_bartx Opublikowano 12 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 12 Kwietnia 2008 Ostatnio sprawiłem sobie taki zestawik: Celeron 900MHz Coppermine 1,75V 256MB RAM Seitec 6 ns Asus TUSL2-C Radeon 9800PRO No i natrafiłem na kilka problemów. Pierwszy to problemy z kartą graficzną, która została kupiona jako w pełni sprawna na allegro. Karta sypie artefaktami niezależnie od ustawień FSB/AGP ale tylko w niektórych testach np. w całym AM3, w teście Nature w 2k3, również w teście Nature w 2k1. Reszta jest czysta (2k5 całego przechodzi bez choćby jednego syfa, nawet na podkręconych ustawieniach). Czy to może być wina zasilacza czy raczej płyty głównej (która w ogóle nie wie co to AGP 8x) - sprawdzałem na no name 300W i Modecom MC-400 z mojego kompa i na obu to samo, oba zresztą dają podobne napięcia 12,55 - 12,65V czyli moim zdaniem zbyt duże. Drugi problem to regulacja vcore dla tego procka. Nie umiem wyjść w ogóle poza 1,8V - w biosie mam tylko 1,75 i 1,80V, Wrzuciłem sobie bios 1009, który podobno ma lepszą regulację vcore i faktycznie można teoretycznie ustawiać aż do 2,10V, ale co z tego skoro ustawienie 1,85V i powyżej powoduje, że komputer się nie uruchamia (zamiera po sprawdzeniu pamięci i dysków). Zauważyłem, że wtedy "zanika" vcore - spada praktycznie do zera (sprawdzałem miernikiem). Próbowałem też modów z łączeniem nóżek, ale zamiast 1,75V i 1,95V miałem 1,10V i 1,20V :mur: Czy można na tej płycie uzyskać większe napięcie czy jest to niewykonalne? Chciałem puścić tego Celerona na 1200MHz, na razie tylko 1125MHz (1M policzy) - wstaje co prawda ma 1200, walidacje mam na 1233MHz, wprime 32m też policzył, ale 1M to się wywala od razu. A brakuje mi tylko 2 sekund do pierwszego miejsca na hwbocie w 1M... :wink: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stjepan666 Opublikowano 13 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 13 Kwietnia 2008 Płyta główna chyba umiera, tak mi się wydaje. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Burning Opublikowano 13 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 13 Kwietnia 2008 1. Nie taki Asus piękny jak sie wydaje - właśnie się rozprawiam ze świeżo nabytym TUV4X 2. Coppermine'y słabo się kręcą - mój 1GHz nie chciał się ruszać powyżej 1200, a stabilnie działał do 1050MHz :unsure: 3. Stery do grafiki - mam dużo jazd ze znalezieniem dobrych do GeForce 6800 - aktualnie pracuję na dość wydajnych, które jednak ciągle czepiają się, że brakuje drugiej karty do SLI :blink: 4. pamięci w synchro czy asynchro? u mnie grafika nagle ożyła po przestawieniu na sychro, mimo że na Acorp 694T (z tym samym chipsetem) asynchro hulało aż do zgonu ;) tak wiec inwestowanie w 'królów stabilności' nie zawsze sie udaje niestety, a mocne wykorzystanie s370 potrafi kosztować dużo zabawy. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_bartx Opublikowano 14 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2008 Procek powinien spokojnie działać na te 1200MHz z kilku powodów: - na 1206MHz liczy bez problemów wPrime 32m - najwyższą walidację mam jak na razie 1233MHz, możliwe, że może być więcej - testy 3D chodzą na takim ustawieniu (nie zapuszczałem całych, ale np. 2 testy z 2k1 itd.) Wydaje mi się raczej, że są jakieś cyrki z chipsetem/pamięciami - na 1125MHz synchro z pamięciami na 125MHz 2,2,2,5 spokojnie sobie mogę 1M i pifasta policzyć. Pamięć jest 133MHz 3,4,4,8, ale na kościach 6 ns czyli teoretycznie 167MHz. Z tym, ze po przestawieniu FSB na 133 czyli zmianie dzielnika PCI i puszczeniu pamięci na 100 lub 133MHz na timingach 3,3,3,7 Memtest wywala mi błędy zaraz na początku, a o odpaleniu na dwójkach nie ma w ogóle mowy. Wydaje mi się to trochę dziwne. Bez znaczenia jest napięcie I/O - tak samo jest na 3,4V (def), 3,3V i 3,6V. Grafę sprawdzę na innym kompie, już się dogadałem z kumplem. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...