Skocz do zawartości
Gość

Epox 8RDA(+) - Zlote rady, codzienne problemy..

Rekomendowane odpowiedzi

ale rulezja :) wczoraj wreszcie postanowilem sie pobawic kreceniem procka na mojej nowiutkiej 8RDA3 rev2.0 i jestem bardzo zadowolony :) poprzednio na ECS L7S7A2 mialem max 2400+ i to przy napieciu 1,65V co oczywioscie powodowalo niezle grzanie procka. Na Epoxiku udalo mi sie ustawic 11x200Mhz i to na standardowym napieciu 1.5V !! Testy komp przeszedl poprawnie 3dmarki, prime bez bledow :))) Viva Epox ;)

A tak przy okazji moglby ktos mi powiedziec jaki to zegar - 2200 mhz?? Czy to jest 2700+ czy moze juz 2800+

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No i na 8RDA+ (rev 2.1 dla przypomnienia) kumplowi poszły dużo wyżej pamięci (TWINMOS 256/400 teraz prawie na 240, wcześniej na 8RDA3G ledwie na 215) i to przy dużo lepszych timingach. Napięcia trzyma chyba trochę gorzej niż seria 8RDA3(..), ale tak samo jak poprzednie rewizje (1.1) - brak dodatkowego zasilania +12V tego z P4. Bo porównując: RDA+ +12V: 12,22, +5V: 4,93; RDA3 +12V: 11,90, +5V: 5,16; zawyża też trochę napięcie na VDIMM, 2,77V=2,8, RDA3 trzymał równo. Acha, na mostku północnym jest tylko radiator, na południowym też, ale jest mozliwość zmiany Vdd do 2V. Maxymalnej FSB jeszcze nie znam, ale jak sam zabiorę się jeszcze za nią (pewnie po weekendzie nie wcześniej) to spróbuję uzyskać 250MHz przy jakichś lepszych pamięciach (moje 333 TWINMOSy wytrzymują jedynie 225 stabilnie ale już na CAS 2,5). Ciekawą sprawą jest że system dużo szybciej się uruchamiał niz na 8RDA3, i sprawiał wrażenie szybciej działającego. BIOS był ten najnowszy z 17.10.2003. Ale ogólnie przez możliwość wyższych prędkości na pamięciach chyba EPOX zrobił dobry ruch i chyba sobie zmienię na na tą płytę (nie miałem SOUNDSTORMA, a RDA+ go ma).

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z tymi sterownikami to trzeba uwazac - np u mnie po deinstalacji sterownikow do chipsetu padaja detonatory i potem sie nie da zainsatlowac juz poprawnie karty graficznej - trzeba reinstalowac calutenki system :(

dokladnie! u mnie proba odinstalowania sterow nForca skonczyla sie padnieciem clego systemu, juz nic nie dzialalo poprawnie - nie pomoglo instalowanie sterow na nowo

dlatego warto wczesniej zrobic sobie kopie systemu! np ghostem lub drive image

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W sklepie składali mojemu kumplowi kompa no i włożyli tam epoxa 8rda poleciłem mu ale o moje zdziwienie i gości sie ciągle wieszał wymienialiśmy wszystko po kolei zasiłke ,ram ,dysk i nic dalej to samo na win98 wogóle nie startuje a na p przy włączaniu staje co może być tego przyczyna goście z sklepu powiedzieli że płytka PADŁA i dadzą ją na gware i włążą tam Abita nf7 !!!! Już sma nie wiem co o tym myśleć

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W sklepie składali mojemu kumplowi kompa no i włożyli tam epoxa 8rda poleciłem mu ale o moje zdziwienie i gości sie ciągle wieszał wymienialiśmy wszystko po kolei zasiłke ,ram ,dysk i nic dalej to samo na win98 wogóle nie startuje a na p przy włączaniu staje co może być tego przyczyna goście z sklepu powiedzieli że płytka PADŁA i dadzą ją na gware i włążą tam Abita nf7 !!!! Już sma nie wiem co o tym myśleć

Miales chyba pecha :(

A Epoxa 8RDA3 moge z czystym sumieniem polecic kazdemu naprawde jesto bajerancka plytka i co mozna z niej wycisnac - nawet sam sie zdziwilem wszysciutko mozna samemu manualnie ustawiac czy to pamiec, czy napiecia (vdd,ddr,vcore,agp)czy w kocu zegary na pci agp - piekna sprawa cos takiego bylo mi trzeba do oc!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mam wielko prosbe niedawno kupilem sobie pierwszy komputer i nie wiem co i jak ustawic w biosie. czy mogłby mi ktos napisac?? mam procesor 2200XP+ 512 mb ramu 80 gb dysk plyte epox 8rda+ system windows xp profesional glosniki creativ 5.1 nagrywarke lg 24X(stara od kolegi) bylbym bardzo wdzieczny za pomoc. aha i system strasznie dlugo mi sie uruchamia. prosilbym pisac slownictwem dla niezaawansowanych bo nie mam pojecia o niektorych rzeczach. z gory dziekuje:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hi,

testował już może ktoś nowy biosik do EPOX'a 8RDA+ 

w wersji 8rda3a17.bin z 17.10.2003? Jakieś lepsze

możliwości OC dla memorków?

THX

-=Payti=-

dołączam się do pytania

Założyłem go wczoraj: nie testowałem specjalnie: narazie wszystko chodzi O.K.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hi,

testował już może ktoś nowy biosik do EPOX'a 8RDA+ 

w wersji 8rda3a17.bin z 17.10.2003? Jakieś lepsze

możliwości OC dla memorków?

THX

-=Payti=-

dołączam się do pytania

A czytaliscie Changeloga do tego BIOSu? Jezeli tak to zadajecie glupie pytania - przeciez tam jest wszystko napisane...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mam wielko prosbe niedawno kupilem sobie pierwszy komputer i nie wiem co i jak ustawic w biosie. czy mogłby mi ktos napisac?? mam procesor 2200XP+ 512 mb ramu 80 gb dysk plyte epox 8rda+ system windows xp profesional glosniki creativ 5.1 nagrywarke lg 24X(stara od kolegi) bylbym bardzo wdzieczny za pomoc. aha i system strasznie dlugo mi sie uruchamia. prosilbym pisac slownictwem dla niezaawansowanych bo nie mam pojecia o niektorych rzeczach. z gory dziekuje:) chyba ze ma ktos moze instrukcje do tej plyty w jezyku polskim. bardzo prosze o pomoc..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

miałem do czynienia z nf7 2.0 i szczerze powiem że zawiodłem się na tej płycie. np. nie chciała mi zapamiętać ustawień w biosie jak ją porządnie przetaktowałem i nie była to wina bateryjki do cmosa. teraz mam epox 8rda+ 2.1 i ta płytka jest zaje..... tak jak ktoś jusz wspominał tutaj twinmosy idą wyżej na lepszych timingach niż na abicie. poza tym vdd do 2v to jest to czego szukałem. w tej chwili lece na 10 x 235 dc synchro 6,3,2,2 i to na ac (chwilowo wc rozebrane...) naprawdę polecam tą płytkę.

sopek: co do ustawień w biosie to Ci nie pomogę, bo to trzeba indywidualnie ustawiać w zależności od wielu rzeczy (np. jakie masz pamięci? itd, itp). a co do uruchamiania systemu to przede wszystkim dysk nie może być z nagrywarką na jednym kanale. jeśli nagrywarkę masz na osobnym drugim kanale to po załadowaniu xp wejdź do system > menedżer urządzeń > kontrolery ide ata > pomocniczy (drugi) kontroler >

ustawienia zaawansowane > urządzenie podrzędne > typ urządzenia zmienić z "automatyczne wykrywanie" na "brak". to powinno skrócić czas ładowanie xp do 20 sekund na twoim sprzęcie.

pozdr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

POMOCY nie umiem angielskiego i nie wiem co oznaczaja te wszystkie ustawienia w biosie ... czy moze mi ktos powiedziec skad moge se sciagna jakas instrukcje w jezyku polskim. mam epox 8rda+

www.benchmark.pl Użyj wyszukiwarki - jest tam świetne tłumaczenie.

W FAQ, na tym forum, też są linki do BIOSa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja mysle ze lepiej wymien, to jeszcze zalezy ile bedzie musial doplacic, jesli do 50zl to wymieniaj

nie wiem ile moge dostac za swoja, bo sprzet jest tyle wary ile ktos jest sklonny za niego zaplacic :D

RDA+ w pronoxie kosztuje 389zl brutto i ja bym ja mial w okolicach 400zl. Tylko sie zastanawiam czy zmiana mobo pozwoli mi na wyskoszenie z FSB do poziomu 230+ i sie zastanawiam czy dawac dla epoxa jeszcze jedna szanse, bo cale pozytywne wrazenie po 8k9a popsul ten rda.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

soltys: spokojnie wyciśnie większe. na abicie wykęcałem only 222 dc 6,3,2,2 a na epoxie mam tera 235 dc 6,3,2,2. udało się nawet 242 dc 11,3,3,2.5 ale vdd@2v vdimm@2.9v. dodam tylko tyle że wszycho narazie na ac bo wc wciąż modowane :( , na nb i sb założyłem takie małe wiatraczki od kieszeni hdd i poleciał na 242 i testy przeszedł, ale na 245 jusz nie kciał z winy pamiątek...

pozdr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie tak samo - wąskim gardłem przy wyższych FSB są pamięci. Synchronicznie mogłem maksymalnie mieć 235, ale wyżej płyta się nie uruchamiała z powodu pamięci, a tryb asynchro działał tylko do FSB chyba 228, później płyta nie postowała. Potrzebne są dobre pamięci do tej mobo, i myślę że uda się dobić do 250MHz !!

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

soltys: spokojnie wyciśnie większe. na abicie wykęcałem only 222 dc 6,3,2,2 a na epoxie mam tera 235 dc 6,3,2,2. udało się nawet 242 dc 11,3,3,2.5 ale vdd@2v vdimm@2.9v. dodam tylko tyle że wszycho narazie na ac bo wc wciąż modowane :( , na nb i sb założyłem takie małe wiatraczki od kieszeni hdd i poleciał na 242 i testy przeszedł, ale na 245 jusz nie kciał z winy pamiątek...

pozdr

mam zamiar kupita plyte, co jeszcze bede musial do niej kupic? jakie radiatory na mostki? tego niebieskiego zalmana?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

myślę że nawet dwa zalmany, jeden na sb i jeden na nb. na standardowych radiatorach epoxa 8rda+ 2.1 mój sb ma temperaturę większą o 6 st. (36) niż nb. te orginalne radiatory są aluminiowe i do tego bardzo małe. zalecam zmianę ich na jakieś miedziane radiatorki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...