Skocz do zawartości
Gość

Epox 8RDA(+) - Zlote rady, codzienne problemy..

Rekomendowane odpowiedzi

witam, spytam tak:

czy trafił mi się felerny egzemplarz Bartona2500+ i nie puszcze _stabilnie_ jako 3200+ ?? mam Epoxa 3RDAEI i 2x256 HyperX 3200A. Na procku założony Zalman 7000AlCu. Wywierciłem kilka dodatkowych otworów w obudowie i założyłem wiatraki. Zeby w Windows był widoczny jako 3200+ muszę dać Vcore 1.9V i Vdimm 2.77 . 3dmark przechodzi, gry też. Max temp. przy graniu 56-60. Idle 55. Jednak prim95 nie przechodzi.

Spytam krótko: szukac dalej dróg wyjścia czy darować sobie.

Jeśli szukać to gdzie? Czy może zostawić na 3200+ a prim'a sobie darować??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ryba, gratuluje ale Twoja odpowiedz nic nie wniosła. podpowiedzcie co decyduje o zwisach w prime? walczyć z timingami? mam 8-3-3-2.5 , vdimm podnieść na 2.9 (wyzej nie mogę). czy podkecony radeon9700 może mieć wpływ? zasiłka chiefec 360. jeden dysk. jakieś instrukcje do ustawienia w biosie?

pliz .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzisiaj finalnie dołaczyłem również do Epoxów :twisted:.

ja tak sie podepne pod ciebie...widze twoje testy pamieci i jak tak poronuje ze swoimi ( TwinMos 512 DDR 400 timingi by SPD  czyli 8-3-3-2,5 i mam takie wyniki: odczyt/zapis---> 2975/1002  )...jakies male te twoje..jaka masz mobo bo ja 8rda3I i trza zanaczyc ze to nie w dualu tylko w singlu pracuja te pamieci )

Niechce nic mówić ale przy tych timingach na tych pamięciach, co w podpisie w Aida mam odczyt: 3098, a zapis:1228.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

robil ktos L12 moda na epoxie 8rda+?

Zapytałeś o to trzy razy w tym topiku, raz w innym na zupełnie inny temat oraz założyłeś dwa własne topiki z tym pytaniem (1 i 2). To zaczyna się stawać Twoim zwyczajem. :evil: Pytania o pamięci też umieszczałeś na forum od razu w kilku egzemplarzach -- w jednej z takich sytuacji zwróciłam Ci już uwagę: http://forum.purepc.pl/viewtopic.php?p=676390#676390.

Jeżeli jeszcze raz zadasz to samo pytanie w kilku miejscach, zaśmiecając forum, spodziewaj się bana. :evil:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam pytanko. Któa płyta jest lepsza Epox 8RDA czy Epox 8RDA+?  I jeszcze jedno pytanie : Jakby mógł mi ktośwytłumaczył co oznaczają skróty NB i SB i co to jest stepping. Z góry dziękuje wszystkim. :)

NB-mostek polnocny, SB-mostek poludniowy, stepping-ale zalezy czego ten stepping

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witajcie , mam taki problem .

CHodzi o radeona 9500 i epoxa 8RDA.

przy ustawieniach 11,5x200 (1.6V) , pamiec i procek sa ok (memtest i prime) ale... sypie sie VPU RECOVERY w radeonie, nic nie pomaga, zadne wylaczenie tego , ani fastwrite itp.

przy ustawieniach 12,5 x185 (1.6v) wszytko jest ok , radek sie juz nie sypie , wszytko stabilen itp itd.

Czy co jest nie tak ? płyta niema podzielnika przy 200 FSB czy co jest...na 200 procek i pamieci sa ok , tylko ten radeon sie sypie w testach...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam. opisywane przez mnie problemy z osiągnięciem stabilnego fsb 200 prysły !! założyłem inny egzemplarz procesora i ruszyło nawet na 210x11 1.85V . jestem happy.

jaki założyć radiator na SB zeby zmieścił się pod chłodzeniem grafiki (arctic cooling vga silencer). wydaje mi się ze zostanie tak ok 1.5-2cm. co polecacie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

moim zdaniem to RAdeoin sprawia problemy z resztąod kąd pamiętam zawsze były problemy z radkiem obojętnie na jakiej płycie :D

Radki nie chodzą na obojętie jakiej płycie? Miałem 2 radki 8500 i 9600TX i działały na Epox-ach, ECS-ach i na MSI więc nie mów, że to problem radków! ;)

Co do problemu kolegi to zacząłbym od zasiłki. Ja mam chiefteca 360Watt i u mnie bez problemu śmiga. Z ciekawości podpiąłem brachola 300watt jakiś codeshit i płyta nie wstała. Po włączeniu jakieś dziwne trzaski z płyty. Wyciągnąłem szybko wtyke od zasiłki i więcej już tego gooffna nie podpiąłem. Więc obstawiam na zasiłke. Jeśli to przetestowałbym na mocniejszej zasiłce to dałbym 1.8V na chipset. U mnie stabilnie płyta zaczęła chodzić powyżej FSB200 dopiero po podniesieniu napięcia na 1.8V.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zasiłka to nowy modecom(FSP) 300GT .

a problem widze jednak nie w radku ale w DUALDDR ktory tak na niego działa!

po wyjeciu jednej kosci pamieci poki co na FSB 200 przechodzi testy , dzis sprawdze dokładnie. ( dziwne bo memtest w dualu działa bez błedów )

czego to wina , pamieci ? mam hynixy 4,3.

i jak podniesc napiecie na chipset ? default jest chyba 1.6V , tylko modem sie da czy jakis bios trzeba wgrac ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam. opisywane przez mnie problemy z osiągnięciem stabilnego fsb 200 prysły !!  założyłem inny egzemplarz procesora i ruszyło nawet na 210x11 1.85V . jestem happy.

jaki założyć radiator na SB zeby zmieścił się pod chłodzeniem grafiki (arctic cooling vga silencer). wydaje mi się ze zostanie tak ok 1.5-2cm. co polecacie?

ciezko bedzie cos takiego znalezc, ja mam Epox'a 8rda+ i pozyczylem sobie z NB :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam (mialo to byc tu odrazu) mam 2 pytania

Mam dysk jak w podpisie Dysk ma ata 133 tasme tez mam ata 133 cooler master ata 133 plyte 8rda+ stery 3.14 bios 10/17/03

niewiem czemu dysk niechce dzialac na 133 tylko na 100 jak to ustawic ma ktos jakis pomysl?? bo przy starcie kompa pisze ze jest ata 100 i w windzie tez .

Ateraz tak jak wlaczyc SBA-adresowanie pasmem bocznym na tej plycie bo niewiem pisze ze jest obslugiwane przez grafe i plyte ale wylaczone FW mam ok wlaczone bo da sie w biosie .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tak piszesz, że ciężko co kolwiek zrozumieć. :) musiałem kilka razy czytać i rozszyfrowywać ostatnie zdania.

Zobacz co w panel sterowania- system-sprzet- menezdżer urządzenin--kontrolery ide ATA/ATAPI- Podstawowy kanał IDE-Właściwości

wyświetla się .

Jeśli ultra DMA tryb 5 to Faktycznie masz ATA 100. Powinieneś mieć tryb 6

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czy ktos ma problemy z klawiatura na epoxie 8rda+ ?? ja mam revizje 1.1 i co jakis czas klawiatura przestaje mi dzialac; musze wtedy wylaczyc kompa, odlaczyc zasilanie i wlaczyc ponownie zeby dzialala; dzieje sie to na praktycznie wszystkich biosach; czy sadzicie ze mozna to reklamowac (bo to napewno nie wina klawiatury)??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja mam pytanko o 8RDA3I. Chodzi mi jakie ta płytka ma chłodzonko na NB. Bo w niektórych miejscach w sieci widziałem że sam radiator, a w niektórych że wentylek.

Sam już teraz nie wiem. Niech mi powie ktoś kto ma tą płytke.

A wyciągnął ktoś na niej FSB250???

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...