tomek123 Opublikowano 13 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 13 Kwietnia 2008 Siema. Jutro ide zamawiac kompa i mam dylemat. Czytalem milion testow i recenzji ktore sporo wyjasnily ,ale nadal nie pozwolily sie zdecydowac czy oplaca sie instalowac Viste malo tego jeszcze bardziej jestem zakrecony. Jeszcze kilka tygodni temu bylem najarany na nowego Directxa jak arab na kurs pilotazu teraz juz niewiem sam co robic. Czy oplaca sie wogole instalowac tego directxa kosztem utraty masy FPS-ow dla tej garstki gier ktore w pelni go obsluguja. Czy jesli zainstaluje Viste z nowym Directxem to gry pod 9wiatka beda chodzily normalnie czy tez beda troche lepiej wygladaly? Moze mnie ktos oswiecic? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
greg505 Opublikowano 14 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2008 Czy jesli zainstaluje Viste z nowym Directxem to gry pod 9wiatka beda chodzily normalnie czy tez beda troche lepiej wygladaly?beda wygladac tak samo (bo niby dlaczego mialy by wygladac lepiej) ;) wydajnosc bedzie troszke slabsza Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Bam1981 Opublikowano 14 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2008 (edytowane) gry pod dx9 bedą wygladały identycznie... natomiast, te które obsługuja nowe API dx10 bedą miały dodatkowe ikonki z plikeim exe trybu dx10 oraz starszego dx 9... jezeli komputer, który składasz bedzie mocny , nie wierz w bajki.. vista działa swietnie i gry na niej działają też swietnie...po instalacji gier wystarczy, że zanaczysz plik exe myszką klikniesz własciwosci/zgodność i zaznaczysz opcję patrz obrazek spowoduje to wyłączanie na czas gry efektu aero i zarzadzającego nim modułu DWM (Desktop Window Manager) spadek wydajnosci w viscie ze wzgledu na inne zarzadzanie pamiecia będzie... jednakze przy dobrym sprzecie jakie ma znaczenie czy gra ma ma 90 klatek na sekunde czy 86 klatek na viscie bo tego typu to jest róznica... (dla porównania np 3d mark 05 dajmy na to ma na xp u mnie 20500 a w vicie 20190 a tego typu róznice mozna w 5 minut zniwelować lekko podkręcajac kartę grafiki badz nawet instralując nowe sterowniki które mogą działać o te 200 punktów lepiej lub gorzej w zaleznosci od wersji)... pozdrawiam... Edytowane 14 Kwietnia 2008 przez Bam1981 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HeatheN Opublikowano 14 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2008 gry pod dx9 bedą wygladały identycznie... natomiast, te które obsługuja nowe API dx10 bedą miały dodatkowe ikonki z plikeim exe trybu dx10 oraz starszego dx 9... jezeli komputer, który składasz bedzie mocny , nie wierz w bajki.. vista działa swietnie i gry na niej działają też swietnie...po instalacji gier wystarczy, że zanaczysz plik exe myszką klikniesz własciwosci/zgodność i zaznaczysz opcję patrz obrazek spowoduje to wyłączanie na czas gry efektu aero i zarzadzającego nim modułu DWM (Desktop Window Manager) spadek wydajnosci w viscie ze wzgledu na inne zarzadzanie pamiecia będzie... jednakze przy dobrym sprzecie jakie ma znaczenie czy gra ma ma 90 klatek na sekunde czy 86 klatek na viscie bo tego typu to jest róznica... (dla porównania np 3d mark 05 dajmy na to ma na xp u mnie 20500 a w vicie 20190 a tego typu róznice mozna w 5 minut zniwelować lekko podkręcajac kartę grafiki badz nawet instralując nowe sterowniki które mogą działać o te 200 punktów lepiej lub gorzej w zaleznosci od wersji)... pozdrawiam... Ale jak gra ma 28 (xp) lub 23 klatki (vista) to roznica juz jest:P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SGJ Opublikowano 14 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2008 spowoduje to wyłączanie na czas gry efektu aero i zarzadzającego nim modułu DWM (Desktop Window Manager)Tylko po co go wyłączac jak w niczym nie przeszkadza a i lepiej gdy jest właczony. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radzyn Opublikowano 14 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2008 Każdy wybiera to co lubi ale wg. mnie Dx 10 to chwyt marketingowy. Oczywiście są różnice w wydajnościach ale niewielkie. Już MS myśli o wydaniu Dx 11 w tym roku. Jak dla mnie wystarcza jak na razie Dx 9 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomek123 Opublikowano 15 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 15 Kwietnia 2008 (edytowane) Wlasciwie zalezy mi na nowym directx ze wzgledu na Crysisa,ale jaktak poczytalem o tej gierce to ten sprzet ktory skladam chyba tej grze nie podola. Mimo wszystko chyba zainstaluje ta viste i zobacze jak chodza gry na niej. Po lekkim odchudzeniu visty wcale nie jest taka straszna,jak bedzie z grami okaze sie w praniu. Dzieki za odpowiedzi. Edytowane 15 Kwietnia 2008 przez tomek123 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radzyn Opublikowano 16 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Kwietnia 2008 (edytowane) Wlasciwie zalezy mi na nowym directx ze wzgledu na Crysisa,ale jaktak poczytalem o tej gierce to ten sprzet ktory skladam chyba tej grze nie podola. Mimo wszystko chyba zainstaluje ta viste i zobacze jak chodza gry na niej. Po lekkim odchudzeniu visty wcale nie jest taka straszna,jak bedzie z grami okaze sie w praniu. Dzieki za odpowiedzi. Mam gorszy od Ciebie sprzęt a Crysis z palcem w d... podołał ;) Edytowane 16 Kwietnia 2008 przez Radzyn Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szpachla2 Opublikowano 25 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 25 Maja 2008 zaraz, nie mylmy pojęć. Różnica w wydajności pomiędzy xp i vista jest mała, ale pomiędzy dx 9.0 a 10 kolosalna. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
soulburner Opublikowano 25 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 25 Maja 2008 spowoduje to wyłączanie na czas gry efektu aero i zarzadzającego nim modułu DWM (Desktop Window Manager)Aero wyłącza się automatycznie podczas startu pełnoekranowej aplikacji 3D (czyt. gry). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...