grzeg255 Opublikowano 12 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 12 Kwietnia 2008 Witam.Znajomy poprosil mnie,zebym sklecil dla niego jakis serwer.Nie wiem,czy jest to istotne ale stanowisk ktore beda korzystaly z tego serwa bedzie 6-8, glownie pliki graficzne oraz CAD. Budzet jaki mam do dyspozycji to 1500zl. Nie bardzo wiem,na co w takim sprzecie zwracac uwage,poza ramem i dyskami.Prosilbym o jakas konkretna rade Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamlop Opublikowano 12 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 12 Kwietnia 2008 (edytowane) Serwer rozumiem na linuxie. Proc min p3 1000mhz 1gb ram, 512 też powinno wystarczyć. Raid 0, pojemność w zależności od zapotrzebowania. Jakiś dobry zasilacz (markowy) i dobrze wentylowana buda. Grafa może być integra. Edytowane 12 Kwietnia 2008 przez adamlop Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzeg255 Opublikowano 13 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 13 Kwietnia 2008 Komp ma byc nowy:) tak myslalem zeby strzelic jakas tania mobo pod intela,do tego proca cos typu 2140.ewentualnie celine.Kurde kompletnie jestem ciemny jezeli chodzi o serwery.Ram rozumiem ze mam kupic z ecc. Co do dyskow to myslalem o 2x 250GB np od WD Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość dwaIP Opublikowano 13 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 13 Kwietnia 2008 Płyta którą masz w podpisie nadaje się. CPU przykładowo LE-1620. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shenlong Opublikowano 13 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 13 Kwietnia 2008 CPU: E2140 MOBO: Intel DP35DPM HDD: 2x250 Seagate [ nie bierz WD/Samsungów bo w serwerach padają jak muchy ]. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
serwal4 Opublikowano 13 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 13 Kwietnia 2008 AMD Athlon X2 BE 2300 /1.9GHz, 1MB, 45W, BOX, AM2/ Foxconn A690GM2MA-RS2H /AMD 690G/ Kingston 1GB PC800 CL5 x2 Seagate NearLine 250GB 7200rpm 16MB cache SATAII x2 (w RAID 0) Pioneer DVR-215 SATA (black) Sharkoon Avenger Economy /Black/ ModeCom MC-350ATX 2.0 PFC 1249 zł Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzeg255 Opublikowano 17 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 17 Kwietnia 2008 Co do dyskow to zostaje przy 2x250GB Seagate tak jak polecacie, ramu ma byc 4GB( czy koniecznie musi byc z ecc??) .Bude kupie jakas chiefa i teraz nie wiem co wybrac,czy amd czy cus od intela.Macie jeszcze jakies propozycje oprocz tych dwoch,choc powiem szczerze ze na intelu bardziej mi przypadl do gustu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość dwaIP Opublikowano 17 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 17 Kwietnia 2008 Co do dyskow to zostaje przy 2x250GB Seagate tak jak polecacie, ramu ma byc 4GB( czy koniecznie musi byc z ecc??) .Bude kupie jakas chiefa i teraz nie wiem co wybrac,czy amd czy cus od intela.Macie jeszcze jakies propozycje oprocz tych dwoch,choc powiem szczerze ze na intelu bardziej mi przypadl do gustuTo czy Intel czy AMD to w tym przypadku mało istotne (jeśli nie jest potrzebna do tego serwera wirtualizacja) Najważniejsze jest dobranie stabilnej płyty głównej z obsługą ECC i zgodnej w pełni z systemem operacyjnym serwera. Nie za bardzo widzę tu potrzebę 4GB RAM, prawdopodobnie 2 GB nie zostaną wykorzystane nawet w połowie.. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Villentretenmerth Opublikowano 17 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 17 Kwietnia 2008 Seagate lepszy od WD RE2 - dobre ;) cytat.: "Powiedzmy sobie szczerze: cichszy od nearline, mniej sie grzeje, bardziej wydajny, bardziej dopracowany. Mówią ze kazdy chwali to co ma... otoz mialem w raidzie 1+0 4 seagate nearline... 2 z nich sie przekrecily po pol roku. Jak to mawiaja reklama dzwignia handlu... obietnice seagate o super zywotnosci, cudownych mozliwosciach itp to lipa tak samo jak ich gwarancja, w pracy mam 12 re i zaden nie ma sektorow, nawet nie zapiszzcy... chodza 24h na dobe 8 pod sambe reszta pod bazy mysqla. Seria RE2 jest jeszcze lepsza... w stresie ten dysk ma 35kresek w niewentylowanej obudowie, tyle co zasilacz wyssa. Jestem zadowolony i moge polecic z czystym sumieniem" źródło.: http://www.komputronik.pl/Dyski_twarde/Wew...pelny,id,49732/ Szczerze co do dysków, to kolejność (jeżeli chodzi o awaryjność) od paru lat jest taka: 0. MAXTOR (swego czasu nawet ABC Data się wycowała z dystrybucji tego "high-endowego" sprzętu - tyle mieli zwrotów ;) ) 1. szajsung 2. seagate 3. IBM /HGST 4. WD Zrobisz jak zechcesz :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzeg255 Opublikowano 20 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Kwietnia 2008 (edytowane) Wybralem takie zestawienie: Asus P5K Pro Core2duo E 8200 Seagate Barracuda ES 7200 500GB 32MB Jeszcze tylko pamieci kingstona 2x2GB+ buda chiefa z zasilaczem+najtansza dvdr Czy jeden dysk,bedzie wyraznie wolniej chodzil od dwoch??bo cena jednej barki jest nizsza o 150zl Moze mobo wybrac inne? Edytowane 20 Kwietnia 2008 przez grzeg255 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...