Skocz do zawartości
Gość

Epox 8RDA(+) - Zlote rady, codzienne problemy..

Rekomendowane odpowiedzi

a ten zmodowany BIOSik jakie ulepszenia wprowadzi? wplynie wyraznie na wydajnosc ?

i przy okazji pytanko probowal, ktos wrzucic tapetke startowa do Epoxa 8rda+ tym Magic Screenem - pokazuje mi ze mam malo miejsca, to po cholere daja taki soft?

Edytowane przez limerro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

limerro --->

Ja próbowałem wgrać jakąś tapetkę, ale za cholerę nie mogę sobie poradzić z tym programem. :oops:

Nie wiem jak uaktywnić te znaczniki z czerwonych na zielone ( bo rozumuje, że dopiero wtedy można je wgrać).

Jak możesz to zapodaj info.

Edytowane przez vcv

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

limerro --->

Ja próbowałem wgrać jakąś tapetkę, ale za cholerę nie mogę sobie poradzić z tym programem. :oops:

Nie wiem jak uaktywnić te znaczniki z czerwonych na zielone ( bo rozumuje, że dopiero wtedy można je wgrać).

Jak możesz to zapodaj info.

1233499[/snapback]

No w programie Magic Screen pokazuje, ze za malo jest wolnej przestrzeni w pamieci Eeprom (BIOS). Tyle, ze ja nei rozumiem po co sie chwalic czyms co nie dziala i ni potrafi wgrac standardowej tapetki od Epoxa nie mowiac juz o wlasnej :/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmm dziwne bowiem gdy zapodaje mu FSB 210 mnoznik 12.5 to startuje ale ciagle restarty....podnosze napiecie do 1.8v i w ogole plytka nie wstaje nie wiem czy to wlasnie przez plytke czy tez przez pamiatki tego dokladnie nie wiem musze jeszcze potestowac :)

ps---> coraz powazniej mysle o zmianie epoxa na abita nf7-sl albo an7guru :) nie wiem czy jest sens i czy sie oplaca :P)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no niestety pasowala tylko jedna tapetaz logo Epoxa, ale byla okropna :/ co ciekawe miala 16 kolorow rozmiar 640 na 480 i zajmowala 150,1kB - troche nie rozumiem, czemu te 300 kB ze zredukowana liczba kolorow do 16 zajmujace tyle samo nie pasowaly :/

Wykasowalem ekran startowy poniewaz znikl mi wtedy ekran informacyjny, a to jednak wazniejsze niz jakas pasqdna bura tapetka.

Niestety full tapetki sa dla nowszych modeli, ktore posiadaja min dwa razy wiekszy rozmiar pamieci EEPROM (BIOSu), czyli np 8rda3I juz ma tapetki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

panowie mam już bios od merlina:) jest jeden kłopot, niechce mi go wgrac awd flash :mad: wyskakuje błąd o żłej sumie kontrolnej i za nic w swiecie nie mozna tego ominąc :mur: merlin pracuje nad poprawieniem tego więc czekam niecierpliwie !!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tez jestem chętny na tego nowego biosa, ale poczekam raczej, az będzie sprawdzony. Co do cl2 na fsb 200MHz to mam twinmosy cl2.5 i chodzą na 2-3-3-11 przy 2,9V

1234144[/snapback]

No co ty voytekk1 boisz sie ryzyka? :wink: Każdy by chciał super bios z niesamowitymi mozliwosciami, ale trzeba pomagać go opracować, nawet samym testowaniem, to napewno przyspiesz pojawienie się wersji ostatecznej, w pełni dopracowanej.

Niech ktoś się zgłosi do testowania bo nie wiem czy sam dam radę!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam mam pytanie

Posiadam Epoxa 8RDA+, zestaw 5.1 i obudowe Chiefteca z przednim panelem w ktorym sa wejscia na mikrofon i sluchawki.

teraz jak podłączyć mikrofon. zeby dzialal...

Z plyty glownej wyrzucilem te dwie zworki i podlaczylem kabel od tego panela. Sluchawki dzialaja bez problemu. Natomiast mikrofon milczy.

Wogole go teraz nie moge zmusic do dzialania nawet na tylnych wejsciach.

Mikrofon oczywiscie w 100% sprawny

W driverach ustawialem na wszystkie mozliwe sposoby.

drivery wersja 4.42

Moze ktos miał podobny problem i udalo mu sie go rozwiazac?

Edytowane przez Gustaf

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy u Was wszystkich na tej plycie ( 8rda+ lub 8rda+ pro ) nie poprawnie wyswietla nazwe procesora?Chodzi mi o to ze mam Athlona XP-M 2500+ i wyswietla mi jako unknown cpu type i sie zastanawiam czy to tylko u mnie , czy na plytach epoxa czy tez na innych plytach juz jest normalnie ?? Slyszalem ze to tylko EPOXY i MSI i slyszalem ze mobilne athlony nie wspolgraja z epoxami i plytami msi dlaczego nie wiem ale sa takie opinie ( np. miodek:) )

ps----> ktos doradzi czy warto zmieniac na Abita AN7 lub Abit NF7-SL :) ??pomocy help help :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy u Was wszystkich na tej plycie ( 8rda+ lub 8rda+ pro ) nie poprawnie wyswietla nazwe procesora?Chodzi mi o to ze mam Athlona XP-M 2500+ i wyswietla mi jako unknown cpu type i sie zastanawiam czy to tylko u mnie , czy na plytach epoxa czy tez na innych plytach juz jest normalnie ?? Slyszalem ze to tylko EPOXY i MSI i slyszalem ze mobilne athlony nie wspolgraja z epoxami i plytami msi dlaczego nie wiem ale sa takie opinie ( np. miodek:) )

ps----> ktos doradzi czy warto zmieniac na Abita AN7 lub Abit NF7-SL :) ??pomocy help help :)

1234210[/snapback]

w nowym biose tego blendu juz nie bedzie "unknown cpu type"

by -=Merlin=-

Edytowane przez by -=Merlin=-

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

w nowym biose tego blendu juz nie bedzie "unknown cpu type"

by -=Merlin=-

1234677[/snapback]

-=Merlin=- ja mam do ciebie takie pytanko czy ten nowy bios bedzie mial mozliowosc podwyszenia napiecia Vcore na 2.3V oraz Vdim na 3.2V takie rozwiazanie jest mozliwe ?? czy jedynie moda musial bym na plycie robic :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam taki problem procek ustwiony na 12.5*175=2188 a jak włacza sie bios pokazuje mi ciagle AMD: 2600+ dałem juz nawet 2300mhz zmienilem bios na najnowszy ze strony producenta i dalej to samo mur.gif. Moja MOBO to EPOX 8rda rev1.1 a procek to AMD 1700+ na jadrze Thoroughbred podkrecony jak u góry.Macie jakies pomysły jak zmienic to oznaczenie powino być wieksze.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rownierz jestem chetny na takie testowanie plyta 8rda+ pro :) czekamy na konkrety :) aa no i pytanie mam odnosnie tego czy ten poprzedni bios (strona wczesniej) na epox 8rda+pro pojdzie na rev 1.xx

No i pytanie mam co do tego biosu ktory jest wyzej wymieniony do plyty 8rda+ pro to do jakiej to rev plyty?? ja mam rev 1.x i do tej plytki szukam biosu pomocy :)

Edytowane przez adrianek317

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@wisnia666 - Cieszkie problemy mam jeszcze z tym biosem alle juz do kanczam ten biosik to bedzie ostatnie do EPoXU

by -=Merlin=-

1237479[/snapback]

Spoko merlin jak skonczysz to bedzie :D I co wiecej do epoxa nie bedziesz pisal, szkoda :cry: no ale jezeli sta takie problemy to trudno.

ponawiam pytanko,otoz czy ten bios wejdzie w plyte Epox 8rda+ pro

1237534[/snapback]

No bios jest orginalnie robiony do 8rda+ a co do pro to niewiadomo czy wejzdie. Sproboj wgrac orginalny bios ze strony epoxa od 8rda+ ibedzie wiadomo od razu czy wejdzie.

Pozdrawiam!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

heh a co bedzie jak jednak ten od 8rda+ w plyte mi nie wpasuje sie?? wtedy tylko serwis.....:(

1237713[/snapback]

no czemu odrazu servis. Zawsze mozna hotFlasha zrobic. Wystarczy ze nie bedziesz updatowal boot blocku to wysoce prawdopodbne ze komp ci wstanie, a wtedy dyskietke mu i juz ma spwrotem swoj bios. :wink: pozdrowionka!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...