Krzychol Opublikowano 11 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 11 Kwietnia 2008 Witam! Mam problem. Mianowicie jest sobie laptop Asus A6R ktory ma obecnie fabrycznie jakas tam pamiec... Programem Everest sprawdzilem ze kosc to DDR2 Nanya o oznaczeniu NT512T64UH8A1FN-37. Sęk w tym ze nie ma koncowki 37 nigdzie , sa jakies 3C i 37B, roznica to predkosci. I teraz jestem w kropce i nie wiem , chce dokupic kolejne 512 MB pamieci i nie wiem jaka pamiec kupic , czy koniecznie Nanye o takim oznaczeniu jak podalem (chociaz takiej nie ma konkretnie), czy moze byc innej firmy ? Jesli innej firmy to musze sie sugerowac timingami i predkoscia a ja nie mam pojecia co to jest dokladnie za pamiec (program twierdzi ze to jest 533MHz pamiec, ale nie daje sobie glowy uciac). Jak myslicie jaka pamiec kupic jako druga ? Juz sam nie wiem ktora to powinna byc konkretnie... Prosze o pomoc. Dzieki !!! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redjohnny Opublikowano 11 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 11 Kwietnia 2008 (edytowane) ściągasz program o nazwie CPU-Z. Uruchamiasz go i w chodzisz w zakładkę SPD. Teraz masz dwie możliwości. Albo wrzucasz tu screena i my ci podajemy linka do allegro, albo drukujesz screena z zakładki SPD i lecisz do sklepu i mówisz że chcesz pamięć o takich parametrach jak na tym screenie. Pozdrawiam. PS: Producent pamięci nie musi być taki sam. Ważne żeby parametry się zgadzały. Edytowane 11 Kwietnia 2008 przez AK-105 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzychol Opublikowano 11 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 11 Kwietnia 2008 ściągasz program o nazwie CPU-Z. Uruchamiasz go i w chodzisz w zakładkę SPD. Teraz masz dwie możliwości. Albo wrzucasz tu screena i my ci podajemy linka do allegro, albo drukujesz screena z zakładki SPD i lecisz do sklepu i mówisz że chcesz pamięć o takich parametrach jak na tym screenie. Pozdrawiam. PS: Producent pamięci nie musi być taki sam. Ważne żeby parametry się zgadzały. Dobrze ale mam tez pytanie , czy jesli owa pamiec jest 533MHZ (czyli PC2-4200) a ja kupie szybsza czyli PC2-5300 czyli 667 MHz to pojda takowe ? Ta szybsza sie spowolni do tej wolniejszej ? Pytam sie bo mam szanse kupic za grosze jutro Kingmax'a wlasnie PC2-5300... i jesli z ta moja Nanya pociagnie to spoko... W laptopie siedzi Celeron M 1.7 GHz jesli to ma znaczenie do okreslenia szyny... Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
igorro Opublikowano 11 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 11 Kwietnia 2008 pamięci są kompatybilne w dół- 667MHz może chodzić przy 533MHz. 533MHz za to "nie wkręci się" na 667MHz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzychol Opublikowano 11 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 11 Kwietnia 2008 pamięci są kompatybilne w dół- 667MHz może chodzić przy 533MHz. 533MHz za to "nie wkręci się" na 667MHz OK , a jak sprawa z timingami ? Czy regula w tym przypadku bedzie ze 533 bedzie mialo CL4 a 667 CL5 ? Bo jesli tak to znaczy ze moge kupic szybsza pamiec w ciemno i zawsze sie ona przypasuje do poprzedniej ? Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redjohnny Opublikowano 12 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 12 Kwietnia 2008 (edytowane) Każda pamięć ma określone timingi dla określonej częstotliwości z jaką pracuje. Pamięci mają jeszcze inne parametry niż CL które, w zależności od producenta, mogą się różnić. Weź pod uwagę że timingi to nie jedyna rzecz na którą musisz zwracać uwagę. Dwa moduły mogą mieć identyczne parametry ale różną budowę. W takim przypadku mogą wystąpić problemy z działaniem. W najlepszym wypadku po prostu nie będzie działać dual channel. Prosiłem cię o screena z CPU-Z. Ja w ciemno ci nie powiem czy pamięć którą chcesz kupić będzie działać. Rób co chcesz. Pozdrawiam. Edytowane 12 Kwietnia 2008 przez AK-105 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość spec-kom Opublikowano 20 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Kwietnia 2008 Kup obojetnie jaką na 533mhz, najlepiej kingmaxa bo kingmax ma pamieci nanya,ale najlepiej kup 2 512 np goodrama 667mhz,można takie kupić na allegro za grosze lub jak chcesz to ja ci sprzedam , mam 2 x 512 Samsunga 667mhz dual Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...