soltys Opublikowano 15 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 15 Stycznia 2004 no wiem wlasnie, ale skad ja mam ORT: ORT: ORT: ORT: ORT: <span style='color: red;'>ORT: wziasc</span> te gownienka, bo one wlasnie same wychodza :/Weź te oryginalne dzyndzle z radiatora z NB i przymocuj nimi zalmana. Jak chcesz to możesz ten oryginalny radiator z NB przełożyć na SB (weź do niego z kolei te cypeli od zalmana - przy SB są mniejsze otwory więc trzymają się mocno).ja bym pozabijal tych sprzedawcow i producentow, qrde, ogladam sobie teledyk, i cos zaczyna mi sie scinac, zstanawiam sie zastanawiam, i cos mnie tknelo, zagladam do obudowy a tu zalman sobie na jednej nozce wisi! :evil: przykleilem radiator na tasme dwustronna...cieplo przewodzi, nie wiem czego wy od niej chcecie :roll: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yarp Opublikowano 15 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 15 Stycznia 2004 Witam wszyskich po raz pierwszy i nie ostatni. Użytkownikiem 8RDA+ jestem już od dawna, ale jakoś nie zaglądałem wcześniej na to forum. Ostatnio mój epox dokonał żywota w bardzo prostacki sposób. Mianowicie padł bios, gdybym go jeszcze upgrade'ował w tym momencie to mógłbym zrozumieć, ale on padł ot tak sobie w czasie zapisywania ustawień. Dowiedziałem się też, że o dziwo takie przypadki są częste u nforców, co mnie bardzo zdziwiło, bo nie znam nikogo, ani nie słyszałem o takim przypadku. A może Wy znacie taki przypadek? Nie ma tego złego... bo z powodu opieszałości serwisu dostałem zwrot kasy, za którą to kupiłem jeszcze jednego 8RDA+, ale w wersji 2.1. I tu duże zaskoczenie, bo płyta okazała się być jeszcze lepsza od starej. Niby różnie kosmetyczne, ale na poprzedniej procek nie chciał biegać na fsb 200mhz (prawdopodobnie z powodu pamięci - kingstony 333), a na nowej śmiga jak złoto. Przy okazji może mała ankieta, ile padło epoxów? Pozdrawiam Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
soltys Opublikowano 15 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 15 Stycznia 2004 hmm, mi nie padl :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
R.i.P. Opublikowano 15 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 15 Stycznia 2004 ..na poprzedniej procek nie chciał biegać na fsb 200mhz (prawdopodobnie z powodu pamięci - kingstony 333), a na nowej śmiga jak złoto poprzedniej...mowisz.o.rev.1.1?..hmm.ja.tam.mam.1.1.i.kingstony.333.i.proc.chodzi.spokojnie.na.200fsb :roll: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paszczu Opublikowano 15 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 15 Stycznia 2004 Rozkminiacie dlaczego - chodził, nie chodził... 8) Yarp'owi nie chodził bo pewnie był na zwykłym (starym) NForce 2. Rev 1.1 robili i na NForce2 i na NForce 2 Ultra 400. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Leonidas Opublikowano 15 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 15 Stycznia 2004 Pożyczyłem od znajomego Duronka 1800 żeby się pobawić w podkręcanie. Cz ktoś wie dlaczego po niewielkim podkręceniu (do 2 Ghz) czasami wyskakuje przy starcie komunikat w stylu "Cpu has been changed or overclock fail" i fsb ustawia się na 100 mhz. Trzeba wtedy wejść do biosu i dać zapisz a ustawienia wracają do normy. Podobny problem znalazłem w wątku dotyczącym Solteka FRN2. Ale tam ludkowie stwierdzili że to mobo po prostu "tak ma" i nic nie poradzisz. Czy Epox 8rda3l też "tak ma" czy może można coś z tym zrobić. Bios mam datowany na 17.10.2003 (tak podaje Sisoft Sandra). A tak na marginesie czy opłaca mi się zamienić mojego Athlona na tego Durona ?? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tygrysiek Opublikowano 15 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 15 Stycznia 2004 witaj w klubie...mam ten sam problem..durak 1400 na 1755 (10,5*166) timingi pamieci niezbyt agresywne (zalezy mi na stabilnosci a nie na max podkrecaniu ) i czasami wyskakuje mi taki sam komunikat...ciekawe co moize byc tego przyczyna...?? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jools Opublikowano 16 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 16 Stycznia 2004 witaj w klubie...mam ten sam problem..durak 1400 na 1755 (10,5*166) timingi pamieci niezbyt agresywne (zalezy mi na stabilnosci a nie na max podkrecaniu ) i czasami wyskakuje mi taki sam komunikat...ciekawe co moize byc tego przyczyna...?? to chyba jakiegos trefnego trafiles :( moj 1400 biega (plyta rev.2.2) przy 10x210 przy standardowym napieciu :) temperatura dochodzi w stresie do 53st na whisperrocku i hula az milo; Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RuDi Opublikowano 17 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 17 Stycznia 2004 Witam. Moj problem to 8RDA3+ rev. 2,1 i Kingstony HyperX 370. Kurcze nie dam rady w dualu ustawic stabilnej FSB 200. W singlu jest ok. Moze jakies porady, bo ja mam male doswiadczenie w Epoxach na Nforce ( patrz config :) ). Mam ostatni bios, zasilka Chiefteca 360 , na NB Zalman 47, na Cpu 6000 Zalman. Dodam ze zwiekszanie timingow niewiele pomaga, podnoszenie napiecia VMem tez :? Te pamiatki smigaly na Abicie nawet 230 co jest ?? Pomozcie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
soczek85 Opublikowano 18 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 18 Stycznia 2004 Jaki jest obecnie najnowszy model EPOXa ? Albo jaki jest nalepszy pod względem OC i wydajności? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
soltys Opublikowano 18 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 18 Stycznia 2004 epox 8rda+ rev 2.2 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nuttie Opublikowano 19 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 19 Stycznia 2004 Witam Co prawda nie posiadam 8rda+, lecz 8rda3 (nf2400u) teraz mam pytanie co do odczytu napiec z mobo. O ile zauwazylem to wartosci -12 pokazywane sa jako -7 i to nie tylko u mnie, ale u mnie 3.3v pokazywane jest jako 2.70v Dodatkowo w programie Aida32 zamiast wartosci 3.3v jest wartosc vdimm ktora rzeczywiscie powinna miec ~2.70v. Programy typu MBM, speedfan pokazuja przy 3.3v wlasnie te 2.70v Czy ktos ma podobny przypadek, czy tylko ja? Dodam ze mialem 2 zasilacze i na kazdym tak bylo. : ( Pozdrawiam. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tygrysiek Opublikowano 19 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 19 Stycznia 2004 Ja mam jedynie problem z tym -12V...na USDM ( programik epoxa do monitorowania napiec i temperatur ) mam -7V. sprawdzane na dwoch zasilaczach. Co do reszty napiec nie ma problemu. Mobo to Epox 8RDA3I i najnowsze ibiosy i reszta chyba niewazna Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
petrumi Opublikowano 19 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 19 Stycznia 2004 witam. mam szybkie pytanie. plyta 3RDAEI , zblokowany Barton2500+ , 2x256 HyperX400 3200A, Chieftec 360. czy mogę dac vcore na 2.0V ? jak ustawiam fsb na 200 ,vcore 1.85V, vdimm 2.77V to windows wstaje ale 3d2k1 wywala się. czy zasiłka wytrzyma. czy idę dobrą ścieżką zeby osiągnąć fsb >200? obudowa narazie otwarta , dziś montuje dodatkowych pięc wentyli 80mm. temp. przy otwartej budzie cpu 46st. proca chłodzi zalman 7000 alcu. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tygrysiek Opublikowano 19 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 19 Stycznia 2004 nie mozna tak jednoznacznie stwierdzic czy to cos da..tylko doswiadczalenie trza probowac ale zauwaz z edo tych 2V potrzebujesz juz porzadnego chlodzenia, napiec na pamiatkach to raczje nie musisz podnosci bo one sa stworzone do z fsb 200 a zasilka powinna wytrzymac...kwestia tylko dobrego chlodzenia ...ale widze ze o to to chyba zadbales ( taki przeciag w obudowie..dzizys moje uszy by tego nie wytrzymaly :) ) co do temp to ja sie nie moge wypowiedziec bo u mnie np duren 1.8 GHz na 1.55 V ma na IGLO 2411 52 st idle i na innym zmodyfikowanym Vulcano ^Cu z cichym wiatrakiem 92x92 5V tyle samo ...szczerze powiedziawszy to wydaje mi sie ze eox trocha zawyza temp ale to juz sa takie tam moje male dywergacje Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
petrumi Opublikowano 19 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 19 Stycznia 2004 tygrysek: puściłem na 1.95V i zaliczyłem 3dsmaka z career-high wyższym o 300pkt :) odpaliłem prime95 torture test i zawiesza się po osiągnięciu 60st. (ustawie warning w biosie) . zalman chodzi na max obrotach. przy otwartej obudowie i tylko jednym wiatraku 80mm z tyłu mam w windows 51-53st. powiedz mi z doswiadczenia, czy zalozenie systemu wiatraków (dwa przod, gora, tyl, bok) i zamkniecie obudowy spowoduje spadek temp? moze pytanie banalne ale dopiero zaczynam sie w to bawić. czy realnie temp. procka spadnie i do jakich wartości - na oko. jeszcze jedno pytanie. zamierzam zalożyć na r9700 arctic cooler vgs silencer. zamontowanie jego uniemożliwi mi założenie lepszego radiatra na SB co zalecane jest na pierwszej stronie tego topicu. teraz staje przed wyborem - czy założyć radiator, który być może jest niezbędny (ale pamietajmy,że wiatrzysko zrobi sie po założeniu cooleró i może troche go ostudzi) czy założyć vga coolera i cieszyc sie dodatkowymi 30mhz na grafie? btw. ile mogę ustawić bezpiecznie warning bo chciałem jeszcze spróbować kręcić ponad 200?? tylko ile? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tygrysiek Opublikowano 19 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 19 Stycznia 2004 hmmm ni wwiem czy temp spadnie jak zalozysz tyle wiatrakow i zamkniesz obudowe bo nigdy tylu nie mialem bo mi na ciszy zalezy...jak juz wczesniej mowilem..doswiadczalnie musisz zrobic..troche to czasu zajmie ale bedziesz wtedy wiedzial co i jak piszesz pozniej z ekcesz jeszcze krecic ponad fsb 200 a jak ustawisz fsb 200 i 1,95Vto ci sie komp wiesza..najpierw lepiej osiagnij stabilne fsb 200 a potem mysl o dalszym kjreceniu... co do VGA i chipsetu...hmmm...jesli mocno ci sie grzeje SB to najpierw zaloz te 5 wentyli do obudowy zrob przecag i sprawdz czy wsio jest stabilne..jak nie to sprawdz jeszcze czy aby na pwno nie zapomniales dac pasty termoprzewodzacej pod zalmana :)...jesli nie uda ci sie uzyskac w zadne sposob stabilnego fsb 200 to krec grafe ile wlezie :):) PS a temp na NB ile masz??..bo u mnie jest przy fsb 166 42 stopni epod max load..duuzo ..ale to z zamknieta buda..z otwara 35 max...bed nusial pomyslec o jakims zalmanie na NB Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sliver Opublikowano 19 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 19 Stycznia 2004 jak podlaczyc do 8rda3i coma i rs232 na sledziu?? w instrukcji nie jest napisane, ktora strona wpiac wtyczki do mobo a sa tak skonstruowane, ze pasuja jedna i druga:P Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tygrysiek Opublikowano 19 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 19 Stycznia 2004 szerze powiedziawszy nie przygladalem sie temu z bliska bo nie podlaczalem tego gdyz nie uzywam tych portow :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
soltys Opublikowano 19 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 19 Stycznia 2004 dziala na tej plycie L12 mod? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tygrysiek Opublikowano 19 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 19 Stycznia 2004 nie wiem nie testowalem :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
soltys Opublikowano 20 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 20 Stycznia 2004 moze ktos inny bedzie wiedzial: Czy mozna robic L12 mod na Epox'ach ? ? ? :roll: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
R4VeN_pl Opublikowano 20 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 20 Stycznia 2004 Witam Do wszystkich, którzy mają rev1.1 i stabilne fsb 200 - jaki bios macie? Nie chce mi się co miesiac uaktualniać, bo zmiany w zasadzie żadne, tylko kupa roboty. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
b165 Opublikowano 20 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 20 Stycznia 2004 Heh, albo jestem slepy, albo tepy :] Nie umiem przeszukiwac watkow. Na pewno jestem leniwy - nie przekopie sie przez 2000 postow, by znalezc odpowiedz na moj problem :twisted: Jesli mozecie - pomozcie mi jakos. Mianowicie rozchodzi sie o to jakie pamieci polecacie do Epoxa 8rda3i, ale uwaga: pod wzgledem solidnosci obsadzenia w plycie glownej. Czyli kto ma takie, ktore mu pewnie siedza, a nie lataja w banku. Osobiscie mam kosc Elixira 512 333Mhz, siedzi sobie w banku 1 i sprawia problem. Mianowicie siedzi dosc luzno, a wchodzila _bardzo_ ciezko. Podejrzewam ze przez nia mam spontaniczne zwiechy. Ostatnio ich nie uswiadczylem na szczescie, pare dni spokoju, ale wstaje rano wlaczam kompa a ten mi C1 :) Poruszalem pamieciami i od razu poszedl. Po raz drugi tak mam - raz przy skladaniu kompa tak bylo. Czytalem, ze dobrze je przelozyc do banku 2 lub 3, ale tam chodzilo bardziej o duala niz "niesolidnosc" Zatem jaki ram i niejako przy okazji w jakiej konfiuguracji? Chcialbym 400Mhz 2x256 jak jest sens (ponoc nie ma), albo 1x512. Ramcu krecic nie bede, raczej porzadnego solidnego rozwiazania szukam w okolicach 350PLN. Moje mozliwosci zakupu: Infineon DDRAM 512 MB (FSB 400MHz) 370 zł Infineon DDRAM 256 MB (FSB 400MHz) 195 zł Kingston DDRAM 256 MB (FSB 400MHz) 191 zł Kingston DDRAM 512 MB (FSB 400MHz) 362 zł TwinMOS DDRAM 256 MB (FSB 400MHz) CL2,5 190 zł TwinMOS DDRAM 512 MB (FSB 400MHz) CL2,5 360 zł TwinMOS DDRAM 2*256 MB (FSB 400MHz) CL2,5 350 zł Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
soltys Opublikowano 20 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 20 Stycznia 2004 chyba najlepsze, a napewno milion razy sprawdzane - TwinMOS DDRAM 512 MB (FSB 400MHz) CL2,5 360 zł Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tygrysiek Opublikowano 20 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 20 Stycznia 2004 No ja bym na te twinmosy uwazal...kupilem je i musze przyzac ze mam co do nich mieszane uczucia...pracuja na 400 FSB ale tylko w jednym baku ( jak na ironie w tym w ktorym u innych kiepsko dzialaja :)...w innych bankach program memtest pokazuje ze sa bledy przy 400 fsb...dziwne...timingi nie sa wygorowane bo ustawione przez SPD..albo trafilem na podrobke albo juz sam nie wiem co...podnoszeie napiecia na pamiatkach do 2.85V nic nie daje i napiecie chipseta wieksze tez nic nie daje..nie sieja bledami tylko w tym jednym banku..dziwna sprawa...chodza tez na 220 mhz ale wtedy memtest wykazuje tyle bledow ze glowa mala...moze to ten progs jest kopniety ??...NIECH KTOS ZROBI TEST TYM PROGSEM I SPRAWDZI CZY MA TAK SAMO... Ps puscilem Duraka 1.4n@2.4 GHZ ( 2V ) AC (10,5*230 MHz )...hehe..nawet do windy wszedl i wcpuid sprawdzilem..ale odpalenie prime ..natychmiastowy zwis :/...bede zmienial teraz coolera na ZALMANA oraz na ZALMANA na chipseta..zobaczym co to da..no i dodam jeeszcze z enie mam pasty termoprzewodzacej na radiatorze bo sie skonczyla..jak na takie warunki to chyba dobry wynik?? :):) a moze wy sie pochwalicie ile puszczacie sowjego..chodzi mi glownie o te z zablokowanym mnonikiem na brazowym laminacie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
emgie Opublikowano 20 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 20 Stycznia 2004 Witam Co prawda nie posiadam 8rda+, lecz 8rda3 (nf2400u) teraz mam pytanie co do odczytu napiec z mobo. O ile zauwazylem to wartosci -12 pokazywane sa jako -7 i to nie tylko u mnie, ale u mnie 3.3v pokazywane jest jako 2.70v Dodatkowo w programie Aida32 zamiast wartosci 3.3v jest wartosc vdimm ktora rzeczywiscie powinna miec ~2.70v. Programy typu MBM, speedfan pokazuja przy 3.3v wlasnie te 2.70v Czy ktos ma podobny przypadek, czy tylko ja? Dodam ze mialem 2 zasilacze i na kazdym tak bylo. : ( Pozdrawiam. Oj bylo tu o tym co trzy zakladki ;) Wszyscy tak maja, przeciez jak popatrzysz w czasie post-u masz wlasnie vdimm, a nie 3,3v Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
b165 Opublikowano 20 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 20 Stycznia 2004 Dobra - wiem juz co i jak. 1) tez mam -7 w jakims programie 2) mialem 1x512 elixir 333mhz, teraz mam 2x256 twinmos 400. Athlon 1700+ @ 1833 chyba (FSB podnioslem tylko na 166). No i te TMy puszczone w dualu - w Sandrze zero roznicy (ok 2540 jak bylo tak jest). Hyh ... Ale chodza stabilnie, puscilem je memtestem, chodzil z godzine i zero bledow :) 3dmark03 - zero bledow :) Tym nie mniej puscilem tm'y na 333 :) Underclocking maly ;) No i chodza lepiej :] AIDA32 najnowsza: odczyt/zapis(czest.) 2491/893(400) 2565/982(333) No i teraz pytanie zasadnicze: zostawiac TM'y jesli wymiana elixira na TMy moze wyniesc od 60 do okolo 100PLN? (zakrecona transakcja wiazana z bratem :) , a wiadomo jak sie wychodzi na rodzinie ;) ) Jeszcze tak mnie naszlo: elixir byl dwu-, a tm'y sa jednostronne - ma to znaczenie? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tygrysiek Opublikowano 21 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 21 Stycznia 2004 ja tak sie podepne pod ciebie...widze twoje testy pamieci i jak tak poronuje ze swoimi ( TwinMos 512 DDR 400 timingi by SPD czyli 8-3-3-2,5 i mam takie wyniki: odczyt/zapis---> 2975/1002 )...jakies male te twoje..jaka masz mobo bo ja 8rda3I i trza zanaczyc ze to nie w dualu tylko w singlu pracuja te pamieci ) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
b165 Opublikowano 21 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 21 Stycznia 2004 Tez mam Epox 8rda3i :] Zapis mamy podobny w sumie, ten odczyt moglby byc tronke szybszy. Moze to od procka zalezy czy cos? Na 400Mhz jechaly na SPD, na 333Mhz jada na auto. Moze cos nie tak robie? (tym niemniej nie chce mi sie na bankach wachlowac co by wylaczyc duala ;) ) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...