Rekil Opublikowano 12 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 12 Kwietnia 2008 Witam. Jako, że ostatnio wymieniłem procka na trochę cieplejszego, moje chłodzenie ma już ciężej. Dokładniej jest to Xeon 3070, chłodzony przez TT Silenttower z wymienionym wentylatorem na AC 92x92 (ten z 1500RPM). No i teraz niepokoją mnie trochę temperatury. Początkowo myślałem, iż spowodowane jest to krzywą podstawą radiatora, ale po dotknięciu jego żeberek wiem, że problem leży po stronie wentylatora, który jest raczej zbyt słaby. Radiator jest letni w idle, a w stresie wyraźnie ciepły. Tak więc potrzebuję dwóch wydajnych wentylatorów 92mm na to chłodzenie. Cisza jest priorytetem, ale bardziej zależy mi na wydajności i cenie. Wpadły mi w oko te wentylatory: http://allegro.pl/item339721340_pentagram_...511_0_lodz.html Będą spełniać moje wymagania? W tej chwili @3.1GHz 1.28V mam temperatury w Orthosie po 60-63*C według CT. Inną sprawą jest jeszcze jeden wentylator - w zasilaczu. Po pewnym czasie stał się on uciążliwym dla uszu i jednocześnie najgłośniejszym elementem w moim PCcie. Zasilacz to Chieftec GPS-450W. Chcę wymienić ten 120x120mm na coś wydajnego, cichego i taniego. Tutaj również myślę o Pentagramie: http://allegro.pl/item339719236_pentagram_...521_0_lodz.html. Acutake? Raczej odpada, bo według tabelek Pentki mają większy przepływ powietrza, a głównie na tym mi zależy. Czekam na propozycje. Pozdrawiam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janekwisniewskipadl Opublikowano 12 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 12 Kwietnia 2008 Nie patrz na tabelki. Za 10zl nic dobrego nie dostaniesz. Ja kupilem Acutake i mnie juz ch... strzela.. leci do kosza, nawet sie nie zastanawiam. Zamawiam BTF 120 Pro Led do mojego Taganka, raz na rok wywalic 40zl na wentyl to zaden wydatek a przez rok Twoje uszy nie beda cierpialy.. Jak podniesiesz poprzeczke pieniazna to Ci cos naskrobie ;). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekil Opublikowano 13 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 13 Kwietnia 2008 No dobra, powiedzmy że na te 3 wentylatorki mam 90zł łącznie z przesyłką :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...