Skocz do zawartości
smyk_82

Phenom 9500 I Zwiechy

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Niedawno zlozylem sobie kompa o nastepujacej konfiguracji: Phenom 9500, Asus M2A-VM, 4gb ramu 800mHz, 2xhdd+1xdvd, grafa zintegrowana ati x1250, chlodzenie procka boxowe, temperatury ok 40 do 55. Sprzet czasami lapie zwiechy lub sie restartuje przejsciowo mam zasilacz 400w jakis no name czy to moze byc jego wina ?

Edytowane przez smyk_82

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zasilacz do wymiany na pewno. Ale Phenom ma to do tego że się wiesza bo mój kumpel też miał takie problemy, na szczęście po jakimś czasie mu przeszło :]

Swistak siedzi i zawija. Gdyby tak bylo to te proce nie ujrzalyby swiatla dziennego , po wypuszczeniu AMD mialoby klopoty , zwlaszcza w rozwiazaniach serwerowych. Zauwaz , ze kolega ma no name 400W... Twoj znajomy mogl miec problemy z softem i tyle.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Możliwe tylko ja mówię że taka sytuacja miała miejsce. Nie wiem czy inni posiadacze Phenoma też mają takie problemy, lecz w CD Action też

coś o tym mówili. Chociaż nie wiem czy im wierzyć bo to pismo o grach a nie o hardware.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

bo stryjek wójka ciotki brata słyszał od znajomego... nie wiecie konkretnie co ale piszecie aby pisać o tych zwiechach - svende ma podkręconego i mu się nie wiesza - więcej postów czy co - logiczne że przy czterojajku zasilacz od razu do wymiany - dobrze że jeszcze się nie sfajczył i płyty ze sobą nie zabrał

Edytowane przez mostasz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

:damage_wall:

A jak myślisz skoro mowa o zasilaczu? Tutaj masz opisane wszystko po kolei, co jak i gdzie.

I wymieniaj jak najszybciej ten złom no-name, bo 'nie znasz dnia ani godziny'...

Dzieki bardzo za linka, wlasnie pomierzylem i wszystko miesci sie w gornych granicach oprocz 3.3v ktore u mnie pod obciazeniem wynosi 3,49.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzieki bardzo za linka, wlasnie pomierzylem i wszystko miesci sie w gornych granicach oprocz 3.3v ktore u mnie pod obciazeniem wynosi 3,49.

Co nie zmienia faktu, że zasilacz do wymiany. W kompie masz bombę z opóźnionym zapłonem. Jak już wyżej pisali - jak padnie to możesz się pożegnać z podzespołami...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No i zasilka zmieniona na Themaltake toughpower 600W i zonk dalej sie wiesza i restartuje! Zauwazylem ze z reguly dzieje sie to gdy pierwszy raz zalaczam sprzeta po nocy czyli jest wtedy jeszcze zimny. Napierw zawiesza sie winda (tzn nie da sie w nic kliknac ani otworzyc) a nastepnie po 2-3 sekundach zawiesza sie kursor. Jakies pomysly?

Edytowane przez smyk_82

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Problem może leżeć w zintegrowanej grafice. Nieraz bywa tak, że ram nie współgra w przypadku dzielenia się z karta graficzną. Spróbuj z jakąś najtańszą kartą PCI-E. Na 90% zwiechy ustaną. Inaczej pozostaje dobranie innego ramu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Problem może leżeć w zintegrowanej grafice. Nieraz bywa tak, że ram nie współgra w przypadku dzielenia się z karta graficzną. Spróbuj z jakąś najtańszą kartą PCI-E. Na 90% zwiechy ustaną. Inaczej pozostaje dobranie innego ramu.

Dzieki stary pozyczylem karte od qmpla i latam juz pre godzin bez zwiechy!!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie ma sprawy. Wiele osób doszukuje się niestabilności w napięciach zasilacza a tego typu zwiechy (zamarzanie ekranu) to wina kart graficznych dzielących pamięć z ramem np. turbo cachem. Wiem bo sam przerabiałem :rolleyes:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiele osób doszukuje się niestabilności w napięciach zasilacza a tego typu zwiechy (zamarzanie ekranu) to wina kart graficznych dzielących pamięć z ramem np. turbo cachem. Wiem bo sam przerabiałem :rolleyes:

Co nie zmienia faktu, że zasilacz kwalifikował się do wymiany...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi