JAMES BOND Opublikowano 24 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 24 Marca 2003 Czy może mi ktoś podpowiedzieć co zrobić aby zaprojektowana w Dreamweaverze MX strona wyświetlała się z polskimi znakami? W ustawieniach mam włączoną czcionkę ISO-8859-2 i podczas pracy w programie DW jest możliwość obejrzenia projektu offline w oknie przeglądarki (po wciśnięciu F12). Wtedy widok jest prawidłowy. Ale po publikacji na stronie pokazują się krzaczki. Drugie pytanie o DW to jak wstawić na stronę scrollbar. Nie mogę znaleźć tej funkcji. Z góry dziękuję za pomoc. Podobno 78% stron jest projektowanych w DW (jak podaje producent), więc może mi ktoś pomoże. Pozdrawiam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mic_s Opublikowano 24 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 24 Marca 2003 Kurcze mam ten sam problem :(. Ja piszę tekst w notatniku a później wklejam i jest git. Ale co ciekawe, zdarza się że i to nie funkcjonuje należycie :cry: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JAMES BOND Opublikowano 24 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 24 Marca 2003 Z tym notatnikiem jakoś mi nie wyszło. Cholerne czcionki. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dexiak Opublikowano 25 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 25 Marca 2003 1. wklej se w strone <meta http-equiv="Content-Type" content="text/html; charset=iso-8859-2"> 2. w HEAD <STYLE type="text/css">BODY {scrollbar-face-color: #111111;scrollbar-highlight-color: #222222;scrollbar-3dlight-color: #333333;scrollbar-darkshadow-color: #444444;scrollbar-shadow-color: #555555;scrollbar-arrow-color: #666666;scrollbar-track-color: #777777;}</STYLE> Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JAMES BOND Opublikowano 25 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 25 Marca 2003 Wkleiłem te kody na stronie, zaktualizowałem na serwerze i nic się nie zmieniło. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Allen Opublikowano 25 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 25 Marca 2003 Po 1sze: jakie literki zmieniają się na "krzaczki"??? wszystkie polskie czy tylko cześć ,konkretnie. Po 2gie: stwórz sobie plik xxx.css, dzięki, któremu będziesz miał mozliwość większej manipulacji czcionakmi, kolorami, scrollbarem. Zainstaluj do niego Adobe GoLive 5 lub 6. A potem, jak toworzysz w nim cssa to znajdz kolory, które ci pasuja i otwórz "BODY" ---> jedna z opcji juz istniejących weź na "Source" i tam masz kolory w HEXie i je zamieniasz. Najlepiej skopiować sobie jakis css i z niego modyfikować, jak chcesz mogę Ci przesłac taki plik i sobie już sam będziesz go edytował. Ja do www uzywam Dreamweaver MX + Flash + GoLive 6 + Photoshop. Prawie idealny zestaw od tworzenia www wg mnie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JAMES BOND Opublikowano 26 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 26 Marca 2003 Dzięki Allen3: Ad 1: Litera "ó" jest wyświetlana prawidłowo, pozostałe nieprawidłowo. Ad 2: Będę wdzięczny za przesłanie tego pliki. Skorzystam z Twojej rady i będę wykorzystywał taki zam zestaw softwarowy. Pozdrawiam, JAMES Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bogas Opublikowano 26 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 26 Marca 2003 Cały problem tkwi w skrótach klawiaturowych-część kombinacji, które normalnie odpowiadają za polskie znaki (Alt+znak, Alt+Shift+znak) została w dreamweawerze przyporządkowana akcjom wewnętrznym. A teraz jak to obejść: 1. Uruchamiasz Dreamweavera ;-) 2. Otwierasz menu Edit->Keyboard Shortcuts 3. Robisz kopię zestawu skrótów o nazwie "Macromedia standart" (pierwszy przycisk od lewej na górze okienka) i nadajesz mu nazwę (np. Macromedia Standart Copy-domyślnie). 4. Na takim zduplikowanym zestawie skrótów odnajdujesz wszystkie kombinacje odpowiedzialne za polskie znaki - w okienku Press Key naciskasz interesującą cię kombinację i sprawdzasz czy jest już w użyciu, jesli tak to odnajdujesz odpowiedni skrót i kasujesz go. 5. Trochę to żmudne ale jest to jedyny znany mi sposób na zmuszenie DreamweaveraMX do współpracy z polskimi znakami. Pozdrowienia Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
oliwa Opublikowano 26 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 26 Marca 2003 WSZYSTKIE OKIENKA Z PLIKAMI MUSZA BYC ZAMKNIETE no ludziska no to sie nie znacie ale tez z tym walczylem i robi sie to tak bierzesz preferencje czy jakos tak i tam szukasz tych wszystkich standartow kodowania ustawiasz na unicode8 czy cos takiego potem new file i tam robisz to samo zapisujesz wychodzisz z programu wlaczasz jeszcze raz i OK aha czasami polskie znaki nie dzialaja jak je wpisujesz w okienku design wtedy trzeba to robic w okienku CODE Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JAMES BOND Opublikowano 26 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 26 Marca 2003 Bardzo dziękuje za rady, ale i te sposoby nie działają. Kurcze, dlaczego działają u innych, a u mnie nie? Chyba nie powinienem się nazywać 007 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dijkstra Opublikowano 26 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 26 Marca 2003 U mnie było to samo na windows 98- i edytowanie pliku konfiguracyjnego nic nie dało. Natomiast na windows 2k jest wsjio OK Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JAMES BOND Opublikowano 26 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 26 Marca 2003 Cały problem w tym, że ja mam właśnie wina 2k Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dijkstra Opublikowano 27 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 27 Marca 2003 Z Service Pack 3 ??? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JAMES BOND Opublikowano 27 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 27 Marca 2003 Mam SP3 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dexiak Opublikowano 27 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 27 Marca 2003 Ale PO PUBLIKACJI na stronie pokazują się krzaczki. chyba cos przegapilismy ;] ok.. 2 pytania.. 1. GDZIE to publikujesz ( swoj serwer/kolesia/komercyjny) 2. CZY w konfigu apacha sa wlaczone AddLanguage pl .po AddCharset ISO-8859-2 .iso-pl PS... to co podal oliva to dokladnie to co ja podalem na gorze... tyle ze jego metoda wkleja to automatem ( meta ) do kazdej tworzonej strony Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JAMES BOND Opublikowano 27 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 27 Marca 2003 Serwer jest komercyjny. Pozdrawiam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...