Skocz do zawartości
The SainT

Zakup Z Innej Beczki

Rekomendowane odpowiedzi

Ja bym bez wahania kupował Vistę Ultimate - przecież zawsze możesz zrobić legalny i darmowy downgrade do XP Professional (pod warunkiem, że zdobędziesz oryginalny nośnik win XP Prof). Tutaj szczegóły dot. wersji OEM: http://download.microsoft.com/download/5/f...erencesheet.pdf

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

popieram.. pewnie ze brac vise jest juz naprawdę dobra... jak sie ma dobry sprżecik na dzisiejsze czasy chodzi milusio i nie ma problemów z kompatybilnoscią... problemów nie stwierdziłem... to samo się tyczy Server 2008 jako stacja robocza jest super...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po kupieniu kompa (dc@3, 2gb ramu, 8800GT) zaczalem od XP, po 2 miesiacacach chcialem zobaczyc DX10.

DX 10 nie zobaczylem, ale system mozna fajnie zoptymalizowac, chociaz tak czy siak wydajnosc w smarkach i grach spadla o te ~5%. Brak zwisow, stabilnosc, fajne bajery w stylu flip 3d, przy nowym sprzecie zadnych problemow ze sterownikami, zreszta tak czy siak za rok czy troche pozniej bedziesz musial sie przesiasc na Viste.

Nie ma powodu dla którego będzie musiał się przesiąść tak szybko. Windows 2000 SP4 starczy jeszcze na 2 lata (poza najnowszym sprzętem który

coraz częściej nie ma sterowników do 2000) a potem będzie coś nowszego, Windows 7.

Konieczność przesiadki z XP nastąpi dopiero wtedy gdy producenci sprzętu przestaną dostarczać sterowniki do XP i będziemy taki sprzęt kupowali.

Nadal większość komputerów jest z XP :

http://www.onestat.com/html/aboutus_pressb...sage-share.html

Nadal kupowanych jest więcej komputerów z XP

http://marketshare.hitslink.com/report.asp...=M&qpsp=110

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Villentretenmerth

Nie bzdury tylko doświadczenie.

Ja miałem AsRocka 939Dual-VSTA + X2 4200+ (Toledo) - i tak jak pisałem kilka BSODów dziennie (zwłaszcza po instalowaniu AMD optimizerów czy czegoś takiego). Wtedy postanowiłem przetestować Vistę a po 30 dniach testu zakupiłem wersję Home Premium.

2GB ram to fakt, minimum. Na początku próbowałem na 1GB ale szybko dokupiłem kolejny giga.

:lol:

No cóż ....

Jak się nie umie dobrze zainstalować podstawowego sterownika, i w dodatku się człowiek nie bardzo konkretnie orientuje co robi i w jakiej kolejności, to później mogą być problemy.W takim wypadku nawet "święty boże nie pomoże" - i trzeba się przerzucić na Vistę (tam system sam prowadzi za rączkę = mniejsze prawdopodobieństwo że się coś samemu sknoci).

Jakie umiejętności - takie wyniki.

:lol2:

I to tyle na ten temat ;)

ps. mnie jakoś przez 5 miesięcy jak miałem A8N32-SLI +X2 4200+ E6 nic się nie działo, ZERO kłopotów.

CUDA siakieś czy jak ? (nie, pewnie to CUDA Tuska :lol2: ) Pozatym ten XP taki niekompatybilny jest w porównaniu do Visty ;)

Wszyscy mają z nim nagminnie problemy ;) hehehehehe

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I są tacy co lubią mieć stabilny system, a gdy XP Pro stawiałem na S939 z procesorem AMD X2 i do tego różne sterowniki i nakładki obsługujące ten procesor to BSOD witał mnie 3-4 razy dziennie.

Cos musiales spartolic, bo u mnie system juz drugi rok stoi, a BSODy obejrzalem tylko wtedy, gdy przesadzilem z OC. ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No cóż ....

Jak się nie umie dobrze zainstalować podstawowego sterownika, i w dodatku się człowiek nie bardzo konkretnie orientuje co robi i w jakiej kolejności, to później mogą być problemy.W takim wypadku nawet "święty boże nie pomoże" - i trzeba się przerzucić na Vistę (tam system sam prowadzi za rączkę = mniejsze prawdopodobieństwo że się coś samemu sknoci).

Jakie umiejętności - takie wyniki.

:lol2:

I to tyle na ten temat ;)

ps. mnie jakoś przez 5 miesięcy jak miałem A8N32-SLI +X2 4200+ E6 nic się nie działo, ZERO kłopotów.

CUDA siakieś czy jak ? (nie, pewnie to CUDA Tuska :lol2: ) Pozatym ten XP taki niekompatybilny jest w porównaniu do Visty ;)

Wszyscy mają z nim nagminnie problemy ;) hehehehehe

I właśnie o to chodzi - system MA być prosty, intuicyjny i nie stwarzać problemów.

Jak mam ochotę pobawić się to zamontowałem sobie Linuksa - a uwierz mi, nie jest on tak słodki jak XP.

PS: nie cwaniakuj z umiejętnościami, bo to nie o tym temat.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Villentretenmerth

I właśnie o to chodzi - system MA być prosty, intuicyjny i nie stwarzać problemów.

Jak mam ochotę pobawić się to zamontowałem sobie Linuksa - a uwierz mi, nie jest on tak słodki jak XP.

PS: nie cwaniakuj z umiejętnościami, bo to nie o tym temat.

Nie muszę "cwaniakować z umiejętnościami", bo nie mam takich problemów jak Ty ;)

z mojej strony EOT.

Co do tematu, kupiłbym jednak XP pro.

I poczekałbym te 1,5 roczku na Win 7.

To może być ciekawy system, realny następca XP.

Edytowane przez Darth Sidious

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Właśnie tak, też zrobiłem. XP Pro SP2 w oczekiwaniu na SP3. Zdecydowałem się, na XP Pro może bo jestem troszeczke konserwatywny, a z drugiej strony zasugerowałem się tym co zobaczyłem na komputerze u znajomego. Może niektórzy z was kojarzą grę Lineage 2. Jak dla mnie najlepszy "benchmark" w mierzeniu wydajności. Otóż, uruchomiłem grę u kolegi na Vista Home z SP1.

Co się okazało, gra powiedzmy, że chodziła płynnie (nie chodzi o grafike bo gra wymaga x1950, żeby już ładnie wszystko wyświetlać) a mianowicie gra potrzebuje bardzo dużo ramu, gdyż cały teren w dosyć dużej odległości jest wczytywany do ramu tudzież przy małej ilości ramu "czytany" z hdd, przy prawie takim samym sprzecie (ten sam proc i te same kosci na Elpidach @ 810mhz u niego i 800 u mnie, e6550 @ 2.8Ghz) gra chodziła tragicznie, sam proces zajmował ponad 1.5GB ramu, gdzie u mnie na XP pobierało około 650MB, dodam iż gra przechodziła optymalizację pod Viste. Może i troszeczke mało szczegółowy test, ale gra była uruchamiana w okienku 1440x800 i powiem wam, kilkumiesięczny zapchany XPek był zdecydowanie szybszy, wydaję mi się iż Vista nie jest taka jakby M$ chciał dlatego czekam na Win 7, może tutaj znajdziemy bardziej zoptymalizowany kod lub coś podobnego.

Reasumując, na dzień dzisiejszy kupiłbym XP.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi