NumeroUno Opublikowano 11 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 11 Kwietnia 2008 Witam, kupiłem wczoraj dysk Seagate ST3250410AS Barracuda 7200.10 16MB 250GB (sata II) i gdy podłączam go do IDE 3 jako slave + mój stary 40gb samsung na master ide 1 ata ten nowy nie chce się zainicjowac/zformatować :/ Próbowałem wszystkich progsów :/ W windzie po odpaleniu XP SP2 jest on przez jakiś czas widoczny i potem sam od siebie znika więc jak trwa format to nie może dokończyć :/ Nie ja jeden mam problem z tym dyskiem, proszę o pomoc! :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
shrek999 Opublikowano 11 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 11 Kwietnia 2008 Witam, kupiłem wczoraj dysk Seagate ST3250410AS Barracuda 7200.10 16MB 250GB (sata II) i gdy podłączam go do IDE 3 jako slave + mój stary 40gb samsung na master ide 1 ata ten nowy nie chce się zainicjowac/zformatować :/ Próbowałem wszystkich progsów :/ W windzie po odpaleniu XP SP2 jest on przez jakiś czas widoczny i potem sam od siebie znika więc jak trwa format to nie może dokończyć :/ Nie ja jeden mam problem z tym dyskiem, proszę o pomoc! :) moze glupie pytanie ale zainstalowales stery sata do plyty głownej? sprobuj updejtu biosu dysku SG chyba udostepnia takie cos jako narzedzie mozesz jeszcze zassac hirensboot cd i z poziomu "dosa" probowac cos namodzic. pozatym sprawdz czy dysk jest widoczny w menadzeze urzadzen to raz i dwa odpal konsole zarzadzania systemem (start > uruchom > mmc ) potem plik dodaj usun przystawke znajdz zarzadzanie dyskami i czy z tamtad dasz rade btw piszesz ze kupiles dysk sataII a podpioles go do ide3 na slave cos nie halo :) sprawdz co pokazuje sie w zdarzeniach sytemowych jakichs logach itp ( tez dodajesz jako stacka w mmc ) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
NumeroUno Opublikowano 12 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 12 Kwietnia 2008 sterowników nie instalowałem, bo mam najnowszy BIOS i w biosie wykrywa, w windowsie też, tylko chodzi o to, że po jakimś czasie dysk SAM znika i nie mogę dokończyć formatu, z tym dyskiem wielu ma problemy jak zauważyłem, może wada fabryczna czy cuś? proszę o pomoc nie chce mi sie czekac na nowy i placic za wysylki :/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
waldemas Opublikowano 12 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 12 Kwietnia 2008 odłącz dysk systemem podłącz nowy z formatuj (tak jakbyś windę instalował ,tylko przerywasz po sformatowaniu i zrobieniu partycji) dobry sposób trochę kombinowany ale działa Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
NumeroUno Opublikowano 12 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 12 Kwietnia 2008 waldemas na takie banały to ja wpadłem już dawno, bo zawsze tak formatuje :F jak pisałem już kilka razy (>.>) dysk przy formatowaniu po prostu znika, w instalatorze też daje szybkie ntfs i znika po kilkunastu sek :/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
shrek999 Opublikowano 12 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 12 Kwietnia 2008 (edytowane) sterowników nie instalowałem, bo mam najnowszy BIOS i w biosie wykrywa, w windowsie też, tylko chodzi o to, że po jakimś czasie dysk SAM znika i nie mogę dokończyć formatu, z tym dyskiem wielu ma problemy jak zauważyłem, może wada fabryczna czy cuś? proszę o pomoc nie chce mi sie czekac na nowy i placic za wysylki :/ Sory ale głupoty gadasz. Bios nie ma nic wspolnego z tym ze dysk jest wykrywany w windowsie(nie uwzgledniajac zarzadzania zasobami itp oraz opcji ata na sata). Instaluj najnowsze stery od mobo, zmien port sata w plycie glownej i poszperaj w biosie moze gdzies jest opcja ktora umozliwiala np. instalacje systemu na dysku sata bez sterownikow sata bo byl wydziany jaka ata(nie uzywalem ale kojarze ze jest cos takeogo). Pozatym to ze ci wywala dasy to mogą być bledy I/O w zwiazku ze zlymi sterami. podobnie mialem z sata na GA g33m jak mialem zle stery to dysk widziało ale nie był wstanie zapisywać na nim. Edytowane 12 Kwietnia 2008 przez shrek999 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
NumeroUno Opublikowano 12 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 12 Kwietnia 2008 Sterowniki mam najnowsze do foxconna, porty zmieniałem. Na innym forum mówiono też o jakichś sterach do saty i jakimś AHCI w biosie, ale nie widzę nic o tym w CMOSie =/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
waldemas Opublikowano 12 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 12 Kwietnia 2008 a co za płyta Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
NumeroUno Opublikowano 12 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 12 Kwietnia 2008 foxconn 945P7AD-8KS2H Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kiltel Opublikowano 12 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 12 Kwietnia 2008 (edytowane) Obawiam sie ze dysk jest do wymiany ja mam identyczny model i wszystko jest ok ale siostra niedawno kupiła kompa z takim samym dyskiem i pojawił się bardzo podobny problem do twojego dysk po odbiorze komputera ze sklepu mial 3 partycje pierwsze dwie były zdrowe a trzecia wykrywana była jako niesformatowana każda próba formatowania zpod windowsa konczyła sie bsodem. Próbowałem go formatowac pod vista, linuxem itp ale zawsze było niepowodzenie wiec po kilku takich nieudanych próbach dysk został zwrócony w ramch gwarancji i siostra dostała nowy identyczny model ale już w pełni sprawny :-D Edytowane 13 Kwietnia 2008 przez kiltel Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
NumeroUno Opublikowano 12 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 12 Kwietnia 2008 Na gwarancję wolałbym jeszcze nie oddawać, może ktoś wie co i jak ze sterownikami SATA i ustawieniu AHCI w moim biosie, najnowszy na foxconn 945P7AD-8KS2H. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...