dax Opublikowano 11 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 11 Kwietnia 2008 Witam. Zaczynając od początku: miałem Windowsa XP 32bit. Dokupiłem 2gb ramu (więc teraz mam 4gb) i z tego powodu zainstalowałem Viste 64bit. Niestety Vista ta powodowała mi całą masę problemów (Q3 nie działał mimo różnych problemów, Gadu powodowało takie błędy że robił się sajgon na pulpicie) dlatego postanowiłem wrócić do XP. Włożyłem więc płytkę z XP, bootowałem z biosu, ale płytka nie chciała się bootować tylko wyskakiwał komunikat, że wystąpił problem, który może być związany z niedawną zmianą oprogramowania lub sprzętu (coś mniej więcej takiego) i miałem możliwość jedynie uruchomienia Visty. Postanowiłem więc włożyć płytkę z Vistą, bootowałem, z wiersza poleceń wpisałem format c: (na tej partycji była Vista zainstalowana) i ponownie próbowałem zainstalować XP, niestety teraz pojawiał się błąd Bootmgr failed, ctrl+alt+del żeby uruchomić ponownie (czy coś takiego). Poczytałem w sieci, ponownie wszedłem w wiersz poleceń na płytce Visty i powpisywałem te komendy bootrec. Niestety po uruchomieniu komputera pojawił się błąd Bootmgr is missing, ctrl+alt+del żeby uruchomić ponownie. Ściągnąłem takie narzędzie jak Ultimate Boot CD, wypaliłem, bootowałem i tym narzędziem formatowałem dysk + kilka innych opcji, ale dalej jest to samo :| Czy ktoś ma jakiś pomysł? Nie chcę znowu męczyć się z Vistą, a teraz właśnie ją instaluje bo nie mam innego wyjścia. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kfgz Opublikowano 11 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 11 Kwietnia 2008 (edytowane) Sformatuj partycję systemową za pomocą partiton magic lub parted magic i na wszelki wypadek potraktuj ją fdiskiem - fdisk /mbr, a potem już tylko instalacja XP ;) Edytowane 11 Kwietnia 2008 przez Dj_AnT Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dax Opublikowano 11 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 11 Kwietnia 2008 Sformatuj partycję systemową za pomocą partiton magic lub parted magic i na wszelki wypadek potraktuj ją fdiskiem - fdisk /mbr, a potem już tylko instalacja XP ;) Formatowałem tym programem o którym pisałem cały dysk i nie pomogło. Dzisiaj kolega polecił mi usunąć z poziomu boot'a Visty obie partycje, tak też zrobiłem i potem wyskakiwał błąd coś około "prosze wlozyc dysk do bootowania bądź zrestartowac komputer i uruchomic bootowanie ponownie" (tylko ze po angielsku) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kfgz Opublikowano 11 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 11 Kwietnia 2008 Nadpisz mbr - fdisk /mbr. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SGJ Opublikowano 11 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 11 Kwietnia 2008 A niby co chciałes uruchomic z tego dysku jak usunałes mu loader z partycji? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dax Opublikowano 12 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 12 Kwietnia 2008 Nadpisz mbr - fdisk /mbr. Ale gdzie mam to napisać? Jak usunę obie partycje i pojawia się ten komunikat o bootowaniu, to nie mogę nic wpisywać, bo po kliknięciu pojawia się ten sam komunikat pod spodem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kfgz Opublikowano 12 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 12 Kwietnia 2008 Rozpakuj archiwum, nagraj płytę CD jako obraz i uruchom. fdisk.zip Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
B4ko Opublikowano 5 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 5 Stycznia 2009 Witam, mam podobny, problem Laptopa Asusa, nowego, ze sklepu, bez systemu, i postanowilem zainstalowac, sam windowsa XP I jak startuje z plytki, i kopiuje sobie, te pliki do instalaci, jak skonczy, to wyskakuje blue screan, Jak odpalam, z pustego dysku, to tez wyskakuje BOOTMGR is missing i nic wiecej, macie jakies rady? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kfgz Opublikowano 5 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 5 Stycznia 2009 (edytowane) http://forum.purepc.pl/Microsoft-Windows-f...my-t264190.html EDIT: Możesz też włączyć IDE dla dysku w BIOSie - oczywiście o ile będziesz miał taką opcję. Edytowane 5 Stycznia 2009 przez Dj_AnT Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kshysieq Opublikowano 1 Kwietnia 2010 Zgłoś Opublikowano 1 Kwietnia 2010 Miałem identyczny problem. XP home - wersja oryginalna - a przy instalacji na dzień dobry, zamiast niebieskiej "kreaturki" komunikat "bootmgr.exe is missing..." Okazuje się, że nie była to wina pamięci - memtest 3.5 nic nie wykrył - tylko klawiatury, starsza płyta miała porty PS2 i Windows się domagał aby klawiatura była PS2 a nie USB. Jedna mała przejściówka i komunikat zniknął... Dzięki za wszystkie pomysły!!! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 1 Kwietnia 2010 Zgłoś Opublikowano 1 Kwietnia 2010 "Bootmgr is missing" to komunikat biosu płyty głównej, że wykryty dysk, wykryto na nim aktywną partycję, lecz nie wykryto odpowiedniego programu bootującego. Odnośnie problemu z klawiaturą, to zapewne wystarczyło włączyć w bios opcję "USB Legacy". Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PolandMET Opublikowano 12 Kwietnia 2010 Zgłoś Opublikowano 12 Kwietnia 2010 (edytowane) To ja mam podobny problem i zaczyna mnie to wnerwiac. Laptop eMachines, wywalilem mu SATA 250GB z W7 i chce tam dac dysk SSD 40GB i nagrac XP. Niestety, po zaladowaniu instalatowa XP, wywala blue screen i koniec. Dysk ma sformatowana partycje pod innym XP. Inne pytanie. Kiedys byl W98 i dos. A teraz, da sie uruchomic instalke XP jak jest ona np. wgrana na taki pusty dysk zamiast instalacji z CD? Bo jakos mi nic nie przychodzi do glowy jak wejsc na dysk :D Ale prosze, pomozcie, czemu mi wywala taki byk przy instalacji XP ????? UPDATE Pomogla zmiana typu dysku z AHCI na IDE w biosie. XP sie zainstalowal bez problemu. Ponowna zmiana na AHCI i zwis, zobacze jak wgram mu sterowniki... Edytowane 12 Kwietnia 2010 przez PolandMET Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...