Skocz do zawartości
Gustaf

Epox 8rda+ zdechl?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Wczoraj(a wlasciwie dzisiaj :)) postanowilem sprawdzic co moj sprzet potrafi. No i na poczatek zaczelo sie krecenie magistrala, a potem ustawianie optymalnej wartosci, napiecia itp. gdy nagle po ktorejs tam zmianie, kiedy wyskoczyla ta ramka "zmiana czastotliwosci czekaj..." komp zaliczyl zwieche. Od tamtej pory nie wstaje :/ Na tym malym wyswietlaczu swieci sie zaraz po wlaczeniu FF. Probowalem wszystkiego wyjmowania baterii, resetowania zworka, zmiany procesora, ramu i nic...

Pomocy!!! Czy przez ta zwieche skasowalem bios? Czy mam plyte niesc juz do serwisu? Czy ewentualnie probowac flashowac bios u kumpla?

Z gory dzieki za odpowiedz

:cry:

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pewno padła kostka BIOSU bo jeśli po resecie był problem dalej to kicha. A ja mam jeszcze pytanko ktora wersję biosu miałeś :?: bo wydaje mi sie, że ta nowa (zdaje sie z 5 marca) poprawia część problemów z kreceniem systemu. Jak ktos się nie boi flashowania :) to ten nowy bios chyba moze niejedną skórę uratować. U mnie np. przestał się pojawiac komunikat "bios checksum error.." z prosbą o dyskietkę z biosem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Skolim nie mam pojecia, ale plyta byla nowa, wiec pewnie nowy bios na niej byl, bo tego komunikatu nie mialem. ;)

Skoro wszyscy piszecie ze bios, to pewnie bios. Ok jade do sklepu...

Dzieki za szybkie odpowiedzi :)

Pozdr.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niedlugo bedzie przyklejony temat : http://forum.purepc.pl/viewtopic.php?t=26241

Piszcie tu o swoich problemach itp. Nie zakladajcie nowych tematow. Nie rozumiem jednego : jak mozna przekrecic plyte? Przeciez jak za duzo sie da to sie nie powinno odpalic, restart biosu i wszystko powinno byc ok. Ja tak przynajmniej mam u siebie na MSI. Na dniach zmieniam plytke na Epoxa

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie rozumiem jednego : jak mozna przekrecic plyte? Przeciez jak za duzo sie da to sie nie powinno odpalic, restart biosu i wszystko powinno byc ok. Ja tak przynajmniej mam u siebie na MSI.

Też tak myślałem - jak się przekręci - to najwyżej nie wstanie - resecik biosu i ok, a tu taki zonk - moja tyż .... (patrz pika 8 razy ...)

Ech życie ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jest jeszcze jedna możliwość - płyta nie podnosi się na takiej częstotliwość FSB - resetowałeś BIOS zworką - nie napisałeś  :?:

No jak by to bylo takie proste to bym przeciez nie zakladal tematu. :) Napisalem ze probowalem wszystkiego od wyjmowania baterii do resetowania zworka, wstawilem nawet starego durona i nic. Kreca sie tylko wiatraczki.

Pozdr.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dołączona grafikaheh... jeśli ta pł.główna jest tak dobra i ma takie możliwości podkręcania to czemu wypierdziela takie zwiechy? teoretyczne możliwości odlot a praktyka :[ ... Dołączona grafikaeeeh... imho dziwne...

ja na swoim asus'ie też mam że mi się resetuje bios sam i już Dołączona grafika na starszym asus'ie też tak miałem, w życiu mi sie tak nie zrobiło a kręciłem trochę Dołączona grafika...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nies plyte od razu do serwisu, padl ci bios, kumpel mial tak samo, jak za duzo chcial podkrecic, jakis kapiasty bios jest na tym epoxie, jak kupiles normalnie w sklepie to bedziesz musial zaplacic za wymiane biosu ale nie wiem ile bo kumpel ma swoj sklep to mu wymienili bez niczego.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dołączona grafikaheh... jeśli ta pł.główna jest tak dobra i ma takie możliwości podkręcania to czemu wypierdziela takie zwiechy? teoretyczne możliwości odlot a praktyka :[ ... Dołączona grafikaeeeh... imho dziwne...

ja na swoim asus'ie też mam że mi się resetuje bios sam i już Dołączona grafika na starszym asus'ie też tak miałem, w życiu mi sie tak nie zrobiło a kręciłem trochę Dołączona grafika...

tylko zobacz jakie chlopy fsb osiagaja na tych plytach!!!! wiec nie mow ze asus to czy tamto bo tesh mialem mobos asusa i jedyne ktore zorbily na mnie wrazenie to a7v133 i a7v333 bo reszta to sux!!! (bez urazy) A tak na marginesie chyba jeszcze jednak az tak nie krecile ;) i tak duzo nie przezyles bo mnie ilekroc przekrecilem fsb na asusie bios sie rzadko samoczynnie resetowal (czyt. prawie nigdy) u mojego kumpla to samo pomagala tylko zworka albo zwieranie lutow przy bateryjce

pozdrav

Lagier

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tylko zobacz jakie chlopy fsb osiagaja na tych plytach!!!! wiec nie mow ze asus to czy tamto bo tesh mialem mobos asusa i jedyne ktore zorbily na

mnie wrazenie to a7v133 i a7v333 bo reszta to sux!!! (bez urazy) A tak

na marginesie chyba jeszcze jednak az tak nie krecile ;) i tak duzo nie przezyles bo mnie ilekroc przekrecilem fsb na asusie bios sie rzadko samoczynnie resetowal (czyt. prawie nigdy) u mojego kumpla to samo pomagala tylko zworka albo zwieranie lutow przy bateryjce

pozdrav

Lagier

ee no sorry , ale to ze bios sie jebie. po za duzym przetaktowaniu , to nie jest normalne :( to jest jakis <span style="color:red;">[ciach!]</span>y feler :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tylko zobacz jakie chlopy fsb osiagaja na tych plytach!!!! wiec nie mow ze asus to czy tamto bo tesh mialem mobos asusa i jedyne ktore zorbily na

mnie wrazenie to a7v133 i a7v333 bo reszta to sux!!! (bez urazy) A tak

na marginesie chyba jeszcze jednak az tak nie krecile ;) i tak duzo nie przezyles bo mnie ilekroc przekrecilem fsb na asusie bios sie rzadko samoczynnie resetowal (czyt. prawie nigdy) u mojego kumpla to samo pomagala tylko zworka albo zwieranie lutow przy bateryjce

pozdrav

Lagier

ee no sorry , ale to ze bios sie jebie. po za duzym przetaktowaniu , to nie jest normalne :( to jest jakis <font color="#FF0000">[ciach!]</font> feler :(

wierz mi a jak mi nie wierzysz to poszukaj sobie na forum. Asusy mialy to do siebie (z reszta nie tylko one) mialem stycznosc z kilkoma mobosami powered by asus i zawsze bylo to samo

pozdrav

Lagier

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

moze nie mam epoxa , ale ostatnio przez mocne O/C spieprzylem kostke biosu - wymienili mi za friko (udawalem w sklepie lame i nie wiedzialem co to jest podkrecanie ) :mrgreen: - faktycznie cos nie tak sie dzieje z biosami w mobo :?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

moze nie mam epoxa , ale ostatnio przez mocne O/C spieprzylem kostke biosu - wymienili mi za friko (udawalem w sklepie lame i nie wiedzialem co to jest podkrecanie ) :mrgreen: - faktycznie cos nie tak sie dzieje z biosami  w mobo :?

Jakieś takie słabjuutkie robią ... :wink:

Mój też raz umarł ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie jestem coprawda ekspertem od nforce2 i epoxów, ale opisywane przez Was obiawy wskazują, że ustawienia FSB itp. przechowywane są nie w pamięci CMOS (którą można skasować zworką lub wyjmując baterię), lecz w kości Flash (z BIOS-em) w obszarze tzw. NVRAM. Dlatego właśnie przeprogramowanie kości BIOS-u (załadowanie do niej fabrycznej zawartości) pomaga. W sumie dziwne posunięcie producenta, że tak zrobił narażająć biednych użytkowników na mniejsze lub większe kłopoty...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...