Skocz do zawartości
MatroX13

Pytania Odnośnie Wc, Sensu, Kilka Dylematów

Rekomendowane odpowiedzi

Mam na dzień dobry takie pytanie ile musiałbym wydać pieniędzy na WC aby było wydajniejsze od AC Scythe Infinity? żebym mógł spokojnie podkręcać cpu nie martwiąc sie o temp.

Konfiguracja:

CPU: E8400@4GHz temp: STRESS: 7xC IDDLE:4XC

Mobo: DFI LP DK P35 T2RS

GPU: EVGA GF 8800GTS 512MB

HDD: 2x250GB Seagate 32MB Cache, Raid Ediition

Na razie interesowało by mnie chłodzenie wodą CPU, później GPU i chipsetu.

Czekam na odpowiedz

Edytowane przez MatroX13

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zależy czy wszystko nowe, dedykowane czy lecisz po kosztach.

Do takiego sprzętu to minimum 500zł na dobry początek, IMO.

Temperatury przy takim zestawie powiedzmy za 500zł, będą dużo niższe niż przy AC Scythe Infinity?

Mniej więcej jakie tempy będę miał?

Edytowane przez MatroX13

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I tez zalazy czy chcesz wydajnie czy ladnie? czy wydajnie i ladne...

Wydajne i ładne...

Pojecie ładne jest pojęciem bardzo szerokim ;), wiec jeśli wydajność będzie o wiele większa przy opcji wydajność niż przy wydajność i ładne to wybiore opcje wydajność. Zależy jakie będą różnice w temp przy tych opcjach.

Jestem esteta wiec wyglad ma dla mnie znaczenie ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wydajne i ładne...

Pojecie ładne jest pojęciem bardzo szerokim ;), wiec jeśli wydajność będzie o wiele większa przy opcji wydajność niż przy wydajność i ładne to wybiore opcje wydajność. Zależy jakie będą różnice w temp przy tych opcjach.

Jestem esteta wiec wyglad ma dla mnie znaczenie ;)

Ladne, wydajne i ciche wc to koszt ~700 wzwyz. O ile wydajniej? E8400 na 1.45v i temperaturki do 61 stopni pod 100% obciazeniem ;) sam sobie odpowiedz czy warto ;) roznica na rdzeniach wynosi do 2 stopni, takze czujki raczej chodza dobrze ;)

btw mam okrutnie krzywa czapke i strasznie duzo pasty musialem napchac do srodka ;) bo normanie rdzen nie dolegal do bloczku =] jezeli pomimo tego chodzi ladnie, to cos w tym musi byc ;)

Edytowane przez kkNd!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Swiftech Apooge GTX 230 nowy lub allegro

Black Water Advanced 123 -149

laing ddc 219 lub na poczatakek cr2- 219/99

rezik albo sam zrobisz albo kupisz jakis ale to juz wedle gustu.

Weze i zlaczki od 65 gore za komplet do takiego ukladu.

Od GTX jest wydajniejszy D-tek fuzion ale IMO GTX ladniejszy jest :)

Edytowane przez valdi200

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

przy używanych klockach i łapiać okazje to za 500 masz już wypas wc na cepa za te 500 :P

Co do chłodnicy to moim zdaniem rpzy cichym wc lepiej sprawdza sie cienka- przy okazji koszty spadają bo to 100zł za nówkę - jak poszukasz uzywki to i za 50 ziko wyrwiesz w niezym stanie..

Do tego nowy blok alphacoola za ok 100zł lub uzywany swiff z allegro.

Pompka wedle uznania- starczy nawet coolriver2 /blackwater ale można poczkać aż samhain znowu wystawi laingi za 150ziko(naprawde warto )

Do tego jakiś rezk wedle uznania- swifa micro, rurowy bw lub jakiś nakładany na top do lainga. Dokładasz 2 lub 4 niezłej klasy wentyle 120 i masz sensowny układzik ....

przykładowy zestaw z coolinga :

Alphacool NexXxoS HP Pro Intel 775 99.50PLN

D-Tek dB-1 pompka 12V 189.00PLN

Black Water Advanced 122 rev. 3.0 99.00PLN

Swiftech MCRES-MICRO 89.00PLN

Łącznie: 476.50PLN

szukajać okazji oraz rozglądając sie za użwyanmi klockami można bez problemu zjechać z tej ceny....

Edytowane przez 99tomcat

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Posiedziałem przed chwila trochę na coolingu.pl

Wybrałem takie części:

http://img530.imageshack.us/img530/4144/wcxm0.png

Nie które części sie powtarzają np. blok na cpu.

Teraz mam pytania:

1. Ile metrów węza trzeba kupić i jaki? Obudowa Chieftec Bravo LBX-01B-B-B.

2. Jakie złączki/ile złączek musze kupić?

3. Jaki blok polecacie na CPU Prison Pro czy Swiftech APOGEE GTX?

4. Nie lepiej kupić chłodnice na której da sie zamontować 3x120 po jednej stronie? Czy nie będzie bardziej przyszłościowa niż 2x120?

5. Jaka jest prawdopodobność ze waz strzeli i woda sie wyleje na sprzęt?

6. Czy jest wogóle szens przejścia z AC Scythe Infinity na WC? Czy ktoś pracuje na podobnym konfingu polecanym przez Was i na podobnej konfiguracji sprzętowej i czy mógłby napisać jakie ma tempy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1. sadze ze 2metry ci starczy, skoro zaczynasz to troche bedziesz cial i dopasowywal. jesli chodzi o rozmial to rzecz gustu ale lepiej kupuj taki jak zlaczki :)

2. tu wszystko zalezy na jaki waz sie zdecydujesz, czy bedziech chcial luki czy kolanka, jak chcesz wszystko oprzec na szybkozlaczkach to musisz doliczyc do gtx zakup 2 sztuk, pompka jesli nie zamierzasz dokupic topu to w sobie juz ma krocce na waz ale jak chcesz top to kolejne 2 zlaczki, do tego 2 na chlodnice i 2 na o-tank

3. tu ci nie pomoge, ale mozesz poczytac o GTX klik, zas prison tez bardzo dobry blok i rodzimej produkcji :)

4. osobiscie jakbym mial mozliwosc zamontowania 3 zamiast 2 to bym bral 3x120

5. ryzyko zawsze istnieje, ale jak sie dobrze przylozysz to nie powinno byc problemow

6. cisza, mniejsze temp, wieksze mozliwosci OC no i chyba jedno z rownie waznych jak pozostale to frajda z ukonczonego projektu :-D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi