Skocz do zawartości
Gość

Epox 8RDA(+) - Zlote rady, codzienne problemy..

Rekomendowane odpowiedzi

!!! USE AT YOUR OWN RISK !!!

!!! USE AT YOUR OWN RISK !!!

!!! BETA !!!

- Indifikation Mobeil AMD Athlon XP-M

- Romsip Bios Tables Cpu Interface 133 & 166 & 200 MHz

-- Johnson SE [E4][ED] (Optimised 200FSB Register)

- L12 mod built-in

- Bpl 3.09C Cpc Off (T2)

- Alpha Timing 4-0-2-2-5-3-4-3

- T(ras) - 11 Default

- T(rcd) -- 3 Default

- T(rp) --- 3 Default

- Cas ----- 2.5 Default

- CPU Interface Enabled

!!! BETA !!!

8RDA+ Johnson SE [E4][ED] Bpl 3.09C 28.01.05

by -=Merlin=-

Ps

moze ktos ten bios sprawdziec prosze kto ist chentny ???

prosze o pomoc alle UWAGA !!! ja jestem nie pewny na 100% jest poprawiony

Edytowane przez by -=Merlin=-

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak jak wcześniej pisałem wybrałem się po zakup Semprona 2400+. Gdy semprona dostałem do ręki postanowiłem go przetestować najpierw dużo pasty na procka , ponieważ ta pasta którą posiadam nie jest to pasta z dobrej znanej firmy tylko zwykła mieszanka 2 past jedna silikonowa 2 przewodząca gdy temperatura wzrośnie powyżej 50C pasta się wypala. Oto uroki pasty za 2zl , wracając do testowania wsadziłem nowego semprona 2400+ do mojego epoxa . Na początek 10X200 na zwykłym napięciu Okę wstał , temperatura 27C to w takim razie 10X250 i restart. Po uruchomieniu się zonk , i komunikat proszący o dyskietkę z nowym biosem , co prawda lekko mnie zatkało ale CMOS clear . Zauważyłem że mam ustawione Menory Timings na Agresiv zaraz to zmieniłem na Optymal i uruchomiłem ponownie. Komputer wstal ale nawet nie zobaczyłem planszy logowania się , i czarny ekran to resecik i 245X10 przy 1.95V komputer wstał wszedł do windowsa temperatura 47C nie ucieszyłem się ponieważ po około 30sek zawias , zmieniając napięcie w biosie na max po resecie . Komputer wstał wszedł do windowsa ale oczywiście napiecie to 2.1V na diodzie , nie mam pojęcia czemu tak zaniża BIOS może przyczyna to Ver 1.1 ale nie wnikam w to  może napięcia zasiłki już nie wyrabiają bo to tylko 330W nie jest to Antek 500W za 1200zl . Ale niestety nic to nie pomogło tylko wydłużyło delikatnie 1min i znowu zawias  . Potestowałem i stawiłem stabilnie na 10X238 Bios 2.00V 1.89V Dioda 43C Dragonik daje 7200rpm co powino dać nam wynik 2380Mhz taki się ukazuje w biosie lecz Aida 32 pokazuje mi Typ procesora AMD Athlon XP, 2400 MHz (5 x 480) he dziwne ale prawdziwe . Wydaje mi się że gdybym miał nie zaniżone napięcia to poleciało by to 2500Mhz. Tu jest Scren

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Teraz plyta normalnie sie flasciach!e aczkolwiek poprzedni bios byl lepszy.

Na tych samych ustawieniach na ktorych poszlo na 276 zwiesilo sie na 266 na tym nowym biosie.

Bede dalej testowal i jutro wiecej napisze.

1242299[/snapback]

tak ja wiem alle zrob na 250 Mhz sisoft to zobaczysz co sie dzieje

jakie masz tan winiki jeszcze szypciejsze

w tym biosie jest tak ze mozesz jechac na 250 ale masz podobne winiki jak ci na DFI albo ABIT jak nie szypciej to jest moj prywatny register z mojej plyty

by -=Merlin=-

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Teraz plyta normalnie sie flasciach!e aczkolwiek poprzedni bios byl lepszy.

Na tych samych ustawieniach na ktorych poszlo na 276 zwiesilo sie na 266 na tym nowym biosie.

Bede dalej testowal i jutro wiecej napisze.

1242299[/snapback]

niepacz sie tylko na wysoki fsb jest lepie tylko miec 250 alle sisoft 3750Mb/s

wes zrob test bo jestem ciekawy !!!

by -=Merlin=-

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam.

czy ktorys z biosow wspomaga dual ddr? po wlozeniu drugiej kostki moje stabilne fsb znacznie sie obnizylo :(

1242539[/snapback]

jeszcze raz pisze fsb ist nie wszystko rubcie testy

sisoft

Aida

jake winiki to jest wazne anie tylko fsb ten bios nie pujdzie tak wysoko bo jest ostrzejszy , ale powiny byc bardzo dobre winiki

!!! UWAGA !!!

8rda+ rev 1.0 // 1.1

jumper wyciagnac i bez tego jumpera z prubowac i prosze o testy Aida , Sisoft , 3dmark i poruwnac biosy

by -=Merlin=-

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

szukam...szukam i jakos nie potrafie znalezc... moze mi ktos podac link VDIMM MODa na 8rda+ ? Narazie mam fsb 260 na pierwszym biosie od MERLINA (dzieki Merlin kawal dobrej roboty) i moje hynixy wymiekaja chyba musze je dowoltowac. Acha a to wszystko na zwyklym bartonie non mobile z zablokowanym mnoznikiem :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ludzie czy wy jestescie nienormalni... -=by Merlin=- sie napracowal i zrobil dla Was bios a teraz prosi o zrobienie testow to nikt sie nie odzywa...normalnie tylko brac...nikt nic nie chce dac od siebie... paranoja

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Merlin dostalem twoj bios na @ dzieki za przeslanie , dzis porobie testy i dam na stronce screny :) 3666Mb/s mialem na tym 1 biosie w Aida 32 na Sempronie 2200+ 250X9 :) na SPD :) obadam dzis co sie bedzie dzialo na Sempronie 2400+ przy 2400Mhz :)

Edytowane przez domeryk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Merlin dostalem twoj bios na @  dzieki za przeslanie , dzis porobie testy i dam na stronce screny :) 3666Mb/s  mialem na tym 1 biosie w Aida  32  na Sempronie 2200+ 250X9 :) na SPD :) obadam dzis co sie bedzie dzialo na Sempronie 2400+ przy 2400Mhz :)

1242676[/snapback]

to czekam !!!!

kto hce sprubowac Patch pod windo. ?

by -=Merlin=-

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to czekam !!!!

kto hce sprubowac Patch pod windo. ?

by -=Merlin=-

1242696[/snapback]

-=Merlin=- wlasnie zaladowalem twojego bioska i powiem ci ze mam mniejsze temperatury i wcale nie spadlo mi mniejsze FSB zobaczymy przy testach czy bede musial obnizac aby stabilniej system stal na 8RDA+_TaiPan_0.1_EB_Bpl_3.09_26.01.05 biosku 10X239 3T-4T-4T-10T stabilnie przy 1.9V , Aide 32 wiecej niz na tym 8RDA+_TaiPan_0.1_EB_Bpl_3.09_26.01.05 twoim biosku zmodowanym przy tych samych ustawieniach na 8RDA+_Johnson_SE_E4_ED_Bpl_3.09C_28.01.05 3366Mb/s a przy 8RDA+_TaiPan_0.1_EB_Bpl_3.09_26.01.05 3288Mb/s zawsze cos :) nie testowalem jeszcze jak chodza pamieci z prockiem Asychronicznie bede testował i zostawie Screny narazie zalanczam jeden . -=Merlin=- mam do ciebie prosbe jak bys mial chwilke czasu i checi :) moglbys zrobic bioska do testow dla mnie powyzej FSB 250 i jak jest mozliwosc dodania napiec 2.3Vcore oraz Vdim 3.2 bez moda to bylbym wdzieczny -=Merlin=- np nazwa 8RDA+_domeryk_SE_0.1_E4_ED_Bpl_3.09D_29.01.05 :P Thx

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jakie macie max FSB w DUALu, bo mój max to tylko 232MHz...  :?

11x232

10-4-4-2.5 (10-4-4-3 nawet nie wejdzie do XPka)

1.875V proc

1.7V AGP

2.9V mem

1.8V chipset

Jakieś sugestie?

1242832[/snapback]

Owszem - dual 2x512MB to cholernie dużo dla kontrolera pamięci na nForce2 - 2x256 znacznie łatwiej wykręcić. Masz w/w stabilny dual na biosie Merlina czy firmowym? Merlin dał CPC Off stąd taka bonanza ;)

http://www.insanetek.com/index.php?page=cpcnf2

Jak wrócę z tej cholernej Rzeszy, to sie zabiorę za bios Merlina do 8RDA3+ PRO /6+ PRO z CPC Off - narazie testowałem CPC On.

PS. Po co ci 1.7v na AGP? ;)

Edytowane przez MietmaN

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I kolejna noc nie przespana przetestowalem ten nowy biosek 8RDA+_Johnson_SE_E4_ED_Bpl_3.09C_28.01.05 jednak stabilniej trzyma dopiero przy 2338Mhz 1.89V przechodzi 2k1 ale timingi 3T-3T-3T-9T stabilniej jednak wole tego biosa niz wczesniejsza wersje 8RDA+_TaiPan_0.1_EB_Bpl_3.09_26.01.05 niby tam 2400Mhz ale Timingi 3T-4T-4T-10T jest roznica wydajnosci po 2 Spadek temperatury o 4C zawsze coś. Jutro postaram sie jak mi czas na to pozwoli wypolerowac Dragona i zakupie paste ARCTIC SILVER 5 i mysle ze spadek bedzie -10C w dol :) zagadne Ojca zeby mi zmodyfikowal zasilke na lepsze napiecia jest bardzo dobrym elektronikiem zna sie na nie takich rzeczach wiec cos pogmyram tu i uwdzie i postaram sie cos wiecej wydusic :). Chcialbym jeszcze w swoim imieniu podziekowac -=Merlinowi=- ze mial czas i ochote zmodyfikowac bios. Dziś kolo poludnia dolacze linka ze zdieciami potwierdzajac prawdomownosc testow jak narazie ide spac bo to moja 5 noc nie przespana :):P

Edytowane przez domeryk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dadam jeszcze ze mialem postawiony system Ghostem od nowa i nie zmienilem przy zadnych testach windowsie ustawien , jest takie ustawienie jak Wydajnosc- efekty wizualne,planowanie uzycia procesora , wykorzystanie pamieci i pamieci wirtualnej . Mialem ustawione wlasnie na ta maksymalna wydajnosc oraz grafike tak samo :) wiec po zmianie na oplymalne system Windows wybierze optymalne ustawienia powino to dac lepsze minmalne rezultaty w O/C :) Juz sie z tym nie bawilem bo nie mam sily padam :)

Edytowane przez domeryk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

szukam...szukam i jakos nie potrafie znalezc... moze mi ktos podac link VDIMM MODa na 8rda+ ? Narazie mam fsb 260 na pierwszym biosie od MERLINA (dzieki Merlin kawal dobrej roboty) i moje hynixy wymiekaja chyba musze je dowoltowac. Acha a to wszystko na zwyklym bartonie non mobile z zablokowanym mnoznikiem  :D

1242628[/snapback]

Juz to widze a szczególne 11x260 na zwykłym Bartonie locked :evil: bez urazy ale sciemniac tez trzeba ze zdrowym rozsądkiem :mur:

11x260=2860 i jeszcze pewno na stock napieciu co <_<

Edytowane przez Hipo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Owszem - dual 2x512MB to cholernie dużo dla kontrolera pamięci na nForce2 - 2x256 znacznie łatwiej wykręcić. Masz w/w stabilny dual na biosie Merlina czy firmowym? Merlin dał CPC Off stąd taka bonanza ;)

1242841[/snapback]

max FSB 232 mam full stab na biosie Merlina (26.01.05), na firmowym nam max FSB 223, zawsze coś...

Merlina masz jakiś lepszy pomysł na lepsze OC w moim przypadku, może tu warto dać CPC ON?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

max FSB 232 mam full stab na biosie Merlina (26.01.05), na firmowym nam max FSB 223, zawsze coś... 

Merlina masz jakiś lepszy pomysł na lepsze OC w moim przypadku, może tu warto dać CPC ON?

1242930[/snapback]

wtym biose 26.01.05 jest Cpc On

by -=Merlin=-

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiem ze to lolowate pytanko ale co to jest to cpc ??

Co daje ten twój patch, bo go zainstalowałem ??

I mnie chyba ogranicza procek bo słaba seria i 210 fsb to dla niego granica nie do przejscia :/

Edytowane przez pci

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiec po kolei.

Ten bios jest stabilniejszy od tego poprzedniego. Sprzet stoi jak skala na fsb 260mhz.

Wgralem ten Petch Taipana i wszystko dziala ok.

Tu jest screen Merlin dla ciebie, sorry za zamieszanie na ekranie ale nie wierza mi na forum o ekstremalnym podkrecaniu.

KLIK

Dzieki za Johnson w nazwie biosu.

Chcialem sie jeszcze zapytac czy jest mozliwosc zmiany w biosie zakresu fsb?? Tak do 260-270???

Nie lubie krecic programami typu 8rda, wole biosik :)

Timing pamieci 11-4-4-3, napiecie 2,9 vdd 2,0v.

Pozniej bede robil testy 3dmarkami juz na normalnym taktowaniu procesora to pokombinuje i moze sie uda pojechac

na 260 przy 11-3-3-3.

Dodam jeszcze ze w moich testach kosci blitz ( w sumie 4 kostki) najslabsza zaczynala sypac bledami w

memtest przy 245 mhz :) na 11-3-3-3

Wyniki pamieci 11-3-3-3 fsb 260mhz:KLIK

Edytowane przez johnson

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiec po kolei.

Ten bios jest stabilniejszy od tego poprzedniego. Sprzet stoi jak skala na fsb 260mhz.

Wgralem ten Petch Taipana i wszystko dziala ok.

Tu jest screen Merlin dla ciebie, sorry za zamieszanie na ekranie ale nie wierza mi na forum o ekstremalnym podkrecaniu.

1243053[/snapback]

Fsb do 300 he z tym jest troche problem alle hyba jest to mozliwe , nastepny problem jest ze ja z dziszejszym dniem koncze Epox Bios Mod

by -=Merlin=- nadaje sie juz na urlaub , chcem poswieciec troche czasu z mojom rodzinom !!!

by -=Merlin=- oficjalnie konczy prace Epox 8rda+ , 8rda3+ , 8rdaX Pro

chcem serdecznie podziekowac wam wszyskim za pomoc wykonczeniu nowego Bios Mod :

@wisnia666 (Beta Testa)

@johnson (Overclocking King)

@domeryk

@i inni ...

by -=Merlin=- ;-) :smile2:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...