Skocz do zawartości
Gość

Epox 8RDA(+) - Zlote rady, codzienne problemy..

Rekomendowane odpowiedzi

Cztałem, że na wysokim FSB należy schłodzić mosfety i vrega, tylko że ja nie wiem jak ten vreg wygląda. Czy mógłby ktoś dać zdjęcie jak to wygląda?

I jeszcze jedno - jak oczyścić NB z tej gumy i procka z pasty? bo papierem ściernym to chyba nie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cztałem, że na wysokim FSB należy schłodzić mosfety i vrega, tylko że ja nie wiem jak ten vreg wygląda. Czy mógłby ktoś dać zdjęcie jak to wygląda?

Vreg to ten układ koło mosfetów - ten radiator na samej górze:

Dołączona grafika

I jeszcze jedno - jak oczyścić NB z tej gumy i procka z pasty? bo papierem ściernym to chyba nie?

Raczej nie papierem ściernym :D , weź miękką szmatkę i jakiś rozcieńczalnik.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy może mi ktoś powiedzieć czemu mi dział stacja dyskietek?? Złożyłem kompa - podłączyłem stacje dyskietek i nie działa, przy włączeniu komputera po wykryciu dysków wyświetla się komunikat Flopopy disk(s) fail (40) czy może coś trzeba przestawić w biosie?? Jak tak to co??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy może mi ktoś powiedzieć czemu mi dział stacja dyskietek?? Złożyłem kompa - podłączyłem stacje dyskietek i nie działa, przy włączeniu komputera po wykryciu dysków wyświetla się komunikat Flopopy disk(s) fail (40) czy może coś trzeba przestawić w biosie?? Jak tak to co??

Oczywiście, że trzeba. Zajrzyj do BIOSu i poustawiaj. :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zerknij czy nie pali ci się lampka cały czas na flopie. Jak się pali to podłącz odwrotnie kabel - ten co idzie do płyty. A swoją drogą w biosie też trzeba ustawić - ale po resecie ustawień i standartowo opcja ta jest włączona w biosie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeżeli stacja byłaby wyłączona w biosie to przy starcie nie byłoby sygnalizacji błędu FDD. Chyba to jednak raczej kwestia odwróconej taśmy przy stacji. Poza tym o ile dobrze pamiętam to w 8RDA+ po resecie biosu na ustawienia domyślne stacja jest wyłączona (chociaż nie wiem czy nie było to różnie w kolejnych wersjach biosu).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja mam pytanko z innej beczki...

mam Epoxa 8rda+ i mam zamiar zapodac na NB zalmana niebieskiego a na CPU silent boosta...

moje pytanko brzmi: czy nie beda one o siebie zawadzały...  z gory dzieki za odpowiedź

nie będą

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Powiedzcie mi o co chodzi :

Nie moge ustawiać Vcore powyżej 1.8, a nawet na tym windows na standardowym taktowaniu potrafi się nie włączyć

Jak włączam napięcie powyżej 1.8, np 1.9 wraca mi do standardowego 1.5, mimo iż w biosie w dalszym ciągu jest 1.9. Biosa mam najnowszego, czego to może być wina??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jakie masz pamiątki? Raczej pamięci nie wytrzymuja. U mnie TwinMos PC3200 w singlu FSB225Mhz stable a powyżej to juz róznie np. 3dmark wychodzi do pulpitu. I to niezależnie na ile działa procek. A w Dualu to już tylko 214Mhz stable. Powyżej kicha! :( Jak dałem procka na 238Mhz i pamięci bodajże 83% to wszystko było ok. :) Także u mnie pamięci. :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam epoxa 8RDA3i. Najpierw miałem problemy z restartowaniem zimnego kompa a teraz mam niski (cichy) poziom sygnału z mikrofonu. Dopiero jak dam wzmocnienie 20Db to działa OK. Mikrofon jest OK choć badziewny. Wszystkie suwaki w są na maxa. Może to wina panelu frontowego z wyj/wej audio i co za tym idzie rozgałężiem wejścia mikrofonu na front i rear, a może Win XP? Sterowniki C-media (bo taka jest na płycie) już zmienione - nic nie dało. Dzwięk out 2/6 kanałow

jest OK.

pozdrawiam,

kwo Win XP Epox RDA3i, Athlon (0.13, 1,65 V core) 2000@2500 FSB 200, 256 Ram Tweenmos 400, Radeon 9200, Noise Reduction by Artic Cooling

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to jaz innej beczki zapodam

mam epoxa 8RDA+ i niech ktos w temacie mi wytlumaczy jak mam podłaczyc SS do wzmacniacza 5.1

w instrukcji jest opisane ze aby otrzymac dzwiek 6 kanałowy trzeba wszystkie wyjscia wykorzystac (mikrofon i sluchawki tez)

czy tak jest przypodlaczaniau zestawow komputerowych czy przy podlaczeniu do wzmacniacza 5.1 tez musze wszystkie dżeki podpiać

niech ktoś mi to łopatologicznie wyłoży

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jakie masz pamiątki? Raczej pamięci nie wytrzymuja. U mnie TwinMos PC3200 w singlu FSB225Mhz stable a powyżej to juz róznie np. 3dmark wychodzi do pulpitu. I to niezależnie na ile działa procek. A w Dualu to już tylko 214Mhz stable. Powyżej kicha!  :(  Jak dałem procka na 238Mhz i pamięci bodajże 83% to wszystko było ok. :) Także u mnie pamięci.  :wink:

wyszly jaja, bo jakis czas temu probowalem przy cl3 i dzialo sie to samo, teraz zwiekszylem magistralem do 230 i przy cl3 dziala, wiec chyba pamieci :evil:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jezeli analogowo chcesz podlaczac to tylko przez jacki a jezeli cyfrowo to musisz miec specjalna karte z wyjsciem cyfromym.

Jak jesteśmy już przy dźwięku to i ja się o coś zapytam.

Wczoraj zainstalowałem drivery 3.14 remix i po tej instalcji nie reaguje mi suwak master od dźwięku powinien on być nadrzędny i wyciszać dźwięk nawet jak na innych suwakach mam maxa. A on tylko się przsuwa i nic to nie daje. Jak zmieniam suwak na wav-ach to wsio jest o.k.-zmienia mi głośność. Ale to nie jest rozwiązanie - miał ktoś podobny problem?

Można jakoś ustawić w pasku przy zegarze zamiast suwaka master ten od wav-ów ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jezeli analogowo chcesz podlaczac to tylko przez jacki a jezeli cyfrowo to musisz miec specjalna karte z wyjsciem cyfromym.

Jak jesteśmy już przy dźwięku to i ja się o coś zapytam.

Wczoraj zainstalowałem drivery 3.14 remix i po tej instalcji nie reaguje mi suwak master od dźwięku powinien on być nadrzędny i wyciszać dźwięk nawet jak na innych suwakach mam maxa. A on tylko się przsuwa i nic to nie daje. Jak zmieniam suwak na wav-ach to wsio jest o.k.-zmienia mi głośność. Ale to nie jest rozwiązanie - miał ktoś podobny problem?

Można jakoś ustawić w pasku przy zegarze zamiast suwaka master ten od wav-ów ?

ja mam 3.13 i nie mam tego problemu. nie wiem co moze to powodowac. sprobuj zainstalowac sterowniki od producenta codeca ,w moim przypadku jest to realtek 650, a w tych z trojkami to jest chyba C-Media, ale glowy nie dam. Jak mialem stery do dzwieku z pakietu nforce to nie mialem dzwieku na tylnych kolumnach i pomogla instalacje sterow od producenta. wiec sprobuj, nic nie tracisz :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja mam 3.13 i nie mam tego problemu. nie wiem co moze to powodowac. sprobuj zainstalowac sterowniki od producenta codeca ,w moim przypadku jest to realtek 650, a w tych z trojkami to jest chyba C-Media, ale glowy nie dam. Jak mialem stery do dzwieku z pakietu nforce to nie mialem dzwieku na tylnych kolumnach i pomogla instalacje sterow od producenta. wiec sprobuj, nic nie tracisz :)

C-media - miałem oryginalne ale coś mnie podkusiło coby spróbować remixów - i od tego momentu mam tę jazdę. Jak wrócę do c-medii to na pewno będzie o.k. ale myślałem, że już ktoś to miał i można to jakoś wlączyć. A jeszcze jedno - czy warto instalować tego Audio Racka, który jest na stronie c-medii (zalecają instalację przed instalowaniem sterów)?

Dzięki za odzew.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja teraz udeze z zupelnie innej beczki :)

Moze mi ktos powiedziec gdzie jest zlaczka do podlaczenia portu IRDA na EPOX 8RDA+ ?? bo zgubilem gdzies instrukcje a tak golym okiem na plycie znalesc nie moge :|

HELP ???!!! ?!? !?!??!? ??!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moze mi ktos powiedziec gdzie jest zlaczka do podlaczenia portu IRDA na EPOX 8RDA+ ?? bo zgubilem gdzies instrukcje a tak golym okiem na plycie znalesc nie moge :| 

J3 lub J2 - to jest tam gdzie podłączasz przyciski POWER, RESET, HDD LED itp.odobudowy (bedzie pisać na płycie malutkimi literkami IR...)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

J3 lub J2 - to jest tam gdzie podłączasz przyciski POWER, RESET, HDD LED itp.odobudowy (bedzie pisać na płycie malutkimi literkami IR...)
dokladnie tak jak mowisz i mowi INSTRUKCJA

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam teraz antka 2200 ze Shuttle AK35 i zasilaczem Cheiftecem 360W. Co mi da kupno 8rda+. Ile będe mógł wycisnąć z proca, ma odblokowany mnożnik i na dwóch innych płytach stabilnie chodził na FSB tylko do 146MHz, a na mnożniku 15 chodził tylko stabilnie w windowsie.

Czy ten Epoks da mi poszaleć z Athlonem ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...