Jake79 Opublikowano 9 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Kwietnia 2008 Czołem. Przechodząc do meritum...Moja Corolla ma niewielkie uszkodzenie przedniej szyby - "gwiazdka" o średnicy około 8 mm i głębokości paru mm, w prawym górnym rogu szyby. Uszkodzenie powstało w wyniku uderzenia kamykiem. Czy taka usterka wymaga interwencji? Czy można to zostawić, bez naprawy? Proszę o komentarze. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
costi Opublikowano 9 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Kwietnia 2008 Mamy w Oplu cas podobnego (odprysk od kamienia prawie na srodku szyby, ale nie zrobila sie "gwiazdka") od ok. roku i nic sie z tym nie dzieje. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
regaciarz Opublikowano 9 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Kwietnia 2008 jeśli jest gwiazdka to prawdopodobnie pójdzie dalej Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dijkstra Opublikowano 9 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Kwietnia 2008 Za takie uszkodzenia szyby pieski mogą zatrzymać dowód rejestracyjny. I robią to niekiedy. Jeżeli odprysk jest przynajmniej 10cm od krawędzi szyby, to takie uszkodzenia względnie łatwo się naprawia. Jeżeli jest bliżej krawędzi, to jest duże ryzyko pęknięcia szyby przy wierceniu. Naprawa kosztuje 60-80zł i trwa do 45min. Uszkodzenie najlepiej zakleić plastrem zaraz po jego stwierdzeniu, żeby się nie nabiło brudem, bo nie da się tego doczyścić, a przez zabrudzenia spoina gorzej trzyma. http://www.jaan.com.pl/autoglass/pl/ <- polecam firmę, sprawdzona przez flotę mojej firmy i warunki polowe - Trójmiejska obwodnica + duża prędkość = 2 odpryski rocznie. Moja obecna fura ma dopiero 10000km i już dwa odpryski... Warto szybę naprawić, bo jak zacznie pękać to niepotrzebny, spory wydatek. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
greg505 Opublikowano 10 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 10 Kwietnia 2008 no i oczywiscie auto moze nie przejsc przegladu ;] u mnie jest peknieta szyba na wysokosci lusterka, laczna dlugosc pekniecia to ok 25cm (wiec sporo), z obu stron nawiercone. od chyba 3 lat nic sie z tym nie dzieje. raz na przegladzie zwrocono mi na to uwage ale przeszlo bez problemu :lol: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sens Opublikowano 10 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 10 Kwietnia 2008 Nie ma czym sie przejmować, ja tak mialem i bylo wszystko ok. Po ponad roku wogole sie to nie powiekszylo. Te szyby sa tak klejone, ze nawet przy znacznie wiekszych peknieciach mozna bez problemu jezdzic. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
regaciarz Opublikowano 11 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 11 Kwietnia 2008 ojciec zrobił w Voyagerze odprysk w jaanie i podczas mycia szyby( tydzień później) poszły dwie około 8 centymetrowe rysy od klejonego pajączka, wymiana szyby za free+ uszczelka też gratis. Cena szyby około 750zł. Aktualnie w Alfie Romeo 156 mamy kilka odprysków powiększających się, w Ducato też pajączek się rozłaził Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...