Skocz do zawartości
Gość

Epox 8RDA(+) - Zlote rady, codzienne problemy..

Rekomendowane odpowiedzi

też chętnie skorzystam z zmodowanego biosika, Merlin nie zapomnij o nas, obiecałeś ;)

a tak apropo ostatnio już pożegnałem się z moja płytką, ale jak się okazało kondensatory się wylały i wyminiłem je na nowe tylko dałem trochę większe (pojemność ta sama ale dziłają na napięciu 16v) , dodam że nie były to jakieś specjalne tylko zwykłe niebieskiena 85c max. , jak narazie sprawują się świetnie :)

Edytowane przez ptys

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Max napięcie Vdimm to 2.9V

-> smyk_pl

To nie tylko u mnie na rev 2.1 są problemy z vcore powyżej 1.85V. Wiele osób się już z tym spotkało. Przydałoby mi się vcore np 1.90 lub 1.95V, ale gdy nawet w biosie ustawię 1.875V to mobo nie wstaje :cry:

Smyk_pl jakiego masz procka?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Najlepiej niech 2 gosci bedzie z tego samego miasta, ale jak cos chetnie wypróbuje ten bios.

2.9V to troszke mało, niedąło by sie w twoijm miose Merlin zwiekszyc tej wartosci ??

Edytowane przez pci

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Najlepiej niech 2 gosci bedzie z tego samego miasta, ale jak cos chetnie wypróbuje ten bios.

2.9V to troszke mało, niedąło by sie w twoijm miose Merlin zwiekszyc tej wartosci ??

1229290[/snapback]

no kto jeszcze hentny , bo bede robil ten bios troche w slepo

by -=Merlin=-

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Mam takie pytanie, czy ten Barton 2500+ XP-Mobile, bedzie poprawnie rozpoznawany przez moja plyte ? (Epox8RDA+)

Oczywiscie to ze bedzie wogole dzialal jest raczej pewne, ale chodzi mi glownie o opinie osob ktore mają tego procka na 8rda i jak on sie sprawuje.

Wiem ze w tym temacie napewno sporo juz bylo powiedziane, ale zalezy mi na w miare szybkiej i konkretnej odpowiedzi, jezeli nie bedzie to klopot.

Moze ktos wie jaki np. nieoficjalny biosik bylby najlepszy do pracy z tym prockiem?

a moze Merlin cos fajnego wyczaruje? icon_biggrin3.gif

To dla mnie wazne bo ostro przymierzam sie do kupna (moj 1700+ idzie na zaluzona emeryture icon_cry.gif )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nawet skory bylbym sie zglosic do testowania , ale musze zakupic flopa :) no i mam wc a buda stoi w takim miejscu ze ostatnio zeby zrobic clear zworka, po tym jak ustawilem 1,9V to oczywiscie plyta nie wstala, to robilem go godzine, wiec raczej odpadam

a mam pytanie, co ten biosik mialby usprawnic??

- vcore > 1,85 ??

- fsb > 225 w moim przypadku

domyslam sie ze zacznie mobila wykrywac poprawnie, Sound strom bedzie dalej dzialal? bo na tym mi bardzo zalezy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja jestem chetny do testowania biosu by Merlin, tylko niech ktos z kraka sie jescze zglosi z epoxem 8rda zeby bylo gdzie robic hotFlasha :D ale jak merlin nie zepsujesz bootBlock to wystarczy żeby uzdrowić płytę z skopanym biosem. Czekam!! :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Mam problem z temperatura procka, a mianowicie to chce sie dowiedziec czy jest to wogole problem. Mam procka sempron 2500+ na plycie EPOX 8rda+. Moja temperatura podczas startu kompa wynosi 40 stopni, a w czasie normalnej pracy wacha sie od 51 do 57 stopni podczas stresu czyli np, po 2 godzinach grania w NFSU2 (zamknieta obudowa). Chcialbym dowiedziec czy moze ktos z was ma taki procek i jakie ma na nim temperatury. Dodaje ze nie mam zadnych dodatkowych wentylatorow w obudowie. Czytalem tez gdzies ze sa dostepne patche pod nforca, ktore obnizaja temperatury procka, ale nie wiem gdzie ich szukac i czy to jest wogole prawda. Procek nie jest podkrecany , ani zadne czesci z kompa. Temperature taka mam prawdopodobnie od poczatku, ale wczesniej nie zwracalem na to uwagi. Komuter kupile w sierpniu 2004 i od razu zaktualizowalem bios na najnowszy. Prosze o szybka odpowiedz i ewentualne wskazowki jak obnizyc ta temperature.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zacznij od porządnego odkurzenia kompa, a co najwazniejsze radiatora oraz ułożenia kabli w obudowie żeby nie blokowały przepływu powietrza. Jak to nie pomoże to zdejm radiator i sprawdz jak była pasta rozsmarowania, najlepiej nałóż nową pożądną, jak najcińszą wartwę jak najrówniej potrafisz. Co do programoweg chłodzenia to działa to tylko jak komputer jest nie obciążony i programik ten wykonuje instrukcje HLT. Jeżeli bardzo chcesz takowy to polecam CPUCool lub ewentualnie specjalny plik systemowy stworzony do NForce: "C2NGO" oraz bus disconnect driver "S2KNGO", napewno znajdziesz na google a jak nie to napsiz na priv to ci go podeślę. Mam nadziję że pomogłem, pozdrawiam!! :)

Edytowane przez wisnia666

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie czy ktoś może potwierdzić taką tezę, ze płyta Epox 8RDA+,nie radzi sobie w dualu z cl2, ( można tez dodać ze przy magistrali 200 i powyżej)?

Czy ktoś z was ma pamieci cl2, które siedzą na tej płycie i nie ma z nimi żadnych problemów,  ja mam HyperX  2x 512/KHX3200A cl2, i jeszcze mi się nie zdarzyłoby w dualu chodziły mi te kości razem, ciągle któraś jest w serwisie, zawsze mam ustawione cl2(oczywiście na singlu), i nigdy tego nie sprawdzałem, aktualnie śmigam na jednej kości?.

Znudzony tymi problemami (twierdziłem ze Epox nie lubi KHX, nie sa z jednego wafla i nie wiadomo, jakie pod radiatorami sa pamieci, na innych płytach nie było problemów)  postanowiłem ze kupie z allegro 2x512 GEIL 400 cl2  901622[/snapback]

mam syfiaste ramy kingstona value ram cl3 2 x 512 i chodzą mi w dualu na 2-3-3-8 ale tylko do fsb 206

normalnie max fsb w dualu 212 i nie wiem czy to słabe ramy czy mobil ograniczony

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzieki za link do biosika.Chcialbym wlaczyc sie do dyskusji i napisac troszke o moich przygodach z ta plyta glowna.A posiadam model EPOX 8RDA+ PRO do tego AMD ATHLON MOBILNY z seri IQYHA0408 ~1.4V no wypasnie krecacy sie jednym slowem :) do tego pamiatki firmy TwinMos na ddr400 w dualu ( 2x256 CL2.5) zasilka Modecom 350W PFC itp itp.A no i zapomnialem o bardzo waznej rzeczy jaka jest wentylator,posiadam pentagrama freezone (caly miedziany) q80cu bodajrze nie pamietam dokladnie...Wiec z plyty jest bardzo zadowolony ale tak nie do konca,oczekiwalem czego wiecej.Zaczalem sie bawic w o/c i moje osiagniecia to:

Amd Athlon 2500+ XP-M @2500Mhz (12.5x200Mhz FSB~1.65V) pamiatki ustawione na cl 2.5.

Nie wiem czy jest to dobry wynik,oczywiscie nie jest to maks tego co osiagnalem poprostu dalej nie krecilem ale mysle ze na 210 mhz fsb powinno leciec moze nawet wiecej...mimo wszystko powiem szczerze ze zastanawiam sie nad przesiadka na Abita NF7-SL ( soundstorm itp) otoz czy osiagi sa wyzsze tej plyty niz mojego Epoxa?Czy warto zmieniac ta plytke,czy ma wieksze mozliwosci o/c??Jak poradzicie??

Pozdrawiam epoxiarzy :) i nie tylko :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Max napięcie Vdimm to 2.9V

-> smyk_pl

To nie tylko u mnie na rev 2.1 są problemy z vcore powyżej 1.85V. Wiele osób się już z tym spotkało. Przydałoby mi się vcore np 1.90 lub 1.95V, ale gdy nawet w biosie ustawię 1.875V to mobo nie wstaje  :cry:

Smyk_pl jakiego masz procka?

1229193[/snapback]

Moj procek to Bartek 2500 non mobile :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...