Sheep Opublikowano 2 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 2 Maja 2003 z doswiadczania za niskie npiecie na ddr 2,63 nie zawsze wystarcza trzeba 2,77 u mnie walnela grafika mx 400 dostawal za mocno w <font color="#FF0000">[ciach!]</font> i pamiatki zawodzily i oto cala przyczyna resetow :))z doswiadczania za niskie npiecie na ddr 2,63 nie zawsze wystarcza trzeba 2,77 u mnie walnela grafika mx 400 dostawal za mocno w <font color="#FF0000">[ciach!]</font> i pamiatki zawodzily i oto cala przyczyna resetow :))a co o tym sadza inni? czy jezeli dam na pamieci ktore sa fabrycznie puszczone na 2,5V i dam na nie 2,77 to wtedy wszystko bedzie ok??? moge sprobowac........ moge nawet dac 2,9 ....ale to przy synchro 200 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grinch Opublikowano 2 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 2 Maja 2003 z doswiadczania za niskie npiecie na ddr 2,63 nie zawsze wystarcza trzeba 2,77 u mnie walnela grafika mx 400 dostawal za mocno w <font color="#FF0000">[ciach!]</font> i pamiatki zawodzily i oto cala przyczyna resetow :))z doswiadczania za niskie npiecie na ddr 2,63 nie zawsze wystarcza trzeba 2,77 u mnie walnela grafika mx 400 dostawal za mocno w <font color="#FF0000">[ciach!]</font> i pamiatki zawodzily i oto cala przyczyna resetow :))a co o tym sadza inni? czy jezeli dam na pamieci ktore sa fabrycznie puszczone na 2,5V i dam na nie 2,77 to wtedy wszystko bedzie ok??? moge sprobowac........ moge nawet dac 2,9 ....ale to przy synchro 200 NO to daj w czym problem ? Do 2.9V jeszcze jest dobrze, powyżej tej wartości może być neibezpiecznie :P Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sheep Opublikowano 2 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 2 Maja 2003 z doswiadczania za niskie npiecie na ddr 2,63 nie zawsze wystarcza trzeba 2,77 u mnie walnela grafika mx 400 dostawal za mocno w <font color="#FF0000">[ciach!]</font> i pamiatki zawodzily i oto cala przyczyna resetow :))z doswiadczania za niskie npiecie na ddr 2,63 nie zawsze wystarcza trzeba 2,77 u mnie walnela grafika mx 400 dostawal za mocno w <font color="#FF0000">[ciach!]</font> i pamiatki zawodzily i oto cala przyczyna resetow :))a co o tym sadza inni? czy jezeli dam na pamieci ktore sa fabrycznie puszczone na 2,5V i dam na nie 2,77 to wtedy wszystko bedzie ok??? moge sprobowac........ moge nawet dac 2,9 ....ale to przy synchro 200 NO to daj w czym problem ? Do 2.9V jeszcze jest dobrze, powyżej tej wartości może być neibezpiecznie :Pwyzej na epoxie sie nie da a v-modow nie zamierzam robic..... :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hitman Opublikowano 2 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 2 Maja 2003 Uwaga :!: Strona o EPOKSIE :lol: :lol: :lol: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grinch Opublikowano 2 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 2 Maja 2003 Pasjonat :D heheheh Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
majson Opublikowano 2 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 2 Maja 2003 Jestem ciekaw ilu osobom udało się podkręcić sprzęt pod epoxem kompletnie bezawaryjnie i bez problemów. W moim przypadku padł bios. Na stronie wyżej spaliły sie koledze układy na grafie. Sporo ludzi ma resety z powodów nieznanych. Dotyczy to nawet ludzi którzy maja markowe pamięci, a nie jakieś noname. W między czasie padł mi dysk caviara 80 GB i dwa lata zycia szlak trafił. Pewnie nie miało to związku z epoxem ale bardziej z zasilaczem. I tu pojawia się pytanie. Gdy mamy dobre pamięci, porządny zasilacz i procek z dobrej serii to jednym się udaje uzyskać wysokie wyniki przy stabilnym systemie, a innym nie. Metoda eliminacji dochodzimy do wniosku że jedne epoxy kręcą się lepiej a inne gorzej. Bo przecież skoro mamy swietne pamięci, zasilacz i procek to pozostaje jedynie płyta(przy założeniu, że grafy nie kręcimy). Wiekszość ludzi ma rev: 1.1. Oznacza to że być może wyszła seria 8RDA+ odbiegająca właściwościami od tych lepiej kręcących się. To by w zasadzie wyjaśniało problemy moje i pozostałych, którzy szukają winy po stronie pamieci czy innych podzespołow zamiast zastanowić się nad płytą. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
birdman Opublikowano 2 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 2 Maja 2003 czy komuś udało sie wgrać najnowszy bios?? u mnie wyskakuje checksum error (czy jak sie to pisze)... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hawk Opublikowano 2 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 2 Maja 2003 Jestem ciekaw ilu osobom udało się podkręcić sprzęt pod epoxem kompletnie bezawaryjnie i bez problemów. W moim przypadku padł bios. Na stronie wyżej spaliły sie koledze układy na grafie. Sporo ludzi ma resety z powodów nieznanych. Dotyczy to nawet ludzi którzy maja markowe pamięci, a nie jakieś noname. W między czasie padł mi dysk caviara 80 GB i dwa lata zycia szlak trafił. Pewnie nie miało to związku z epoxem ale bardziej z zasilaczem. I tu pojawia się pytanie. Gdy mamy dobre pamięci, porządny zasilacz i procek z dobrej serii to jednym się udaje uzyskać wysokie wyniki przy stabilnym systemie, a innym nie. Metoda eliminacji dochodzimy do wniosku że jedne epoxy kręcą się lepiej a inne gorzej. Bo przecież skoro mamy swietne pamięci, zasilacz i procek to pozostaje jedynie płyta(przy założeniu, że grafy nie kręcimy). Wiekszość ludzi ma rev: 1.1. Oznacza to że być może wyszła seria 8RDA+ odbiegająca właściwościami od tych lepiej kręcących się. To by w zasadzie wyjaśniało problemy moje i pozostałych, którzy szukają winy po stronie pamieci czy innych podzespołow zamiast zastanowić się nad płytą. Mi bez żadnych problemów udało siem wyciągnąć 190FSB (i będe próbował więcej :P ) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
majson Opublikowano 2 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 2 Maja 2003 Mi bez żadnych problemów udało siem wyciągnąć 190FSB (i będe próbował więcej )Jeśli system działa stabilnie to gratuluje. Jak tylko dostane nowy dysk i zmienie pamięci to będę próbował więcej niż 2600+ wyciągnąć, ale czarno to widze. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zachar Opublikowano 2 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 2 Maja 2003 Witam. Mam pytanie czy epox rda+ potrzebuje jakiegos dodatkowego zasilania?Gdzies słyszałem że niektóre płyty mają wymagania co do zasilania?Mam zasilacz enlighta 250 wat i nie jestem pewien czy to wystarczy(chce sobie kupic epoaxa rda+)Teraz jade na msi k7master(amd761) i wszystko jest ok. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
birdman Opublikowano 2 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 2 Maja 2003 mi chodzi stabilnie nawet na 210 (normalnie pracuje na 195); nb chłodze wentlem 80x80 od tytana Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
majson Opublikowano 2 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 2 Maja 2003 Witam. Mam pytanie czy epox rda+ potrzebuje jakiegos dodatkowego zasilania?Gdzies słyszałem że niektóre płyty mają wymagania co do zasilania?Mam zasilacz enlighta 250 wat i nie jestem pewien czy to wystarczy(chce sobie kupic epoaxa rda+)Teraz jade na msi k7master(amd761) i wszystko jest ok. 250 to minimum dla samego Xpeka. Dla 8RDA+ najlepiej, myśląc o świetym spokoju, <span style='color: red;'>ORT: wziąść</span> 350. Chociaż 300 też starczy. Zależy ile masz urządzeń i kart podpiętych, i czy korzystasz z nich jednocześcnie. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hitman Opublikowano 2 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 2 Maja 2003 Jestem ciekaw ilu osobom udało się podkręcić sprzęt pod epoxem kompletnie bezawaryjnie i bez problemów. W moim przypadku padł bios. Na stronie wyżej spaliły sie koledze układy na grafie. Sporo ludzi ma resety z powodów nieznanych. Dotyczy to nawet ludzi którzy maja markowe pamięci, a nie jakieś noname. W między czasie padł mi dysk caviara 80 GB i dwa lata zycia szlak trafił. Pewnie nie miało to związku z epoxem ale bardziej z zasilaczem. I tu pojawia się pytanie. Gdy mamy dobre pamięci, porządny zasilacz i procek z dobrej serii to jednym się udaje uzyskać wysokie wyniki przy stabilnym systemie, a innym nie. Metoda eliminacji dochodzimy do wniosku że jedne epoxy kręcą się lepiej a inne gorzej. Bo przecież skoro mamy swietne pamięci, zasilacz i procek to pozostaje jedynie płyta(przy założeniu, że grafy nie kręcimy). Wiekszość ludzi ma rev: 1.1. Oznacza to że być może wyszła seria 8RDA+ odbiegająca właściwościami od tych lepiej kręcących się. To by w zasadzie wyjaśniało problemy moje i pozostałych, którzy szukają winy po stronie pamieci czy innych podzespołow zamiast zastanowić się nad płytą. Myślę, że możesz mieć trochę rację co do jakości poszczególnych egzemplarzy epoksa. Ale wypowiem się na podstawie swojego przykładu. Otóż jak możesz zobaczyć tutaj L I N K moje wyniki nie są ani kiepskie ani tez rewelacyjne. W porównaniu w kolegami z zagranicznych witryn jestem w środku stawki. Mój epoks jak i zresztą inne elementy, szczególnie pamięci Twinmosa, potrafią być bardzo kapryśne. Dlatego też w podkręcaniu kieruję się jedną zasadą :"nie ma się co spieszyć, nikt mnie nie goni, jak będę chciał rozpier... to zawsze to mogę zrobić". Wszytskie swoje ustawienia testuje dokładnie i powoli. Aby dojść do swoich wyników spędziłem wiele godzin przy kompie i oczywiście często zwroka resetu biosu była w użyciu. Są progi przy których jednym albo sprzet się wysypuje albo krok po kroku, powoli można ciągnąć dalej. Ja tak robię i na razie mam wynki jako takie i sprzet jeszcze chodzi. Njalepszym przykładem jest moja grafa, cudo to JUŻ nie jest ale spinola przeżyła i nadal sobie 3dsmarki kręcę. I jeszcze jedna uwaga. Moi znajomi overlockerzy wyznają zasadą jak już kręcić kompa to wszysto na raz, proca, pamięci, grafe. Ja natomiast robię tak. Jak kręcę proca stosując albo wysokie mnożniki albo FSB to nie katuje za wszeslką cenę pamięci i odwrotnie. Jeśli natomiast grafę to szukam najlepszych ustawień i proca i pamięci. Kiedy już coś kręcisz to skup się tylko na jednym elemencie, bo jak ci coś padnie to nie wiesz co, a tak, albo przegiąłeś z procem, albo z pamięciami i timingami, albo grafa przetaktowana itp. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zachar Opublikowano 2 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 2 Maja 2003 Witam. Mam pytanie czy epox rda+ potrzebuje jakiegos dodatkowego zasilania?Gdzies słyszałem że niektóre płyty mają wymagania co do zasilania?Mam zasilacz enlighta 250 wat i nie jestem pewien czy to wystarczy(chce sobie kupic epoaxa rda+)Teraz jade na msi k7master(amd761) i wszystko jest ok. 250 to minimum dla samego Xpeka. Dla 8RDA+ najlepiej, myśląc o świetym spokoju, <span style='color: red;'>ORT: wziąść</span> 350. Chociaż 300 też starczy. Zależy ile masz urządzeń i kart podpiętych, i czy korzystasz z nich jednocześcnie.Thx ale czy epox wymaga jakiegoś innego zasilania niz ten zwyły kabelek zasilający.Co do zasilacza to mam 250 wat i mam ,2 kości ram,audigy,sieciówka,gf2pro i cd-rw więcj to jest mało raczej. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
majson Opublikowano 2 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 2 Maja 2003 Wszytskie swoje ustawienia testuje dokładnie i powoli. Aby dojść do swoich wyników spędziłem wiele godzin przy kompie i oczywiście często zwroka resetu biosu była w użyciu. Zgadzam się co do zasad kręcenia krok po kroku. W przypadku kręcenia paru rzeczy na raz, przy ewentualnym resecie nie wiesz co nawaliło i i tak potem trzeba sprawdzać sprzęt rozłącznie :evil: . Ostatnio udało mi się nawet geoforce 2 mx(32sdr) podkrecić z 166 na 200mhz (pamięci) i 175 na 210 (gpu) :o :) . Chodzi stabilnie. Zauważyłem, że bardziej nastawiłeś się na mnożnik niż fsb(15 x 169). Wynika to z porównania wydajności czy to wina pamięci ? Na stronie 12 tego tematu jest opis jak testowałem DDR noname. Sprawdzałem ostrożnie wyłącznie fsb, a gdy nie komp nie chciał się odpalć zmiejszałem timingi. Niestety przy fsb 185(na próbe z ciewawości) padł bios :? i na tym się moje testy póki co zatrzymały. Wymieniłem pamięci bez dopłaty na inne z pozorów lepsze. Zobaczymy. Może bios znowu padnie :x , a może posune sie do przodu. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
majson Opublikowano 2 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 2 Maja 2003 Thx ale czy epox wymaga jakiegoś innego zasilania niz ten zwyły kabelek zasilający.Co do zasilacza to mam 250 wat i mam ,2 kości ram,audigy,sieciówka,gf2pro i cd-rw więcj to jest mało raczej. Wystarczy zwykły kabelek ATX. Przed kupieniem epoxa miałem zasilacze 235 i 250 , ale niestety musiałem kupić 300 lub 350 żeby płyta w ogóle ruszyła. Przy twojej konfiguracji wystarczy 300W. Morzesz dodatkowo wyłączyć FireWire i/lub soundstorna jeśli nie będzie tobie potrzebny( w końcu masz audigy). pozdr Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
StresDog Opublikowano 2 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 2 Maja 2003 Wita Was początkujący user!!! Po przeczytaniu prawie wszystkich Waszych postów sprawdziłem paluchem temp. na SB i się poparzyłem Ile on może mieć stopni wyłączyłem w biosie LAN COM-y FIRE WIRE LPT i co moge jeszcze zrobić poza tym, że jadą już do mnie 2 Zalmanny na SB i NB!!! THX Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
majson Opublikowano 2 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 2 Maja 2003 Po przeczytaniu prawie wszystkich Waszych postów sprawdziłem paluchem temp. na SB i się poparzyłem Ile on może mieć stopni wyłączyłem w biosie LAN COM-y FIRE WIRE LPT i co moge jeszcze zrobić poza tym, że jadą już do mnie 2 Zalmanny na SB i NB!!! Możesz co najwyżej odkręcić kompa i czekać cierpliwie, albo zrobić na szybko przewiew w obudowie, jeśli go tam jeszcze nie ma, lub ewentualnie wykombinować na szybko wentylator na geoforca 2 (mocowania pasuja jak ulał). Niestety żadnych z powyższych rzeczy nie da się zrobić nie wychodząc z domu. No chyba że masz w domu niewielki magazynek częsci do chłodzenia. Jeśli nie chcesz odkręcać kompa, to zostaw obudowę otwartą. W końcu mamy dziś ciepło jak w lecie. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grinch Opublikowano 2 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 2 Maja 2003 Ja mam fsb 200 :D i na orginalnym chłodzeniu. SB jest BARDZO ciepły ale nei aż tak. Może to dlatego że t nowa ver mostków. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hawk Opublikowano 2 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 2 Maja 2003 Ja mam fsb 200 :D i na orginalnym chłodzeniu. SB jest BARDZO ciepły ale nei aż tak. Może to dlatego że t nowa ver mostków. Pamięci masz puszczone synchro :?: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grinch Opublikowano 2 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 2 Maja 2003 Ja mam fsb 200 :D i na orginalnym chłodzeniu. SB jest BARDZO ciepły ale nei aż tak. Może to dlatego że t nowa ver mostków. Pamięci masz puszczone synchro :?: Tak, idzie na 230 synchro ale niechce katować pamieci. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hawk Opublikowano 2 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 2 Maja 2003 Ja mam fsb 200 :D i na orginalnym chłodzeniu. SB jest BARDZO ciepły ale nei aż tak. Może to dlatego że t nowa ver mostków. Pamięci masz puszczone synchro :?: Tak Jakie masz timingi na ramie :?: u mnie przy optimal przy 200x11 troszku siem sypie winda :P Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grinch Opublikowano 2 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 2 Maja 2003 6.3.3.2.5 2.9V :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Skolim Opublikowano 2 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 2 Maja 2003 Jestem ciekaw ilu osobom udało się podkręcić sprzęt pod epoxem kompletnie bezawaryjnie i bez problemów.No ja tez z tych szczęśliwców :) U mnie max stabilnie FSB 212 synchro, na nastawach 6,3,3,2.5 2.9V. Moje pamiątki maja ciekwą przypadłaść, że na tych nastawach przechodzą testy spox (choć nie katowałem ich po 5 godzin bo nie mam radiarotów), ale o jeden MHz wyżej nie ładują nawet windy na nagorszych timingach. Ale jestem i tak bardzo zadowolony :D . Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grinch Opublikowano 2 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 2 Maja 2003 I ktoś mi powie że ABIT lepszy :D :wink: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
majson Opublikowano 2 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 2 Maja 2003 Luck is a skill. Chyba jakoś źle trafiłem z tą płytą. Spróbuje na innych pamięciach :( :( :( Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MaStEr Opublikowano 2 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 2 Maja 2003 Ja mam fsb 200 :D i na orginalnym chłodzeniu. SB jest BARDZO ciepły ale nei aż tak. Może to dlatego że t nowa ver mostków. Pamięci masz puszczone synchro :?: Tak Jakie masz timingi na ramie :?: u mnie przy optimal przy 200x11 troszku siem sypie winda :P Ja mam 5,2,2,2.0:D przy 2.7 v puszczone oczywiście synchro Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grinch Opublikowano 2 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 2 Maja 2003 Ja mam fsb 200 :D i na orginalnym chłodzeniu. SB jest BARDZO ciepły ale nei aż tak. Może to dlatego że t nowa ver mostków. Pamięci masz puszczone synchro :?: Tak Jakie masz timingi na ramie :?: u mnie przy optimal przy 200x11 troszku siem sypie winda :P Ja mam 5,2,2,2.0:D przy 2.7 v puszczone oczywiście synchroALe jakie ty masz pamieci :roll: :wink: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zachar Opublikowano 2 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 2 Maja 2003 Czy epox rda pozatym ze nie ma dzwiękówki(dobrej),firewire i sieciówki jest gorszy od rda+.Tzn czy będzie miał gorsze wyniki w podkręcaniu i przedewszystkim w stabilności?Mam audigy karte więc soundstorm odpada,audigy posiada firewire a sieciówki to leżą u mnie w zapasie w domu więc nie wiem czy jest sens dopłacać 70 zł do rda+. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grinch Opublikowano 2 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 2 Maja 2003 Czy epox rda pozatym ze nie ma dzwiękówki(dobrej),firewire i sieciówki jest gorszy od rda+.Tzn czy będzie miał gorsze wyniki w podkręcaniu i przedewszystkim w stabilności?Mam audigy karte więc soundstorm odpada,audigy posiada firewire a sieciówki to leżą u mnie w zapasie w domu więc nie wiem czy jest sens dopłacać 70 zł do rda+.W podkręcaniu nie będzie żadnych różnic, co do stabilności to neiwiem. Epox bez + mniej się grzeje co może mieć wpływ na stabilność. Ważny też jest rev płytki. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...