USB Opublikowano 10 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 10 Kwietnia 2008 (edytowane) Wczoraj złożyłem nowego kompa, to co mam w podpisie zmieniłem na: AMD Athlon 64 5200+ Windsor Gigabyte GA-MA78GM-S2H Gigabyte 8600GT 256 MB Patriot 2x1 GB 800 MHz Problem dotyczy grafiki. Konkretnie chodzi o to, że obraz w grach nie jest taki płynny jaki powinin być. Inaczej mówiąc jakby się tnie :) Nie są może to znaczne "lagi", ale jednak widoczne i dosyć irytujące. Nie gram w jakieś wymagające gry, ta karta bez problemu powinna udźwignąć takie tytuły jak Half Life 2 czy Far Cry. Nawet w Unreal Tournament (ten stary) jest ten problem. Domyślam się że przyczyna leży w karcie graficznej, ale czy na pewno? Zmiana sterowników nie pomaga. Na tej nowej płycie głównej mam zintegrowaną grafikę i mógłbym na niej sprawdzić czy też ten problem występuje i wtedy miałbym już pewność co jest winowajcą. Niestety nie potrafię uruchomić tej zintegrowanej grafy... W biosie ustawiłem "init display first" na onboard i nic się nie dzieje jak podłącze do niej monitor - czarny ekran. W jaki sposób odpalić zintegrowaną grafike? A co do samego kompa to jestem szczerze mówiąc średnio zadowlony :) Mam mieszane uczucia. Sądziłem że jeśli będę miał proca dwurdzeniowego i dużo szybsze pamięci to odczuje większą wydajność windy. Myślałem że komp będzie sie szybciej uruchamiał, programy będą się szybciej uruchamiały i ogólnie będzie chodził jak błyskawica :D A tak nie jest, wzrost wydajności jest znikomy, nieadekwatny do ceny. Wydałem łącznie 1000 zł i troche żałuje :) Równie dobrze mogłem po prostu kupić lepszą kartę na AGP i byłoby to samo. Edytowane 10 Kwietnia 2008 przez czokapik Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
t0bi Opublikowano 10 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 10 Kwietnia 2008 Jeśli chcesz sprawdzić integrę, po prostu wyjmij 8600GT ze slotu. Płyta najpierw szuka zewnętrznej karty, jeśli ją znajdzie, to na nią podaje obraz. Tylko jeśli nie wykryje zewnętrznej karty, podaje sygnał na integrę. Przynajmniej u mnie tak było na pewnej płycie msi na s754. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
greg505 Opublikowano 10 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 10 Kwietnia 2008 dual core optimizer zainstalowany? system postawiony od nowa? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
USB Opublikowano 10 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 10 Kwietnia 2008 Kiedy wyjme tego GF to nadal jest tak sam, próbowałem już na rózne sposoby. System postawiony od nowa, optimizer jeszcze nie zainstalowany. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
greg505 Opublikowano 10 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 10 Kwietnia 2008 (edytowane) no to instaluj + poprawka M$ i zauwazysz roznice ;) zajrzyj do tematu o X2 jest tam faq Edytowane 10 Kwietnia 2008 przez greg505 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
USB Opublikowano 10 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 10 Kwietnia 2008 no to instaluj + poprawka M$ i zauwazysz roznice ;) zajrzyj do tematu o X2 jest tam faq Ok, zainstalowałem. Poprawki poszukam później. Może to coś da :D A co do grafy to jeszcze bardziej teraz coś skopałem. Namieszałem coś w biosie bo jak uruchamiam kompa to mam ciągle czarny ekran :D Dopiero jak uruchomi się winda o mam obraz. Prawdopodobnie dlatego, że ustawiłem zintegrowaną kartę jako domyslną w biosie (chyba). Ale wyjęcie baterii z mobo czy reset cmosa nie pomaga :D Nie wiem co teraz.. Poprawka zainstalowana, optimizer też. Nadal jest tak jak było. Prawdopodobnie to wina karty graficznej. Zauważyłem, że te "lagi" (nie wiem jak to inaczej nazwać) nasilają się im dłużej gram. Karta sie grzeje (pasywne chłodzenie) i może dlatego. Ktoś ma pomysły jak uruchomić zintegrowaną grafe? Albo jak w ogóle wejść do biosu? :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
greg505 Opublikowano 10 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 10 Kwietnia 2008 odlacz kabel zasilania wyjmij GF wyjmij baterie (odczekaj chwilke) wloz baterie podlacz kabel zasilania i musi wystartowac z integry Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
USB Opublikowano 11 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 11 Kwietnia 2008 (edytowane) Zrobiłem tak jak napisałeś i udało sie. Sprawdzałem gry i problem zacinania nie występuje, więc już wiadomo że to była wina geforce'a. Ciekawe tylko czy trafił mi sie jakiś uszkodzony egzemplarz czy one wszystkie tak mają? Karta strasznie sie grzała i może w tym leżał problem. Temperatura zazwyczaj wynosiła ok 70 stopni - przynajmniej tak podawał Everest. Ale jestem w stanie mu uwierzyć bo jak dotykałem radiatora to parzył :) Poza tym Everest pokazuje mi że jeszcze jedną rzecz, która sie bardzo grzeje: http://images32.fotosik.pl/212/a1f5ac3390b442e7.png Nie bardzo rozumiem który to procesor ma 86 stopni :) Edytowane 11 Kwietnia 2008 przez czokapik Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marecki48 Opublikowano 11 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 11 Kwietnia 2008 (edytowane) ten procesor ktory sie grzeje to prawdopodobnie chipset plyty. Odnosnie grafiki, wydaje mi sie ze w biosie powinna byc, oprocz mozliwosci ustawienie ktora pierwsza ma startowac, mozliwosc ustawienia na "disabled" wbudowanej grafiki,ale nie jestem pewien, poszukam manuala do tej plyty i sie upewnie. No tak faktycznie nie ma takiego czegos jak wylaczenie integry, ale jak wlozysz grafike to w "adwanced bios features" - uma frame buffer size ustaw - auto - init display first - PEG - surround view - disabled - virtualization - disabled Edytowane 11 Kwietnia 2008 przez marecki48 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
USB Opublikowano 11 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 11 Kwietnia 2008 Obecnie mam wyjętą grafike i jade na zintegrowanej. A te 86 stopni myślisz że chipset? Hmm, na poprzedniej mobo (tej z podpisu) Everest pokazywał mi dwie pozycje: płyta główna i procesor. Z czego wynikałoby że pozycja płya główna to własnie chipset :) No ale ta nowa posiada właśnie zintegrowaną grafe i to własnie ten chipset tak sie grzeje? Czy to aby nie za wysoka temperatura? Wg mnie 50-60 stopni to max jeśli chodzi o cokolwiek w kompie :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marecki48 Opublikowano 11 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 11 Kwietnia 2008 Skoro uzywasz zintergrowanej to tlumaczyloby dlaczego jest taka temperatura. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
USB Opublikowano 11 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 11 Kwietnia 2008 Skoro uzywasz zintergrowanej to tlumaczyloby dlaczego jest taka temperatura.Ale jak miałem geforce podpiętego to też była taka temperatura :) Więc to chyba nie ma zależności czy jest integra włączona czy nie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cor3y Opublikowano 11 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 11 Kwietnia 2008 (edytowane) Mój braciszek podobnie miał na zintegrowanej grafice intela - chipset grzał się jak głupi - gry skakały, a czasami nawet system potrafił się wysypać. Zawieszenie wentylatorka, który wiał na chipset rozwiązało sprawę. Jeżeli nie masz możliwości dorzucenia wentylatorka, który wieje na chipset, to może wrzuć coś do obudowy - bo pasywna grafika + pasywny chipset nie wróży dobrze na przyszłość. Edytowane 11 Kwietnia 2008 przez Cor3y Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marecki48 Opublikowano 11 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 11 Kwietnia 2008 Ale jak miałem geforce podpiętego to też była taka temperatura :) Więc to chyba nie ma zależności czy jest integra włączona czy nie Ma i to kolosalne znaczenie, wiec albo popraw obieg powietrza w obudowie albo umiesc w poblizu jakis wiatrak co by wialo w chipset, jednak staraj sie nie przykrecac wiatraczka do zeberek na chipsecie bo slady moga uniemozliwic wykonanie naprawy gwarancyjnej gdyby byla konieczna, tfu tfu, bez wzgledu czu uzywasz integry czy osobnej. Taki stan moze miec wplyw na stabilnosc systemu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
USB Opublikowano 11 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 11 Kwietnia 2008 Wiatrak już umieściłem w obudowie, dmucha na chipset :) Teraz obydwa radiatory na płycie głównej są chłodne kiedy ich dotykam, jednak Everest nadal pokazuje 80 stopni :) Także nie wiem co to jest, może to jakieś przekłamanie. A co do cyrkulacji w budzie to nie jest najgorzej, mam otwartą obudowę. Własnie z tego względu żeby nie było zbyt ciepło w środku. Niestety mam kiepską bude i nie bardzo da sie w niej zrobić jakiś dobry przewiew. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
USB Opublikowano 12 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 12 Kwietnia 2008 Niestety problem przycinania nadal występuje :( Czyli jednak to nie była wina karty graficznej. Nie wiem już teraz zupełnie w czym może leżeć problem, na poprzednim kompie nie miałem takich "cyrków". Nic nie jest podkręcone, wszystko chodzi na standardowych ustawieniach, tempaertury w normie (poza tą jedną która nie wiem czego dotyczy). Nie wiem co dalej... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
OCM4n14k Opublikowano 12 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 12 Kwietnia 2008 A zasilacz jaki masz do tego zestawu?? Jak masz tego Topower 400W to może po prostu on nie wyrabia. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dred Opublikowano 12 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 12 Kwietnia 2008 lol ? żeby przy takim zestawie Topower 400w nie wyrabiał ? Ja mam amacroxa 350w i daje rade przy e2160@3.2 Ghz i 8800gt ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marecki48 Opublikowano 12 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 12 Kwietnia 2008 A zasilacz jaki masz do tego zestawu?? Jak masz tego Topower 400W to może po prostu on nie wyrabia. :lol2: zasilacz nie wyrabia!!!! OCM4n14k do Twojego zestawu spokojnie wystarczy markowe 300W wiec 150W idzie w proznie. czokapik - problem moze lezec w jakims procesie ktory zajmuje na chwile procesor, jak masz wlaczone indeksowanie dysku sprobuj wylaczyc, chcesz grac to wylacz niepotrzebne programy dzialajace w tle (antywirusy, firewale), mozesz wylaczyc tez polaczenie sieciowe. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
OCM4n14k Opublikowano 12 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 12 Kwietnia 2008 (edytowane) Nie mówię, że sam zasilacz nie wystarczy... Po prostu może swoje już przeżył, a to może wiązać się z niestabilnością systemu. Co do mojego zestawu to na nim konał MC-400W i miałem identyczne lagi w grach, odkąd wymieniłem zasilacz na swojego Chiefteca wszystko działa jak należy. Powodów niestabilności może być wiele więc warto wykluczyć każdy z nich. OCM4n14k do Twojego zestawu spokojnie wystarczy markowe 300W wiec 150W idzie w proznie. Do czego sapiesz?? Kupiłem sobie 450W i mi pasuje więc nie gadaj, że 150W idzie w próżnie, kupiłem taki zasilacz jaki chciałem. Nie będę siedział na 300W jak będę chciał kupić 8800GT... czokapik - problem moze lezec w jakims procesie ktory zajmuje na chwile procesor, jak masz wlaczone indeksowanie dysku sprobuj wylaczyc, chcesz grac to wylacz niepotrzebne programy dzialajace w tle (antywirusy, firewale), mozesz wylaczyc tez polaczenie sieciowe. Lol, to by było bez większego sensu, komp powinien działać podobnie z programami w tle czy bez. Jego procesor i ilość ram sobie na 100% z tym wszystkim radzi. Co jak co ale na jego sprzęcie powinno wszystko działać dobrze, ja system mam postawiony już ponad rok i szczerze mówiąc zrobił mi się ogromny ''burdel'' ale wszystko działa jak należy. Edytowane 12 Kwietnia 2008 przez OCM4n14k Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marecki48 Opublikowano 12 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 12 Kwietnia 2008 Nie mówię, że sam zasilacz nie wystarczy... Po prostu może swoje już przeżył, a to może wiązać się z niestabilnością systemu. Co do mojego zestawu to na nim konał MC-400W i miałem identyczne lagi w grach, odkąd wymieniłem zasilacz na swojego Chiefteca wszystko działa jak należy. Powodów niestabilności może być wiele więc warto wykluczyć każdy z nich. Do czego sapiesz?? Kupiłem sobie 450W i mi pasuje więc nie gadaj, że 150W idzie w próżnie, kupiłem taki zasilacz jaki chciałem. Nie będę siedział na 300W jak będę chciał kupić 8800GT... Lol, to by było bez większego sensu, komp powinien działać podobnie z programami w tle czy bez. Jego procesor i ilość ram sobie na 100% z tym wszystkim radzi. Co jak co ale na jego sprzęcie powinno wszystko działać dobrze, ja system mam postawiony już ponad rok i szczerze mówiąc zrobił mi się ogromny ''burdel'' ale wszystko działa jak należy. Masz 450 i 150w a juz napewno 100W idzie w proznie czy tego chcesz czy nie, mi to rybka, dla mnie mozesz miec 1kW, tylko nie wmawiaj ludziom ze ma za slaby zasilacz via wypowiedz "dreda" w tym topicu. I co miszczu, napisales sie tyle ale porady zadnej, wiec moze "wyleczysz autorowi teamtu komputer", bo jak narazie to podales "wymien zasilacz" A juz najwiekszym lolem to jest to "Lol, to by było bez większego sensu, komp powinien działać podobnie z programami w tle czy bez. Jego procesor i ilość ram sobie na 100% z tym wszystkim radzi". a dlaczego to musisz wiele synu, naprawde duzo, poczytac. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
OCM4n14k Opublikowano 12 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 12 Kwietnia 2008 (edytowane) Po pierwsze 150W nie idzie w próżnie bo nie jest wykorzystywane akurat przez mój komputer, zasilacz pobiera tyle mocy ile komputer w danej chwili potrzebuje. Tak więc skoro komputer pobiera maksymalnie 300W to nie może mi się dodatkowe 150W zmarnować, ucz się fizyki to może zakapujesz o co chodzi. Jak bym miał 1kW to też komputer dostawałby 350W. Po drugie nie mówię, że ma za słaby zasilacz tylko proponuje mu sprawdzenie komputera na innym zasilaczu bo może ten już nie domaga, każdy sprzęt w końcu musi padnąć. Po trzecie to nie synu, mów tak do swoich znajomych i dzieci nie do mnie. Po czwarte, o kompach wiem sporo. Wielowątkowość procesora i wymagania gier, w które grał wskazują na to, że na pewno żadne programy w tle nie mulą Mu komputera tym bardziej świeżość systemu to potwierdza, w końcu komputer dopiero złożył. Procesor ma dostateczną moc aby sobie dać z tym wszystkim radę. Tak więc nie rób z siebie geniusza, ja zaproponowałem aby sprawdził zasilacz, a ty nagle wpadasz w jakieś kompleksy wyższości i próbujesz komuś wpierać to, iż tylko Ty jesteś tu najmądrzejszy... Nie chce tu się z nikim kłócić bo to nie ma sensu, twoje czytanie ze zrozumieniem może nieco kuleje, ale proszę Ciebie żebyś przynajmniej odrobinę się przyłożył i zrozumiał to, że nie kazałem mu zmienić zasilacza. Magiczne słowo ''może'' w moim pierwszym poście jest nie bez powodu tam umieszczone. Myśląc głębiej to i w software, i w hardware może kryć się problem. Na razie trzeba po kolei wykluczać potencjalne przyczyny tego problemu. Nadal proponuje sprawdzić zasilacz. Co do tych 86 stopni, po prostu temperatura jest błędnie odczytywana. W moim przypadku speed fan wskazuje 205 stopni na procesorze. Edytowane 12 Kwietnia 2008 przez OCM4n14k Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marecki48 Opublikowano 12 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 12 Kwietnia 2008 (edytowane) Po pierwsze 150W nie idzie w próżnie bo nie jest wykorzystywane akurat przez mój komputer, zasilacz pobiera tyle mocy ile komputer w danej chwili potrzebuje. Tak więc skoro komputer pobiera maksymalnie 300W to nie może mi się dodatkowe 150W zmarnować, ucz się fizyki to może zakapujesz o co chodzi. Jak bym miał 1kW to też komputer dostawałby 350W. Po drugie nie mówię, że ma za słaby zasilacz tylko proponuje mu sprawdzenie komputera na innym zasilaczu bo może ten już nie domaga, każdy sprzęt w końcu musi padnąć. Po trzecie to nie synu, mów tak do swoich znajomych i dzieci nie do mnie. Po czwarte, o kompach wiem sporo. Wielowątkowość procesora i wymagania gier, w które grał wskazują na to, że na pewno żadne programy w tle nie mulą Mu komputera tym bardziej świeżość systemu to potwierdza, w końcu komputer dopiero złożył. Procesor ma dostateczną moc aby sobie dać z tym wszystkim radę. Tak więc nie rób z siebie geniusza, ja zaproponowałem aby sprawdził zasilacz, a ty nagle wpadasz w jakieś kompleksy wyższości i próbujesz komuś wpierać to, iż tylko Ty jesteś tu najmądrzejszy... Nie chce tu się z nikim kłócić bo to nie ma sensu, twoje czytanie ze zrozumieniem może nieco kuleje, ale proszę Ciebie żebyś przynajmniej odrobinę się przyłożył i zrozumiał to, że nie kazałem mu zmienić zasilacza. Magiczne słowo ''może'' w moim pierwszym poście jest nie bez powodu tam umieszczone. Myśląc głębiej to i w software, i w hardware może kryć się problem. Na razie trzeba po kolei wykluczać potencjalne przyczyny tego problemu. Nadal proponuje sprawdzić zasilacz. Co do tych 86 stopni, po prostu temperatura jest błędnie odczytywana. W moim przypadku speed fan wskazuje 205 stopni na procesorze. Nie chce mi sie z toba polemizowac, bo: 1. za stary juz jestem i oszczedzam sily co by bez sensu nie ujadac sie ze "znafcami" tematu "wymiana zasilacza jest lekarstwem na kazda dolegliwosc komputera" 2. oczywiscie "swierzosc" jego systemy ma akurat tyle do problemu co .......... wpisz sobie dowolnie 3. podobnie jak "wielowatkowosc procesora" :lol2: 4. odnosnie synu, mowie tak do wiekszosci ktorzy sa mlodsi o jakies 30 lat, tyle, odemnie EOT. Edytowane 12 Kwietnia 2008 przez marecki48 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
USB Opublikowano 12 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 12 Kwietnia 2008 Spokojnie chłopaki, bez kłótni :) Co do zasilacza to mało prawdopodobne. Zasilacz ma dopiero kilka miesięcy i jak juz pisałem na poprzednim kompie spisuje sie świetnie. Nie jest to przecież Codegen czy inny bubel ;) Co do procesu zużywającego procka to też wykluczone. System jest świeżo postawiony, wszystkie zbędne usługi są powyłączane, jedyne jaki program działa w tle to firewall, ale on niewiele zasobów zużywa. Zresztą gdy go wyłącze to i tak nie pomaga. Jakieś inne sugestie? :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
greg505 Opublikowano 13 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 13 Kwietnia 2008 wszystkie poprawki juz zainstalowales? zobacz w logach sytemu czy nie masz tam jakis bledow. pusc Orthos'a na jakis czas i zobacz czy sie nie wywali (obserwuj temperatury) ta temperatura to jest temp socketu (ponizej masz temp rdzeni), zbyt duza roznica zeby byla prawdziwa ;] ale ja bym poszedl w strone chlodzenia procka zdejmij radiator i sprawdz (po odcisku pasty) czy dobrze przylegal, zaloz ponownie jezeli te 'przycinki' wciaz beda wystepowac, zmniejsz czestotliwosc procka (obniz magistrale powiedzmy do 170MHz) i sprawdz jak sie wtedy bedzie zachowywac Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...