Skocz do zawartości
Jake79

Niewielkie Uszkodzenie Przedniej Szyby

Rekomendowane odpowiedzi

Czołem.

Przechodząc do meritum...Moja Corolla ma niewielkie uszkodzenie przedniej szyby - "gwiazdka" o średnicy około 8 mm i głębokości paru mm, w prawym górnym rogu szyby. Uszkodzenie powstało w wyniku uderzenia kamykiem.

Czy taka usterka wymaga interwencji? Czy można to zostawić, bez naprawy?

Proszę o komentarze.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Za takie uszkodzenia szyby pieski mogą zatrzymać dowód rejestracyjny. I robią to niekiedy.

Jeżeli odprysk jest przynajmniej 10cm od krawędzi szyby, to takie uszkodzenia względnie łatwo się naprawia. Jeżeli jest bliżej krawędzi, to jest duże ryzyko pęknięcia szyby przy wierceniu. Naprawa kosztuje 60-80zł i trwa do 45min. Uszkodzenie najlepiej zakleić plastrem zaraz po jego stwierdzeniu, żeby się nie nabiło brudem, bo nie da się tego doczyścić, a przez zabrudzenia spoina gorzej trzyma.

http://www.jaan.com.pl/autoglass/pl/ <- polecam firmę, sprawdzona przez flotę mojej firmy i warunki polowe - Trójmiejska obwodnica + duża prędkość = 2 odpryski rocznie. Moja obecna fura ma dopiero 10000km i już dwa odpryski...

Warto szybę naprawić, bo jak zacznie pękać to niepotrzebny, spory wydatek.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no i oczywiscie auto moze nie przejsc przegladu ;]

u mnie jest peknieta szyba na wysokosci lusterka, laczna dlugosc pekniecia to ok 25cm (wiec sporo), z obu stron nawiercone.

od chyba 3 lat nic sie z tym nie dzieje.

raz na przegladzie zwrocono mi na to uwage ale przeszlo bez problemu :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ojciec zrobił w Voyagerze odprysk w jaanie i podczas mycia szyby( tydzień później) poszły dwie około 8 centymetrowe rysy od klejonego pajączka, wymiana szyby za free+ uszczelka też gratis. Cena szyby około 750zł. Aktualnie w Alfie Romeo 156 mamy kilka odprysków powiększających się, w Ducato też pajączek się rozłaził

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi