Skocz do zawartości
latet

Gdzie Kupić Core 2 Duo E8400 Lub E8500?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Bardzo pragnę kupić Core 2 Duo E8400 BOX.

Mój ulubiony dostawca twierdzi, że procesora nie ma w hurtowniach i trzeba czekać do przełomu maja/czerwca.

Natomiast wg Ceneo można go kupić w paru miejscach:

http://www.ceneo.pl/1214273

Które z tych sklepów są godne zaufania?

Czytałem tez o dziwnych problemach z E8400, ale nie wiem czy to prawda.

Rozważam też ewentualnie E8500

http://www.ceneo.pl/1214282

choć przyrost wydajności mały, a ceny spory, ale nie chodzi mi tu tylko o wydajność, ale o ew. uniknięcie rzekomych problemów z E8400.

E8200 jest moim zdaniem odrobineczkę za wolny do odtwarzania niektórych filmów HD. Może się mylę, ale mam w pracy peceta z Core2DUO 2,66 i niektóre filmy HD nie działają płynnie, a przy odtwarzaniu zawsze 1 rdzeń jest zajęty na maksa. Dlatego postanowiłem jednak kupić mocniejszy procek.

Wracając do meritum - polećcie pewny sklep, w którym można obecnie kupić E8400 lub E8500.

Dzięki,

latet

Edytowane przez latet

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki, ale chyba nie dość wyraźnie sprecyzowałem pytanie.

Jest w ceneo czy skąpcu cała listę sklepów, w których są te procesory.

Problem w tym, że nie znam wiarygodności tych sklepów i boję się, że mi wcisną trefny towar.

Proszę o polecenie sklepu godnego zaufania.

Dzięki,

latet

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

4speed, Esc, Agito, Komputronik, Sirius...

W każdym z nich coś kupowałem, z żadnym nie miałem kłopotu (z naciskiem na Agito, gdyż u nich zostawiłem najwięcej, bo ponad 5k zł, a sprzętem cieszyłem się już po dwóch dniach od złożenia zamówienia ;))

Edytowane przez Amfidiusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

E8200 jest moim zdaniem odrobineczkę za wolny do odtwarzania niektórych filmów HD. Może się mylę, ale mam w pracy peceta z Core2DUO 2,66 i niektóre filmy HD nie działają płynnie, a przy odtwarzaniu zawsze 1 rdzeń jest zajęty na maksa. Dlatego postanowiłem jednak kupić mocniejszy procek.

Ke ?

To wytłumacz mi jakim cudem na San Diego 3700+ @ 3Ghz film full HD śmigał bez problemów płynnie...

Już nie wspominam o wszystkich Core 2 Duo itd...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak dostaniesz 8400 z problemami to nie będzie to wina sklepów,, nikt ich nie przebiera i ew. problemy to wina intela i pewnych braków w opanowaniu technologii

Ke? Chyba wina marketingu intela ;) . Wiesz na jakies zasadzie sklepy w usa moga brac E8xxx? Zeby zamowić owego procka muszą kupić dziesiec sztuk Q6600. Tak szybki spadek cen starszych quadow to przypadek ;) ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jednak kupię E8200. Poczytałem trochę o filmach HD i nie sądzę, aby ten procek był za słaby do filmów HD. A tylko o to mi chodziło. Do niczego innego wydajności CPU nie potrzebuję.

Pozdrawiam,

latet

Do oglądania filmów HD to wystarczy karta graficzna HD3200 i X2 4400+ razem za płytę z taką kartą i CPU zapłacisz mniej niż za E8200.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a ja spytam jaką masz kartę graficzną do takiego procka że filmy HD Ci nie idą?? Jakiegoś starocia czy może zintegrowany wyświetlacz slajdów od intela?? geforce 8600GT i nowsze, Radeony HD2600 i mają przecież wsparcie sprzętowe dla HD..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a ja spytam jaką masz kartę graficzną do takiego procka że filmy HD Ci nie idą?? Jakiegoś starocia czy może zintegrowany wyświetlacz slajdów od intela?? geforce 8600GT i nowsze, Radeony HD2600 i mają przecież wsparcie sprzętowe dla HD..

Jest tam GF 8600GT (Gigabyte). Być może to wsparcie sprzętowe nie włącza się?

Odtwarzam filmy .mkv (rozdzielczość full HD) przy pomocy ZoomPlayera - zainstalowałem rekomendowany pakiet kodeków: CCCP.

Co mogę robić źle?

P.S. Generalnie działają płynnie - choć 1 rdzeń jest wtedy cały czas obciążony na maksa. Tylko czasem i tylko niektóre potrafią się przyciąć, zresztą samo przycięcie to jeszcze pół biedy, gorsze jest wtedy rozsynchronizowanie dźwięku i obrazu.

Pozdrawiam,

latet

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmm troszkę zejdę z tematu. Do odtwarzania filmów HD ,a raczej ripów x264 (mkv) najlepiej używać KMPlayer, albo zainstaluj CoreAVC

http://dobreprogramy.pl/index.php?dz=2&amp...ayer+2.9.3.1430. Można sobie tam skonfigurować odtwarzacz kilkoma kliknięciami, tak aby film działał płynnie na słabszych kompach.

Lanc na jakiej karcie ? Ja miałem A64 podkręconego do prawie 2.6 ghz i cięły mi filmy x264 (w dobrej jakości), a co dopiero FullHD z bitrate rzędu kilkunastu mb :|

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi