Skocz do zawartości
m@j3R

minimalne temperatury podzespołów kompa

Rekomendowane odpowiedzi

witam

mam pomysl na niezly projekcik zwiazany jednoczesnie z modyfikacja i chlodzeniem kompa. w zwiazku z tym potrzebne mi sa informacje o minimalnych temperaturach w jakich moga pracowac podzespoly kompa: hdd, cd, fdd, itp. w moim projekcie temperatura wewnatrz kompa przewidziana jest na ok 5stopniC i nie wiem czy w takiej temperaturze nie bedzie sie cos zlego dzialo np z silniczkami napedzajacymi hdd, cd, fdd itp.

pozdrawiam

m@j3R 8O

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

chcesz kompa do lodowki wsadzic :D

a tak na serio to wg mnie 5 stopni to trosze za malo, wydaje mi sie niektore dyski z uwagi na lozyska olejowe powinny miec wieksza temp, poniewaz olej w niskich temp. robi sie gesty i nie byc moze to wplywac negatywnie na lozyska

ale sa to tylko moje domysly, nic potwierdzonego ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

chcesz kompa do lodowki wsadzic :D

a tak na serio to wg mnie 5 stopni to trosze za malo, wydaje mi sie niektore dyski z uwagi na lozyska olejowe powinny miec wieksza temp, poniewaz olej w niskich temp. robi sie gesty i nie byc moze to wplywac negatywnie na lozyska

ale sa to tylko moje domysly, nic potwierdzonego ;)

a ja skłaniam potwierdzić powyższe : w silnikach samochodowych również jest stosowane smarowanie olejowe i powszechnie wiadomo , że najbardziej w doopę dostają w zimę , z racji tego , że gęsty olej nie jest w stanie dotrzeć do wszystkich miejsc które ma smarować . Dopiero od ok.30 stopni temp silnika olej ma normalne właściwości smarujące .

TEORETYCZNIE w przypadku dysków z łożyskami olejowymi powinna obowiązywać taka sama zasada - skłoniłbym się do stwierdzenia , że ta temperatura to w okolicy 10-15 stopni , ale nie jestem mechanikiem samochodowym więc mogę sie mylić i poprawcie mnie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja mam taki mod jak na dole i 2 wiatraki potężne wciągają powierze na dole postawiłem kompa przy drzwiach balkonowych w zimie i chodziły te wiatraki

temperatura wewnątrz obudowy doszła do 6 st c!!!

na procu miałem tylko 22 st C!!!!

niezłe co ale to tylko w zimie jak jest kilka stopni mrozu na polu

ale bałem się niżej tzn poniżej zera zejść bo mogło by się później podczas ogrzewania skroplić

ale i tak jest spoko

ja myślę, że jak kom chodzi i się zapuści mu takie chłodzenie tzn około 5 st C to nic mu nie będzie ale jak się go najpierw schłodzi a później załączy to się wtedy odrazu skropli

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wow, 

chcę to zobaczyć! 

będziesz robił nadmuch zimnego powietrza w obudowie, czy raczej "bloki chłodnicze" na wszystkie ważniejsze chipy?

Zamiast obudowy będzie parownik tak jak w zamrażalniku w lodówkach ;)

Jesli chodzi o niskie temp. to martwie sie rowniez o cd, bo np. moje radyjko w samochodzie w zimie jak w nocy jest ponizej -5C to z rana ciezko aby jakas plytke odtworzyl, musi sie troche rozgrzac i dopiero gra. mysle ze to nie tylko kwestia zlego smarowania w niskich temperaturach ale moze i laser w cd 'zle' dziala pod wplywem niskiej temp

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi