m@j3R Opublikowano 24 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 24 Marca 2003 witam mam pomysl na niezly projekcik zwiazany jednoczesnie z modyfikacja i chlodzeniem kompa. w zwiazku z tym potrzebne mi sa informacje o minimalnych temperaturach w jakich moga pracowac podzespoly kompa: hdd, cd, fdd, itp. w moim projekcie temperatura wewnatrz kompa przewidziana jest na ok 5stopniC i nie wiem czy w takiej temperaturze nie bedzie sie cos zlego dzialo np z silniczkami napedzajacymi hdd, cd, fdd itp. pozdrawiam m@j3R 8O Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Popixs Opublikowano 24 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 24 Marca 2003 wszystko bedzie perfecto mundo. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maybach Opublikowano 24 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 24 Marca 2003 chcesz kompa do lodowki wsadzic :D a tak na serio to wg mnie 5 stopni to trosze za malo, wydaje mi sie niektore dyski z uwagi na lozyska olejowe powinny miec wieksza temp, poniewaz olej w niskich temp. robi sie gesty i nie byc moze to wplywac negatywnie na lozyska ale sa to tylko moje domysly, nic potwierdzonego ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
m@j3R Opublikowano 25 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 25 Marca 2003 nie chce wsadzic kompa do lodowki tylko chce zrobic z kompa lodowke, a raczez zamrazarnik ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stefanito Opublikowano 25 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 25 Marca 2003 wow, chcę to zobaczyć! będziesz robił nadmuch zimnego powietrza w obudowie, czy raczej "bloki chłodnicze" na wszystkie ważniejsze chipy? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kost@k Opublikowano 26 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 26 Marca 2003 chcesz kompa do lodowki wsadzic :D a tak na serio to wg mnie 5 stopni to trosze za malo, wydaje mi sie niektore dyski z uwagi na lozyska olejowe powinny miec wieksza temp, poniewaz olej w niskich temp. robi sie gesty i nie byc moze to wplywac negatywnie na lozyska ale sa to tylko moje domysly, nic potwierdzonego ;) a ja skłaniam potwierdzić powyższe : w silnikach samochodowych również jest stosowane smarowanie olejowe i powszechnie wiadomo , że najbardziej w doopę dostają w zimę , z racji tego , że gęsty olej nie jest w stanie dotrzeć do wszystkich miejsc które ma smarować . Dopiero od ok.30 stopni temp silnika olej ma normalne właściwości smarujące . TEORETYCZNIE w przypadku dysków z łożyskami olejowymi powinna obowiązywać taka sama zasada - skłoniłbym się do stwierdzenia , że ta temperatura to w okolicy 10-15 stopni , ale nie jestem mechanikiem samochodowym więc mogę sie mylić i poprawcie mnie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
M79 Opublikowano 26 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 26 Marca 2003 jesli na zewnatrz dysku bedzie 5C to dysk powinien sie sam troche rozgrzac... glownym problemem bedzie chyba raczej skraplanie sie, a nie te 5C Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fuxmen Opublikowano 26 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 26 Marca 2003 ja mam taki mod jak na dole i 2 wiatraki potężne wciągają powierze na dole postawiłem kompa przy drzwiach balkonowych w zimie i chodziły te wiatraki temperatura wewnątrz obudowy doszła do 6 st c!!! na procu miałem tylko 22 st C!!!! niezłe co ale to tylko w zimie jak jest kilka stopni mrozu na polu ale bałem się niżej tzn poniżej zera zejść bo mogło by się później podczas ogrzewania skroplić ale i tak jest spoko ja myślę, że jak kom chodzi i się zapuści mu takie chłodzenie tzn około 5 st C to nic mu nie będzie ale jak się go najpierw schłodzi a później załączy to się wtedy odrazu skropli Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
m@j3R Opublikowano 27 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 27 Marca 2003 wow, chcę to zobaczyć! będziesz robił nadmuch zimnego powietrza w obudowie, czy raczej "bloki chłodnicze" na wszystkie ważniejsze chipy? Zamiast obudowy będzie parownik tak jak w zamrażalniku w lodówkach ;) Jesli chodzi o niskie temp. to martwie sie rowniez o cd, bo np. moje radyjko w samochodzie w zimie jak w nocy jest ponizej -5C to z rana ciezko aby jakas plytke odtworzyl, musi sie troche rozgrzac i dopiero gra. mysle ze to nie tylko kwestia zlego smarowania w niskich temperaturach ale moze i laser w cd 'zle' dziala pod wplywem niskiej temp Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...