Skocz do zawartości
The SainT

Zakup Z Innej Beczki

Rekomendowane odpowiedzi

Mam małe pytanko odnośnie obu systemów. Planuje zakupić Winszita i nie mam pojęcia na co się zdecydować, Vista Ultimate czy może XP Pro, jak zachowują się aplikacje na Viscie, czy bez SP vista "zamula" strasznie i czy jest wydajniejsza od xp

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam małe pytanko odnośnie obu systemów. Planuje zakupić Winszita i nie mam pojęcia na co się zdecydować, Vista Ultimate czy może XP Pro, jak zachowują się aplikacje na Viscie, czy bez SP vista "zamula" strasznie i czy jest wydajniejsza od xp

Jesli na kompa z podpisu to XP

Jesli jednak dokupisz 2gb ramu do niego to bym na Viste sie zdecydował.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

moim skromnym zdaniem vista troszke "zamula" i dluzej laduje system mimo ze mam 2G Ramu z sp jak i bez.wydajnosc raczej nie jest wieksza od XP smiem twierdzic ze mniejsza nawet 10%.A na laptopie jak testowalem to odradzam instalacje jesli ktos nie posiada min core duo, 2G ramu oraz 8600 ;)

A decyzje musisz sam podjac,najlepiej testujac nawet pirata nie zebym zachecal...:P

Edytowane przez atento

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jesli na kompa z podpisu to XP

Jesli jednak dokupisz 2gb ramu do niego to bym na Viste sie zdecydował.

że niby na co mu 4gb ramu na viście? :blink: mam na kompie viste business i na xp pro+sp2 już nie wrócę. Prawda żr jest ramożerna, bo jak odpala się system to wsysa 40% ramu, ale po włączeniu jakiegoś programu wskaźnik spada do 25-30%. W stosunku do xp, który wciągał mi ok 15% (~300mb), to niby dużo, a niby nie, bo jeszcze nie spotkałem gry która łącznie z vistą wessałaby 100% ramu. Imho system+zalogowanie sie do profilu trwa krócej niż na xp. Jeżeli ktoś ma 1gb ramu to visty nie polecam, chyba, że nic więcej oprócz przeglądania internetu i klepania na gg nie robi, wtedy styka. Znam już kilkanaście osób które mając 2gb ramu przeszło na viste i żadna nie myśli o zmianie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no to milo.... a powiedzcie tak w skrócie co mi da Vista czego nie da Xp oprocz pieknego wygladu??? :blink:

Mniejsza wydajnosc w grach, 3dmarkach, problemy z niektorymi niestandardowymi sterownikami.

Mozliwosc odpalenia najnowszego 3dmarka:D i innych gier w dx10:)

Probowalem po 2 tygodniach wrocilem do xp+Pack_Vista_Inspirat_1.1.exe dzieki czemu mam wyglad visty;P (prawie:D)

Co do 2gb ramu...imho to vista +2gb ramu i mamy jako taka maszyne do pisania. Niech nikt nie pisze ze nie umialem skonfigurowac itd....no chyba ze ktos gra w sapera;], dla mnie 2gb +vista+ramozerna gra=nieporozumienie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ludzie, bez przesady, na 1Gb da się na Viście nawet grać... na 2 gb jest git :)

Vista czy XP ? Najlepiej zainstalować oba i się zdecydować "darmowy" okres testowy visty/xp (przed aktywacja) do tego będzie idealny, miałem 2 wybrałem XP, powód - szybsze działanie gier, sprawny EAX i wsparcie dla audigy, może teraz się pozmieniało, ale i tak najlepiej samemu wytestować.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ludzie, bez przesady, na 1Gb da się na Viście nawet grać... na 2 gb jest git :)

Vista czy XP ? Najlepiej zainstalować oba i się zdecydować "darmowy" okres testowy visty/xp (przed aktywacja) do tego będzie idealny, miałem 2 wybrałem XP, powód - szybsze działanie gier, sprawny EAX i wsparcie dla audigy, może teraz się pozmieniało, ale i tak najlepiej samemu wytestować.

I to jest sensowne wyjscie, przed zakupem radze "sprawdzic" bo faktycznie wtopisz...ja na viste sie nie przesiadlem bo mam xpka starego oryginala i szkoda mi bylo placic za brak sterownikow do karty tv:D

Aha i tak na marginesie MS zadeklarowal dluzsze wsparcie dla XP niz dla Visty, a tu juz slychac o nastepcy Visty...przypomina mi sie sytuacja Win2000 i Xpka...win2000 byl tylko polem testowym... W kazdym razie jakbym mial teraz cos kupywac i mial 4gb ramu ( dla mnie taki Silent hunter 4 pod vista na 2gb wolal o pomste do nieba:P) to tylko Vista.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No wiecie niektórzy instalują i wyrzucają bo "boją" się nowego wyglądu, zmiany opcji i menu. Ja generalnie obstaje przy XP w dodatku ten SP3, który niewiele wnosi ale zawsze to kilka łatek więcej, myślę, że dla mnie XP będzie dobrym rozwiązaniem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wszyscy którzy narzekają na vistę to albo nie wypróbowali jej i bazują tylko na opinii idiotów po necie krążących w stylu forum dobreprogramy czy chip albo benchmark.pl które sa dla kretynów... (wybaczcie mi!! ostre słowo)...albo też odpalali ją na niewystarczajacym sprżecie... ja naleze do takich osób z drugiej wymienionej kategorii.. powiem jedno

od kupna nowego kompa

c2d 4500 OC 3.4Ghz

2 GB ram ble ble ble (reszta w mojej sygn)

vista działa idealnie... mam w nosie wasze opinie na nie... ale ja po prostu polubiłem bardzo ten system.. po wylączeniu paru usług i dupereli vista jest swietna bardzo wydajna...i smiem twierdzic ze oprócz wolniejszego kopiowania niz XP vista jest duzo szybsza... gry sieodpala pod vistą w trybie zgodnosci zaznaczając wyłączenie DWM na czas zabawy i spowolnienie to jest jeden wielki mit... mam 13280 punktów w 3d marku 2006... nie zawiesił mi sie system od miesiąca ani razu...!!! a chodzi połowe tego czasu non stop... mam wersję Ultimate z SP1 oraz polskie MUI... i powiem szczerze tylko nie podoba mi się mikser pogmatwany audio (uzywam wiec kodeków KX driverów, XtremeG) wszystko działa jak nalezy... super system na dzień dzisiejszy jest naprawdę spoko loko stabilny szybki kompatybiny śliczny...

pozdrawiam...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Od wczoraj siedzę na Viscie 64bit. Do jej instalacji zabierałem się już po raz 5 :) zawsze coś się pierdzieliło <_< , a chciałem mieć ją wgraną ponieważ mam 4GB ram'u. Wcześniej się sypała dlatego, że miałem neta przez neostradę i nieszczęsnego sagema 800, do którego producent nie raczył wydać sterowników pod Viste 64bit :lol2: . Problem rozwiązałem kupując router i już nie mam żadnego problemu, łącznie z tym że nawet net trochę przyspieszył :) . Obecnie z problemów jakie mam to sterowniki do myszki A4 Tech'a SWOP - 35 PU, ale ostatnie sterowniki jakie widziałem do niej były z roku '03 więc to też nie wina M$, że producent olał sobie produkcję sterowników. Może myślał, że myszka ta tyle czasu nie wytrwa?? :) . Jeśli zaś chodzi o gry to kiedyś jedynie miałem problem z Gothicem 3 a to dlatego iż wspaniali twórcy gry zabezpieczyli ją czymś co przy włączaniu gry sprawdzało czy jest płyta w CD. Z tego co czytałem na forach to jedynie właściciele Visty 64bitowej mieli taki problem. Całe szczęście, że wyszedł Patch 1.5 jaki i późniejszy 1.6, który już nie wymaga aby płyta była w napędzie :) . Z problemów jaki mi się jeszcze przypomniały to czasem bratu na laptopie rozjeżdża się areo tzn. wszystko ucieka bardziej w lewą stronę po za obszar monitora oraz zanika i nic praktycznie nie da się zrobić. Po ponownym uruchomieniu kompa wszystko jest OK. To wszystko co mogę na temat Visty narazie napisać. Osobiście bym zmieniał system na Viste :) trochę pomieli na początku dyskiem, ale idzie to jakoś przeżyć i chodzi całkiem znośnie. Przecież z XP też na początku były problemy dopiero po SP2 zaczął działać dobrze :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bam1981 wiesz co przydałoby sie troche kultury, bo jakim prawem nazywasz innych idotami, jest wolność słowa i każdy może wyrazić swoją opinie.Co nie znaczy że możesz obrażać innych.Jeżeli ktoś inaczej twierdzi i niż Ty to znaczy że mniej wie? Śmieszny jesteś.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Villentretenmerth

nie zawiesił mi sie system od miesiąca ani razu...!!!

pozdrawiam...

A mój XP HE 32b nie zawiesił się ani razu od gdzieś 8 miesięcy :)

SUPER system ;)

(w ogóle mi się nigdy nie "zawiesił" ani nie miałem żadnego BSODa)

ps. radzę poczekac na Win 7 - to może być coś ciekawego ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ciekawe rzeczy pisza co niektorzy userzy

Ze niby Vista taka oh ah :)

A zapominacie ze wiekszosc gier traci na Viscie 10-20% framerate .??

Ze nawet poszczegolne okna sie wolniej uruchamiaja , sa to minimalne roznice ale sa

i nic ,zaden SP2 tego raczej nie zmieni .

Jak w Sigu mam 3 GB Ramu , kolejne 4x1GB w szufladzie ;) testowalem rozne wersje Visty

na 3 i na 4GB Ramu , ostatnio Home Premium 64 z SP2 jak narazie sobie odpuszczam

zabawe z tym systemem .

Wszystko porownywane do mojego legala XP Home SP2

ale coz

sa ludzie co lubia blyskotki i sa tacy co lubia szybki system .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ale coz

sa ludzie co lubia blyskotki i sa tacy co lubia szybki system .

I są tacy co lubią mieć stabilny system, a gdy XP Pro stawiałem na S939 z procesorem AMD X2 i do tego różne sterowniki i nakładki obsługujące ten procesor to BSOD witał mnie 3-4 razy dziennie.

Pod Vistą nie miałem ani razu tego problemu...

Co do szybkości, to jak ktoś już napisał - gdzieś na forum są filmiki porównujące szybkość Visty i Mac OS. Vista po prostu potrzebuje kilku dni na rozgrzanie się, a potem działa płynnie i przyjemnie wygląda. Grać też na niej można, i bajki o minimum 4GB ramu można schować do szuflady.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No ale nie zaprzeczysz że do Visty potrzebne jest min 2gb, przy 1gb jak odpaliłem gimpa, gg, firefoxa, winampa i cos tam jeszcze w tle zużycie rami 730mb :/ na rocznym i zamulonym xp to wszystko zajmuje niecałe 400mb, a dokładniej jakies 370.

I nie piszę z doświadczenia innych tylko własnego, bo dzisiaj zainstalowałem żeby przetestować i mogę z czystym sumieniem powiedzieć że vista+1gb= co najwyżej maszyna do pisania. O grach nie ma co myśleć.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Villentretenmerth

I są tacy co lubią mieć stabilny system, a gdy XP Pro stawiałem na S939 z procesorem AMD X2 i do tego różne sterowniki i nakładki obsługujące ten procesor to BSOD witał mnie 3-4 razy dziennie.

Ciekawe.

Miałem swego czasu ASUSa A8N32-SLI wraz z AMD64 X2 4200+ na s939 (OEM - rev.E6) +2x1gb Kingstone na samsungach UCCC i jakoś mi sie NIC nie "sypało" - 0 BSODów i innych g..... - 0 problemów.

Więc wybacz ale to co napisałeś moim zdaniem jest TOTALNą bzdurą.

NO OFFENCE.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam laptopa z T7200 i 2GB RAM i gdybym tylko mógł (brak sterowników) przesiadłbym się z Visty na XP - chodzi gorzej niż mój stary laptop z XP, Pentium M 1.5GHz i 1GB RAM nie mówiąc już o tym, że nie mogę zagrać np. w Master of Orion II :angry: Może na stacjonarnych jest lepiej :?:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po kupieniu kompa (dc@3, 2gb ramu, 8800GT) zaczalem od XP, po 2 miesiacacach chcialem zobaczyc DX10.

DX 10 nie zobaczylem, ale system mozna fajnie zoptymalizowac, chociaz tak czy siak wydajnosc w smarkach i grach spadla o te ~5%. Brak zwisow, stabilnosc, fajne bajery w stylu flip 3d, przy nowym sprzecie zadnych problemow ze sterownikami, zreszta tak czy siak za rok czy troche pozniej bedziesz musial sie przesiasc na Viste.

Edytowane przez grondo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ciekawe.

Miałem swego czasu ASUSa A8N32-SLI wraz z AMD64 X2 4200+ na s939 (OEM - rev.E6) +2x1gb Kingstone na samsungach UCCC i jakoś mi sie NIC nie "sypało" - 0 BSODów i innych g..... - 0 problemów.

Więc wybacz ale to co napisałeś moim zdaniem jest TOTALNą bzdurą.

Nie bzdury tylko doświadczenie.

Ja miałem AsRocka 939Dual-VSTA + X2 4200+ (Toledo) - i tak jak pisałem kilka BSODów dziennie (zwłaszcza po instalowaniu AMD optimizerów czy czegoś takiego). Wtedy postanowiłem przetestować Vistę a po 30 dniach testu zakupiłem wersję Home Premium.

2GB ram to fakt, minimum. Na początku próbowałem na 1GB ale szybko dokupiłem kolejny giga.

NO OFFENCE.

:lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi