John M. Kane Opublikowano 14 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2008 Witam, utworzyłem ostatnio macierz RAID. Potrzebowałem po tym fakcie zrobić dodatkową partycję - zawsze używałem starego, dobrego PQ Partition Magic 8.0, lecz tym razem z przyczyn mi nieznanych soft ten stwierdził, że z dyskiem jest coś nie tak. Wypluł kod błędu 110 (co wg strony niezbyt pasuje do czegokolwiek, słowem - nie wiem o co mu chodzi :P). Spróbowałem więc innego softu - Paragon Partition Manager - ten bez problemu wykonał wszystkie powierzone mu zadania. Po chwili znowu potrzebowałem na szybko coś zrobić i włączyłem PQ - a ten wypluł komunikat o następującej treści: Disk 2 (610485MB 77826c 255h 63s) appears to have partitions creating using a different drive geometry (88h 6s). This serious problem can lead to data loss. No partition manipulations should be made to this disk using this product or the operating system's products. You should back up the data on this disk, delete all partitions, create new partitions under the new drive geometry, and then restore your data using the backup. Komu wierzyć? PQ czy PPM? Ten drugi nic takiego nie wypluwa. Postąpić zgodnie z nakazem, czy olać? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kfgz Opublikowano 14 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2008 Partition Magic potrafi różnymi dziwnymi błędami sypać. Sprawdź za pomocą parted magic. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bellum Opublikowano 14 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2008 Partition Magic to sztare, szkodliwe i niebezpieczne badziewie, jak by nie było doskonałego do tworzenia partycji darmowego programu systemowego :mur: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
John M. Kane Opublikowano 14 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2008 (edytowane) Sprawdziłem jeszcze kilka programów z pakietu Hiren's Boot i Ranish oraz Super FDisk (i jeszcze jakiś programik) stwierdziły, że coś jest nie tak z partycją. Także chyba dla pewności postawię OS od nowa. Dzięki za odzew. Zawsze coś. ;) PS. to nie jest czasami wina tego RAIDa? Może niektóre programy nie są zbyt obeznane z tematem i coś źle odczytują?? Sprawa załatwiona. Partition Table Doctor "od ręki" załatwił sprawę. Prawdopodobnie coś z MBR. Jeszcze mi się przypomniało, iż jeden z programów wykazał nakładanie się partycji (overlap) - to nakierowało mnie na błędny zapis w tablicy alokacji. Obyło się bez reinstalki. ;) Edytowane 15 Kwietnia 2008 przez John M. Kane Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Camis Opublikowano 16 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Kwietnia 2008 do takich rzeczy polecam: Acronis Disk Director Suite 10 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
klami85 Opublikowano 15 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 15 Lipca 2008 (edytowane) Jakim programem można zmieniać rozmiary partycji bez utraty danych? Mam RAID 0 i PQ Partition Magic 8.0 nie działa. Kiedyś widziałem taki temat na forum, ale jak jest potrzebne to nie mogę znaleźć... Edytowane 15 Lipca 2008 przez klami85 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
makaron Opublikowano 15 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 15 Lipca 2008 PM8 jest dobry jak sie zaczyna dzielic nim dysk od zera - wtedy niema problemow , ale jak przyjdzie pracowac po jakims programie to juz nie jest tak kolorowo. Co do Raidu to Gdy powstal PM8 to obecne konfiguracje RAID'a (wielkosc i interfejsy...niektore metody np Intel MAtrix) nie byly zaimplementowane do PM8. Obecnie PM8 "udoskonalany" jest na Hirens Diskach - czasem lepiej /czasem jak widac. Zawsze mozna uzyc G pattern, Acronis lub Ranish. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...