Skocz do zawartości
Gość

Epox 8RDA(+) - Zlote rady, codzienne problemy..

Rekomendowane odpowiedzi

Czy jest juz patch do polskiej wersji XP ktory likwiduje problem znieksztalcen dzwieku przy intensywnej pracy dysku?

a czy przypadkiem nie wynika to z przegrzania mostka południowego, ja zarówno na epox'ie 8rda+ jak i na abit'cie nf7-s mam to samo, mostek się grzeje i dzwięk trzeszczy i przeskakuje

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jakiś czas temu zmieniłem mojego 8RDA na taką samą wersję, "FSB400 Ultra Edyszyn :)" bez przeinstalowywania windowsa. Winda wykryła nowe moski i chodzi do tej pory bez problemu. Nie bawiłem się w benchmarkowanie, aż coś mnie dzisiaj naszło i zrobiłem testy - na 12x200 w 3dM2003 miałem 1244, w porównaniu - na starej płycie 12x196 1512 (!). W 3dMark 2001 (nie SE) - ok 8400 (!), a na starej płycie było ok 10k! 3dmarka 2001se nie testowałem, bo przy dx9.0 nie chce się odpalać, ale na starej płycie miałem ok 11k. Czy to możliwe żeby wyniki tak spadły "tylko" przez to że po zmianie płyty Win nie był przeinstalowany? Przecież to praktycznie takie same płyty...

Win XP SP1, nforce drivers 2.45, Cat 3.4, konfig jak niżej. Z góry dziękuję!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy to możliwe żeby wyniki tak spadły "tylko" przez to że po zmianie płyty Win nie był przeinstalowany? Przecież to praktycznie takie same płyty...

Win XP SP1, nforce drivers 2.45, Cat 3.4, konfig jak niżej. Z góry dziękuję!

IMHO jak najbardziej naturalne..u mnie tylko przez zabawy ze sterownikami wynik w 3DM01se wynik spadl o prawie 2k..do jakichs 8100pt..wiec..i t yi ja powinnismy przinstalowac te windy :)

inna sprawa, ze czasu ani checi nie ma 8)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

IMHO jak najbardziej naturalne..u mnie tylko przez zabawy ze sterownikami wynik w 3DM01se wynik spadl o prawie 2k..do jakichs 8100pt..wiec..i t yi ja powinnismy przinstalowac te windy  :)

inna sprawa, ze czasu ani checi  nie ma 8)

Ano właśnie... dzieki za zainteresowanie - w najblizszym czasie postaram sie złapać jakiś inny dysk, postawic winde od nowa i potestowac - dam znac jak i co.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hmm..no te moje Kingstony..obojetnie jakie bym timingi e dawal ..nawet CL3 to wyzej 175 nie podskocza...fakt, ze nie mam chlodzenia na nich..ani na NB i SB...ale zeby naewt 190 nie poszly..moze to zasilka..niee.. :)

niewazne-i tak maszynka na tej plycie smiga az milo :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do napięcia DDRam ,miałem to samo ,

zazwyczaj przy ostrym podkręcaniu wyższa napięcie powinno być bardziej odpowiednie ,

niestety u mnie jak dałem 2.9v to max co mogłem wycisnąć

to FSB 209 MHz ,dziwne ,może poprostu zasiłka nie wyrabia ,

bo w testach jakie czytałem w internecie prawie zawsze

wyższe napięcie daje lepsze mozliwości kręcenia ,

problem moze być z przegrzewaniem sie kostek..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

gREG PG - u mnie na CL 3 płyta też się nie bootuje (Nforce nie lubi CL 3) - spróbuj na CL 2.5. Ja też nie mam żadnego dodatkowego chłodzenia na ramie, ale na NB i SB - owszem. z resztą jak masz RDA+ na NForce2 Ultra który obsługuje oficjalnie FSB 200 MHz to powinien brykać bez żadnego dodatkowego chłodzenia, czy dobrze myślę? Inaczej Epox zmuszałby posiadaczy Bartonów na FSB 200 do upgradów chłodzenia płyty....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam :-) Posiadam Mobo rev. 1.1 rda+.W niedługim czasie mam zamiar zareklamować ją z powodu nie działająej ochrony termicznej procesora.Mam w związku z tym pytania do was :-)Co zrobić żeby moje mobo zostało wymienione na rev. 2.1 i czy wogóle Pronox posiada takową wersje tej płyty??Czy ktoś miał podobną sytuacje i udało mu się załapać na taką mobo??za odp. z góry thx i pozdr...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wlasnie chulam na nowym BIOSie do naszego mobo Panowie (z 27 sierpnia 2003) :). Z widocznych zmian tylko tyle, ze moj XP2500+ od razu jest wykrywany jako 2500 a nie 1100 MHZ jak poprzednio przy zresetowanych ustawieniach BIOSu. Poza tym zadnych zmian - nawet wszelkiego rodzaju marki nie drgnely ;).

BIOSa chyba nie ma na razie na oficjalnej stronie - mozna sciagnac go MagicBiosem (tylko najnowszym ze strony Epoxa) albo bezposrednio ze strony 8RDAFAQ - http://www.8rdafaq.com

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam :-) Posiadam Mobo rev. 1.1 rda+.W niedługim czasie mam zamiar zareklamować ją z powodu nie działająej ochrony termicznej procesora.Mam w związku z tym pytania do was :-)Co zrobić żeby moje mobo zostało wymienione na rev. 2.1 i czy wogóle Pronox posiada takową wersje tej płyty??Czy ktoś miał podobną sytuacje i udało mu się załapać na taką mobo??za odp. z góry thx i pozdr...

Jak sprawdziłeś że ochrona termiczna nie działa?

Można spróbowac wymienić - pewnie i tak nie będą mieli wersji 1.1 tylko nowsze. Tylko że to pewnie 2 tygodnie bez kompa:((

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Można spróbowac wymienić - pewnie i tak nie będą mieli wersji 1.1 tylko nowsze. Tylko że to pewnie 2 tygodnie bez kompa:((

Poprostu włączyłem w bios "Shutdown Temperature" i nic...komp na temp. ,którą ustawiłem działał nadal a powinien się wyłączyć.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Poprostu włączyłem w bios "Shutdown Temperature" i nic...komp na temp. ,którą ustawiłem działał nadal a powinien się wyłączyć.

Ale zanim ja oddasz do serwisu sproboj nowego BIOSa - jeden z featuresow to jest Fixed CPU warning temperature/

Shutdown temperature function fail.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale zanim ja oddasz do serwisu sproboj nowego BIOSa - jeden z featuresow to jest Fixed CPU warning temperature/

Shutdown temperature function fail.

Tak też próbowałem i...lipa!!!tylko "cpu warning temperature" zaczeło działać :-/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie mozecie powiedziec na ktorej stronie jest jakas rozmowa lub poruszenie tematu z dzwiękiem znaczy problemu z dzwiękiem bo mam problem gdyz w divixie wydaje mi sie ze dzwiek nienadąża i mi sie troche dzwiek krzaczy a mam 8rda bez "+". z gory wielkie dzieki bo po przeczytaniu 11 stron

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

po zaistalowaniu nowych driverów Nforeca nie działa mi sieciówka, konkretnie; komp widzi się z laptopem ale za chol.ere nie można nic przełożyć z jednego do drugiego. Może zaistalować od nowa netbui'e i inne takie. Macie jakieś inne pomysły?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,

ostatnio mam na uwadze dwie plytki: 8rda+ i fic au13... ale to jest nie wazne... oba maja nieoficjalnego SS. dzisiaj w pytaniu do faceta z Siriusa o SS na epoxie i au13 (wersji tanszej) mowi, ze nieoficjalny Sound Storm jest kiepski i cienkiej jakosci... poleca mi wersje zamiast za 376, bogatszego za 460... czy to moze byc prawda z tym nieoficjalnym ss czy tylko sprzedawca chce abym wzial cos drozszego???

pozdrawiam

MaKs

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam !!!

Mam pytanie odnośnie Ochrony termicznej , powiedzcie jak i gdzie mam ustawić temp, przy której mi komp będzie sie wyłączał, bo ja chyba pomyliłem opcje w biosie . Chciałbym sprawdzić czy u mnie ta ochrona będzie działać!!

Z góry dzięki za odpowiedź !!!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam. ZNalazl ktos moze program dzieki ktoremu bedzie mozna sterowac predkosciami fanów ? SpeedFan w versji 4.09 mimo pełnego wsparcia dla nforce2 niestety nie moze sobie poradzic z tym problemem. Moze jakas alternatywa ?

Pozdro, Grinch.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kurde juz nigdzie nie ma Epoxa 8RDA+  wszedzie tylko juz 8RDA3+ ...

www.sirius.pl

Dzwonilem ...powiedzieli ze nie ma i juz nie bedzie ... ale juz znalałem :-)

tylko teraz mam problem ze swoim epoxem bo podczas burzy spaliło sie jedno USB w kompie w które był włozony kabel od modemu kablowego ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...