Skocz do zawartości
Gość

Epox 8RDA(+) - Zlote rady, codzienne problemy..

Rekomendowane odpowiedzi

A ja jeszcze raz w sprawie zmiany (flaszowania) Biosu.

Jest jakby pewien chaos informacyjny:

Wiadomo, iż przed falszowniem i po flaszowniu należy bezwzględnie doprowadzić BIOS do stanu fabrycznego (usunąć wprowadzone samodzielnie ustawienia). Jest to na swój sposób logiczne jednak są różne metody osiągnięcia tego stanu:

1. Na holenderskiej stronie Epoxa piszą iż należy przed i po flaszowaniu ustawić opcje w Biosie jako OPTIMIZED DEFLAUT i tyle.

2. Niemcy wymagają dokonania tej czynności też przed i po - ale zworką, czyli CLEAR BIOS. Ta metoda ma tą wadę iż wymaga otwierania obudowy komputera.

3. BIOS można też zresetować programowo: efekt jak u niemców ale nie wymaga otwierania obudowy.

Jaka jest Wasza praktyka? Szczególnie interesują mnie wypowiedzi tych którzy sobie uszkodzili BIOS.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja jeszcze raz w sprawie zmiany (flaszowania) Biosu.

Jest jakby pewien chaos informacyjny:

Wiadomo, iż przed falszowniem i po flaszowniu należy bezwzględnie doprowadzić BIOS do stanu fabrycznego (usunąć wprowadzone samodzielnie ustawienia). Jest to na swój sposób logiczne jednak są różne metody osiągnięcia tego stanu:

1. Na holenderskiej stronie Epoxa piszą iż należy przed i po flaszowaniu ustawić opcje w Biosie jako OPTIMIZED DEFLAUT i tyle.

2. Niemcy wymagają dokonania tej czynności też przed i po - ale zworką, czyli CLEAR BIOS. Ta metoda ma tą wadę iż wymaga otwierania obudowy komputera.

3. BIOS można też zresetować programowo: efekt jak u niemców ale nie wymaga otwierania obudowy.

Jaka jest Wasza praktyka? Szczególnie interesują mnie wypowiedzi tych którzy sobie uszkodzili BIOS.

Ja stosuje metode "holenderska" z tym ze nie daje optimized defaults a fail-safe defaults + wlaczenie stacji dyskow w biosie (bo sie sama wylancza wtedy) i update biosu z dyskietki (alt+f2) przy poscie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

przelozylem pamiec i dalej to samo :/ przy szynie 166 pamiec biega na 2-2-2-5 a przy 200 max to 2-3-3-7 przy napieciu 2.9V. max co wykrecilem synchro to 205 przy 2,5-3-3-8 :( asynchro przy 2,5-3-3-8 ida na 223.

Druga sprawa to ten dziwny mnoznik. Przy pozostalych szynach mam dostepne wszystkie a przy 200 tylko 8,5; 9,5; 12 i 12,5. co jed z tym grane :(

a poza tym teraz winda strasznie sie muli mimo teoretycznie szybszych pamieci. :/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

teraz mam ten z 27/08, ale z wczesniejszym bylo to samo. Tez mnie ta sprawa ciekawi. Bylem nawet na forum podanym na www.epox.org, ale nic tam nie znalazlem.

do tego system chodzi jakby chcial a nie mogl :( na moich starych kingstonach pc2100@2700 lepiej to chodzilo.

jutro wezme nowa kostke i sie pobawie.

juz wiem, ze Epox usunal mnoznik 9 w poprzednim biosie,ale dalej nie wiem czemu przy szynie 200 chodza tylko cztery mnozniki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To ja juz nie wiem. Moze jakas kostka nie taka, jak wezmiesz nowa to zdaj relacje. Mnie najbardziej wkurza, ze nie moge zainstalowac sterownikow do nforce 2.03, tych 2.45 tez nie. Zawiesza mi sie przy koncu. Mam polskiego windowsa, wiec sciagam te international. Te z plytki epoxa wchodza bez problemow. Denerwuje mnie to na maxa.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja mam 2.03 i win xp pro pl *2 i chodza bez problemu.

z ta pamiecia najsmieszniejsze jest to, ze asynchro chodza na 233 a przy procu na 166. w sobote bede szedl potestowac proca na innym sprzecie i najwyzej wymienie go na thortona i moj bedzie do wziecia, a kosc i tak wymienie :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niemiec, a może by tak nowszy bios??

08/27/2003 

1) Add "Auto_Precharge_Selectable" option to patch some DDR unstable issue. (i.e. A-DATA DDR400 / TwinMOS DDR 400) 2) Add support MagicScreen utility function. 3) Reduce code size for aggressive ROMSIP table. Enabled CPU Interface item. 4) Solved CPU warning temperature/Shutdown temperature function fail. 5) Show help message for VDD Voltage Regulator item. 6) Update awdflash.exe utility version of 8.23F to 8.24V. 7) Remove some items: -OS Select For DRAM > 64MB -Typematic Rate Setting -Typematic Rate (Chars/Sec) -Typematic Delay (Msec) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Uprzejmie informuję Szanowne Towarzystwo iż od wczoraj jestem posiadaczem 8RDA3 rev. 2.0. Ma aktywne chłodzenie mostka północnego. To tego Barton 2500 i 2 x Kingmaxy 256 PC400.

Tak na dzień dobry puściłem Bartona jako 3200 i jest O.K.

Gorzej z pamięciami: ustawienia agresywne (jak barton jest 3200)powodują "wycie": jak się tego pozbyć?

Czym sensownie mierzyć temperaturę procka? Speedfan pokazuje 51deg.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niemiec, a może by tak nowszy bios??

08/27/2003  

1) Add "Auto_Precharge_Selectable" option to patch some DDR unstable issue. (i.e. A-DATA DDR400 / TwinMOS DDR 400) 2) Add support MagicScreen utility function. 3) Reduce code size for aggressive ROMSIP table. Enabled CPU Interface item. 4) Solved CPU warning temperature/Shutdown temperature function fail. 5) Show help message for VDD Voltage Regulator item. 6) Update awdflash.exe utility version of 8.23F to 8.24V. 7) Remove some items: -OS Select For DRAM > 64MB -Typematic Rate Setting -Typematic Rate (Chars/Sec) -Typematic Delay (Msec)  

a masz :) byla to pierwsza rzecz, ktora zrobilem jak nie wiedzialem co zrobic i efekt jest taki sam :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@ Niemiec:

Słuchaj - z tymi mnożnikami to ja też mam podobny problem. Opisywałem już go w tym topicu gdzieś wcześniej. Przy magistrali 200 u mnie komp nie budzi się na mnożniku 10 i 10.5 a na wyższych i niższych jest ok. Podejrzewam że jest to wina proca bo na trzeciej płycie już tak jest - dwie wcześniejsze to 8RDA a teraz mam 8RDAE.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

u mnie nie budzi sie na 10; 10,5; 11; 11,5  jezeli to wina proca to bede szukal thorthonka 

AXDC2000DUT3C xxxxxx22505 

AQXEA 0327 MPMW

i duron pujdzie do ludzi.

za raz bede szedl wymienic pamiec i zobacze czy ten cyrk jest spowodowany nia.

A umnie wszystko zalezy od BIOSu - na najnwoszm i lipcowym budzi sie na kazdym mnozniku, na wczesniejszych nei chce sie budzic na 9,5 i 11 AFAIR.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

u mnie nie budzi sie na 10; 10,5; 11; 11,5  jezeli to wina proca to bede szukal thorthonka 

AXDC2000DUT3C xxxxxx22505 

AQXEA 0327 MPMW

i duron pujdzie do ludzi.

za raz bede szedl wymienic pamiec i zobacze czy ten cyrk jest spowodowany nia.

A umnie wszystko zalezy od BIOSu - na najnwoszm i lipcowym budzi sie na kazdym mnozniku, na wczesniejszych nei chce sie budzic na 9,5 i 11 AFAIR.

mam najnowszy z 27/08 i jest taki efekt i na poprzednim tez tak jest.

wymienilem kosc na inna i dalej jest to samo. Zaraz walne kompem przez okno.

W sobote bede testowal proca na innej plycie i sie okaze. jak to proc to go chyba wymienie na jakiegos thortonka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to czekamy razem z Toba.. A z innymi pamieciami ten procek dobrze chodzi? Sa wszystkie mnozniki itp? 

Pozdrawiam

na kingstonie nie patrzylem czy sa wszystkie mnozniki, ale przy taktowaniu pamieci na 166 i cl2,5-3-3-8 winda chodzila lepiej niz na tych na cl2-2-2-6. to jest ciekawe. Wczesniej na ekranie "zapraszamy" sprzet stal ~5sek a teraz jest to 15-20.

powiedzcie mi do czego sluzy opcja "memory auto precharge" bo pojawila sie w nowym biosie, albo dopiero teraz zwrocilem na nia uwage :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

moze bylo, nie sledze tematu regularnie ;)

czy w speedfanie da sie regulowac fsb na 8rda ?

konkretnie to zalezaloby mi na zmianie fsb wzg obciazenia :)

podczas inicjalizacji sf wurzuca w okienku:

"CLOCK GENERATOR set to ICS 9250-37"

ale jakos nie dziala

zalezy mi na odpowiedzi :P

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No i z nowiusieńką 8RAD3 mam problem: nie chodzi zaawansowana grafika, najprostsze gry się wysypują, grafika nie wytrzymuje najprostszych testów.

Mam Prolinka GF3ti200 128. Objaw jest taki, że gra staje i nie można z niej wyjść: jak wyjdę np. alt + f4 to obraz gaśnie, monitor wyłącza się za chwilę włącza się i komunikat monitora : no signal imput. W podkładzie wszystko chodzi normalnie: muzyka z radia internetowego gra, itp.

System świeżo postawiony, najnowsze detonatory i inne drivery. Szybki test Kingmaxów też jest O.K. Zasilacz zmieniony na Fortron 300W (od Hadysza).

Jak "ugryść" problem? POMOCY!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na poczatek sprawdz moze z inna grafika....

Pozdrawiam

Muszę ją gdzieś pożyczyć. Ale grafa do końca na sl-75drv4 chodziła bezbłędnie. Przełożona do epoxa od razu czaczęła robić jaja.

Pożyczyłem TNT2 32MB: na tej karcie chodzi świetnie (o ile tak można się wyrazić, ha ha). Na Prolinku się "krzaczy" ale ruszył: duży sukces.

Czekam na pomysły: NIEMIEC gdzie jesteś, też masz GF3ti200.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No i z nowiusieńką 8RAD3 mam problem: nie chodzi zaawansowana grafika, najprostsze gry się wysypują, grafika nie wytrzymuje najprostszych testów.

Mam Prolinka GF3ti200 128. Objaw jest taki, że gra staje i nie można z niej wyjść: jak wyjdę np. alt + f4 to obraz gaśnie, monitor wyłącza się za chwilę włącza się i komunikat monitora : no signal imput. W podkładzie wszystko chodzi normalnie: muzyka z radia internetowego gra, itp.

System świeżo postawiony, najnowsze detonatory i inne drivery. Szybki test Kingmaxów też jest O.K. Zasilacz zmieniony na Fortron 300W (od Hadysza).

Jak "ugryść" problem? POMOCY!

Rozwiązanie problemu:

Przypomniałem sobie, że swego czasu modyfikowałem BIOS Prolinka: uaktywniłem opcję FAST WRITE. Przywrócenie oryginalnego BIOSU rozwiązało wszystkie problemy z grafą.

Zezaktywowanie ww opcki w BIOSie 8RDA3 nie rozwiązywało problemu.

Jak dobrze pożyczyć grafę (mieć sprawdzoną w zapasie). Wiadomo wtedy gdzie szukać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

problem z zagubionymi mnoznikami rozwiazalo wlaczenie "fsb spread spectrum", powiedzcie mi czy i jaka bedzie roznia po przestawieniu tej opcji z 0.5% na 1%??

i co to za opcja "memory auto precharge" ??

A nie jest to napisane w jakiejs specyfikacji biosu??

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...