Skocz do zawartości
Gość

Epox 8RDA(+) - Zlote rady, codzienne problemy..

Rekomendowane odpowiedzi

Ten screen juz cos mowi :)

Najlepiej robic je w 1600x1200. Wtedy miesci ci sie wszystko co potrzeba na ekranie i nie jest takie stloczone.

BTW super wynik. Ladnie dziala ten twoj barton.

1251989[/snapback]

Johnson rozmawiales moze z Merlinem czy byla by mozliwosc jakiegos moda biosa na fsb 300 i zmiana na wyzsze napiecia typu Vcore albo Vdim, wiesz co mnie dziwi ze jak dam na 2.2V w biosie to mam dopiero 2.06V i to jest max tez tak masz czy mozesz dac 2.2V w biosie i takie napiecia masz ???

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Johnson rozmawiales moze z Merlinem czy byla by mozliwosc jakiegos moda biosa na fsb 300 i zmiana na wyzsze napiecia typu Vcore albo Vdim, wiesz co mnie dziwi ze jak dam na 2.2V w biosie to mam dopiero 2.06V i to jest max  tez tak masz czy mozesz dac 2.2V w biosie i takie napiecia masz ???

1252234[/snapback]

Co do napiecia to nie wiem. Jak u siebie dam 2,1 to mam 2,1 około.

Z Merlinem nie rozmawialem. Jak kupie pamiec to wtedy znowu ruszam do boju.

Chce na tym najnowszym biosie pociagnac 250-260.

Kwestia dobrego ramu.

Kolo 2x lutego powinno sie udac

Na razie zawieszam szal podkrecania :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

<_< hmm wszystko fajnie i pięknie szyna 250 i chodzi lux ale zawsze na jednej kostce :mur: a mam 2 , kazda z nich chula sama ale w duecie nie dają rady , a przy najmniej nie u mnie ... :cry: byłem u kumpla na infinity i sobie razem chasają bez problemu :mad: moze dało by sie jeszcze cośik podregulować aby ruszyły te dwie kości ?? :rolleyes: merlin moze cosik da sie jeszcze wyszlifować ,, bo na dfi jest twój biosik :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to jest niemozliwe zostanie tylko hard Mod

by -=Merlin=-

1252320[/snapback]

-=Merlin=- a moda na FSB wyzsze dasz rady zrobic bo ja jak dam napiecie 2.2V mam 2.06V nie mam pojecia od czego to moze byc

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Merlin dzisiaj jak znajde czas to dokladnie przetestuje twoj pierwszy i drugi bios pod katem jak najwyzszego wyniku w super pi i sandry bo jak narazie testowalem wszystkie tylko pod katem jak najwyzszego fsb

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pewnie że się nie da za pomocą biosu podnieść max możliwego napięcia, bo jak sortem zrobić co się nie da sprzętem. Jak by się tak dał to by nie istniały VMody. Co do FSB=300 w biosie to że wątpię aby się dało, skoro producent tego nie przewidział, lecz i tak to jest o wiele bardziej prawdopodobne niż to co zaproponowaliście z napięciem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sorki za off topic ale mam pytanie:

czy od takiego krecenia mogl mi pasc tuner stalitarny na PCI w kompie?? Dzisiaj rano wlaczam kompa a tu zwis w polowie ladowania windowsa, po prostu ten pasek ktory sobie tam smiga zatrzymal sie i koniec, restart i ciagle to samo, wyciagam tuner i wsio chodzi co jest ?? Moze mam juz tak zjechany system :?

Edytowane przez smyk_pl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale na tych BIOSach znika magistrala (i karta sieciowa) IEEE 1394, winda jej nie widzi (?). A jednak czasami się przydaje...

1252633[/snapback]

Zawsze mozesz sobie to wszystko wlaczyc w biosie bo default jest wszystko na disabled

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale na tych BIOSach znika magistrala (i karta sieciowa) IEEE 1394, winda jej nie widzi (?). A jednak czasami się przydaje...

1252633[/snapback]

Domyslnie w biosie jest wylaczony dzwiek, siec, IEEE 1394.

Trzeba wlaczyc i wsio bedzie ok.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@smyk_pl:

Być może, że za dużo V bierze i twój config i nie daje rady zasiłka. Spróbuj zjechać z MHz oraz napięciem i zobacz czy ruszy.

@esem:

A na pewno włączyłeś je w biosie ? Bo znając Merlina to on zawsze domyślnie wyłącza dodatkowe komponenty aby nie przeszkadzały w O/C.

EDIT:

Widzę że mnie koledzy ubiegli ;)

Edytowane przez Mardok =:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Domyslnie w biosie jest wylaczony dzwiek, siec, IEEE 1394.

Trzeba  wlaczyc i wsio bedzie ok.

1252639[/snapback]

A właśnie, że nie: tylko włącza się dźwięk i sieć. Chyba, że jest to wyłącznie problem win2k3.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@smyk_pl:

Eh z tunerami zawsze były „jazdy” szczególnie u mnie :/ Ja osobiście dałem sobie z nim spokój bo TV mam w domu a z tym to nawet porządnie kręcić kompa nie mogłem. Ale jak u ciebie działało i nagle przestało… możliwe, że padł one są w końcu bardzo wrażliwe najlepiej jak byś miał możliwość sprawdzenia go u jakiegoś kolegi to by ci od razu powiedziało czy to twój komp ma jakieś, „ale” czy jednak tuner już nie dał rady.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

:)+Feb 2 2005, 14:17-->

CYTAT(Mardok =:) @ Feb 2 2005, 14:17)
Pewnie że się nie da za pomocą biosu podnieść max możliwego napięcia, bo jak sortem zrobić co się nie da sprzętem. Jak by się tak dał to by nie istniały VMody. Co do FSB=300 w biosie to że wątpię aby się dało, skoro producent tego nie przewidział, lecz i tak to jest o wiele bardziej prawdopodobne niż to co zaproponowaliście z napięciem.

1252544[/snapback]

Mardok a co moze byc z tym ze 2.2V mam 2.06V dziwny spadek a to 4 zasilka i nie jest to od zasilacza ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@domeryk:

To nie jest nic dziwnego ! Jak pokażesz mi mobo w której to co ustawisz w biosie równa się to samo w realu to masz u mnie piwo baa nawet 6paka ! Wiec się nie dziw i ciesz się że masz AŻ 2,06v bo np na DFI bez moda tak już nie zrobisz :/

@esem:

Bo ten bios jest do kręcenia nie do bajerów. Przykro mi, ale w takim razie jak na 100% jesteś pewien ze nie ma i jest ci to niezmiernie do życia potrzebne to wróć do firmowego i problem z głowy. Ewentualnie poproś Merlina jak nie ma tej opcji może da się dorzucić.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No przykro mi chłopcy i dziewczynki: w tym BIOSie nawet nie ma opcji na włączenie IEEE 1394. Ja przynajmniej jej nie widzę...

1252697[/snapback]

Uuuu..niedobrze. A juz go mialem sobie potestowac i pewnie sie na niego przesiasc na stale, a tak to kamere gdzie podlacze? Czy inni potwierdzaja ta informacje?

@Merlin: Jakbys mogl to firewire obudzic w tym biosie, byloby cud miod i malina :D

Edytowane przez ridczak

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Uuuu..niedobrze. A juz go mialem sobie potestowac i pewnie sie na niego przesiasc na stale, a tak to kamere gdzie podlacze? Czy inni potwierdzaja ta informacje?

@Merlin: Jakbys mogl to firewire obudzic w tym biosie, byloby cud miod i malina  :D

1252760[/snapback]

Jak nie ma jak jest :)

Trzeba tylko zjechac w menu peripherals na sam dol. Pozycja albo 3 albo 4 od dolu chyba.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A próbował ktoś z was ten bajer, co na DFI z SS?

Czyli:

Wracasz do biosa firmowego włączasz potrzebną ci opcje i z powrotem dajesz bios od Merlina i póki nie użyjesz przywróci domyślne ustawienia w biosie wymagana opcja powinna być włączona.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak nie ma jak jest :)

Trzeba tylko zjechac w menu peripherals na sam dol. Pozycja albo 3 albo 4 od dolu chyba.

1252818[/snapback]

Pozycji takowej nie ma i basta! Nie ma jej w oryginalnym BIOSIe i nie ma w Made in Merlin.

Różnica jest natomista taka, że oryginalny BIOS ma obsługę IEEE 1394 a Merlin'a NIE.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@esem:

"Nie ma jej w oryginalnym BIOSIe i nie ma w Made in Merlin."

To ja ciebie już nie rozumiem jak nie ma jej w oryginalnym biosie jak jest ! W prawdzie nie mam już 8RDA+ no, ale chyba się nie zmieniła aż tak od czasu mojej „kadencji”. Coś chyba z szukaniem ci nie wyszło…

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Szkoda :( niemniej jednak Merlin odwaliłeś kawał wspaniałej roboty - dzięki Ci za to i chwała :)

Pozdro

1252336[/snapback]

Moje 2x512 też nie idą na 250 MHz, ale juz osobno daja rade... Szkoda :-| Edytowane przez Boxster

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@esem:

I co tu dużo mówić popatrz na screen i są jeszcze jakieś pytania ?

@Boxster:

Przecież nie do dziś wiadomo, że NF2 ma ogromne problemy z kościani 512MB, zresztą tak samo jak A64…

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...