Gość Wintereq Opublikowano 25 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 25 Stycznia 2004 nie - to na plycie - sluchawki, glosniki bzycza... wszyscy mowia ze to zasilka jest do bani... nie wiem oddam do serwisu (znajomy) na 1-2 dni i niech sie bawia :) u mnie też bzyczą, ale ja mam zasilacz Chieftec 360W, więc to nie jego wina :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Wintereq Opublikowano 25 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 25 Stycznia 2004 niebieskiego zalmana ?? daj oryginalne cypki(te plastikowe co trzymaja radiator) bo te od zalmana nieraz same wychodza No właśnie kilka postów wyżej pisałem jak to to mój zalman właśnie sie odczepił i prawie zjarałem płyte, ale jest rozwiązanie nic nie musisz zmieniać. Zrób tak: odłam kawałek zwykłej zapałki, rozdziel (zwdłuż) na dwie części i od tyłu wsadz w kołki tak aby je jak najbardziej rozeprzeć, później tylko zaklej kawałkiem taśmy aby zapałki nie wypadły i zalmanek będzie się trzymał jak należy. Jak chesz to podaj mi e-mail to ci wyśle zdięcie jak to ma wyglądać (nie udało mi sie ich zammieścić na forum). znam lepszy sposób, użyj kleju od Zalmanika, przykręć radiator oczywiście z tym klejem i połóż na nim coś cięższego jak na przykład książke (ja jeszcze dałem toner :-) od drukarki) i poczekam 20 minut aż klej wyschnie, wtedy nie ma prawa się odkleić bo jeszcze mi się nie odkleiło po tym jednak raz mi wypadł z zawiasów, ale to jak smarowałem mu zwykłą pastę, dziwie się czemu komp nie startuje, już dostałem omal zawału, a na szczęście się udało i NB się przegrzewał, bo nie było radiatorka, spadł sobie i leżał na dnie obudowy :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tygrysiek Opublikowano 25 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 25 Stycznia 2004 moja 8RDA3I ma tylko radiator ( taki zloty ...standartowy ) i wycisnolem z niej max to 230 FSB...wiecej proc nie ruszyl bo mam duraaka z zablokowanym mnoznikiem i takie tam sredniawe chlodzonko Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Wintereq Opublikowano 25 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 25 Stycznia 2004 no wiem wlasnie, ale skad ja mam ORT: ORT: ORT: ORT: ORT: <span style='color: red;'>ORT: wziasc</span> te gownienka, bo one wlasnie same wychodza :/Weź te oryginalne dzyndzle z radiatora z NB i przymocuj nimi zalmana. Jak chcesz to możesz ten oryginalny radiator z NB przełożyć na SB (weź do niego z kolei te cypeli od zalmana - przy SB są mniejsze otwory więc trzymają się mocno). ten oryginalny radiator z NB możesz przełożyć na SB ale po przypiłowaniu nieco jednego rogu, ja tak zrobiłem, uważajcie bo czasem może dojść do interferencji z jednym z elementów na mobo jak źle przypiłujecie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Wintereq Opublikowano 25 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 25 Stycznia 2004 Ja mam pytanko. Któa płyta jest lepsza Epox 8RDA czy Epox 8RDA+? I jeszcze jedno pytanie : Jakby mógł mi ktośwytłumaczył co oznaczają skróty NB i SB i co to jest stepping. Z góry dziękuje wszystkim. :) 8RDA nie posiada SoundStorm, natomiast 8RDA+ go ma, SoundStorm jest układem dźwiękowym zawartym na mostu południowym MCP-T NB - NorthBridge, mostek północny SB - SouthBridge, mostek południowy stepping, jest to wersja układu, np. C1 odpowiada wersji chipsetu nForce2 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shamtu Opublikowano 25 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 25 Stycznia 2004 czy ktos ma problemy z klawiatura na epoxie 8rda+ ?? ja mam revizje 1.1 i co jakis czas klawiatura przestaje mi dzialac; musze wtedy wylaczyc kompa, odlaczyc zasilanie i wlaczyc ponownie zeby dzialala; dzieje sie to na praktycznie wszystkich biosach; czy sadzicie ze mozna to reklamowac (bo to napewno nie wina klawiatury)?? Ja mialem cos takiego wiesz co pomoglo?? Wyciagniecie kabelka od active (power) LED nie swieci sie teraz, ale i nie zawiesza mi klawiatury :P Pozdrawiam Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MARTiiii Opublikowano 25 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 25 Stycznia 2004 Mam mały problem (komp z podpisu). Czy zbyt niskie napięcie dla procka może powodować pojawienie się niebiekiego ekranu i zrzutu pamięci na dysk (leci w % i restart). Nic takiego nie robiłem w tym czasie, jedynie przeglądałem strony www i mp3 słuchałem - nic proco żernego niby. Dla tych co mają Bartony 2500+ na 11x200 - jakie macie napięcia najniższe w któych wszytko jest oki? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
soltys Opublikowano 26 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 26 Stycznia 2004 nie - to na plycie - sluchawki, glosniki bzycza... wszyscy mowia ze to zasilka jest do bani... nie wiem oddam do serwisu (znajomy) na 1-2 dni i niech sie bawia :) u mnie też bzyczą, ale ja mam zasilacz Chieftec 360W, więc to nie jego wina :) mi tez bzycza, i tez mam Chieftec'a, wiec to chyba jego wina :evil: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Wintereq Opublikowano 26 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 26 Stycznia 2004 już sam nie wiem co z tym zrobić, to bzyczenie jest głośniejsze często niż wychodzące dźwięki :/ zasilacza nie zmienie przecież, co sugerujecie zatem? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
soltys Opublikowano 26 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 26 Stycznia 2004 wiesz co dziala? postaw glosnik na obudowe :) czyli trzeba to jakos uziemic..... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
petrumi Opublikowano 26 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 26 Stycznia 2004 @MARTiiii ja probowałem na tej płycie kręcic dwa Bartony 2500. Jeden był jakis pechowy bo ledwo wstawał na fsb 200 1.85. Obecny idzie na FSB 210 x11 i 1.875 wg. Biosu. Na procku Zalman 7000ALCU, temp. idle 53 stres 56 buda 29. Na defaultowym napięcu wogole nie wstawał. ps. czy mogę ustawić wyższe vmem niż 2.9 ?????????????? ps.2 zamontowałem chłodzenie na grafe przez co nie mogę zmienić radiatora na SB. co robic? Ten wysoki od Zalmana nie wchodzi . szukam takiego max 1.5 cm wysokiego... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
birdman Opublikowano 26 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 26 Stycznia 2004 czy ktos ma problemy z klawiatura na epoxie 8rda+ ?? ja mam revizje 1.1 i co jakis czas klawiatura przestaje mi dzialac; musze wtedy wylaczyc kompa, odlaczyc zasilanie i wlaczyc ponownie zeby dzialala; dzieje sie to na praktycznie wszystkich biosach; czy sadzicie ze mozna to reklamowac (bo to napewno nie wina klawiatury)?? Ja mialem cos takiego wiesz co pomoglo?? Wyciagniecie kabelka od active (power) LED nie swieci sie teraz, ale i nie zawiesza mi klawiatury :P Pozdrawiam o zesz morde!!! to dziala!! w zyciu bym na to nie wpadl; a mialem jutro plyte nagwarancje odeslac... chociaz nie wiem czy tego nie zrobie... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MARTiiii Opublikowano 26 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 26 Stycznia 2004 @MARTiiii ja probowałem na tej płycie kręcic dwa Bartony 2500. Jeden był jakis pechowy bo ledwo wstawał na fsb 200 1.85. Obecny idzie na FSB 210 x11 i 1.875 wg. Biosu. Na procku Zalman 7000ALCU, temp. idle 53 stres 56 buda 29. Na defaultowym napięcu wogole nie wstawał. ps. czy mogę ustawić wyższe vmem niż 2.9 ?????????????? ps.2 zamontowałem chłodzenie na grafe przez co nie mogę zmienić radiatora na SB. co robic? Ten wysoki od Zalmana nie wchodzi . szukam takiego max 1.5 cm wysokiego... No tak ale czy zbyt niskie napięcie na procku może powodować nagłe zrzucanie pamięci na dysk i restart w nieokreśłonym czasie (po godzinie przegladania www). Pamięci napewno git bo już zmieniałem na inne i są ustawione na default. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
on_men Opublikowano 26 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 26 Stycznia 2004 Sory ze sie wtryniam ;-)) ale widze ze sporu tu fachwców ;-)) Mam kafeje i mam dylemacik Wymieniam teraz 4y kompy i napewno wsadze do nich Athlony 2000 (thorton) a płyty: 8RDA+ za 339zł z vat lub 8RDA3I za 289zł z vat roznica miedzy obiema płytami w hurcie (bo tak kupuje) jest 50zł Kasy mam na styk na te tańsze. Pytanie : czy warto dozbierać kase ze względu na dzwięk na 8RDA + i to kupić Czy za przeproszeniem g...o bedzie róznica na słuchawkach (ale jak na kafeje dobre słuchawki) i kupic 8RDA3I. I jeszce jedno pytanko : Wiadomo płyty to te wymienione Epoxy , Athlon 2000 th a ram ?? Ram jaki mam do nich kupic ?? Napewno kupie Kingstony lub Infineony (sorry za ewentualne byki w nazwach) 2 X po 256 MB ddr tylko jaki ram bedzie najbardziej pasował do tych A2000 bo przyznaje jak nigdy kompów nie kręciłem teraz to POpodkręcam ;-))) Dzięki za ewentualne Podpwiedzi. aha (bardziej gralnia niz kafeja) on_men Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Matilde Opublikowano 26 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 26 Stycznia 2004 Nie miałem jeszcze żadnych problemów z moją 8RDA+ rev.2.1. Gdybym miał jeszcze raz kupować to napewno bym ja wybrał po raz kolejny. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Niemiec Opublikowano 26 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 26 Stycznia 2004 do kafejiki wystarcza rda3i. nie ma sensu sie ladowac w rda+. pamieci to kup twinmosy, bo maja lepsze parametry niz kingstony i kup tansza opcje czyli jak taniej bedzie 1*512 to wez 1*512 a jak taniej bedzie 2*256 to 2*256, roznicy nie odczujesz duzej. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
on_men Opublikowano 26 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 26 Stycznia 2004 Dzieki ;-)) Widze remis ;-)) w płytach Poczekam moze ktoś jeszcze odpisze. a pamięci 333/400 ?? bo na maxa to ja kręcic nie chce ;-P zadowolony bede jak xp bedzie chodził na xp 2400/2600 max;-)) wiec chyba 333 wystarczą?? pozdrawiam on_men Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sliver Opublikowano 27 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 27 Stycznia 2004 Moj problem z plytka jak w podpisie polega na tym, ze czasami zatrzymuje sie podczas post'u biosu - wyswietli sie np. info o cpu i reszta ekranu jest czarna, windows sie nie laduje, pomaga restart. Mam ta plytke od miesiaca i zdarzylo mi sie to dopiero 3-4 razy. Cyzy wine za to ponosi bios czy moze trafil mi sie trefny egzemplarz z uwalona elektronika?? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Boxster Opublikowano 27 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 27 Stycznia 2004 Nosze sie z zamiarem wymiany swojej starej plytki KT4V na cos lepszego, mysle o Epox 8RDA3I. Wczesniej myslalem o 8RDA+, ale mam SB Live i chyba mi sie ten SoundStorm sie nie przyda, nie wspominajac juz o FirWire i podwójnym LANie. Chodzi mi tylko o "git" mobo do overclockingu, czy bdzie ok? :lol: Nastepny problem to pamiec... Napewno bedzie dual, ale zastanawiam sie nad firma. Upatrzylem sobie ostatnio kostki GeIL 512MB PC-400 CL2.5, sa sliczne! 8O ale czy wydajne? :? Mam juz jedna kostke Kingston 512MB PC-333, ale chyba nie warto wbijac sie w druga sztuke, bo za wiele na nich to nie zdzialam, tym bardziej ze mam juz jednego chetnego. Dodatkowo planuje podmianke dzielnego GF3Ti200 na R9500@9500PRO, i na procek zapodac jakiegos pieknego "kwiatka" typu Zalman CNPS7000A-Cu. Co sadzicie o przesiadce na w/w mobo oraz pamiątkach GeILa? Dzieki za wszelkie info. i opinie! Pozdro! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
klajber Opublikowano 28 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 28 Stycznia 2004 Moim zdaniem powinieneś sprzedać soundblastera i kupić 8rda+ Sam tak zrobiłem i mówiąc szczerze dzwięk jest dużo lepszy :)) Zalman jak najbardziej! Sam go posiadam:cichy i wydajny. No i dobry zasilacz :)) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Boxster Opublikowano 28 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 28 Stycznia 2004 Zasiłke juz mam, mysle ze w miare dobra - jak w podpisie. Tylko co z pamieciami. Jakie w dualu sa najlepsze - cena/jakosc ? :? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
klajber Opublikowano 28 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 28 Stycznia 2004 No jeżeli pytasz o cene/jakość to polecam te Twinmosy które sam posiadam. Zwykłe 2700 na kościach mtec. Na moim 8rda+ przy napięciu 2.9 spokojnie idą na magistrali 220 przy timingach 2.5 3 3 7. Prawie wogóle sie nie grzeją, a są bez radiatorów. No i ta cena :D Poza tym polecam lekturę http://www.overclockers.pl/txt.php?id=pamieci_ddr Pozdrawiam! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paszczu Opublikowano 28 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 28 Stycznia 2004 Moj problem z plytka jak w podpisie polega na tym, ze czasami zatrzymuje sie podczas post'u biosu - wyswietli sie np. info o cpu i reszta ekranu jest czarna, windows sie nie laduje, pomaga restart. Mam ta plytke od miesiaca i zdarzylo mi sie to dopiero 3-4 razy. Cyzy wine za to ponosi bios czy moze trafil mi sie trefny egzemplarz z uwalona elektronika?? Miałem tak, jak wsadziłem TunerTV do ostatniego slotu PCI na dole. Gryzły się z grafiką na jednym przerwaniu. Może u Ciebie jest podobnie, poprzekładaj karty. Dzieki ;-)) Widze remis ;-)) w płytach Poczekam moze ktoś jeszcze odpisze. a pamięci 333/400 ?? bo na maxa to ja kręcic nie chce ;-P zadowolony bede jak xp bedzie chodził na xp 2400/2600 max;-)) wiec chyba 333 wystarczą?? pozdrawiam on_men Do domu wziąłbym 8RDA+, do kafejki nie ma sensu. Kupujesz tańszą płytę, do tego jakiś ram 333 (chociaź różnica do 400-tek jest prawie żadna), ustawiasz 12 albo 12.5 x 166 synchronicznie i jedziesz. Pozdro. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
on_men Opublikowano 28 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 28 Stycznia 2004 :evil: :evil: :evil: No i tak Zamówiłem sobie na próbe 2szt 8RDA+ Do tego 2szt Athlon 2000 I po kostce 256/400 DDR INFINEON Myśle sobie SPRAWDZE a jak za dobre do kafe kupie potem te tańsze 8RDA3I (tez 2ie) Wsadziłem Proca , wszadiłem ram w ,,dimm3, i wstał komp ;-) :D :D :D ale wsatał z fsb 100 na 1250mhz ,, zworka na płycie ok,, zmieniłem sobie w biosie na 133... f10 ...y ....i restarcik I co ?? qrna !! ()() !! nie wstał !!! na wyswietlaczu FF..C1..C5 i po paru sekundach dar mordke spiker. reset biosu zworką FF..C1..OC Podmieniałem ram zasilacz procka i ()() nie wstał Reset z wyjęciem bateri , czekaniem 30minut , pstrykaniem powerem na resecie nic nie pomaga. Ale co tam Przeciez ma 2gą taką samą :D :D :D ps. 8RDA+ rev 2.2 Limited Edi. Wkładam wszystko pięknie startuje ale znowu na fsb 100 ustawiam w biosie znowu na 133 (tylko na 133 ;-(( ) i znowu po restarcie płyta nie wstaje 2ga płyta zachowuje się tak samo ;-(( Pytanie Reszta sprzętu ,ram ,proc ,grafa na 100% ok zasilacze tez 300 / 350 /400 wat az mnie łapa boli od przekręcanai w tą i nazat (sprawdzałem na innym kompie) Wiecie co mogą oznaczać te wskazania na obu płytach ?? Albo ja głupi jestem i nie potrafię zresetować biosu. Albo trafiłem na dwie skopsane płyt bo przypadkiem jest tak ze obie płyty mają numery seryjne nastepujące po sobie ;-/ ( jak bym brał prosto z tasmy produkcyjnej) bliżniaki :evil: Co Panowie o tym sądzicie ?????? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
on_men Opublikowano 28 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 28 Stycznia 2004 A jeszce dodam ze sloty dimm na płytach wszystkie od 1do 3 zaliczyłem singla 256 i duala 2 x po 256 i tez nie pomaga. Nic Nic Nic nie wstaje :evil: A takich błedów w knidze od epoxa nie widziałem dlaczego zatrzymywalo się na C5 a teraz juz tylko na OC ???? Wymienić obie ?? Czy jest na to lekarstwo ?? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
petrumi Opublikowano 28 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 28 Stycznia 2004 po zaisntalowaniu CPU Cool program wyślwietla trzecią temperaturę, do tej pory znałem temp CPU i Sysyte ale gdzie moze byc trzeci czujnik?? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paszczu Opublikowano 28 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 28 Stycznia 2004 @on_men - po pierwsze to magistralę na dzień dobry powinieneś ustawić taką zworką blisko lewego dolnego rogu socketa, a nie biosem (instrukcja kłania się w pas) Po drugie - co do wyświetlanych błędów to są one opisane w 'księdze' (0C-0D - Reserved, co za wiele nam nie mówi) a C5 - 'Call chipset hook to copy bios back to E000 & F000 shadow RAM') Nie mam pojęcia co zrobiłeś tym płytom :) Może znajdzie się ktoś z większą wiedzą od mojej. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paczka01 Opublikowano 28 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 28 Stycznia 2004 mnie tez interesuje ten trzeci czujnik temperatury,nawet USDM ma takie szare pole na odczyt z niego.. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
soltys Opublikowano 28 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 28 Stycznia 2004 po zaisntalowaniu CPU Cool program wyślwietla trzecią temperaturę, do tej pory znałem temp CPU i Sysyte ale gdzie moze byc trzeci czujnik??gdzie jest system temp? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
on_men Opublikowano 28 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 28 Stycznia 2004 @on_men - po pierwsze to magistralę na dzień dobry powinieneś ustawić taką zworką blisko lewego dolnego rogu socketa, a nie biosem (instrukcja kłania się w pas) Po drugie - co do wyświetlanych błędów to są one opisane w 'księdze' (0C-0D - Reserved, co za wiele nam nie mówi) a C5 - 'Call chpset hook to copy bios back to E000 & F000 shadow RAM') Nie mam pojęcia co zrobiłeś tym płytom :) Może znajdzie się ktoś z większą wiedzą od mojej. :D spoko spoko . ustawiłem zworke zesztą nie bardzo jest po co ustawiać 1.2 na zworce to fsb 100-133 2.3 na zworce to fsb 133-166-200 (ewentualnie na odwrot bo pisze z pamięci) a athlon 2000 jest na 133 to powinno dzialac i tu i tu Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...