzwięku, to po kupnie Epoxa żegnam się z moim SB Live!....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mam zamiar kupić Epox 8RDA+rev 2.1 . czy ta płyta jest bezproblemowa ? jak z dzwiękiem czy jest czysty ?

Ja mam tego epoxa, uważaj z podłączaniem dodatkowych USB... a najlepiej nie próbój inaczej niż ich firmowego śledzia. Oczywiście możesz się pobawić, ale jak ja spróbowałem to się pożegnałem z zasilaczem :) Co do dzwięku, to po kupnie Epoxa żegnam się z moim SB Live!....

...właśnie, co jest z tym zewnętrznym USB? Chciałem go podłączyć pod to USB na przodzie mojego Chiefteca ale nie mogłem bo nawet nie szło załączyć kompa przyciskiem POWER ??? O co tutaj chodzi ???

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam tego epoxa, uważaj z podłączaniem dodatkowych USB... a najlepiej nie próbój inaczej niż ich firmowego śledzia. Oczywiście możesz się pobawić, ale jak ja spróbowałem to się pożegnałem z zasilaczem Co do dzwięku, to po kupnie Epoxa żegnam się z moim SB Live!....

...właśnie, co jest z tym zewnętrznym USB? Chciałem go podłączyć pod to USB na przodzie mojego Chiefteca ale nie mogłem bo nawet nie szło załączyć kompa przyciskiem POWER ??? O co tutaj chodzi ???

To miałeś za** farta, mi zasilacz udawał spawarke przez chwile i wywaliło mi wszystkie korki :lol: Tak do końca to nie wiem o co chodzi, ułożenie kabelków na śledziu od obudowy i od Epoxa jest u mnie takie samo, a mimo tego taka opcja mi się przydarzyła...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na dnaich lece kupić Epoxa 8RDA3 albo 8RDA+, zależy co będzie w sklepie. Wiem, że 8RDA+ to najlepiej rev. 2.1 brać. Czy w 8RDA3 też wyszły różne wersje płyty. Pisze coś na PCB tej 8RDA3, po czym rozpoznam że to właśnie ona, jakiś rev...?

Czytałem w ostatnich postach, że są jakieś problemy z tym nowym biosem (długo się laduje win). To który w tej chwili polecacie do 8RDA3 (link) ;) bo jak tylko dostane nową płyte zmienię biosik odrazu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzisiaj kupuje 8RDA+ rev2.1 i mam pytanie:

1.czy bios do wersji rev 2.1 jest inny niż wersji rev 1.0 ?

2.do których slotów nalezy wsadzić pamięć aby działał dual ?

3. jak aktualizuje bios to nagrywam plik z biosem na dyskietke i przy uruchamianiu kompa wciskam alt i f2 i potem bios już sam się zaktualizuje ?

4. może ktoś mi podać link do najnowszego biosu ?

( znalazłem taki bios 8rda3A17 ale nie wiem czy to najnowszy i czy pasuje do rev 2.1 , a przezorny zawsze ubezpieczony :) )

Proszę o pomoc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1. A czy na stronie epoxa jest rozróżnienie na rev 2.1 i wcześniejsze?

2. Jedną kostkę do slotu najbliżej krawędzi płyty (prawej) - instrukcja się nisko kłania

3. Dokładnie tak, ale ALT + F2 musisz wcisnąć odpowiednio wcześnie, najlepiej reset i od razu trzymasz alt i naciskasz f2 do skutku. Przed flashem, sprawdz pod windowsem czy bez problemu bios z dyskietki da sie odczytac.

4. Nowszego nie znalazłem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja bym chciał kupić 8RDA+ tlyko w lublinie jest z nimi kłopot, a przez inet nie bede zamawaial. Z drugiej strony te dodatki co ma do niczego nie są mi potrzebne i tak bym je w biosie wyłączył. Skoro piszesz że lepsze 8RDA+ to chyba nie masz na myśli możliwości o/c na tej do 8RDA3 tylko jedynie dodatki?

Co do 8RDA3 to rev... wiadomo. Przecież jest znacząca różnica między 2.0, a 2.1 w 8RDA+. Dlatego się pyta jakie powinno być w tej 8RDA3 - najlepsze? Więc czy 8RDA3 tez już doczekał się kilku wersji?

Podpis nie akualny ;) mam Chiefteca 360DF już od dawna. Rzeczywiśce ten Megabajt był super, aż mi go szkoda tak się ładnił kopcił :x

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Komp złożony - włączam - zatrzymuje się na "2b" fuck is this ?? Dodam że mi instrukcje wcieło :/

No niech ktos sprawdzi w insrukcji. Please :)

Przecież na stronie producenta jest instrukcja w pdf-ie.

2b: zarezerwowane (od 2A-2Ch) - czyli nic ci to nie daje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja bym chciał kupić 8RDA+ tlyko w lublinie jest z nimi kłopot, a przez inet nie bede zamawaial. Z drugiej strony te dodatki co ma do niczego nie są mi potrzebne i tak bym je w biosie wyłączył. Skoro piszesz że lepsze 8RDA+ to chyba nie masz na myśli możliwości o/c na tej do 8RDA3 tylko jedynie dodatki?

Co do 8RDA3 to rev... wiadomo. Przecież jest znacząca różnica między 2.0, a 2.1 w 8RDA+. Dlatego się pyta jakie powinno być w tej 8RDA3 - najlepsze? Więc czy 8RDA3 tez już doczekał się kilku wersji?

Podpis nie akualny ;) mam Chiefteca 360DF już od dawna. Rzeczywiśce ten Megabajt był super, aż mi go szkoda tak się ładnił kopcił  :x

SS to też dla mnie zbędny dodatek bo mam Audigy. Jak z resztą mojego pytania o te wersje 8RDA3?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

przylaczam sie do prosby MARTiiii, chce kupic te mobo, ale niechce wtopic. Opiszcie blizej 8RDA3, nie zalezy mi na SS bo rowniez mam Audigy, obejdzie sie tez bez SATA.

pozdr.

Ja mam wersję 2.0 - płyta jak w podpisie - więc chyba podobna. Nie słyszałem, żeby wyszła nowsza revizja.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Komp złożony - włączam - zatrzymuje się na "2b" fuck is this ?? Dodam że mi instrukcje wcieło :/

No niech ktos sprawdzi w insrukcji. Please :)

Przecież na stronie producenta jest instrukcja w pdf-ie.

2b: zarezerwowane (od 2A-2Ch) - czyli nic ci to nie daje.

Tylko że 11mb zajmuje :( Ale już rozwiązałem problem - AGP było zakurzone i grafa nie kontaktowała :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

przylaczam sie do prosby MARTiiii, chce kupic te mobo, ale niechce wtopic. Opiszcie blizej 8RDA3, nie zalezy mi na SS bo rowniez mam Audigy, obejdzie sie tez bez SATA.

pozdr.

Mam tą płytę: wg. mnie bardzo dobra - nie mam zastrzeżeń.

Opisy tej płyty masz wszędzie: zacznij od www.epox.com :idea:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...