Skocz do zawartości
Gość

Epox 8RDA(+) - Zlote rady, codzienne problemy..

Rekomendowane odpowiedzi

:)+Feb 2 2005, 17:45-->

CYTAT(Mardok =:) @ Feb 2 2005, 17:45)
@esem:

I co tu dużo mówić popatrz na screen i są jeszcze jakieś pytania ?

1252883[/snapback]

TAK i to podstawowe: skąd ten obrazek? Z książki? Tam też mam taki ale w żadnym EPOXie (który miałem) takich ustawień nie było...

Nie mam cyfraka, to bym pokazał jakie są ustawienia w ostatnim oryginalnym BIOSie i modowanym.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Eeee jedno pytanie (do wszystkich) czy biosy Merlina nie były przypadkiem do rewizji tylko i wyłącznie 1.0 i 1.1 ? Bo kolega esem ma 2.2 i chyba coś nie tak jest.

Edytowane przez Mardok =:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

TAK i to podstawowe: skąd ten obrazek? Z książki? Tam też mam taki ale w żadnym EPOXie (który miałem) takich ustawień nie było...

Nie mam cyfraka, to bym pokazał jakie są ustawienia w ostatnim oryginalnym BIOSie i modowanym.

1252899[/snapback]

Niepowazny jestes??

Poza tym jedyna ksiazka jaka moze miec takie obrazki to instrukcja obslugi.

Moja nie jest kolorowa, poza tym co robi tam pasek wyboru??? (podswietla akurat jakies pole disabled)

AAAA juz wiem, w mojej elektronicznej ksiazce tak mam.

WOW juz wiem co znaczy slowo e-book.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

:)+Feb 2 2005, 16:45-->

CYTAT(Mardok =:) @ Feb 2 2005, 16:45)
@esem:

I co tu dużo mówić popatrz na screen i są jeszcze jakieś pytania ?

@Boxster:

Przecież nie do dziś wiadomo, że NF2 ma ogromne problemy z kościani 512MB, zresztą tak samo jak A64…

1252883[/snapback]

Ja mam 1x512 i jakos nie narzekam na wyniki :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

:)+Feb 2 2005, 17:19-->

CYTAT(Mardok =:) @ Feb 2 2005, 17:19)
A próbował ktoś z was ten bajer, co na DFI z SS?

Czyli:

Wracasz do biosa firmowego włączasz potrzebną ci opcje i z powrotem dajesz bios od Merlina i póki nie użyjesz przywróci domyślne ustawienia w biosie wymagana opcja powinna być włączona.

1252826[/snapback]

Ale wtedy nie można restetować BIOSa ani zworką ani plecenien /Cc (?)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@smyk_pl:

Bardziej chodziło mi o 2x512 i dual ;) Bo 512 są przeważnie dwustronne i jakoś sobie z tym chipsem nie za bardzo radzi w single nie ma problemów.

@esem:

Ale ty powiedziałeś ze nie masz tej opcji nawet w oryginalnym wiec, jeśli to, co mówisz to prawda to ten patent ci nie pomoże.

Edytowane przez Mardok =:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

:)+Feb 2 2005, 18:00-->

CYTAT(Mardok =:) @ Feb 2 2005, 18:00)
To ja się już całkiem pogubiłem. Dwie identyczne mobo i dwa identyczne biosy i jeden ma ta opcje i daje nawet screena a drugi nie ma :/ O co chodzi…

1252924[/snapback]

Ciekawa sprawa, nieprawdaż? Bios Merlina datowany 28 stycznia. I zupełnie inne okno :mur:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale wtedy nie można restetować BIOSa ani zworką ani plecenien /Cc (?)

1252928[/snapback]

Na epoxie nie zadziala.

Ja zawsze przed flashem robie load optimal.... potem flash

potem wchodze i zmieniam fsb bez ladowania optimal.... i dzwieku nie ma. Po flashu sie nawet lekko

spocilem bo myslalem ze plytka padla.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to biore sie za porzadne tesotowanie wczesniejszych biosow jeszcze dzisiaj przedstawie wyniki i moja ocene najlepszego biosu by Merlin  :wink:

No i moze atak na rowne 15 min w super pi  <_<

1252941[/snapback]

Jak na moj gust kolejnosc wynikow bedzie taka jak biosow.

1bios-2bios-3bios (najszybszy)

Chiciaz w superpi chyba mhz maja spore znaczenie wiec moze na 1szym pojdzie najszybciej???

Sam jestem ciekawy

Edytowane przez johnson

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na epoxie nie zadziala.

Ja zawsze przed flashem robie load optimal.... potem flash

potem wchodze i zmieniam fsb bez ladowania optimal.... i dzwieku nie ma. Po flashu sie nawet lekko

spocilem bo myslalem ze plytka padla.

1252935[/snapback]

A właśnie, że zadziałało! Odzyskałem IEEE 1394 !

Przepis: wgrałem oryginalny z /Cc, wgrałem by Merlin bez /Cc i bez żadnego CLEAR CMOS.

Ustawiłem parametry jak Pan Bóg przykazał i mam teraz fsb 224MHz i IEEE 1394.

Nie idę wyżej z fsb: mam standardowe chłodzenie chipa i aluminiowy, stary jak świat cooler na Bartonie.

Natomist okna "johnson'a" nie mam i ngdy nie miałem. Ani na 8rda3 ani na aktualnej. :mur:

P.S. Dzięki Mardok, naprowadziłeś mnie na pomysł!

Edytowane przez esem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A właśnie, że zadziałało! Odzyskałem IEEE 1394 !

Przepis: wgrałem oryginalny z /Cc, wgrałem by Merlin bez /Cc i bez żadnego CLEAR CMOS.

Ustawiłem parametry jak Pan Bóg przykazał i mam teraz fsb 224MHz i IEEE 1394.

Nie idę wyżej z fsb: mam standardowe chłodzenie chipa i aluminiowy, stary jak świat cooler na Bartonie.

Natomist okna "johnson'a" nie mam i ngdy nie miałem. Ani na 8rda3 ani na aktualnej.  :mur:

P.S. Dzięki Mardok, naprowadziłeś mnie na pomysł!

1253032[/snapback]

To u mnie jest w 100% odwrotnie.

Zeby zobaczyc te pola ktore widac na moim screenie musisz zjechac ekranem w dol.

Trzymajac strzalke w dol.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To u mnie jest w 100% odwrotnie.

Zeby zobaczyc te pola ktore widac na moim screenie musisz zjechac ekranem w dol.

Trzymajac strzalke w dol.

1253047[/snapback]

Sorry, nie jestem nowicjuszem.

U mnie tego nie ma i nigdy nie było. Cały obraz mieści mi się w ramce i ma możliwości zjechania w dół.

Posumuję to tak: dziwna sprawa :mur:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

:)+Feb 2 2005, 15:33-->

CYTAT(Mardok =:) @ Feb 2 2005, 15:33)
@domeryk:

To nie jest nic dziwnego ! Jak pokażesz mi mobo w której to co ustawisz w biosie równa się to samo w realu to masz u mnie piwo baa nawet 6paka ! Wiec się nie dziw i ciesz się że masz AŻ 2,06v bo np na DFI bez moda tak już nie zrobisz :/

@esem:

Bo ten bios jest do kręcenia nie do bajerów. Przykro mi, ale w takim razie jak na 100% jesteś pewien ze nie ma i jest ci to niezmiernie do życia potrzebne to wróć do firmowego i problem z głowy. Ewentualnie poproś Merlina jak nie ma tej opcji może da się dorzucić.

1252716[/snapback]

Tak rozumie ale jak dam np na 2.050V to mam 1.91V to troche odchodzi powino byc tak ze daje na 2V mam na 1.98V max pomylki :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@domeryk

To moze byc wina twojej zasilki, ja mam szefa 360W, aktywne PFC, DF i na czas testow wypiete wszystko tzn zostaje tylko dysk, grafa i flop a z napeiciami mimo tego mam tez niezla jazde, wczoraj szukalem modow na 8rda+ i gdzies czytalem ze jest jakis specjalny fix ktory to wszystko stabilizuje

Jestem juz po testach pierwszego biosu zabieram sie za drugi :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@domeryk

To moze byc wina twojej zasilki, ja mam szefa 360W, aktywne PFC, DF i na czas testow wypiete wszystko tzn zostaje tylko dysk, grafa i flop a z napeiciami mimo tego mam tez niezla jazde, wczoraj szukalem modow na 8rda+ i gdzies czytalem ze jest jakis specjalny fix ktory to wszystko stabilizuje

Jestem juz po testach pierwszego biosu zabieram sie za drugi  :)

1253232[/snapback]

no jestem ciekawy !!!

by -=Merlin=-

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak rozumie ale jak dam np na 2.050V to mam 1.91V to troche odchodzi powino byc tak ze daje na 2V  mam na 1.98V max pomylki :)

1253215[/snapback]

Rouzmie to dzis obadam z sasiada zasilka ma 450 :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@domeryk:

Heh zasilacz masz (teraz w podopis looknołem) trochę „słaby” ale za to firmowy jak ten sąsiad ma zasiłkę 450 ale jakieś mało znanej firmy potoczne NoName to nawet go nie podpinaj ! Pomyśl nad kupnem Chieftec 360W lub nawet 420W na allegro używane tanio kupisz a zasilanie będzie 3x lepsze.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

:)+Feb 2 2005, 19:56-->

CYTAT(Mardok =:) @ Feb 2 2005, 19:56)
@domeryk:

Heh zasilacz masz (teraz w podopis looknołem) trochę „słaby” ale za to firmowy jak ten sąsiad ma zasiłkę 450 ale jakieś mało znanej firmy potoczne NoName to nawet go nie podpinaj ! Pomyśl nad kupnem Chieftec 360W lub nawet 420W na allegro używane tanio kupisz a zasilanie będzie 3x lepsze.

1253309[/snapback]

No tak pomysle nad tym :) calkiem mozliwe ze w tym jest przyczyna

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No i po testach :)

Wszystkie przeprowadzone sa na biosach Merlina i TaiPan_0.2_Petch. Celem tych testow bylo osiagniecie jak najkrotszego czasu w Super Pi 16m. Nie chodzilo mi o jak najwyzsze FSB poniewaz moje pamieci przy wysokim FSB wymagaja luzych timingow co odbijalo sie znaczaco na wyniku w Super Pi. Moj konfig to:

Barton 2500 (non mobile, locked)

512mb Hynix D43

Radeon 9800se@pro (bardzo pradozerny)

Chieftec 360W

no i oczywiscie Epox 8rda+ rev 2.2

Wiec najgorzej wypadl bios pierwszy, Super Pi przechodzil dopiero przy FSB 220 i srednich timingach 11-4-4-2,5. Proba podniesienia FSB powyzej 220 konczyla sie niepowodzeniem w Super Pi przy obojetnie jakich timingach. Mozliwe ze moglem zaostrzyc timingi ale przy FSB zaledwie 220 i czasie 17m:50s nie bylo sensu. Ponizej screen

17m:50s

Drugi bios od Merlina zajmuje w moim prywatnym rankingu 2 miejsce. Tutaj juz FSB poszlo w gore i przy utrzymaniu sensownych timingow 11-3-3-2,5 zatrzymalo sie na 240. Poprawil sie takze odczyt i zapis do pamieci co w rezultacie znacznie skrocilo czas w Super Pi. Ponizej screen

16m:25s

Natomiast trzeci bios wypadl bezapelacyjnie najlepiej. Max FSB pozostalo na 240 i mimo tego iz timingi musialem poluzowac na 7-4-4-2,5 (te 7 dalo mi dwie sekundy w porownaniu do 11) uzyskalem najlepszy czas oraz najszybszy odczyt/zapis do pamieci. Ponizej screen

15m:50s

Osobiscie pozostane na trzecim biosie, no chyba ze Merlin wyczaruje jeszcze jakies lepsze cudo :wink:

Pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No i po testach  :)

Wszystkie przeprowadzone sa na biosach Merlina i TaiPan_0.2_Petch. Celem tych testow bylo osiagniecie jak najkrotszego czasu w Super Pi 16m. Nie chodzilo mi o jak najwyzsze FSB poniewaz moje pamieci przy wysokim FSB wymagaja luzych timingow co odbijalo sie znaczaco na wyniku w Super Pi. Moj konfig to:

Barton 2500 (non mobile, locked)

512mb Hynix D43

Radeon 9800se@pro (bardzo pradozerny)

Chieftec 360W

no i oczywiscie Epox 8rda+ rev 2.2

Wiec najgorzej wypadl bios pierwszy, Super Pi przechodzil dopiero przy FSB 220 i srednich timingach 11-4-4-2,5. Proba podniesienia FSB powyzej 220 konczyla sie niepowodzeniem w Super Pi przy obojetnie jakich timingach. Mozliwe ze moglem zaostrzyc timingi ale przy FSB zaledwie 220 i czasie 17m:50s nie bylo sensu. Ponizej screen

1253632[/snapback]

!!! super test !!!

tak by -=Merlin=- sie juz zastanawia co tu mozna jeszcze wyczarowac , no jest cieszko musze jeszcze raz wszystko prze analizowac !!!

by -=Merlin=-

Edytowane przez by -=Merlin=-

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

!!! super test !!!

tak by -=Merlin=- sie juz zastanawia co tu mozna jeszcze wyczarowac , no jest cieszko musze jeszcze raz wszystko prze analizowac !!!

by -=Merlin=-

1253709[/snapback]

Jak będę miał nareszcie od tej całej zbieraniny z AOA forums konkretne wyniki, to prosiłbym o spojrzenie przychylnym okiem na nowy biosik do 8RDA3+ PRO /6+ PRO ;)

Narazie jedno jest wiadome na 100% :

a)Bios Epoxa z września 2004 - znacznie gorsze wyniki pamięci (Everest - odczyt, zapis, czas reakcji) dla mnożnika x11 niż dla x9.5, a konkretnie 9.5x220 = 11x230 przy tych samych timingach pamięci. Wniosek - zoptymalizowany pod niskie mnożniki w okolicach 9x, tak jakby pod wysokie FSB, tylko że tego wysokiego FSB na nim się nie wyciągnie! :evil:

b)Twój bios CPC On - od 9.5x do 12x wyniki w miarę stałe; świetna optymalizacja dla różnych mnożników.

Poprosiłem jednego gościa, aby zrobił testy takie jak mavers na hslab.pl - dla FSB200 i mnożników od 8 do 12.5 :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...