Skocz do zawartości
Gość

Epox 8RDA(+) - Zlote rady, codzienne problemy..

Rekomendowane odpowiedzi

Witam! Mam problem z podkreceniem procka(czytalem wszystkie faq itd) Specjalnie ostatnio kupilem Bartona 2600 Mobila :-| za cholere na moim Epoxie 8rda+ nie chce pojsc na wyzszej magistrali niz 166Mhz :angry: Jak daje jakikolwiek mnoznik razy np 200 czy tez mniej...wywala mnie z gry i jest zwiecha. Reszta sprzetu to Chieftec 420 , 2 x twinmos 256 2.5cl w dualu i Asus Ge Force 6800le. Prosze moze mi ktos pomoze, wydalem sporo pieniedzy a tu klapa :cry:

Edytowane przez AssAssin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam podobny problem. Po zwiększeniu FSB na więcej niż 200 lub mnożnika na więcej niż 12 mam niebieski ekran przy wchodzeniu do BIOSa i klapa.

Mam rewizję 2.1 8RDA+ i nadal nie wiem co jest grane. Procek jest z bardzo dobrej serii.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam podobny problem. Po zwiększeniu FSB na więcej niż 200 lub mnożnika na więcej niż 12 mam niebieski ekran przy wchodzeniu do BIOSa i klapa.

Mam rewizję 2.1 8RDA+ i nadal nie wiem co jest grane. Procek jest z bardzo dobrej serii.

1519638[/snapback]

Płyta obsluguje tylko 5 bitowy mnoznik a wiec max to 12, moze trzeba podniesc napiecie na procesorze albo na vdd?? Jak sie bedziecie bawic biosem i komp sie zwiesi to trzeba go odpalic z wcisnietym klawiszem Insert, wtedy rusza na defaulcie biosu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Płyta obsluguje tylko 5 bitowy mnoznik a wiec max to 12, moze trzeba podniesc napiecie na procesorze albo na vdd?? Jak sie bedziecie bawic biosem i komp sie zwiesi to trzeba go odpalic z wcisnietym klawiszem Insert, wtedy rusza na defaulcie biosu

1519651[/snapback]

Wiem, ale dzięki za info z tym klawiszem, tego akurat nie wiedziałem.

Problem jest natomiast z ustawieniami większymi niż 200x10, jak dam 200x10.5 lub 200x11 i podniosę napięcie dla vdd na 1.8 i dla cpu to wtedy nic praktycznie nie chodzi. Dziwne :/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Heehh :? A czy mnie ktos pomoze? Dlaczego nie moge ustawic magistrali powyzej 166, nawet probowalem 5 x 200 i wywala z gier..co dziwne taki 3d mark przechodzi. Kupowalem ten procesor z mysla o podkrecaniu a tu ani troche nie moge ..co jest grane??? :sad:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mam kolejne pytanko: dlaczego pamięci pc3500 i wyzej są takie tanie i czy pójdą na naszewj płycie?  Czy na naszej plycie da się puścić DDR2?

1521261[/snapback]

Chłopcze widac ze jestes zielony i musisz sie doedukowac

1.Poprostu sa tanie i tyle

2.A z tymi pamieciami to dojebałes jak łysy włosem o kant kuli :) wes sie chłopcze nie osmieszaj bo wiadomo ze nie pujda.

Heehh :?  A czy mnie ktos pomoze? Dlaczego nie moge ustawic magistrali powyzej 166, nawet probowalem 5 x 200 i wywala z gier..co dziwne taki 3d mark przechodzi. Kupowalem ten procesor z mysla o podkrecaniu a tu ani troche nie moge ..co jest grane??? :sad:

1521163[/snapback]

A prubowałaes zwiekszac napiecie na procku

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,hmm ja tez mam 2600 Mobile ale Epox 8rda3+pro i wykrecam go na 2400mhz przy 1,7v. troche dziwne te pamieci twoje 254 :D ale pewnie miało byc 256 ;) ja stawiam na Pamieci zrób tak

1. 10 x 200 na 1.65 V

2. Ustaw pamieci asynchronicznie (333) lub zmień timingi(2,5 3 3 8 ) i podnies napiecie jesli to mozliwe na pamieciach do 2,8-2,9 nic im nie bedzie.

jesli to nie pomoze to wyjmij jedna kośc i potestuj

Edytowane przez Czarny10

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzieki Czarny10 za odpowiedz. Wyjmowalem juz jedna kosc i testowalem nawet kosci od kumpla(elixiry 3.00:/) Timingi tez juz rozne probowalem, nie podnosilem tylko napiecia na ramie > troche sietego obawiam. Powiedz jak sie puszcza asynchronicznie ram w 333 >bo nie wiem:/ Co dziwniejsze testy prima przynajmniej pol godziny przechodzi> wiecej nie probowalem, 3d marka 2003 tez , wywala w grach prawie od razu... A jak wezme asynchronicznie w 333 to podobno bedzie bez sensu > strace bardzo duzo na wydajnosci..

Edytowane przez AssAssin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Widze ze nie ma tu chyba zadnego zdolnego overclockera , który moglby mi pomoc :? Probowalem podnosic napiecia na ramie > nic to nie daje. Prima przechodzi nawe 3 godzinny test , 3d marka 2003 tak samoa w grach prawie od razu pada. Pie...rze to samo i zero odzewu:/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Widze ze nie ma tu chyba zadnego zdolnego overclockera , który moglby mi pomoc :?  Probowalem podnosic napiecia na ramie > nic to nie daje. Prima przechodzi nawe 3 godzinny test , 3d marka 2003 tak samoa w grach prawie od razu pada. Pie...rze to samo i zero odzewu:/

1526169[/snapback]

Mozesz ustawic np FSB 199 ? ja na wczesniejszej MSI miałem tez tak ze 200 sie sypało a 199 było ok

Jakie jest napiecie nominalne na Twoim procku ? (u mnie 1.5 v) Napisz jak mozesz Serie Procka a najlepiej wszystkie oznaczenia.

Masz moze jeszce jakąś karte graf mniej prądożerczą zebys mógł sprawdzic ?

Pusc Asynchronicznie pamieci wydajnosc spadnie ale bedziesz móg sprawdzic czy wszystko z nimi ok

Edytowane przez Czarny10

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzisiaj mialem ustawione bodajze 11 x 177> chodzilo chybaz 1.5 godziny...rozne rzeczy robilem..min obciazalem gierka N4sU..no i w koncu FREEZ(stop klatka zapetlony dzwiek i obraz) podaje oznaczenia proca Athlon2600M >>AXMA2600FKT4C Z475474JG1497 AQYHA 0442RPBW > podalem wszystko bez daty produkcji chyba> tak dla pewnosci:/ Co do puszczania asynchronicznie..hm..jak to zrobic dokladnie...tam procentowo sie ustawia..jak mam dokladnie ustawic? napiecie nominalne to chyba 1.68. Tak sie sklada ze mam w domu jeszcze Ge Forca 4200(do sprzedania) moge wiec sprobowac z nim testy porobic:/ Co do tego zebym zmienil na 199 zamiast 200>>>to nie ma sensu poniewaz tak jak napisalem na poczatku 177 magistrala i komp juz kleka :cry: Kurde masa kasy poszla :/ Moglem doskladac do platformy na 64 bity..takze zrozumcie jestem zdesperowany :cry:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ustaw mniej niz 100%, Fsb na 200, mnoznik na 11, a napiecie na 1,7v

Potestuj z GF4, a jak jest z temperaturami (cpu i sys) ?

Moze to bzdura ale jak masz zintegrowaną karte sieciową i nie uzywasz to wyłacz w biosie bo pamietam kiedys cos mi tez sie wysypywała

Twój Mobile ma nominlne napiecie 1,65 :| nominalną szyne 266 :| ale za to maxymalna temp pracy to 90 C mozesz sprawdzic wszystkei oznaczenia tu

Edytowane przez Czarny10

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ustawilem na 80% FSB na 200 mnoznik na 10 , napiecia nie ruszalem>wynik wszedlem do N4SU2 i wywalilo od razu przy ladowaniu trasy:/ temp procka to okolo 45 (przy ustawieniach 10 x 200) w stresie kolo 50ciu moze troche wiecej. Wszystkie ni potrzebne rzeczy w biosie wylaczone sa caly czas oprocz portu gier.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

http://forum.purepc.pl/index.php?showtopic=141048 błagam was pomóżcie bo mnie zachwile [ciach] trafi.

Już mi brak pomysłów :mur: :mur: :mur: :mur: :mur: :mur: :mur: :mur: :mur: :mur: :mur: :mur: :mur: :mur: :mur:

Może byscie mi mogli pomóc a moze problem tkwi w podłaczeniu tych kabli które odchodzą od obudowy i trzeba je podłaczyć do płyty

A jeszcze jedno jaki radiator albo wiatrak założyć na mostek koło procesora bo mówicie że ten co jest radiator to do dup[ciach]

Edytowane przez kamilo23

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Przeryłem topic i niec nie znalazłem :

problem jest tak :

2x512mb w slotach a epox widzi tylko 1x512mb

dadam ze osobno każda z kości chodzi OK

- czyżby coś na płycie padło ... ?

nr 2 - od czasu do czasu myszka wariuje - nie da się poruszać kursorem - lata gdzie sam chce ( myszka jest ok - tak samo dzieje sie z wieloma innymi)

zwykle dzieje sie wtedy kiedy jest pootwierane wiele okien , ikomp miewa wtedy jakieś przestoje

zastanawiam się czy oba problemy nie są ze soba połączone

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ustawilem na 80% FSB na 200 mnoznik na 10 , napiecia nie ruszalem>wynik wszedlem do N4SU2 i wywalilo od razu przy ladowaniu trasy:/ temp procka to okolo 45 (przy ustawieniach 10 x 200) w stresie kolo 50ciu moze troche wiecej. Wszystkie ni potrzebne rzeczy w biosie wylaczone sa caly czas oprocz portu gier.

1527173[/snapback]

Sprawdzałes Super Pi ? Prime stabilny 3d Mark stabilny a gry sie sypią hmm a sprawdzasz różne gry czy tylko NFSU2 bo moze trafił Ci sie jakis uszkodzony :D.

Nie wiem co moze byc przyczyną <_<

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam!

Po konsultacjach z reed'em,paroma uzytkownikami i przeczytaniu kilku postow postanowilem zadbac o nasze forum :) - uchronic przed zasmiecaniem i zalozyc ten oto temat. Chcialbym was prosic o umieszczanie tutaj rad odnosnie konfiguracji programowej, sprzetowej, jak i konfiguracji BIOS'u. Dzielcie sie wszelkimi spostrzezeniami zwiazanymi z plyta. Dawajcie jakies rady tym co kupili ta plytke dopiero,bo slyszalem,ze zeby dobrze chodzila trzeba ja porzadnie skonfigurowac. Piszcie tu o swoich problemach (nie zakladajcie nowych tematow). Prosze tez o nie zasmiecanie tego tematu jakimis glupimi uwagami.

Mam nadzieje,ze uczynimy z tego swojego rodzaju kompedium. Wszelkie modyfikacje plyty rowniez sa wskazane :)

Sam osobiscie plytki jeszcze nie posiadam,wiec licze na was.

Pozdrawiam

308861[/snapback]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam, potrzebuje działajacego linku te tego patcha od Merlina "TaiPan_0.2_Petch"

wszystkie kture sa na forum niedziałaja. Prosił bym aby ktos mi na mela wysłał, albo na serwerku zamiesicił.

Z góry THX

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Wintereq

Witam

Przeryłem topic i niec nie znalazłem :

problem jest tak :

2x512mb w slotach a epox widzi tylko 1x512mb

dadam ze osobno każda z kości chodzi OK

- czyżby coś na płycie padło ... ?

nr 2 - od czasu do czasu myszka wariuje - nie da się poruszać kursorem - lata gdzie sam chce ( myszka jest ok - tak samo dzieje sie z wieloma innymi)

zwykle dzieje sie wtedy kiedy jest pootwierane wiele okien , ikomp miewa wtedy jakieś przestoje

zastanawiam się czy oba problemy nie są ze soba połączone

pozdrawiam

1527757[/snapback]

Problem 1:

- 8RDA+ ma problemy z obsługą pamięci, u mnie na przykład Kingston 512 MB DDR400 chodzi w slocie 1, ale już w 2 i 3 nie pójdzie i pojawia się komunikat C1 przy starcie.

Problem 2:

- miałem to samo, pomogła zmiana myszki i instalacja pod USB.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A jeszcze jedno jaki radiator albo wiatrak założyć na mostek koło procesora bo mówicie że ten co jest radiator to do dup[ciach]

1527709[/snapback]

Witam,

u mnie jest radiator z wiatrakiem i mialem podobny problem jak odlaczylem ten wiatrak zeby bylo ciszej,to w grach mi wywalalo.Pokombinuj cos z tym.

Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ma ktos tego patcha od merilna?? Bo mi sie gdzies wykasowałz dysku, a z tym patchem komp serio szybciej smiga a szczegulnie sie uruchamia.

Lsadlo@o2.pl prosze wyslijcie!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...