Skocz do zawartości
Niemiec

Gigabyte GA7-VRX i szyna 166

Rekomendowane odpowiedzi

Mam pytanie czy na plycie Gigabyte GA7-VRX rev. 1.1 jest mozliwosc pracy z szyna 166 idzielniku 1/5?? Ustawialem swojego procka na 6*166 i komp wstawal do momentu pojawienia sie boot magica i potem kupa. Jezeli ktos ma doswiadczenia z ta plyta to prosze o pomoc. Acha bios to F5, a sprzet jak w opisie.

PS. Cos mi opis wcielo :(

Duron 1000@1000 (7,5*133), Gigabyte GA7-VRX, Maxtor DiamondMax 60+ 30GB, 128MB DDR Micron PC266, 256MB DDR Kingston PC266, LiteOn CD-RW 48/12/48, DVD A-Open 10/40, MSI Geforce 3 Ti200 128MB @200/500

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam rev 2 i z moich oględzin wynika, że nie posiada ona dzielnika 1/5, przy 166 FSB taktowanie pci to 41,5 :| , nie ma takze zadnego dipa aby taki mnoznik wrzucić :(

Moze ktos z posiadaczy równiez rev 2 podzieli się swoimi spostrzezeniami.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pamieci bez podnoszenia napiecia choda na 333 i cl2. Poza tym po ustawieniu szyny 166 kompiter uruchamia sie do momentu odwolania do dysku twardego wiec sadze, ze jest to brak dzielnika 1/5 i w konsekwencji za wysokie taktowanie pci, chyba ze sie myle !!??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W instrukcji nic nie ma napisane o fsb 166, ale myslalem, ze da sie to jakos obejsc :) Przymierzam sie do kupna axp1700+ a tu wychodzi, ze najpierw bedzie trzeba kupic plyte :( Zawiodlem sie troszke na tym gigabyte, mnoznik do 12,5x, przy fsb do 133 i resety biosu przy pamieciach na ultra!!??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A najśmieszniejsze w tym wszystkim jest to ze rev bodajze 1.1 :? ( nie jestem pewny dokładnie jaki numerek, ale w kazym razie starsze od 2 ) ma zworke do przestawiania fsb na 166, zreszta na pcb wersji 2 jest na nią zostawione puste miejsce :|. Taką wersje słyszałem od jednego z userow starszego modelu tej plytki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak?? Normalnie :)

Do 157 nie ma problemów, zworka przestawiona na tryb 133, a dalej pojechałem ofkoz biosem. Niestety powyzej 157 zaczyna się jazda, dysk prawdopodobnie nie wyrabia gdyz po pierwszym wejsciu do windy wyskakuje błąd rejestru, a kolejne powodują uruchamianie sie "naprawiacza" który nic nie moze zdziałac :) .

Niestety, aby wyzej wykrecic procka trzeba zmienic mobo :|

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

2.0. Wgraj nowy bios, a jak nie pomoze to pewnikiem pamięci nie wytrzymują. A jeśli chodzą ci asynchronicznie na 166 to nie sugeruj się tym, bo moje poprzednie samsungi dzialaly asynchro z procem 166/133, a synchronicznie nie. Ale moze to jest wina niedopracowanej płyty ?? :?

Choć teraz twinmosy biegają na fsb 155+33=188 Mhz (tak plyta ustawia pamiec po wybraniu opcji auto), wiec juz sam nie wiem :|

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...