Skocz do zawartości
bartek46op

[hdd] Scythe Himuro

Rekomendowane odpowiedzi

Scythe wprowadza do swojej oferty nową kieszeń dla dysków 3.5 cala nazwaną Himuro, która pozwala na ich montaż w zatoce 5.25 cala. Urządzenie wykonane z aluminium dba o temperaturę naszego urządzenia, a poza samym wygłuszeniem pracy dysku, dzięki montażowi na specjalnych gumowych uchwytach, nie przenosi również wibracji. Całość mierzy 132x178x41 mm, waży 790 gram i umożliwia wsadzenie dysku zarówno wyposażonego w interfejs IDE jak i SATA. Himuro SCH-1000 dostępna będzie w cenie 16.5 euro.

Dołączona grafika

Dołączona grafika

źródło: http://www.frazpc.pl/news/20298-Scythe_Him...dyskow_twardych

Edytowane przez bartek46op

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z tego co widze po wykresach, to mierzyli tam tylko temp. , czyli himuro ma za zadanie tylko chlodzic a nie jak quiet drive wyciszac ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No mam już to cudo.

Jeśli chodzi o schłodzenie dysku to różnica między gołym dyskiem a dyskiem z Himuro jest znikoma 37*C goły dysk, 35*C dysk w Himuro choć czasem skoczy do 37* też więc dla mnie bez większej różnicy (w pokoju 25.1*C ). Zwiększenie obrotów wentyli nie przekłada sie na spadek temp. dysku.

Thermalpady wyglądaja skromnie Przydał by sie jeszcze jeden taki na górze Himuro odprowadzajacy ciepło z górnej pokrywy dysku, zamiast tego jest bardzo cieniutka pianka może z 0,05 mm :lol2: szczerze powiem że jest za cienka żeby cokolwiek wyciszyć dysk . Ale zapewne jest niższa temperatura niz w SQD gdzie dysk jest bardziej zapuszkowany i odizolowany od otoczenia.

Zmniejszenie wibracji jest odczuwalne jednak nie ma to jak położenie dysku na odpowiednio grubej gabce czy sprawdzony sposób z powieszeniem dysku na gumkach.

Gumy mające zmniejszać wibracje są ciut za twarde według mnie. Plus za mozliwość ściągnięcia gumowych zaczepów dzięki czemu dysk mieści się w zatoce 5,25 nie dotykając do ścianek :razz: a co za tym idzie mozna go praktycznie wszędzie położyc na gąbce lub zawiesic na gumach i zmniejszyć tym samym wibracje do zera.

Himuro i wyciszenie dysku. Hmm że tak powiem jest trochę ciszej. Zmniejszył sie nieznacznie szum talerzy. Jednak ruchy głowicy są słyszalne z taką samą głośnością. Dla maniaków ciszy lepszy będzie bitumenbox z prawdziwego zdarzenia. Jednak nic nie stoi na przeszkodzie aby włożyć Himuro w obudowę po napędzie CD 5,25 i obłożyć gąbkami. Sam tak niedługo chyba zrobię.

Poczekam jeszcze do nocy aż sie zrobi ekstremalnie cicho i wtedy sobie sprawdzę dokładnie o ile jest ciszej teraz.

Fota na szybko:

Dołączona grafika

Edytowane przez boxer

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

UPDATE: at deep night B-)

No muszę przyznać że zrobiło się ciszej :) Jak na wyjątkowo głośne talerze w starym WD. Jak się wsłucham to teraz przy wyłączonym wiatraku na grafie (AC S2 chętnie kupię btw) ciężko jest usłyszeć komputer z odległości 2 m. Dopiero po 30 sek jak sie wsłucham. Szum talerzy jednak się zmniejszył. Zaczyna mnie denerwować jedyny wiatrak w zasilaczu krecący sie z prędkością 600 rpm. Czuję że jak wsadzę go jeszcze do homemade bitumenboxa to będzie gitara.

...To juz chyba choroba się robi... pozostają jedynie maty studyjne do wyciszania.

QD?? jak będzie okazja to kupię (już raz mi przeszło koło nosa za 31 zł :-| nowe!!!) na razie nie ma po co!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli chodzi o temperaturę to oczywiście wszystko zależy od miejsca. Jednak u mnie SQD też obniżyły generalnie temperaturę dysków o te 2-3 stopnię, szczególnie, że wystarczy naprawdę drobny ruch powietrza by było wyraźnie chłodniej. SQD jest oparty o małą metalową puszkę, do której się przykręca ściśle dysk, na nią potem daje się obustronnie thermalpady, które przylegają do zewnętrznej obudowy. Moim zdaniem to spełnia swoje zadanie... choć mogłoby być lepsze wytłumienie drgań - umieszczona po bokach, przed i za dyskiem pianka bitumiczna jest trochę za sztywna, jak na mój gust. Mocowanie w zatoce też.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no ja swoje 2 SQD wsadzilem do zatoki w P182 ale nie powiem zebym byl ekstra zadowolony. A mam 3xHDD i nie wiem za bardzo jak to rozwiazac. Troche mala jest ta buda :sad:

U mnie po montażu QD bardzo mocno podskoczyła temperatura HDD (45C i więcej). Pomógł dopiero montaż Kama Bay z S-Flex 800. Inna sprawa że wcześniej dysk był w zatoce na HDD i w przeciągu 80mm Noiseblockerów najmocniejszych :). /Dragon Big Tower/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam na gabce położone i wibracje są praktycznie zerowe. Plusem Himuro w stosunku do QD jest to że ma sciagane gumy montażowe i można zmieścić wszystko razem z gąbkami do zatoki 5,25 bez dotykania do obudowy. Dla mnie bomba bo mogę zmieścić karte muzyczna do najniższego slotu z QD bym tego nie zrobił.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi