Skocz do zawartości
_bartx

Asus Tusl2-c

Rekomendowane odpowiedzi

Ostatnio sprawiłem sobie taki zestawik:

Celeron 900MHz Coppermine 1,75V

256MB RAM Seitec 6 ns

Asus TUSL2-C

Radeon 9800PRO

No i natrafiłem na kilka problemów. Pierwszy to problemy z kartą graficzną, która została kupiona jako w pełni sprawna na allegro. Karta sypie artefaktami niezależnie od ustawień FSB/AGP ale tylko w niektórych testach np. w całym AM3, w teście Nature w 2k3, również w teście Nature w 2k1. Reszta jest czysta (2k5 całego przechodzi bez choćby jednego syfa, nawet na podkręconych ustawieniach). Czy to może być wina zasilacza czy raczej płyty głównej (która w ogóle nie wie co to AGP 8x) - sprawdzałem na no name 300W i Modecom MC-400 z mojego kompa i na obu to samo, oba zresztą dają podobne napięcia 12,55 - 12,65V czyli moim zdaniem zbyt duże. Drugi problem to regulacja vcore dla tego procka. Nie umiem wyjść w ogóle poza 1,8V - w biosie mam tylko 1,75 i 1,80V, Wrzuciłem sobie bios 1009, który podobno ma lepszą regulację vcore i faktycznie można teoretycznie ustawiać aż do 2,10V, ale co z tego skoro ustawienie 1,85V i powyżej powoduje, że komputer się nie uruchamia (zamiera po sprawdzeniu pamięci i dysków). Zauważyłem, że wtedy "zanika" vcore - spada praktycznie do zera (sprawdzałem miernikiem). Próbowałem też modów z łączeniem nóżek, ale zamiast 1,75V i 1,95V miałem 1,10V i 1,20V :mur: Czy można na tej płycie uzyskać większe napięcie czy jest to niewykonalne? Chciałem puścić tego Celerona na 1200MHz, na razie tylko 1125MHz (1M policzy) - wstaje co prawda ma 1200, walidacje mam na 1233MHz, wprime 32m też policzył, ale 1M to się wywala od razu. A brakuje mi tylko 2 sekund do pierwszego miejsca na hwbocie w 1M... :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1. Nie taki Asus piękny jak sie wydaje - właśnie się rozprawiam ze świeżo nabytym TUV4X

2. Coppermine'y słabo się kręcą - mój 1GHz nie chciał się ruszać powyżej 1200, a stabilnie działał do 1050MHz :unsure:

3. Stery do grafiki - mam dużo jazd ze znalezieniem dobrych do GeForce 6800 - aktualnie pracuję na dość wydajnych, które jednak ciągle czepiają się, że brakuje drugiej karty do SLI :blink:

4. pamięci w synchro czy asynchro? u mnie grafika nagle ożyła po przestawieniu na sychro, mimo że na Acorp 694T (z tym samym chipsetem) asynchro hulało aż do zgonu ;)

tak wiec inwestowanie w 'królów stabilności' nie zawsze sie udaje niestety, a mocne wykorzystanie s370 potrafi kosztować dużo zabawy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Procek powinien spokojnie działać na te 1200MHz z kilku powodów:

- na 1206MHz liczy bez problemów wPrime 32m

- najwyższą walidację mam jak na razie 1233MHz, możliwe, że może być więcej

- testy 3D chodzą na takim ustawieniu (nie zapuszczałem całych, ale np. 2 testy z 2k1 itd.)

Wydaje mi się raczej, że są jakieś cyrki z chipsetem/pamięciami - na 1125MHz synchro z pamięciami na 125MHz 2,2,2,5 spokojnie sobie mogę 1M i pifasta policzyć. Pamięć jest 133MHz 3,4,4,8, ale na kościach 6 ns czyli teoretycznie 167MHz. Z tym, ze po przestawieniu FSB na 133 czyli zmianie dzielnika PCI i puszczeniu pamięci na 100 lub 133MHz na timingach 3,3,3,7 Memtest wywala mi błędy zaraz na początku, a o odpaleniu na dwójkach nie ma w ogóle mowy. Wydaje mi się to trochę dziwne. Bez znaczenia jest napięcie I/O - tak samo jest na 3,4V (def), 3,3V i 3,6V. Grafę sprawdzę na innym kompie, już się dogadałem z kumplem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...