archaon Opublikowano 9 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Kwietnia 2008 Witajcie, Problem mam następujący: na świeżo złożonym kompie (e1260, DFI BloodIron, 2x2GB, Gigabate Zalman A 8800GT, Corsair 520W), z zainstalowanym Windowsem XP Pro SP2 ze wszystkimi poprawkami nie działają mi nowe 3Dmarki. 3Dmark01SE jeszcze się uruchamia i daje wynik 39919, 3Dmark03 restartuje komputer w 4 sekundzie testu CPU2 (z trollami), 3Dmark05 i 06 od razu przy włączaniu daje niebieski ekran z errorem w necie nie mogę znaleźć żadnego podobnego problemu na podobnym sprzęcie. jakieś informacje na forach są tylko sprzed kilku lat, a biblioteka Microsoftu mówi mi, że może to się pojawić w Windowsie 2000 przy błędach pamięci. Puściłem MemTest86+ i nie wykryło mi żadnych błędów. Dodatkowo - Gears of War oraz Warhammer: Mark Of Chaos działają bez problemu. O co może chodzić? temat umieszczam tu i w temacie o kartach graficznych bo nie wiem nawet co dokładnie powoduje te błedy. Dzięki z góry za pomoc! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
djdrake Opublikowano 9 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Kwietnia 2008 (edytowane) Nie wymieniłeś najważniejszego, jaki HDD, bo ten błąd tyczy się w 60% HDD. Scandisk, format, sprawdź dysk czy jest wolny od błędów, jakie tempy, jaki dysk. Edytowane 9 Kwietnia 2008 przez djdrake Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
archaon Opublikowano 9 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Kwietnia 2008 (edytowane) Seagate Barracuda IV - ST3160023A (160GB), na ATA rzecz jasna. pare HDD był formatowany kilkakrotnie ostatnio. temperatury w granicach 30-35C. Dodatkowo jest z nim podłączony WD 160GB na slave, a napęd DVD jest podłączony przez kontroler ata na pci. Edytowane 9 Kwietnia 2008 przez archaon Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sizeer Opublikowano 9 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Kwietnia 2008 A masz zainstalowane sterowniki do płyty? Ten błąd pojawia sie głównie przy HDD. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
archaon Opublikowano 9 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Kwietnia 2008 (edytowane) to co dali na płytce, zainstalowalem. zrobiłem CHKDSK - nic nie wypluło Edytowane 9 Kwietnia 2008 przez archaon Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sobih Opublikowano 10 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 10 Kwietnia 2008 przeciez to wina ramek. zapusc orthosa albo stress prime'a na ram i zobacz. ewentualnie sprawdz z jedna ramka. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
archaon Opublikowano 10 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 10 Kwietnia 2008 Memtest86+ to za mało? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 10 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 10 Kwietnia 2008 Może sprawdź na jakimś 64 bitowym systemie - mi na XP 32 bit czasem się dziwne rzeczy działy. Dziwne że przy 4 GB ram instalujesz antyczny system który takiej ilości pamięci nie potrafi poprawnie obsługiwać. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
archaon Opublikowano 10 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 10 Kwietnia 2008 Może sprawdź na jakimś 64 bitowym systemie - mi na XP 32 bit czasem się dziwne rzeczy działy. Dziwne że przy 4 GB ram instalujesz antyczny system który takiej ilości pamięci nie potrafi poprawnie obsługiwać. no tak się właśnie nieszczęśliwie składa, że w ramach programu MSDNAA mój wydział ma dostęp tylko do systemów 32bitowych. a ja zapragnąłem mieć w życiu pierwszy raz oryginalnego windowsa :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marecki48 Opublikowano 10 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 10 Kwietnia 2008 (edytowane) Wyciagnac jedna kosc pamieci i sprawdzic jakis 3dmark, zrobic z druga ewentualnie to samo. Memtes trwa kilka godzin, mozna tez uzyc goldmemory. Pamieci mogo byc niedovoltowane (nie napisales zadnych szczegolow odnosnie ramu, producent), sprawdzic w specyfikacji plyty czy wlozone we wlasciwe sloty (chodzi o pamieci jednostronne i dwustronne wg. pojemnosci). Narazie tyle. Ponadto nie wiem jaka Ty biblioteke bledow sprawdzales ale po wpisaniu kodu bledu wychodzi ze moga to byc bledy dyskowe, ewentualnie cd/dvd wiec sprawdz dysk chkdsk /f, odlacz cd/dvd, lub tez zapusc na jednym dysku. Edytowane 10 Kwietnia 2008 przez marecki48 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
archaon Opublikowano 10 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 10 Kwietnia 2008 (edytowane) a więc odłączyłem drugi dysk, kontroler ATA i co za tym idzie także i dvd. no i 3dmark05 się włączył, zawiesił się dopiero przy teście CPU ;) 3Dmark03 zawiesił się też 20 sekund później niż wcześniej. zainstalować system na drugim dysku? no i nie było już niebieskiego ekranu ;) Edytowane 10 Kwietnia 2008 przez archaon Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fredek Opublikowano 10 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 10 Kwietnia 2008 Napisz dla pewności jeszcze co to za RAM-y, daj im z 2,1v i ustaw TRFC na 42 w biosie. DFI często na AUTO ustawia niskie alphy, przez co albo ramy są niestabilne albo trzeba im podnieść V/zmienić TRFC na wyższe i takie tam :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
archaon Opublikowano 10 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 10 Kwietnia 2008 (edytowane) producent Exceleram rodzaj pamięci DDR2 DIMM standard DDR2-800 (PC2-6400) pojemność pamięci 2x2048 MB ilość kontaktów [pin] 240 szt. częstotliwość pracy 800 MHz przepustowość 6400 MB/s opóźnienie - cycle latency 5 timingi 5-5-5-15 napięcie 1,8 V radiator w kolorze niebieskim miały to być selekty na 1000. TRFC mam od 16 do 33. przynajmniej w instrukcji ;) Edytowane 10 Kwietnia 2008 przez archaon Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fredek Opublikowano 10 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 10 Kwietnia 2008 Nie możliwe że do 33 :P DFI z tego co wiem oferuje ustawienie grubo ponad 50...na pewno patrzyłeś na TRFC?? Ustaw jeszcze napięcie 2,1v, a jak nie to z pod MEMSETA ustaw te 42 :razz: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...