Skocz do zawartości
Gość

Epox 8RDA(+) - Zlote rady, codzienne problemy..

Rekomendowane odpowiedzi

ja mimo ze sprzet mam juz dosc troche czasu do konkretniejszego krecenia wezme sie dopiero jak bede mial wc, nie wiem czy mam racje ale mam h***wy cooler i przy kreceniu mam 53 stopnie, wg mnie ma to wplyw na to ze kom sie zwiesza przy 3dmarku..?

wlasnie, 3dmark. ten program spedza mi sen z powiek, jesli podkrece kompa puszcze mu prima + wygrzewanie ccr + pakowanie gigowego p[liku na raz ( powiedzmy na jakas... godzine) wszystko jest ok. zadnych wiechniec, nic. temp 53.

ale jak puszcze 3dmarka to wywala po chwili, ew najpozniej po 3 tescie..

grafa nie krecona, timingo na optimal... nie wiem.. moze mi ktos cos podpowiedziec?

na polnocnym mam zalmana, na poludniowym org. coler epoxa, na mosfetach radiatorki..

zasilka to enlight 300, (aha.. jak na epoxie sprawdzic 3,3v?)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy ktoś prubował włożyć na duala 2 pamięcie o takiej samej pojemności ale rożnych firm i różnych cas latency ?Czy muszą być identyczne pamięci?

Lepiej zeby były identyczne. Epoks lubi byc kapryśny. Wczesniej miałem dwa twinmosy, ale kazy miał inne oznaczenie kosci i kupa. W dualu gryzły się jak psy :!: :!: :!:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cześć!

Ja tu zaatakuje trochę z innej beczki. Mój Epox 8RDA+ dziwnie się zachowuje, tzn nie puszcza mi zasilania na kompa.

Jest tak: Pracuje na kompie i chce go wyłączyć, robię to z windy XP i później z listwy - całkowity OFF - do tej pory wszystko OK. Ale gdy zaraz chcę go ponownie włączyć nie mogę tego zrobić. Mobo odcina zasilanie i muszę odczekać jakieś 5-10 minut aby znowu móc pracować na kompie.

Podejrzewam tu dwie rzeczy albo Epox jest walnięty, albo zasiłka nie wyrabia (Codegen 300W).

Mój config:epox 8rda+, Athlon 2000+ Xp (palomino), Radeon 9700, hdd,cdrw,dvd

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cześć!

Ja tu zaatakuje trochę z innej beczki. Mój Epox 8RDA+ dziwnie się zachowuje, tzn nie puszcza mi zasilania na kompa.

Jest tak: Pracuje na kompie i chce go wyłączyć, robię to z windy XP i później z listwy - całkowity OFF - do tej pory wszystko OK.  Ale gdy zaraz chcę go ponownie włączyć nie mogę tego zrobić. Mobo odcina zasilanie i muszę odczekać jakieś 5-10 minut aby znowu móc pracować na kompie.

Podejrzewam tu dwie rzeczy albo Epox jest walnięty, albo zasiłka nie wyrabia (Codegen 300W). 

8O asz dziw ze ci to wogule dziala :!: :!: athlonic 2000 i do tego radek 9700 :!: :!: :!: :?: wyrazy podziwu :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cześć!

Jest tak: Pracuje na kompie i chce go wyłączyć, robię to z windy XP i później z listwy - całkowity OFF - do tej pory wszystko OK.  Ale gdy zaraz chcę go ponownie włączyć nie mogę tego zrobić. Mobo odcina zasilanie i muszę odczekać jakieś 5-10 minut aby znowu móc pracować na kompie.

Zasilka na 99% - u mnie stary codeshit od czasu do czasu przy wlaczeniu nie podawal napiecia na CDRW przez co boot sie wieszal na wykrywaniu urzadzen (cos "wisialo" na tasmie IDE ale nie wiadomo BIOSowi co bo nie bylo zasilania w urzadzeniu) - trza bylo wszystko wylaczyc na okolo 2 minuty (listwa tez) - i po ponownym wlaczeniu bylo ok. Od zmiany zasilki na fortrona (okolo miesiaca) problemu zniknal.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cześć!

Jest tak: Pracuje na kompie i chce go wyłączyć, robię to z windy XP i później z listwy - całkowity OFF - do tej pory wszystko OK.  Ale gdy zaraz chcę go ponownie włączyć nie mogę tego zrobić. Mobo odcina zasilanie i muszę odczekać jakieś 5-10 minut aby znowu móc pracować na kompie.

Samobójstwo :D Codeszit + r9700 i antek 2000+ palmino :D o MOBO nie wspomne :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy ktoś prubował włożyć na duala 2 pamięcie o takiej samej pojemności ale rożnych firm i różnych cas latency ?Czy muszą być identyczne pamięci?

Lepiej zeby były identyczne. Epoks lubi byc kapryśny. Wczesniej miałem dwa twinmosy, ale kazy miał inne oznaczenie kosci i kupa. W dualu gryzły się jak psy :!: :!: :!:

Ja u siebie spr. (właśnie mam 1GB Ram'u w kompie :P ) na dwóch różnych kościach 1xKingston 333 (ten co w podpisie) i 1x Elixir 333 lata wszystko aż miło ustawiłem je na FSB200 i latały w dualu aż siem kciało patrzeć 8) :wink: :wink:. Moim zdaniem wszystko zależy jak siem trafi na kości może siem tak nawet zdażyć że kości tej samej firmy czy nawet serii mogą siem kaszanić. Life is brutal ... and full of niesprawdzonych kości ram :P 8) :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nomad napisał:  

Cześć!  

Jest tak: Pracuje na kompie i chce go wyłączyć, robię to z windy XP i później z listwy - całkowity OFF - do tej pory wszystko OK. Ale gdy zaraz chcę go ponownie włączyć nie mogę tego zrobić. Mobo odcina zasilanie i muszę odczekać jakieś 5-10 minut aby znowu móc pracować na kompie.  

Samobójstwo Codeszit + r9700 i antek 2000+ palmino o MOBO nie wspomne

Może trochę jaśniej :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nomad napisał:  

Cześć!  

Samobójstwo Codeszit + r9700 i antek 2000+ palmino o MOBO nie wspomne

Może trochę jaśniej :wink:

Przy takiej konfiguracji najmniejszym problemem bedzie jak CI się tylko zasiłka zjara :D a najwiekszym jak reszta :? Przecież codeszit ledwo co daje 250W, a to za mała moc aby normalnie uytkować taki sprzęt jak twój.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam takie pytanie:

Do czego dokładnie służy funkcja [CPU THRM-Throttling

w Advanced Chipset Features.

Czytałem instrukcje obsługi ale tam prawie wcale nie jest nic napisane tylko tyle że przez pewin procent czasu procek

bendzie [idled :D znaczy ciepła.

Jaką funkcje najlepiej włączyć procentowo oczywiście

domyślnie jest 50%

a może najlepiej wogule to wyłączyć.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam takie pytanie:

Do czego dokładnie służy funkcja [CPU THRM-Throttling

w Advanced Chipset Features.

Czytałem instrukcje obsługi ale tam prawie wcale nie jest nic napisane tylko tyle że przez pewin procent czasu procek

bendzie [idled :D  znaczy ciepła.

Jaką funkcje najlepiej włączyć procentowo oczywiście

domyślnie jest 50%

a może najlepiej wogule to wyłączyć.

www.8rdafaq.com

CPU THRM-Throttling - This is a fairly worthless feature, and if you want the protection provided by this type of thing then I suggest that you enable "ACPI Shutdown Temperature" in the "PC Health" section. This feature just runs the cpu at a lower speed when it starts to overheat. This is bad for two reasons: First, if you are having an overheating problem, you might not notice it due to this! Second, this will not solve any overheating problems! You should not be running a system that you cannot properly cool. Disable this.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja mimo ze sprzet mam juz dosc troche czasu do konkretniejszego krecenia wezme sie dopiero jak bede mial wc, nie wiem czy mam racje ale mam h***wy cooler i przy kreceniu mam 53 stopnie, wg mnie ma to wplyw na to ze kom sie zwiesza przy 3dmarku..?

wlasnie, 3dmark. ten program spedza mi sen z powiek, jesli podkrece kompa puszcze mu prima + wygrzewanie ccr + pakowanie gigowego p[liku na raz ( powiedzmy na jakas... godzine) wszystko jest ok. zadnych wiechniec, nic. temp 53.

ale jak puszcze 3dmarka to wywala po chwili, ew najpozniej po 3 tescie..

grafa nie krecona, timingo na optimal... nie wiem.. moze mi ktos cos podpowiedziec?

na polnocnym mam zalmana, na poludniowym org. coler epoxa, na mosfetach radiatorki..

zasilka to enlight 300, (aha.. jak na epoxie sprawdzic 3,3v?)

Trzeba było czytać cały wątek - napięcie 3.3 na tej płycie można sprawdzić miernikiem 8) i chyba nie ma innej możliwości.

Co do zawieszek, to nie wiem jaką magistralę ustawiłeś - mi np. płyta nie wyrzymuje fsb 200 i w 3d wszystko (wcześniej lub później) wywala się, za to pod windą co bym nie robił (np. Prime95+Winamp+pakowanie plików)chodzi ok.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ludzie tragedia. Chciałem flashnąć sobie biosik. Moja płyta oryginalnie miała bios z 2003.03.05, czyli dość nowy. Miałem zamiar sprawdzić jak będzie chulać ze starszym, bo słyszłem opinie, że można bardziej podkręcić FSB i jest stabilnie. Zapodałem sobie biosik z 2003.01.29. Flashowanie OK. Nie wywaliło żadnego błędu. Wszystkie paseczki przeszły. Sumy kontrolne OK. REsecik. Zworka od CMOS - resecik. Włączamy zasilanie. I płyta jest martwa. :evil: :evil: :evil: :evil: . Bateria wyciągnięta na godzinę. I kupa. Czy możliwe jest, że starszy bios, może nie pasować do nowszych wersji płyty głównej :?: . Co jest grane :?: :?: Może ktoś mnie oświeci. Może ktoś przeżył coś podobnego. Please help. I jeszcze jedno pytanie. Czy Epox obsługuje ratowanie biosu z dykietki ratunkowej? Potrzebny jest BIOS z boot blockiem i wydaje mi się że tego nie ma. :cry:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cześć!

Zasiłka do wymiany!!!

Właśnie zmieniłem swojego codeshita 250W na Chieftec360W, i powiem ci jedno - niebo a ziemia.

Jak wyciągnąłem swojego codegena to miałem wrażenie, że trzymam tylko obudowę zasilacza w ręcę+wentylatorek w środku - nic dziwnego, że to takie szajsowate wyroby. Natomiast Chieftec odpowiednio dociążony :twisted: ale nie będę się tu podniecał ciężarem zasilacza, tylko chodzi o to żeby napięcia były ok i teraz w końcu są.

Pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak widzę to Chieftec rulez, więc chyba mój wybór był trafny - czekam do piątku.

Zastanawia mnie na ile nieodpowiednia zasiłka może ograniczać moc Radeona 9700 i czy to jest w ogóle możliwe.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przegryzłem się przez cały ten topic i dorzucę swoje cztery grosze:

1. Stery IDE nvidii są do pupy. Jeśli ktoś chce poczytać coś więcej:

http://www.nforcershq.com/forum/viewtopic.php?t=15269

Sam miałem jaja z cdkami, więc wróciłem do MSowych. Najciekawsze jest to, że i w sterach 2.00 i 2.03 są dwa stery nvidii: 2.70 i 3.07. O ile na tych pierwszych coś jeszcze chodziło, to na drugich winXP wogóle nie chciał się podnieść.

2. Dobra zasiłka to podstawa!!!

U mnie z tzw. palcem w telewizorze komp wstał na FSB200MHz synchro na byle szajsungach (co prawda tajmingi marne, bo 6-4-4-2 @ 2.77V, ale nie chciałem ich więcej męczyć bo czekam na lepciejsze pamiątki :D ). Jak będzie woda to zobaczymy co więcej da się wycisnąć. Acha, nie wiem jak to się ma do duala, bo mam na razie tylko jedną kostkę.

3. Jeśli chodzi o chłodzenie: proc hula na 10.5x200MHz @ 1.675V (bez wody więcej nie dawałem), w biosie włączone wszystko, a zmieniłem tylko gume orbit na NB na zwykłą silikonową pastę (temp proca w loadzie 42C @ zwykłym miedzianym qlerze spire). Zero chłodzenia SB, NB na standardzie, MOSFETy jak epox stworzył. Zero zwisów przy 3dsmarkach i wygrzewaniu UD.

4. Jeśli chodzi o pomiary temperatur, śmigieł i napięć - polecam epoxowego USDM v1.07 - mały, prosty i bez wodotrysków.

To tyle.

Pozdro.

M.

PS. Jest nowy beta bios @ święto pracy :D :

ftp://ftp.uunet.co.za/pub/incoming/8rda3501.zip

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do zawieszek, to nie wiem jaką magistralę ustawiłeś - mi np. płyta nie wyrzymuje fsb 200 i w 3d wszystko (wcześniej lub później) wywala się, za to pod windą co bym nie robił (np. Prime95+Winamp+pakowanie plików)chodzi ok.

U mnie to samo (10,5x200 - prime95 itp OK) 3D mark wywala sie, co prawda moze napieca zbyt slabe mam 5,5V=min4,76V. Co dziwne po odpieciu cd, cdrw, kieszeni (fire wire, lan off w biosie) napiecia mi nie podskakuja. Na 11x195 synchro buja all az milo. Nie mam pojecia co jest grane. Niestety nie moge skolowac mocnego zasilacza :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie to samo (10,5x200 - prime95 itp OK) 3D mark wywala sie, co prawda moze napieca zbyt slabe mam 5,5V=min4,76V. Co dziwne po odpieciu cd, cdrw, kieszeni (fire wire, lan off w biosie) napiecia mi nie podskakuja. Na 11x195 synchro buja all az milo. Nie mam pojecia co jest grane. Niestety nie moge skolowac mocnego zasilacza :(

Było o tym na początku topica (poczytaj), może pamięci ci nie wydalają zmień timingi lub zmień slot

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

:lol: :lol: :lol: :lol: mam lame problem :lol: :lol: :lol:

8RDA mam i dopiero od niedawna wrzucilem mobo do budy i zaczalem kombinowac z diodami pzy obudowie (wiadomo powerLED, HDD LED) i tutaj mam problem (a problem jest to dla mnie bardzo duzy :lol:) - otoz dioda od dysku dogole nie swieci - jest ciagle w idle - mimo ze dysk daje na defraga to qpaa ,nic, ciemnosc :? - jak resetuje kompa to w poscie dioda od dyskow sie zaswieca na chwile , pozniej jak juz winda sie laduj - dioda gasnie , jeszcze raz mignie i koniec - tak jest za kazdym razem - o co tutaj biega ?? :?

aha 0 probowalem z polaryzacjami diody - qpa

co ciekawe - napiecie na pinach od wyjscia na HDD LED wynosi zaledwie 1,39 d 1,5 V :? - to jest dla mnie naprawde dziwne

po restarcie to podejrzewam ze powraca na chwile 5V

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a umnie jest problem z sieciówką na rda+ windows xp pro nie che go wykryc jak mu podam ścieżke do sterów zarzuci je ale w menedzerze jest komunikat że urządzenie działa nie poprawnie (KOD 10) przeinstalowałem sysytem, inic nie che wykryć sieciówki jak powinno byc w biosie w miejscu power dla lan disable oczywiście ??? :-( a moze cos inne mam przestawiuone w biosie pomózcie bo che sobie pograc przez siec i po to kupiłem + aby miec lan :-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

JEST NOWY OFICJALNY BIOS !!http://www.epox.org/bios/8rda/8rda.zip

Tiaa .. zwis za każdym razem przy próbie wejścia w 'DIMM voltage regulator' w nowym, pięknym biosie. Vdimm - sztywne 2.72V (auto)

.......

Jest OK - starczy załadować po tym domyślne ustawienia, heh

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Było o tym na początku topica (poczytaj), może pamięci ci nie wydalają zmień timingi lub zmień slot

Zmienilem sloty, pamieci pracuja teraz w trybie single i wszystko smiga az milo 10,5x200@1.5V. Jeszcze tylko testy stabilnosci i bedzie ql

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

:lol:  :lol:  :lol:  :lol: mam lame problem  :lol:  :lol:  :lol: 

8RDA mam i dopiero od niedawna wrzucilem mobo do budy i zaczalem kombinowac z diodami pzy obudowie (wiadomo powerLED, HDD LED) i tutaj mam problem (a problem jest to dla mnie bardzo duzy :lol:) - otoz dioda od dysku dogole nie swieci - jest ciagle w idle - mimo ze dysk daje na defraga to qpaa ,nic, ciemnosc :? - jak resetuje kompa to w poscie dioda od dyskow sie zaswieca na chwile , pozniej jak juz winda sie laduj - dioda gasnie , jeszcze raz mignie i koniec - tak jest za kazdym razem - o co tutaj biega ?? :?

co ciekawe - napiecie na pinach od wyjscia na HDD LED wynosi zaledwie 1,39 d 1,5 V :? - to jest dla mnie naprawde dziwne 

nie przejmuj sie, u mnie dioda swieci sie na stale bez wzgledu czy dysk pracuje czy nie :), napiecie na pinach jest stale 4.6 V, wyglada na to ze na tej plytce cos sie dzieje z dioda HDD, ale olac to :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zmienilem sloty, pamieci pracuja teraz w trybie single i wszystko smiga az milo 10,5x200@1.5V. Jeszcze tylko testy stabilnosci i bedzie ql
Widzisz, tylko że ja mam jedną kostkę ramu (kingston na infineonach - przy timingach 5 3 3 2.5 na 2.63v biegaja przy fsb 195 i wszystko jest oka, zarówno w windzie jak i w 3d. Gdy ustawię na 200 i timingi chociażby 9 4 4 3 to i tak w 3dmarku wywala się :( Chyba płyta mi nie wyrabia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

:lol:  :lol:  :lol:  :lol: mam lame problem  :lol:  :lol:  :lol: 

nie przejmuj sie, u mnie dioda swieci sie na stale bez wzgledu czy dysk pracuje czy nie :), napiecie na pinach jest stale 4.6 V, wyglada na to ze na tej plytce cos sie dzieje z dioda HDD, ale olac to :D

a juz sobie przygotowalem ladniutkieg analogowego VU-METERKA z niebieska szybka aby mi mierzyl poziom odczytu dysku - u mojego starego smiga jak marzenie :cry: :cry: :cry:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Widzisz, tylko że ja mam jedną kostkę ramu (kingston na infineonach - przy timingach 5 3 3 2.5 na 2.63v biegaja przy fsb 195 i wszystko jest oka, zarówno w windzie jak i w 3d. Gdy ustawię na 200 i timingi chociażby 9 4 4 3 to i tak w 3dmarku wywala się :( Chyba płyta mi nie wyrabia.

Ja mam kingstony na kosciach kingstona. Na wysokich timingach pamieci szly max na 175Mhz, powyzej odarazu syrena wyla. Wyczytalem na www, ze ten epox lubi ustawienia 3.3.2.2 albo 3.3.3.2 juz nie pamietam dokladnie. Ustawielm powyzsze czasy i dalem 180MHz, poszlo, potem 190MHz poszlo, 200MHz poszlo. Prime ok, memtest ok, 3D zwiechy. Nie pomagaly zmieny timingow zwiekszanie napiecia na pamieci. Wyjalem ze slotu dimm 1 i wrzucilem do dimm2 (praca w trybie single) i buja. Co dziwne ustawienia wysokich timingow powoduja restart kompa podczas ladowania sie windy, a te bardziej wyzylowane sa stabilne. Moze te moje pamieci to jakies obnizone HyperX ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Siemanko!!!

Jakiś czas temu przedstawiłem w tym wątku swój problem:

Cześć!  

Dzisiaj mamy piątek, mam już Chieftec'a a problem pozostał. Panie i Panowie to nie była niestety sprawa zasilacza. Zupełnie tego nie rozumiem - poprostu płyta ponownie odcina zasilanie i włącza się jakby CPU Overheating Protection - słychac tylko jakiś tępy dźwięk ze speaker'a.

Chyba ten mój Epox'ik jest jednak do wymiany, bo na razie nic sensownego nie przychodzi mi do głowy. Może coś mi poradzicie ludzie.

A teraz coś na rozwałkę: Facet w serwisie stwierdził, że to może być wina Radka, który może nie tak siedzieć w AGP. Coś tam pieprzył a laminacie i o śledziu, i że nawet dotknięcie palcem obudowy może spowodować taką obsuwę - zupełnie nie wiem skąd biorą się takie pomysły i tacy ludzie. Po prostu zrobiło mi sie głupio, że on jest taki głupi. I oni teraz mieli by zająć się moim sprzętem - ZGROZA.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...