domeryk Opublikowano 3 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 3 Lutego 2005 hehe ludzie spia:P Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pci Opublikowano 3 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 3 Lutego 2005 Zadam troszke lolkowe pytanko co to jest to CPC ?? Ja terz bym poszalał ale mnie pamieci ograniczaja :cry: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ridczak Opublikowano 3 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 3 Lutego 2005 Sorry, nie jestem nowicjuszem. U mnie tego nie ma i nigdy nie było. Cały obraz mieści mi się w ramce i ma możliwości zjechania w dół. Posumuję to tak: dziwna sprawa :mur: 1253054[/snapback] Ja mam dokladnie tak jak johnson, faktycznie dziwna sprawa. :mellow: Co do biosow, to mialem tylko chwilke na sprawdzenie (1. i 3.). Hmm, troche sie rozczarowalem, komp byl raczej mocno niestabilny na obu :cry: . Zwiechy, zesety, brak bootowania. Probowalem na kilku FSB > 200, luzowalem timingi i jak na razie nic. Na normalnym 210@2-3-2-11 dziala, na Merlina na razie nawet z CL 2,5 i CL3 byl problem. Jak bede mial troche wiecej czasu to jescze pokombinuje. Moze jednak na rev. 1.0 (NB rev. A2) nie bedzie tak rozowo... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
esem Opublikowano 3 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 3 Lutego 2005 @johnson: już mam tak jak Ty. Walczyłem całą noc, cofnąłem się nawet do najstarszego BIOSa i coś zaskoczyło :mur: Już mogę ustawić wszystko. Ciekawa sprawa... Może kość już mi się wali? A, pożyjemy, zobaczymy, MoBo jeszcze na gwarze.. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mardok Opublikowano 3 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 3 Lutego 2005 @pci: CPC, czyli Command Per Clock określa czas co RAM się komunikuje z procesorem, potocznie mówi się ON lub OFF albo 1T co znaczy włączone lub 2T wyłączone. Jest to jedna z opcji dla ramu która ma dość duże znaczenie dla wydajności wiec jak to tylko możliwe trzeb ustawiać CPC na ON. Tak to mniej więcej w skrócie jest. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pci Opublikowano 3 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 3 Lutego 2005 Oki dzieki wiem co to 1T i 2T, ale niewiedziałem ze sie to tak okresla. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
def Opublikowano 3 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 3 Lutego 2005 ja miałem niezłe kłopoty po zapodaniu biosa z 01.02.05 i wgraniu taipan_0.2_petch grafa mi restartowała kompa i ogólna niestabilność no i nowy system najlepiej było na biosie z 28.01.05 ale i tak jade teraz na oryginalnym dla spokoju i stabilności Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smyk_pl Opublikowano 3 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 3 Lutego 2005 ja miałem niezłe kłopoty po zapodaniu biosa z 01.02.05 i wgraniu taipan_0.2_petch grafa mi restartowała kompa i ogólna niestabilność no i nowy system najlepiej było na biosie z 28.01.05 ale i tak jade teraz na oryginalnym dla spokoju i stabilności 1254947[/snapback] Nie rozumie ja jakos u siebie nie zauwazylem niestabilnosci a non stop mam ustawione 11x210 Vcore 1.65V i zero problemow. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Niemiec Opublikowano 3 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 3 Lutego 2005 (edytowane) no nei moge tego zainstalowac, shit :/ dobra. jakos sie udalo. sprzecik to: -duron 1400@2083(12,5*166) -2*256 pc3200 twinmos @ 166mhz cl2-2-3-6 -epox 8rda rev 1.1 -wdc1600jb -gf2mx200 :lol: wyniki na ostanim oryginalnym biosie to: odczyt 2232 zapis 880 na biosie Merslina z 1.02.2005 odczyt 2457 zapis 993 oc nie sprawdzalem. jak mi pozwoli to na ustawienie jakiejs wyzszej szyny na nizszym mnozniku to normalnie ktos buziaka dostanie, ale to sprawdze jutro po egzaminie. Edytowane 3 Lutego 2005 przez Niemiec Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Niemiec Opublikowano 4 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 4 Lutego 2005 pobawilem sie troche. narazie tyle. mobo nie ma zadnych modow chlodzenia, vmodow itp. wczesniej na fsb 200 chodzila tylko z mnoznikiem 12 i timingami pamieci na 2,5-3-3-8 i tylko w singlu. raz udalo mi sie wyciagnac fsb215 z ciasniejszymi timingami, ale to bylo na ocz pc2700 rev 3.2 czyli na bh5/6. te wyniki mowia same za siebie. narazie nei mam czasu i chlodzeia na wiecej. wiem tylko, ze na 250 nie wstala z memkami ustawionymi na cl3-4-4-8 screeny: http://www.oc-progz.prv.pl/merlin Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yorkus Opublikowano 4 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 4 Lutego 2005 No ja tez wgralem sobie tego biosa tj. 8RDA+_Johnson_SE_E4_ED_Bpl_3.09C_28.01.05 -= by Merlin =- do EPOX 8RDA3i rev. 2.1 i płyta nie wstala , pierwszy w zyciu Hot Flash i po kołopocie. Teraz pytanie pierwsze , jaki bios jest najlepszy do EPOX 8RDA3i i ktory bios ma CPC OFF Max FSB jakie moge ustawic to 225 Mhz przy biosie z CPC ON ( bios z 07/29/04) - pamieci 1x512MB Kingstony na Winbond BH-6 Drugie pytanko , czy bios Merlina bedzie pasował mi do EPOX-a 8RDA nie wiem jaki rev. ?? , poprostu mam mozliwosc wymiany mojej płyty tj. EPOX 8RDA3i rev. 2.1 na Epox-a 8RDA , ale oczywiscie trzeba bedzie go vmodować , o czym musze doczytać , :) Nie mam drugiej kości biosu by hot flashowac Epoxa 8RDA , tam nie moze przydażyć się awaria :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Niemiec Opublikowano 4 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 4 Lutego 2005 zeby nie bylo zbyt rozowo to zaraz po napisaniu powyzszego posta i przelaczeniu zakladki w operze zaliczylem zwis ;] nie wiem czemu, ale byl :] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
by -=Merlin=- Opublikowano 4 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 4 Lutego 2005 No ja tez wgralem sobie tego biosa tj. 8RDA+_Johnson_SE_E4_ED_Bpl_3.09C_28.01.05 -= by Merlin =- do EPOX 8RDA3i rev. 2.1 i płyta nie wstala , pierwszy w zyciu Hot Flash i po kołopocie. Teraz pytanie pierwsze , jaki bios jest najlepszy do EPOX 8RDA3i i ktory bios ma CPC OFF Max FSB jakie moge ustawic to 225 Mhz przy biosie z CPC ON ( bios z 07/29/04) - pamieci 1x512MB Kingstony na Winbond BH-6 Drugie pytanko , czy bios Merlina bedzie pasował mi do EPOX-a 8RDA nie wiem jaki rev. ?? , poprostu mam mozliwosc wymiany mojej płyty tj. EPOX 8RDA3i rev. 2.1 na Epox-a 8RDA , ale oczywiscie trzeba bedzie go vmodować , o czym musze doczytać , :) Nie mam drugiej kości biosu by hot flashowac Epoxa 8RDA , tam nie moze przydażyć się awaria :) 1255842[/snapback] ja mowilem nie Flash Robic dalem do zrozumienia do Trabanta niedaje sie silnika z golf VW !!! jak bym go przerobil EPOX 8RDA3i to by bylo ok ... by -=Merlin=- Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muttzz Opublikowano 4 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 4 Lutego 2005 ja mowilem nie Flash Robic dalem do zrozumienia do Trabanta niedaje sie silnika z golf VW !!! jak bym go przerobil EPOX 8RDA3i to by bylo ok ... by -=Merlin=- 1255998[/snapback] pare osob jest z tym trabantem. pisac do ciebie -=Merlin=- petycje o nowy silnik do tego trabanta ???? :lol: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
by -=Merlin=- Opublikowano 4 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 4 Lutego 2005 pare osob jest z tym trabantem. pisac do ciebie -=Merlin=- petycje o nowy silnik do tego trabanta ???? :lol: 1256111[/snapback] ia bym chetnie wszystkim pomogl , alle ja mam tak malo czasu i niewiem o trzego mam zaczynac kazdy mnie ocos prosie , jest to dlamnie bardzo cieszko ja juz spie tylko po 4godziny i prawie moje rodziny niewidze , tylko moje 2 Monitory *lol* ja bede sie staral jak nailepiej cos smiesznego zrobic , ale chlopaki z DFI tesz juz czekajom by -=Merlin=- Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mardok Opublikowano 4 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 4 Lutego 2005 Taaa oni ci Merlin żyć nie dadzą (mowa o ludziach od DFI) stoją w kolejce po nowy bios od ciebie już jakiś czas ;) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muttzz Opublikowano 4 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 4 Lutego 2005 :)+Feb 4 2005, 16:09--> CYTAT(Mardok =:) @ Feb 4 2005, 16:09) Taaa oni ci Merlin żyć nie dadzą (mowa o ludziach od DFI) stoją w kolejce po nowy bios od ciebie już jakiś czas ;) 1256439[/snapback] no dobra, to z 8rda3 poczekaja jakis czas :/ najlepiej jak najkrotszy. Merlin ty sie lepiej wyspij, wyjedz na jakies wakacje, albo cus, wez rodzinke ze soba. pozdrowienia Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mardok Opublikowano 4 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 4 Lutego 2005 Do 8RDA3+ był i do bardzo udany, do tej pory chyba mam jeszcze jeden z największych rekordów FSB na tej mobo mimo iż jej już dawno nie mam mianowicie 248MHz. Dla DFI Merlin już dawno obiecał że zrobi coś nowego, a że biosa nie robi się w klika h i na dodatek trzeba go potem żmudnie testować to nie liczyłbym że szybko coś na 3/i wyjdzie :/ W dodatku że Merlin mówił ze robi dla DFI NF2 i NF4… Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stiff Opublikowano 4 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 4 Lutego 2005 <jupi> Moja płyta nie umarła. Okazało się, że to proc odszedł do krainy wiecznych łowów... Jak tylko sprawię sobie nowego też się pobawię tymi biosikami... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
by -=Merlin=- Opublikowano 4 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 4 Lutego 2005 :)+Feb 4 2005, 15:57--> CYTAT(Mardok =:) @ Feb 4 2005, 15:57) Do 8RDA3+ był i do bardzo udany, do tej pory chyba mam jeszcze jeden z największych rekordów FSB na tej mobo mimo iż jej już dawno nie mam mianowicie 248MHz. Dla DFI Merlin już dawno obiecał że zrobi coś nowego, a że biosa nie robi się w klika h i na dodatek trzeba go potem żmudnie testować to nie liczyłbym że szybko coś na 3/i wyjdzie :/ W dodatku że Merlin mówił ze robi dla DFI NF2 i NF4… 1256530[/snapback] @Mardok my friend bede sie staral jusz zaczynac do DFI zrobic ma cos nowego , TicTac cos zrobil , wes podaj ten link dalej http://s6.invisionfree.com/underclock/inde...p?showtopic=401 by bylo to feinie zeby ktos po testowal zybym mogl troche wiedziec co sie dzieje z tym biosem by -=Merlin=- Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mardok Opublikowano 4 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 4 Lutego 2005 (edytowane) @by -=Merlin=-: Wielkie dzięki za info już przekazuję wieści chłopaką od DFI ;) Edytowane 4 Lutego 2005 przez Mardok =:) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
def Opublikowano 4 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 4 Lutego 2005 :)+Feb 3 2005, 14:33--> CYTAT(Mardok =:) @ Feb 3 2005, 14:33) @pci: CPC, czyli Command Per Clock określa czas co RAM się komunikuje z procesorem, potocznie mówi się ON lub OFF albo 1T co znaczy włączone lub 2T wyłączone. Jest to jedna z opcji dla ramu która ma dość duże znaczenie dla wydajności wiec jak to tylko możliwe trzeb ustawiać CPC na ON. Tak to mniej więcej w skrócie jest. 1254592[/snapback] kurde a gdzie to jest w biosie epoxa 8rda+? bo jakoś tego nie widze... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mardok Opublikowano 4 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 4 Lutego 2005 @def: W biosie dla Epoxa nie możesz tego zmienić, musisz wgrać od razu bios z włączoną lub wyłaczoną tą opcją. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hajper Opublikowano 4 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 4 Lutego 2005 (edytowane) Takie pytanko > mam to co w podpisie i dzis proc chodził bez problemu na fsb 212 (razem z pamięciami). Chciałem więcej, przełączyłem na fsb 222, dając pamięciom 83% i... czarno. Reset, włączył się - bios default. Uff... Włączam tak jak było > 9x211 - i nic. Po włączeniu czegoś więcej niż 200 dla proca czarny ekran, reset i wywala "Athlon XP 900Mhz"... Jako semp. 2600+ (1.8) idzie bez problemu (na 1.7V - na 1.9 też szedł na 1.7V). Pytanie - czy po klirmosie mogło coś się w biosie przestawić, co ma wpływ na to, że nie da rady więcej niż 200 ? Jeśli tak, to co (ustawienia nie były standardowe, coś tam było poustawiane już) ? /coś nie moge zmienić napięcia dla proca... niby wciskam mu 1.7 a i tak wszędzie pokazane 1.6 (coś poszło?). Zwiększenie v dla ramu nic nie dało. Edytowane 4 Lutego 2005 przez hajper Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smyk_pl Opublikowano 5 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 5 Lutego 2005 Takie pytanko > mam to co w podpisie i dzis proc chodził bez problemu na fsb 212 (razem z pamięciami). Chciałem więcej, przełączyłem na fsb 222, dając pamięciom 83% i... czarno. Reset, włączył się - bios default. Uff... Włączam tak jak było > 9x211 - i nic. Po włączeniu czegoś więcej niż 200 dla proca czarny ekran, reset i wywala "Athlon XP 900Mhz"... Jako semp. 2600+ (1.8) idzie bez problemu (na 1.7V - na 1.9 też szedł na 1.7V). Pytanie - czy po klirmosie mogło coś się w biosie przestawić, co ma wpływ na to, że nie da rady więcej niż 200 ? Jeśli tak, to co (ustawienia nie były standardowe, coś tam było poustawiane już) ? /coś nie moge zmienić napięcia dla proca... niby wciskam mu 1.7 a i tak wszędzie pokazane 1.6 (coś poszło?). Zwiększenie v dla ramu nic nie dało. 1257409[/snapback] Przedewszystkim ustaw pamieci synchronicznie razem z pamieciami bo w trybie asynchro sa przeciez straty, a po drugie ja tak samo nie moge ustawic magistrali powyzej 200 w asynchro i chyba duzo ludzi tak ma, za to synchronicznie idzie mi spoko do 240. Po resecie biosa mogly sie przestawic timingi pamieci na ostrzejsze i mozliwe ze twoje pamiatki tego juz nie wytrzymuja. Pozdro Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hajper Opublikowano 5 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 5 Lutego 2005 Nie mogę zmieniać napięcia na procu i tu jest problem... :( Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
esem Opublikowano 5 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 5 Lutego 2005 No i po kilkudziesięciu godzinach fsb=220MHz się posypało, klasyczny błąd STOP. Testujemy teraz fsb=215MHz. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mardok Opublikowano 5 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 5 Lutego 2005 @hajper: NF2 nie lubi a wręcz nienawidzi pracy asynchronicznej do tego nawet jak już działa to ma mniejsza wydajność. Przywróć ustawianie z powrotem na 100% dal pamięci i dopiero powoli podnoś FSB powyżej tej twojej granicy 212MHz. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hajper Opublikowano 5 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 5 Lutego 2005 (edytowane) No i po zabawie. Płyta spaliła mi pamięci ( no i płyta poszła - nie działa regulacja napięcia procesora ) . Reklamuje płyte i nigdy więcej NF. Wezmę a64 na jakimś KT. Edytowane 5 Lutego 2005 przez hajper Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mardok Opublikowano 5 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 5 Lutego 2005 Eeee nie działa regulacja VCore ?! Toż to najdziwniejszy problem, jaki widziałem do tej pory… Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...